Salut,
Planta aleasa pentru discutia de astazi este levanda. Trebuie sa recunosc ca-mi face deosebita placere sa vorbesc despre ea pentru ca eu practic iubesc aceasta planta, iubesc mirosul ei deosebit, dar si capaciatea ei de a ne face viata mai buna.
Mama spune ca aceasta dragoste mi se trage tot din copilarie pentru ca bunica obisnuia sa tina permanent in dupaluri buchetele de lavanda…se prea poate, desi eu nu-mi amintesc acest amanunt, ar putea fi o explicatie plauzibila 🙂
In viitor doresc infiintarea unei culturi de lavanda, deja ma vad plimbandu-ma prin lanul meu violet si parfumat, inconjurata de zumzetul viu al albinelor 🙂 primul pas l-am facut, am cumparat cativa butasi in primavara aceasta pe care i-am plantat in gradina. Scopul este sa invat la scara mica tehnologia de crestere a plantei si apoi s-o extind la cultura din camp…
Iti amintesti cu cata nerabdare ai urmarit primele seminte pe care le-ai pus la incoltit ca tema pentru ora de biologie? cata emotie si cata bucurie ai simtit cand au aparut primele frunzulite? Ei bine, asa m-am simtit eu anul acesta, cand m-am uitat la butasii mei 🙂 sotul meu spune ca ma comport ca un copil si ca ar trebui sa ma maturizez un pic…dar cum sa nu ma duc sa le vorbesc zilnic plantulelor mele care usor, usor capata vigoare?
Lavanda (pe numele ei stiintific lavanda augustifolia sau lavandula officinalis ) are o istorie indelungata si fascinanta. Crestea initial doar in Europa de sud si zona Mediteranei, in zonele tropicale ale Africii, in India de sud si in zona Irakului de azi. In zilele noastre ea se raspandeste in toata Europa pana in Anglia si Rusia, in Australia si America, fiind cultivata pe scara larga datorita proprietatilor sale teraputice deosebite. Cei mai mari producatori de lavanda sunt Franta, Bulgaria, Croatia si Rusia.
Se crede ca denumirea de lavanda isi are originea in latinescul “lavare” care inseamna “a spala” deoare romanii o foloseau adesea ca adaos in apa de baie.
Este una din cele mai vechi plante medicinale, fiind folosita de oameni inca din antichitate. Fenicienii si egiptenii au fost primii care au obtinut uleiul plantei pe care-l foloseau in procesul de mumificare, iar arabii primii care au cultivat-o pentru efectul ei expectorant si antiseptic.
Din Arabia, lavanda este preluata de greci si de romani care au extins utilizarea ei pentru a tratara si preveni o gama larga de afectiuni.
Ajunsa in Spania, Franta, Italia si Anglia, ea este folosita pentru afcetiuni stomacale si ale sistemului nervos si ca apa cosmetica pentru ingrijirea tenului. Planta zdrobita era utilizata ca odorizant si dezinfectant, iar cea uscata in lupta cu moliile si cu scorpionii.
Discorides, in celebra sa lucrare “De materia medica”, recomanda lavanda pentru dureri toracice, dureri de cap, pentru indigestie si dureri in gat, daca era luata intern, si pentru rani, arsuri si ingrijirea pielii, daca era utilizata extern.
Mult mai tarziu, in sec. al XIX-lea, doctorii foloseau uleiul essential de lavanda pentru a trata durerile de cap, pentru pierderile de memories i lesinuri si pentru infertilitate la femei.
Pe langa lunga istorie terapeutica, lavanda este si o planta inconjurata de legend. Spre exemplu, in unele zone se spune ca a fost adusa din Rai de Adam si Eva pentru florile sale frumoase iar in alte ca mirosul sau extraordinar a aparut dupa ce Fecioara Maria a pus la uscat pe tufisul de lavanda hainutele micului Isus. Inainte de aceasta intamplare fusese doar o buruiana fara miros 🙂
Lavanda a fost folosita ca “iarba vrajtoarelor” foarte mult timp fiindu-I atribuita capacitatea da a proteja de ochii rai, de spiritele rele si de fantome. In textele esoterice din Evul Mediu, se spunea ca lavanda este sub influenta lui Jupiter in timp ce adeptii religiei Wicca o plaseaza sub influenta lui Mercur, a lui Saturn si a semnului fecioarei.
In ritualurile moderne, lavanda este asociata cu fertilitatea, dragostea, santatea si viata lunga, cu fericirea, castitatea, clarviziunea, longevitatea, vindecarea si echilibrul.
