Ce este reumatismul si cum il poti trata in mod natural- partea I

Salut,

reumatism

30% din populatia adulta a Europei sufera de boli reumatice, acestea reprezentand cea mai frecventa forma de boala cronica.

Dupa varsta de 65 de ani, procentul acestora creste la 50%.

20% din totalul consultatiilor din medicina primara sunt generate de bolile reumatice, care constituie a doua cea mai frecventa cauza de adresare la medic!

La nivelul continentului nostrum, peste 100 milioane de persoane sunt afectate de o forma sau alta de reumatism.

Pe langa faptul ca genereaza dureri puternice, adesea este insotit de multiple boli ceea ce afecteaza in mod semnificativ functionarea normala a organismului. Situatia devine mult mai grava daca nu este tratat la timp si in mod corespunzator!

Spre exemplu, poliartrita reumatoida netratata reduce durata medie de viata cu 5 – 10 ani.

Ce este reumatismul?

Conform wikipedia, reumatismul (greaca rheo- curge) este o boala cronica, infectioasa sau alergica, insotita de dureri la nivelul aparatului locomotor (articulatiilor) sau de tulburari ale aparatului cardiovascular.

Unele boli reumatice, cum ar fi osteoartrita, sunt rezultatul „uzurii” articulatiilor. Alte boli reumatice, cum ar fi artrita reumatoida, apar atunci cand sistemul imunitar devine hiperactiv si ataca garniturile de articulatiilor, cauzand durere, umflarea și distrugerea articulatiei afectate.

Aproape orice articulatie poat fi afectata de reumatism.

Ca sa intelegem cu adevarat cum apare aceasta boala trebuie sa plecam de la structura unei articulatii. O articulatie este formata din:

  1. Capsula articulara este un invelis care inconjoara articulatia, fiind alcatuita din tesut fibros; mentine capetele articulare unite.
  2. Membrana sinoviala este stratul intern al capsulei articulare. Este alcatuita din tesut conjunctiv moale, care acopera cavitatea sinoviala si secreta lichidul sinovial, lubrifiind astfel cavitatea si permitand moleculelor sa treaca prin straturile pielii si muschilor, in membrana articulatiei.
  3. Lichidul sinovial (denumit si lichid articular) este vascos si contine proteine si acid hialuronic care lubrifiaza si amortizeaza, imbunatatind mobilitatea articulara.
  4. Cartilajul acopera capetele oaselor. Este format din tesut conjunctiv dens (denumit si colagen) care este dur si alunecos. Protejeaza oasele impotriva frecarii directe si permite articulatiei sa se miste usor. Cartialjul contine de asemenea, acid hialuronic care lubrifiaza articulatia si amortizeaza socurile.

rheumatism-pictureCand are loc alterarea ( sau imbatranirea) cartilajului, el nu-si mai indeplineste functia corect, se poate fragmenta si chiar disparea de tot de pe unele suprafete osoase articulare, ceea ce duce la aparitia manifestarilor cunoscute sub numele de reumatism:

  • dureri la nivelul articulatiilor, (la inceput la miscare, dar dupa un timp pot apare si la repaus);
  • uneori umflarea articulatiilor;
  • zgomote articulare la miscare sau blocarea miscarilor.

Cauzele reumatismului

Cauzele diverselor forme de reumatism sunt variate si complexe.

Exista factori de risc care:

  • pot fi modificati cum sunt:
  1. prezenta in sange a unor toxine din cauza functionarii necorespunzatoare a metabolismului, digestiei sau excretiei;
  2. infectii la nivelul dintilor, amigdalelor si a veziculei biliare;
  3. expunerea la frig sau umiditate.
  • nu pot fi modificati cum sunt:
  1. factorul ereditar (predispozitia genetica),
  2. varsta,
  3. sexul (majoritatea formelor de artrita afecteaza un procent mai mare de femei decat de barbati),
  4. sistemul imunitar al organismului (poate actiona eronat, atacand structurile proprii ale organismului).

Semne si simptome

Semnele si simptomele bolilor reumatice includ:
– febra;
– inflamatie;
– durere;
– rigiditate musculara.

