Plante pentru cresterea imunitatii- mit sau adevar, tu decizi!

Salut,

Asa cum am promis la sfarsitul articolului trecut despre sistemul imunitar (daca nu l-ai citit inca il poti gasi aici) revin acum cu o serie de consideratiuni despre plantele medicinale imunostimulative.

Daca intri intr-o farmacie gasesti zeci de produse naturiste care pretind ca sprijina imunitatea. Desi unele preparate au capacitatea de a modifica anumite component ale sistemului imunitar, pana in prezent nu exista nici o dovada ca eficacitatea lor merge pana in punctual in care te protejeaza impotriva bolilor si a infectiilor. Oamenii de stiinta nu stiu, de exemplu, daca o planta care pare sa ridice nivelul de anticorpi din sange contribuie in mod benefic la cresterea imunitatii per ansamblu.

Dar asta nu inseamna ca plantele nu au efect la toti oamenii. Sistemul imunitar al fiecarui individ este unic. Fiziologia fiecarei persoane raspunde la substantele active in mod diferit. Problema apare cand oamenii de stiinta incearca sa generalizeze  efectele unei plante.

Faptul ca aceasta functioneaza pentru o singura persoana nu prezinta relevanta in datele de cercetare daca nu se face acelasi lucru pentru un grup mai mare.

Ca de fiecare data cand vine vorba despre plante medicinale parerile sunt impartite. Exista specialisti care se declara sceptici in ceea ce priveste capacitatea anumitor plante de a stimula sistemul imunitar, dar exista si sustinatori convinsi ai acestora.

Eu cred ca si aici ca in orice alt aspect al vietii tale, este nevoie de moderatie, pentru ca excesele, oricare ar fi ele, intotdeauna dauneaza!

In aceste conditii, efectele pe care le descriu mai jos nu trebuie considerate general valabile. Este posibil ca la unele persoane sa aiba efectul dorit iar la altele, nu.

Daca ar fi sa facem un top al celor mai bune plante medicinale despre care se crede ca au efecte in domeniul nostru de interes, acesta ar fi compus din:

1 Astragalus membranes:

astragalus Conform specialistilor de la Harvard, calitatea studiilor care demonstreaza proprietatile imunostimulatoare a Astragalusului este precara. In plus, acesta poate fi periculos, asa ca recomanda precautie in administrarea extractului de radacina de astragalus. Parerea lor este sustinuta si de Institutul national american pentru medicina complementara si alternativa, dar si de dr. Cathy Wong pe altmedicine.about.com

In Romania, pe sfatul medicului.ro se scrie:” Astragalus este totodata descris ca fiind una dintre cele mai puternice plante medicinale care poate stimula actiunea interferonului in interiorul corpului uman. Interferonul este o proteina naturala care stimuleaza diviziunea si diferentierea celulara si poate activa sau suprima componentele specifice ale sistemului imunitar. Efectele combinate ale interferonului de crestere celulara si protectie a sistemului imunitar recomanda astragalus-ul ca unul dintre cele mai importante suplimente alimentare utilizate complementar in terapiile antitumorale. De asemenea, poate educe efectele secundare ale chimeo si radioterapiei, precum si anemia, leucopenia trombocitopenia etc.”

Specialistii de la Universitatea de Medicima Maryland afirma ca astragalus poate avea urmatoarele beneficii:

  • protejeaza si sustine sistemul imunitar, ajutand la prevenirea unor boli perecum cancerul si diabetul;
  • creste rezistenta organismului la stresul fizic (frig, poluare, oboseala) si la stresul psihic;
  • previne racelile si infectiile cailor respiratorii superioare;
  • scade tensiunea arteriala
  • tratament pentru diabetul zaharat;
  • protejeaza ficatul.

In Statele Unite, cercetatorii s-au uitat la astragal ca la un tratament posibil pentru persoanele al caror sistem imunitar a fost slabit de chimioterapie sau radiatii. In aceste studii, suplimentele cu Astragalus par a ajuta oamenii sa se recupereze mai repede si sa traiasca mai mult. Cercetarile privind utilizarea Astragalus pentru persoanele cu SIDA a produs rezultate mixte.