Se crede ca lavanda are capacitatea de a-ti arata identitatea dragostei tale adevarate.
Lavanda promoveaza fericire si armonie in casa, invocand o sanatate buna, oferind liniște, asigurand fidelitatea si devotamentul in casatorie si ofera o protectie psihica. Este un protector al copiilor impotriva deochiului.
Se spune ca are capacitatea de a stimula mintea constienta si de a te stabiliza atat in planul emotional cat si cel eteric.
Lavanda curata energiile mediului si neutralizeaza frecventelor dizarmonice motiv pentru care este adesea folosita in ritualurile pentru purificare.
Cum o recunosti?
Lavanda este un subarbust ramificat, lemnos si foarte parfumat care poate ajunge la o inaltime de pana la 80 cm. Radacina lignificata, groasa cu un sistem radicular bogat, confera plantei rezistenta la seceta. Frunzele sunt liniare si lanceolate, de culoare gri-verzi, iar florile de culoare violet sunt adunate in spice dese. Infloresc in iunie-iulie.
Substante active
Florile uscate de Levantica contin 1,5-3% ulei esential, iar cele proaspete 0,5-1%. Uleiul esential este format din 25-55% acetat de linalil, 20-38% linalol, 4-10% cis-beta-ocimen, 2-6% trans-beta-ocimen, 2-6% I -terpi-nen-4-ol, 0,2-0,5% camfor, 0,2-0,8% alfa-terpineol şi 0,1 -0,5% limonen. Continutul in taninuri este destul de ridicat (5- 10%). Mai contin cumarine, flavonoide, borneol, o substanta amara, saruri minerale.
Proprietati terepautice
Substantele active confera plantei proprietati antiseptice, antidepresive, antispastice, carminative, cicatrizante, digestive, tonifiante.
Indicatii terapeutice
Lavanda de poate folosi: intern cat si extern.
- Intern, este utila in caz de: hipertensiune, bronsite, astm bronsic, pneumonii de natura virala, raceala, gripa, guturai, hepatite, colecistite acute sau cornice, cistite, pielite, metroragii, insomnii, anxietate, nervozitate, depresie, dermatite, dermatoze, infectii stafilococice si streptococice, dermatita seboreica, eczeme, prurit, eriteme, afectiuni alergice, cefalee, migrene, distonii neuro-vegetative, migdalite, rinite, faringite, laringite, boli de natura inflamatorie de tip reumatic, afte, gingivite, anemie, ca vermigug.
- Extern, se foloseste pentru: afectiuni ale pielii din cauze diverse, abcese, bronsita, contuzii, arsuri, guturai, celulita, raceli / gripa, matreata, debilitate, depresie, dureri de cap, intepaturi de insecte, insomnie, dureri musculare, nevralgii, psoriazis, reumatism, congestia sinusurilor, rani, tuse spasmodica, stres, arsuri solare.
Modalitati de folosire
1. Infuzia preparata dintr-o lingurita de flori uscate si nemaruntite la 250 ml de apa oparita, lasate la infuzat 30 minute, se administreaza cate 2- 3 cani pe zi in caz de:
- hipertensiune;
- bronsite, astm bronsic, pneumonii de natura virala;
- raceala, gripa, guturai;
- hepatite, colecistite acute sau cornice;
- cistite, pielite, metroragii;
- insomnii, anxietate, nervozitate, depresie;
- dermatite, dermatoze, infectii stafilococice si streptococice, dermatita seboreica, eczeme, prurit, eriteme;
- afectiuni alergice;
- cefalee, migrene, distonii neuro-vegetative;
- amigdalite, rinite, faringite, laringite;
- boli de natura inflamatorie de tip reumatic
Pentru a comanda ceai de lavanda da click aici:
2.Tinctura se obtine din 10 grame de flori uscate de levantite puse la macerat in 100 ml alcool timp de 10 zile. Se filtreaza prin tifon si se pastreaza in frigider timp de maxim 2 ani.
Daca doriti gata preparata puteti comanda aici:
Se utilizeaza in caz de:
- boli ale aparatului respirator, boli neurologice: cate 30 picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de tei.
- boli ale aparatului digestive: cate 30 picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de galbenele.
- boli ale cavitatii bucale (afte, gingivite)- se administreaza cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi intern sau extern, sub forma de gargara, adaugate intr-o cana de ceai de musetel sau salvie.
- anemie (lipsa poftei de mancare): cate 30 picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de pelin sau cicoare, după masă.