Grupele principale de reumatism sunt:

Exista mai mult de 100 de boli reumatice grupate astfel:

  • formele de reumatism inflamator (boli autoimune):
    • reumatismul articular (poliartrita cronica)
    • spondiloza vertebrala (Morbus Bechterew)
    • artrita cu psoriazis
    • artrita idiopatica juvenila
    • colagenoza:
      • polimiozita,
      • dermatomiozita,
      • sclerodermia,
      • sindromul CREST
    • granulomatoza Wegener
    • vasculita
  • formele degenerative
    • artroza
    • podagra
    • hemocromatoza
  • reumatismul partilor moi (musculatura, tendoane)
    • fibromialgia
    • polimialgia
    • polimiozita

In copilarie, adolescenta si la tinerete reumatismul este generat de focare infectioase, (cel mai adesea faringo-amigdaliene streptococice) cu repercursiuni asupra functionalitatii unor organe importante, cum ar fi cele cardio-pulmonare, cerebrale si circulatorii, datorita unor modificari in dinamica normala a circulatiei generale.

Uneori aceste afectiuni reumatismale sunt descoperite mai tarziu, chiar in perioade mai inaintate de varsta cand sunt mult agravate si greu recuperabile.

Spre varstele inaintate, intalnim frecvent asociate reumatismului boli cardiace, renale, digestive, hematologice, nervoase, endocrine, tumorale.

Spre varstele cele mai inaintate, intalnim diferite forme de manifestari reumatismale, dupa cum intalnim si multe maladii asociate, ca: ateroscleroza cerebrala, maladii cardiovasculare, insuficiente cardiace, renale, digestive, hipertensiuni arteriale.

Tratamentul reumatismului

Tratamentul este complex si ar trebui sa cuprinda:

  1. tratament alopat
  2. fizioterapie
  3. exercitii fizice
  4. tratament pe baza de plante
  5. dieta

1. tratament alopat– Ca tratament de baza se folosesc antibiotic, antiinflamatorii si corticoterapie care se aplica numai la recomandarea medicului specialist.

2. fizioterapia in reumatism

Procedeele de fizioterapie permit

  • atenuarea durerilor,
  • prevenirea sau diminuarea unei redori articulare
  • restaurarea fortei musculare in jurul articulatiilor.

electroterapiePentru ca simptomul principal este durererea, se recomanda majoritatea procedurilor de electoterapie care duc la obtinerea de efecte analgetice.

Tratamentul cu curenti terapeutici are efecte bune in afectiunile reumatismale. Curentii folositi in fizioterapie (curenti diadinamici, curenti interferentiali, TENS, ionizare, galvanizare, electrostimulare musculara si nervoasa) moduleaza perceptia dureroasa la nivelul nervilor motori si senzitivi sau stimuleaza contractiile musculare si implicit circulatia sanguina cu efecte biochimice locale antiinflamatoare si miorelaxante.

In durerea acuta, chiar daca pare ilogic, compresiile reci schimbate la 5-6 minute, masajul cu gheata (crioterapia) repetat de mai multe ori in cursul zilei, pot ameliora foarte mult intensitatea durerii la bolnavii la care fenomenele inflamatorii sunt pe primul plan.

Caldura locala poate fi la fel de utila ca si recele aplicat local sau crioterapia, alegerea procedurilor de fizioterapie facandu-se in functie de substratul morfo-patologic.

Se recomanda caldura sub diverse forme: impachetari cu parafina, helioterapie, infrarosii, ultrasunete.

Ultrasunetul se aplica pe regiunea afectata si are efecte analgetice, miorelaxante, hiperemiante.

In suferintele cronice, torpide cu durere de mica intensitate dar totusi sacaitoare, aplicatiile de cald local pot aduce o usurare notabila. Se folosesc bai calde generale, bai cu namol, dus subacval, etc.

3. Exercitii fizice pentru reumatici

exercitiiExercitiile fizice joaca poate cel mai important rol in tratamentul si in mentinerea in forma a bolnavului reumatic.

Iata 15 exercitii simple, de baza, pe care medicii de la sfatulmedicului.ro le recomanda a fi facute zilnic:

