Pedicuta- leacul biblic

 Bine ne-am regasit!

pedicuta

 

Astazi continuam calatoria noastra cu explorarea PEDICUTEI supranumita si “leacul biblic”, o planta medicinala cu efecte miraculoase, foarte bogata in radiu.

Cunoscuta in traditia populara ca bradisor sau barba ursului, pedicuta se intalneste in padurile de la munte, la altitudini de peste 600 m. Este o planta iubitoare de umezeala, neputand supravietui sub actiunea directa a razelor solare.

Cum o recunosti:

Pedicuta are o tulpina lunga de 50-100 cm, care se taraste pe sol; din tulpina pornesc ramuri lungi de 5-15 cm, erecte, acoperite cu frunze mici si dese de forma unor solzi, care prezinta in varf un fir lung. Atentie la acest ultim amanunt, care se gaseste numai la specia medicinala de pedicuta. In perioada iulie – septembrie, fiecare planta are cate 2-3 spice lungi, cilindrice.

Indicatii terapeutice:

Uz intern: combaterea alcoolismului si a dependentei de tutun, bolile cailor urinare si ale organelor genitale, nisip la rinichi, colici renale, hepatite, tumori ale tesutului conjunctiv al ficatului, reumatism, artrita;

Uz extern: dureri sau spasme musculare, discopatie lombara, carcei, reumatism  (100-300 gr. de planta se introduc intr-un saculet de panza si se aplica pe zona dureroasa).

Mod de folosire

Ceai: 1 lingurita rasa de pedicuta se opareste cu 1/4 litru de apa in clocot, apoi se lasa sa stea putin. Se bea numai o ceasca pe zi, si anume dimineata pe stomacul gol, 1/2 ora inainte de micul dejun, inghititura cu inghititura.

Pulbere: indicata in vindecarea ranilor deschise si a iritatiilor

Tinctura: se poate procura din comert si are indicatii numeroase. Stimuleaza functionarea pancreasului si are efecte tonice asupra ficatului. Se foloseste o jumatate de lingurita de tinctura diluata in 100 de mililitri de apa, care se administreaza in trei reprize. In cazul dependentei de alcool sau tutun, tratamentul poate sa dureze intre o saptamâna si trei luni, in functie de produsul utilizat.

Tincura obtinuta din pedicuta si urzica se poateutilize pentru stimularea cresterii parului si a regenerarii sale; Cu aceasta tinctura se maseaza radacina parului de mai multe ori pe saptamana. Cu acelasi efect este utilizarea tincturii de pedicuta in apa cu care se clateste parul dupa reteta: 4-5 pcicaturi/2 l apa.

Cataplasma sau perna cu pedicuta: Cu pedicuta uscata (in functie de dimensiunea locului cu spasme sau carcei se iau 100, 200 sau 300 grame) se umple o perna care se pune noaptea peste respectivele portiuni dureroase.

Este recomandata si in caz de cosmaruri, afectiuni psihice sau durerei de cap provocate de stres si oboseala. In acest caz tratamentul consta in plasarea sub cap a pernei timp de 2 saptamani.

Aceasta perna isi mentine eficacitatea timp de cel mult un an.

Bai de sezut:  intr-un vas de 4-5 l de apa rece se pun 4 pumni de pedicuta, se lasa la macerat. A doua zi, se incalzeste si se adauga la apa de baie. Durata baii este de 20 de minute. Apa trebuie sa ajunga pana deasupra rinichilor. Este indicate in tratarea afectiunilor genitale sau a hemoroizilor.

 Precautii:
– nu fierbeti pedicuta;
– persoanele care sufera de diaree trebuie sa intrebuinteze ceaiul de pedicuta cu foarte mare precautie ca sa nu le provoace spasme intestinale;
– numai in caz de ciroza hepatica sau
cancer hepatic se pot bea doua ceaiuri de pedicuta pe zi;
– daca simtimi usturimi sau arsuri sub cataplasma cu pedicuta, scoateti-o si masati locul cu ulei de masline sau stergeti-l usor cu bitter suedez; folositi din nou pernuta dupa ce dispar senzatiile neplacuta si
pielea  isi recapata culoarea normala.

– pentru femeile insarcinate si cele care alapteaza utilizarea este contraindicata.

 Recoltare si pastrare

Recoltarea se face vara, in lunile iulie- august, dupa ce au aparut sporii, din doua motive: in acest fel nu este compromis procesul de reproducere si, in plus, se obtin sporii de pedicuta care sunt un remediu valoros.

De la planta se foloseste toata partea aeriana. Este indicat sa se evite smulgerea plantelor deoarece se stie ca pedicuta este o planta care se regenereaza greu. Recoltarea se va face prin retezarea tulpinii cu un cutit cu lama zimtata.