Dozele recomandate de UMM sunt:

  • Extract standardizat: 250 – 500 mg, de 3-4 ori pe zi;
  • Decoct: 3 – 6 g de radacina uscata la 12 masuri de apa, de 3 ori pe zi;
  • Extract lichid (1:1) in 25% ethanol: 2 – 4 mL, de 3 ori pe zi;
  • Radacina sub forma de praf: 500 – 1.000 mg, de trei sau patru ori pe zi
  • Unguent: Astragalus 10% aplicata pe suprafata plagii. Nu se aplica pe rani deschise fara supravegherea medicului.
  • Tinctura (1:5), în 30% etanol: 3 – 5 ml, de trei ori pe zi

Dintre toate formele, ei recomanda administrarea de extract standardizat.
La copii se recomanda evitarea utilizarii pentru ca nu exista studii relevante!

La doze mici sau moderate, astragalus are putine efecte secundare. Poate interactiona cu anumite medicamente si de aceea este recomandata admisistrarea sub supraveghere medicala. Femeile insarcinate si cele care alapteaza nu ar trebui sa ia astragalus..

2. Echinacea: ca orice remediu natural, echinacea este o planta controversata.

echinaceeUn grup de medici de la Harvard Medical School noteaza ca studiile referitoare la capacitatea echinaceei de a preveni racelile nu au fost bine proiectate. Echinacea poate provoca, de asemenea, efectele adverse potential grave. Persoanele cu alergii sunt mult mai susceptibile de a avea o reactie la echinaceea si au existat cazuri de soc anafilactic. Echinacea injectata a provocat reactii severe. Un studiu al pediatrilor de la Universitatea Washington din Seattle a aratat ca echinacea nu a avut efecte asupra duratei si severitatii racelii in grupul de copii supus studiului. O cerectare de amploare pe 437 de voluntari ce a avut loc in 2005 a descoperit de asemenea ca echinaceea nu a afectat rata infectiilor virale or progresul si severitatea bolii.

Pe de alta parte un studiu realizat in Germania a aratat ca suplimentele din echinacea reduc la jumatate riscul de a contracta o raceala si scurteaza perioada acesteia cu una pana la 4 zile.

O alta cercetare a aratat ca cei care beau mai multe cani de ceai de echinacea pe zi, timp de 5 zile, se fac bine mai repede decat cei care nu folosesc deloc aceasta planta.

Si sucul proaspat de echinacea pare a fi eficient, dupa cum releva un studiu realizat pe un esantion de 108 persoane cu sistem imunitar compromis. Participantii care au primit intre 2 si 4 ml de suc de echinacea pe zi timp de 8 saptamani au facut infectii mai putine si mai slabe, cu simptome mai atenuate, fata de grupul de control care a primit placebo.

In total, peste 70 de studii despre echinacea au fost efectuate si, dupa selectarea si analizarea celor mai bune dintre ele, s-a ajuns la concluzia ca echinacea reduce totusi riscul de a contracta raceli si reduce si durata acestora.

Echinaceea se poate administra pentru:

preventie: se tin cure foarte scurte, cu durata de patru zile, timp in care se administreaza cate o jumatate de lingurita de pulbere, cu putina apa, de trei ori pe zi. Dupa cele patru zile de tratament se fac alte trei zile de pauza, apoi se fac alte patru zile de tratament. In total, se fac cinci asemenea cicluri de tratament + pauza.

tratament: ca adjudvant in tratamentul virozelor, de la primele simptome, sub forma de tinctura, din care se iau cate patru lingurite pe zi, in cura de o saptamana. Sunt rare cazurile in care echinaceea singura poate trata o viroza, dar este indicata in combinatie cu alte produse.

3. Ashwaganda (Withania somnifera)

Ashwagandha_tiffAre doua efecte benefice asupra organismului:

a.  stimuleaza productia de celule imunocompetente si de anticorpi;

Intr-un studiu din 2003, pe linii celulare tumorale umane s-a relevat ca ashwagandha ar putea incetini creșterea celulele canceroase in cazul cancerului pulmonar, de san si de colon.