- boli ale aparatului uro-genital cate 30 picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de galbenele.
- boli ale sistemului nervos central: cate 30 picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de tei.
- boli de piele si alergii: cate 30 picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de trei-frati-patati.
- in parazitozele intestinale, ca vermifug- Se folosesc 30 de picaturi din tinctura, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de crusin.
3. Ulei terapeutic se prepara din 10 grame flori uscate de levantica care se fierb impreuna cu 100 ml ulei de floarea-soarelui cateva minute pe baie de aburi, se lasa la odihnit 2 zile si apoi se filtraza si se depoziteaza in sticlute.
Se foloseste extern, mai ales in bolile dermatologice, dar si pentru ingrijirea tenului caz in care se aplica o data pe saptamana, seara, inainte de culcare, pe fata curata si se lasa 20 de minute. Se indeparteaza cu apa calduta, apoi se unge fata cu crema pe care o folosesti in mod normal.
4. Vinul terapeutic obtinut din 20 de grame de flori uscate de levantica macerat intr-un litru de vin alb timp de 10 zile, avand grija sa agitam recipientul de 2-3 ori pe zi. Dupa incheierea perioaderi de macerare, vinul se filtreaza si se lasa la decantat inca 6 zile apoi se separa partea limpede de reziduurile depuse si se completeaza cu vin alb pana se ajunge iar la 1 litru. Se poate folosi timp de un an de zile.
Se administreaza cate 3 linguri, de 2 ori pe zi, dupa masa, in caz de:
- hipertensiune;
- gastrite, ulcer gastric, colici, meteorism, flatulenţă, balonări şi stări spastice ale aparatului digestiv, diaree;
- afte, gingivite
- cistite, pielite, metroragii;
- insomnii, anxietate, nervozitate, depresie;
- dermatite, dermatoze, infectii stafilococice si streptococice, dermatita seboreica, eczeme, prurit, eriteme;
- cefalee, migrene, distonii neuro-vegetative;
5. Ulei volatile de levantica: este greu de obtinut in casa, deoarece necesita o aparatura speciala de extractie cu vapori de apa, dar se gaseste in farmacii si in magazinele naturiste.
Il puteti comanda acesand urmatorul link:
Este util in caz de:
- afectiuni ale pielii de cauze diverse, daca este amestecat cu solutii alcoolice ori creme. Are avantajul de acombate atat cauza (avand efect antiseptic, antiiflamator, antimicotic) cat si efectul bolii (cum ar fi pruritul).
- raceala, gripa si afectiuni reumatice- caz in care se fac frictionari cu ulei de levantica.
- boli ale aparatului respirator- se fac inhalatii facute cu 5 picaturi de ulei volatil
- bai terapeutice- adauga apa de baie 20 de picaturi de ulei volatile de lavanda si vei avea parte de o baie deosebit de reconfortanta;
6. Lotiune tonica obtinuta dintr-o lingura de flori de levantica lasate la macerat timp de 10 zile in 50 ml de alcool. Dupa macerare se strecoara prin tifon si se adauga apa de ploaie sau apa fiarta si racita pana se dubleaza cantitatea initiala. Se foloseste seara (dupa demachiere) si dimineata (inainte de aplicarea cremei de zi).
7. Saculeti cu flori uscate de lavanda care te ajuta sa dormi mai usor daca ii plasezi sub perna, sau te scapa de molii daca alegi sa-i asezi in dulapul cu haine 🙂
Recoltare şi uscare
De la levantica se folosesc florile care se recolteaza in lunile iunie-iulie, in momentul in care aproximativ jumatate din ele sunt desfacute.
Este indicat ca florile sa fie culese in prima jumatate a zilei cand florile contin cea mai mare cantitate de uleiuri eterice.
Uscarea se face la umbra, in strat subţire, pe rame de lemn, coli de hartie sau rogojini, in spaţii aerisite si bine ventilate. Temperatura maxima la care se pot expune florile pentru a as pastra concentratia optima de substante, este de 35 grade.
Randamentul la uscare este mic, de 7:1 adica din 100 g flori proaspete se obtin aproximativ 15 g flori uscate.
Dupa uscare, se ambaleaza in saculeti de tifon sau pungi de hartie.
Precautii si contraindicatii
Lavanda este in general considerata non-toxica si non-iritanta daca este administrate in doze normale. Cu toate acestea, poate provoca dermatita mai ales daca produsul folosit are un grad ridicat de oxidare. Deci, pastrarea corespunzatoare a preparatelor pe baza de lavanda este esentiala pentru a te putea bucura in siguranta de benefiile sale extraordinare!