Tulpinile de pedicuta se usuca in strat de grosime medie, la umbra, in locuri bine aerisite. Din 5 kg de pedicuta proaspata se obtine 1 kg de pedicuta uscata.

Pentru obtinerea sporilor de pedicuta (“faina vrajitoarelor”), se taie spicele (micile ramurele) si se usuca separat, dupa care se dau printr-o sita fina – dintr-un kilogram si jumatate de spice se obtine 100 g “faina” uscata. Pulberea este de culoare galben-deschis, foarte fina, fara gust, cu miros usor rasinos.

Pedicuta se pastreaza in pungi de hartie cerata sau de pergament, care, la randul lor, se tin in saculeti de panza sau cutii de tabla.

 Alte utilizari:

Industrie – sporii folositi pentru fabricarea artificiilor, presararea formelor in care se toarna fonta;
Traditii populare: in M-ţii Apuseni, planta in amestec cu Centaurea triumfetti (patul-celor-din-vant) şi Seseli rigidum (iarba vantului) era folosita pentru afumarea persoanelor despre care se spunea ca au capatat anumite boli dormind afara primavara, in locuri umede si racoroase unde treceau peste ei “vanturi rele?”; in cazuri mai grave se facea un decoct din mai multe plante care se bea, se faceau spalaturi si scaldaturi;
Medicina veterinara – sporii fierti erau folositi pentru tratarea raiei la cai sau alte animale
In vopsit – planta fiarta este folosita pentru coloratul lanii in verde.

IMPORTANT: plantele medicinale pot fi toxice si pot crea reactii adverse daca suferim si de alte afectiuni. Este important sa ne adresam unui specialist atunci cand dorim sa urmam un tratament naturist!!

Daca ai informatii suplimentare sau experiente personale legate de pedicuta, te rog sa le impartasesti cu noi lasand un comentariu mai jos.

In urmatorul articol vom vorbi despre leustean.

Pana atunci, multa sanatate!

Cu prietenie,

Elena Badea.

Surse:

http://liis.is.edu.ro/hosted/atestate/medicinale/pedicuta.htm

http://www.gds.ro/Sanatate/2007-02-23/Pedicuta,+detoxifiant+si+antialcoolic

www.ecolife.ro

http://sanatate.ca/plante-medicinale/pedicuta/

 

Comments

comments

10 comentarii la „Pedicuta- leacul biblic

  1. erwin

    Eu in urma cu cativa ani buni, m-am otravit cu aceasta planta. Stiam ca este planta medicinala, insa nu stiam pentru ce anume si cum se foloseste. Asa ca mi-am facut un ceai concentrat si am baut cam 5 cani odata. In 2 ore eram imobilizat la pat si puteam misca doar ochii din cap. Noroc cu un homeopat care sa zicem ca era intamplator prin zona care mi-a facut un ceai din nu stiu ce plante si in alte 2 ore nu mai aveam nimic. Altfel eram mort acum. Si asa am aflat ca pentru cancer de ex, se fierbe 1/4 litri de apa la care se adauga o jumatate de lingurita rasa de pulbere de planta si se beam maxim 2 cani pe zi. In rest se face infuzie si se bea maxim o cana pe zi. Nu dupa indicatiile ce le citesti cand cumperi Pedicuta de la plafar in care scrie ca se poate consuma pana la 3-4 cani pe zi.

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Incercati la magazinele naturiste!

      Daca va aventurati in natura, cel mai bine este s-o culegeti impreuna cu o persoana care o cunoaste!!!

      Cu prietenie,
      Elena Badea.

      Răspunde
    2. Coman Teodor

      Eu o recoltez din Apuseni! La vara, dupa ce o culeg va contactez.Planta se regenereaza ff greu. Unde am recoltat-o in urma cu 23 de ani, nu am mai gasit-o, de aceea am mare respect pentru pedicuta. Perioada de regenerare este de 25 ani. In Germania si alte tari vest-europene este ocrotita prin lege.

      Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Este recomandarea producatorului, dumnealui stie exact ce va ofera 🙂 Daca nu aveti cumva ciroza situatie n care se recomanda 2 cani pe zi, atunci nu vad de ce sa depasiti doza de o ceasca pe zi…

      Cea mai indicata optiune este sa mergeti la un specialist care sa va recomande o doza personalizata, in functie de nevoile dvs. concrete!

      Cu prietenie,
      Elena Badea.

      Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Multumim frumos pentru experienta impartasita! Sa fie cu folos celor care au aceasta problema de sanatate!

      Cu recunostinta,
      Elena Badea.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.