Publicat în 2007, un alt studiu pe celule umane arata ca ashwagandha poate inhiba cresterea tumorii fara a afecta celulele normale.

b.  creste rezistenta organismului la stresul fizic (frig, poluare, oboseala) si la stresul psihic prin faptul ca ne ajuta sa rezistam oboselii, sa fim mai calmi in fata situatiilor tensionante, sa dormim bine

Intr-un studiu pe animale pe publicat in anul 2000, cercetatorii au descoperit ca ashwagandha a avut un efect anti-anxietate similar cu cel al lorazepamului (un medicament utilizat pentru a trata tulburarile de anxietate).De asemena, planta a avut efecte de diminuare a depresiei.

La noi se gaseste singura sau in combinatii sub forma de comprimate care se iau conform prospectului. De regula, se tin cure de o luna cu ashwaganda, urmate de 15 zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.

Desi, in general, Ashwagandha este considerata sigura, planta poate induce avort, atunci cand este luata in doze foarte mari. De aceea, femeile insarcinate ar trebui sa evite utilizarea de ashwagandha.

Ashwagandha poate creste, de asemenea, potenta barbituricelor (o clasa de medicamente care actioneaza asupra sistemului nervos central).

 4. Usturoiul.

usturoi In privinta usturoiului toata lumea este de acord ca el poate avea capacitatea de lupta impotriva infectiilor. In testele de laborator, cercetatorii au vazut munca usturoi impotriva bacteriilor, virusilor si ciuperci. Un 2006 studiu din 2006 care a vizat legatura dintre anumite tipuri de cancer si consumul de usturoi din tarile Europei de Sud a descoperit o asociere intre frecventa de utilizare a usturoiului si un risc mai mic de aparitie a cancerului.

De asemenea el este un excelent modulator si stimulator al inimii.

Conform institutului National pentru sanatate din SUA, dozele recomandate sunt:

a)pentru admoinistrare orala:
– Pentru tensiunii arteriale:
• Usturoiul extract 600-1200 mg- doza trebuie divizata si administrata de trei ori pe zi.
• usturoi proaspat 4 grame (aproximativ un catel) o data pe zi.

– Pentru prevenirea cancerului de colon, rect, cancerul de stomac se administreaza usturoi proaspat sau fiert intre  3.5-29 grame pe saptamana.
b) Aplicate pe piele:
• Pentru infectii-i ale pielii cu ciuperci se recomanda creme cu crema 0,4%, 0,6% extract de usturoi sau  gel 1%, aplicat de doua ori pe zi, timp de o saptamana.

Reactii adverse:

Usturoiul este probabil sigur pentru majoritatea oamenilor, atunci cand este luat pe gura. Usturoiul poate provoca respiratia urat mirositoare, o senzatie de arsura in gura, arsuri la stomac, gaze, greata, varsaturi, miros corporal si diaree. Aceste reactii adverse sunt adesea mai intense in cazul usturoiului proaspat. Usturoiul poate crește, de asemenea, riscul de sangerare. Au fost raportate cazuri de sangerare dupa o intervenaie chirurgicala la persoanele care au luat usturoi. Au fost raportate de asemenea crize la persoanele care sufera de astm.
Atunci cand este utilizat pe piele, usturoiul este posibil nesigur. Folosit ca o cataplasma, usturoiul poate provoca daune la nivelul pielii care sunt similare unei arsuri.

5. Ginseng.

giinsengDesi nu este clar cum actioneaza radacina de ginseng, exista multe voci care sustin ca aceasta planta are abilitatea de a stimula functia de imunitate. In ciuda rezultatelor pozitive optinute de un numar destul de insemnat de cercetari de mica dimensiune, Centrul National de medicina alternativa si complenatara afirma ca nu exista dovezi suficiente pentru a sustine aceste revendicari si recomanda studii suplimentare.

Intr-un articol publicat pe site-ul Universitatii de Medicina din Maryland sunt enumerate urmatoarele beneficii pe care le poate avea aceasta planta:

previne racelile si infectiile cailor respiratorii superioare;

Majoritatea studiilor asupa acestei plante au fost efectuate in Rusia. Un astfel de studiu a constatat ca persoanele cu gripa care au luat acest produs au observat ca  simptomele lor dispar mai repede decat cei care au luat medicamente pentru gripa.