De asemenea, retine ca lavanda este incompatibila cu iodul si cu sarurile de fier.
Pentru ca lavanda isi are locul ei si in gastronomie, inchei acest material cu reteta pentru siropul de lavanda preluat cu multumiri de pe blogul lui jorjette
„Ingrediente necesare:
- 2 cesti de apa
- 2 cesti de zahar granulat
- 2 linguri de flori proaspete de lavanda
Mod de preparare sirop de lavanda
- Amesteca toate ingredientele intr-o cratita, la foc mic, pana se dizolva zaharul.
- Dupa ce amestecul atinge punctul de fierbere, lasa-l pe foc 5 minute.
- Indepartezi apoi cratita de pe foc si lasi sa se raceasca 30 de minute.
- Dupa cele 30 de minute, pune din nou la foc, iar cand incepe sa fiarba, opresti si torni siropul de lavanda in borcane sterilizate si le sigilezi cu capace.
- Acest sirop de lavanda este perfect pentru inghetata, tarte cu fructe, limonada, ceaiuri sau cocktailuri.„
Inchei aici prezentarea acestei plante, nu inainte de a te invita sa-mi lasi un comentariu in care sa-mi spui daca tie iti place sau nu lavanda si de ce 🙂
Cu prietenie,
Elena Badea.
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Surse:
Ovidiu Bojor, Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la a la z, pg.152; Paola mancini, Plantele medicinale, recunoastere, uz terapeutic, alimentar, aromatizant, cosmetic, pg. 78; http://www.aromatherapy-school.com/aromatherapy-schools/aromatherapy-articles/essential-oil-monograph-lavender.html; http://www.formula-as.ro/2014/1122/medicina-naturii-44/din-retetele-domnului-farmacist-bobaru-levantica-lavandula-officinalis-17872
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Multumesc pentru articolul despre lavanda.Eu chiar mi-am plantat in gradina anul acesta 250 butasi de lavanda .Sunt plantati de aproximativ o luna si arta bine sunt multumit mai ales ca acum vi tu cu acest articol care arata cate intrebuintari are si cate benefici pot aduce florile de lavanda pentru sanatatea noastra.Incerc sa cultiv lavanda ca si hobiu pentru ca locuiesc in oras si nu am suficient teren.Inca o data multumesc pentru articol.
Super 🙂 butasii mei sunt un pic cam timizi, daca ma pot exprima asa…dar am speranta ca ma voi bucura de flori anul acesta!
Cu prietenie,
Elena.
Citesc toate articolele d-voastra si va multumesc pentru ceia ce faceti
Cu drag 🙂
Ma bucur ca ma urmariti si sper ca, la un moment dat, informatia primita sa va fie de folos!
Cu prietenie,
Elena Badea.
foarte interesant!!!! am citit cu multa atentie
Multumesc. Ma bucur sa aud asta!
Va mai astept!
Elena Badea.
Interesant articol ! Cat am trait in Rom. nu am vazut lavanda…, numai am auzit.. Deasemenea Busuiocul, Basil, Tulsi,Ocimum basilicum, era crescut pentru….miros si sa-l foloseasca popa la botezul apei…Aici am descoperit ca se poate utiliza in salata….,si un excelent ceai pentru tulburarile intestinale….Vara,cand serviti cafea si dulceata cu apa rece pe terasa, adaugati apei tinute la frigider,cateva frunze de busuioc…Ce placere, ce parfum….. , L.
Acum 3 ani am plantat primii butasi de lavanda. Acum am o mica plantatie (14 ari). Anul trecut am cules primele flori.Sper ca anul acesta sa am o recolta bunicica. Am aflat lucruri noi din acest material. Multumesc.
Felicitari 🙂 Sper sa va mearga bine si sa va mariti plantatia!
Este o bucurie pentru mine sa aflu ca ati aflat ceva nou si sper sa va fie de folos!
Multumesc pentru comentariu, va mai astept!
Cu prietenie,
Elena.
Mulțumesc pentru acest articol minunat, de mare folos ,cu foarte multe întrebuințări, cu o planta foarte minunată de care nu te poți despărți și pe care o iubești cu întreaga familie ,punând-o la loc de cinste.Dumnezeu să vă binecuvânteze.
Ilie Cristea DumbrVen-Sibiu.
Asa este, lavanda este o planta de care nu te poti desparti 🙂
Va multumesc pentru comentariu si va mai astept cu drag!
Cu prietenie,
Elena Badea.