  1. Pozita initiala este stand in picioare. Apleaca capul in jos, pana atingi pieptul cu barbia. Inclina apoi capul pe spate. Repeta de 10 ori.
  2. Ramai in picioare ca la exercitiul 1. Inclina capul pe umarul stang, pana atingi umarul. Repeta miscarea si in partea dreapta. Fa exercitiul de 10 ori.
  3. Stai asezat/a in picioare sau sezand. Pune mainile in solduri. Roteste capul spre stanga si spre dreapta, de cate 10 ori in fiecare parte.
  4. Pastreaza pozitia de la exercitiul 3. Pune ambele maini la ceafa, apleaca capul in fata si apoi da-l pe spate. Repeta exercitiul de 15 ori.
  5. Aseaza-te in picioare. Departeaza picioarele si intinde mainile lateral, la nivelul umerilor. Executa miscari circulare cu mainile. Repeta exercitiul de 10 ori.
  6. Exercitiul se face in pozitie culcat pe o banca, cu picioarele bine sprijinite pe podea. Intinde mainile lateral si executa miscari sus-jos cat poti de ample. Repeta de 10 ori.
  7. Ramai tot in pozitie culcat, dar in asa fel incat capul sa atarne la marginea bancii. Intinde mainile deasupra capului si incearca sa atinge podeaua cu degetele. Repeta de 10 ori.
  8. Reia pozitia stand in picioare si aseaza-te in dreptul unei mese, la o distanta de 60-80 de centimetri. Pune mainile pe masa si apleaca-te cat poti de mult. Revino apoi la pozitia initiala. Repeta de 10 ori.
  9. Ramai in picioare ca la exercitiul 8, in dreptul unei mese sau al unui obiect bine fixat. Fa 10-15 genuflexiuni, eventual tinandu-te cu mainile de marginea mesei.
  10. Reia pozitia stand in picioare. Departeaza picioarele cat mai mult cu putinta. Fara a indoi genunchii, incearca sa atingi varful piciorului drept si apoi al celui stang. Repeta de 10 ori.
  11. Tot din pozitia in picioare, departeaza picioarele la latimea umerilor. Ridica-te pe varfuri si revino in pozitia initiala. Exercitiul se poate executa si in pozitie sezand, cu picioarele sprijinite de un perete. Repeta de 10-15 ori.
  12. Aseaza-te intins pe spate. Strange picioarele. Ridica mainile deasupra capului. Inclina mainile spre stanga, iar genunchii spre dreapta, dupa care repetati miscarea invers. Repeta exercitiul de cate 10 ori in fiecare parte.
  13. Ia pozitia sezand. Apleaca-te in fata si incearca sa atinge genunchii cu fruntea, dupa care revino in pozitia initiala. Repeta exercitiul de 10 ori.
  14. Aseaza-te pe vine. Ridica-te pe varfuri, sprijinindu-te cu mainile de podea. Incearca sa te sprijini pe calcaie, fara a indoi insa spatele. Revino la pozitia initiala. Repeta de 10 ori.
  15. Stai pe burta. Ridica trunchiul si prinde picioarele cu mainile. Ridica capul, astfel incat sa vezi tavanul, dupa care revino la pozitia initiala. Repeta exercitiul de 6-8 ori.

Pentru ca informatia este destul de vasta si pentru o mai buna asimilare a ei, am decis sa impart articolul in doua parti.

Cea de a doua parte va cuprinde informatii despre plantele medicinale utile in  acest caz, despre diata dar si despre masuri de prevenire.

Cu prietenie,

Elena Badea.

Comments

comments

5 comentarii la „Ce este reumatismul si cum il poti trata in mod natural- partea I

  1. Claudiu S. Diaconu

    Am 19 ani.. si de la 18 ani.. au inceput sa ma doară articulatiile ..este normal sa se produca aceasta afectiune de la anii ăstia?? Dar numai cand se raceste timpul ..spre exemplu toamna-iarna .. poate fi un factor stresul si umiditatea in cazul meu? .. pentru ca zilnic.. nu pot sta fara sa ma spăl pe mâini…etc….chiar si iarna imi fac duş aproape in fiecare zi sau la 2 zile..ce credeţi Doamna Elena Gabriela Badea?

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Nu este normal, dar este posibil. Spre exemplu, infectiile repetate in gat pot cauza dureri in articulatii…cel mai bine ar fi sa vezi care este cauza durerii, nu astepta sa se agraveze!

      Cu prietenie,
      Elena Badea.

      Răspunde
    1. Aurelia

      Buna seara, foarte interesant articolul, eu am facut infiltratii si nu pot spune ca m-au ajutat foarte mult, dar in schimb de ” luni fac tratament cu colagene marin de la euro form si ma simt foarte foarte bine asa ca il recomand

      Răspunde
      1. ELENA BADEA Autor articol

        Multumim pentru recomandare 🙂 Sa ne tineti la curent cu evolutia, va rog!

        Elena Badea.

        Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.