Un alt studiu a constatat ca persoanele sanatoase care au luat ginseng siberian timp de 4 saptamani au avut mai multe celule T, care ar putea indica consolidarea sistemelor lor imunitar.
creste perfomanta fizica;

Studiile efectuate au relevat rezultate mixte;

imbunatateste calitatea vietii;
Un studiu a constatat ca la persoanele in varsta care au luat ginseng siberian imbunatatit sanatatea mintala si interactiunea sociala, dupa 4 saptamani de tratament, in comparatie cu cei care au luat placebo. Dar, după 8 saptamani, beneficiile scazut.

Dozele recomandate:

La copii ginseng siberian nu este recomandat.

La dulti ginseng siberian vine in multe forme si este adesea combinat cu alte plante medicinale si suplimente in formule pentru oboseala si vigilenta. Pentru a gasi doza potrivita pentru tine, trebuie sa discuti cu  un medic de specialitate.

Pentru afectiuni cronice, cum ar fi oboseala sau stres, ginseng siberian poate fi luat timp de 3 luni, urmate de 3 – 4 saptamani de pauzaO reluare a curei se face doar la recomandarea medicului.

Efecte adverse:

Ginsengul siberian este, in general, considerat sigur. Cu toate acestea, persoanele cu hipertensiune arteriala, insomnii, narcolepsie, boli de inima, boli mintale (cum ar fi schizofrenie sau manie), femeile care sunt gravide sau care alapteaza, precum și persoanele cu boli autoimune (cum ar fi boala Crohn sau artrita reumatoida) nu e ar trebui sa ia ginseng.

Femeile care au sensibilitate la estrogen, diverse tipuri de cancer sau de fibrom uterin trebuie sa consulte medicul de a lua ginseng siberian, deoarece acesta poate actiona ca estrogen in organism.

Unele reactii adverse pot include:

• Hipertensiunea arteriala
• Insomnie
• Somnolenta
• Varsaturi
• Dureri de cap
• Confuzie
• Ritm cardiac neregulat.

6. Radacina de lemn dulce.

radacina lemn dulceRadacina de lemn dulce este utilizata in medicina chineza pentru a trata o varietate de boli. Cele mai multe studii de radacina de lemn dulce s-au facut in combinatie cu alte plante, asa ca nu este posibil sa se verifice daca eventualele efecte au fost atribuite ei. Din cauza efectelor adverse potentiale  si luindu-se in calcul  cat de putin se stie despre beneficiile sale pentru stimularea functiei imunitare, cecetatorii de la Universitatea Harvard recomanda evitarea administrarii ei..

Conform opiniei d-nei Dr. Constantina Ruxandra, medic specialist MF, competenţt apifitoterapie Centrul Medical Med-As exprimata intr-un interviu publicat pe boli-medicia.com, lemnul-dulce este util atat profilactic, cat şi curativ, regleaza productia si eliberarea de anticorpi, avand un efect antiinflamator. Se administreaza sub forma de macerat la rece sau pulbere din care se ia cate o lingurita, de trei-patru ori pe zi, in cure de 21 de zile.

Inainte de administrare, este necesar sa se citeasca prospectul cu contraindicatiile, deoarece in cazul unor dezechilibre hormonale (exces de estrogen, deficit de testosteron s.a.) poate da reactii adverse serioase.

Pe langa aceste plante medicinale importante pentru stimularea sistemului imunitar sunt si produsele apicole.

Cura de miere, propolis si polen stimuleaza imunitatea intregului organism. De asemenea, acest tratament naturist are si proprietati energizante.

Ingrediente
20 ml de tinctura de propolis
20 ml de tinctura de echinaceea
20 ml de ulei de catina sau 100 g de catina proaspata
100 g de polen
miere poliflora

Mod de preparare
Pune intr-un borcan de 800 g toate ingredientele, in afara de mierea poliflora si amesteca bine, cu o spatula de lemn. Adauga miere pana se umple borcanul si amesteca din nou.
Inchide ermetic si pune la macerat, la rece si intuneric timp de 4-7 zile. Agita borcanul de doua ori pe zi si pastreaza-l la rece.

Tratamentul naturist cu miere, propolis si polen consta in consumul a cate o lingurita, dimineata pe stomacul gol.

Pentru copii se recomanda consultarea medicului specialist.

Nu se recomanda administrarea in cazul persoanelor care sufera de diverse alergii!

Asa cum am anuntat inca din titlu, mi-am propus ca in acest articol sa-ti dau suficienta informatie adunata intr-un singur loc astfel incat TU sa poti decide daca apelezi sau nu la aceste plante pentru a avea un sistem de aparare cat mai puternic.

Nu uita ca ele singure nu sunt eficiente daca nu introducem in viata noastra un stil de viata adecvat in care sa mancam variat pentru a ne asigura intreaga gama de sustante necesare organismului, facem sport macar 30 de minute pe zi, ne odihnim suficient si ne amintim ca avem nevoie si de relaxare macar din cand in cand.

In cazul meu, faptul ca am administrat copiilor sirop cu extract cu echinaceea la inceputul toamnei a avute efecte evidente, acestia contractand doar forme usoare de raceala pe care le-am tratat cu ceaiuri si vitamina C.

In cazul tau a functionat?  Daca nu le-ai folosit inca, mi-ar placea sa aflu ce decizie ai luat dupa ce ai citit aceste randuri!

Astept cu interes raspunsul tau pe care te rog sa-l lasi intr-un comentariu mai jos.

Data viitoare vom discuta despre plante medicinale care te ajut sa renunti la fumat.

Cu prietenie,

Elena Badea.

 

 

Surse:

http://www.ehow.com/how_4493306_strengthen-immune-system.html#ixzz2Ka0JW0lC

http://www.health.harvard.edu/flu-resource-center/how-to-boost-your-immune-system.htm

http://www.tonica.ro/sanatate/terapii-alternative/7729-echinacea-indispensabila-in-sezonul-rece-pentru-mentinerea-sanatatii.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21170205

http://altmedicine.about.com/od/herbsupplementguide/a/ashwagandha_benefits.htm

http://altmedicine.about.com/od/herbsupplementguide/a/Astragalus.htm

http://nccam.nih.gov/health/astragalus

http://www.curademiere.ro/cura-de-miere-propolis-si-polen-pentru-imunitate/

http://www.umm.edu/altmed/articles/astragalus-000223.htm

http://www.sfatulmedicului.ro/Suplimente-nutritive/astragalus-conducatorul-galben-al-sanatatii-tale_7094

http://www.boli-medicina.com/medicina-naturista/Alimentatie-recomandata/Intarirea-sistemului-imunitar-BM-COM.php

http://www.umm.edu/altmed/articles/siberian-ginseng-000250.htm

 

Comments

comments

10 comentarii la „Plante pentru cresterea imunitatii- mit sau adevar, tu decizi!

  1. Veronica

    Felicitari Elena,
    Informatii utile pe care merita sa le incercam cand va fi cazul .
    Eu am tinut cure cu tinctiura de usturoi. Foarte bun pentru buna functionare a inimii ( am avut si rezultate).
    Chiar daca nu ai o problema anume, poti lua ca preventie ( vorbesc de usturoi )
    Mult succes incontinuare,
    Cu drag,
    Veronica

    Răspunde
    1. admin Autor articol

      Maica-mea a luat capsule cu extract de usturoi si s-a simtit bine, dar ea nu este consecventa din pacate…

      Multumesc ca te-ai oprit si mi-ai impartasit experienta ta!

      Te stept cu drag sa revii.

      Elena.

      Răspunde
  2. Danutza

    Eu sunt îndragostită de lemnul dulce (il folosesc ca infuzie). De câte ori simt că îmi dă târcoale vreo viroză, îi dau cu ceaiul de lemn dulce. Un prieten avea vreo 30 de negi pe mâini şi a băut lemn dulce pentru creşterea imunităţii şi s-a trezit că a scăpat şi de negi. În Egipt sacagiii vând pe străzi o băutură din rădăcina de lemn dulce, din păcate nu mai imi amintesc cum se numeşte. Lemnul dulce a fost de altfel declarat planta anului 2012.

    Răspunde
    1. admin Autor articol

      Eu nu l-am folosit niciodata, dar m-ai facut curioasa…trebui ca are si un gust placut:) Multumesc pentru comentariu!

      Elena.

      Răspunde
  3. Testerone

    Hello, I Jacob from UCT South Africa, i am doing a research on this field for my Master’s project. I would be glad if you would permit me to cite this article in my dissertation.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.