Salut,
Mereu am spus ca am avut o copilarie demna de povestile lui Creanga. Consider ca am fost norocoasa ca am crescut la tara si ca am avut bunici care au iubit plantele si care m-au invata si pe mine sa le iubesc.
Susaiul a fost una din aceste planta. Era prima “buruiana”care aparea primavara pe masa bunicii, o culegea dimineata devreme cand pleca la CAP si ne-o aseza pe masa la pranz sub forma de salata, de obicei. In salata, gustul amarui al plantei se simtea mai putin…ori de cate ori incercam sa refuzam salata, bunica ne explica cu rabdare ca este cea mai buna salata pe care o puteam manca si ne indemna cu blandete sa continuam…eram 5 nepoti la masa!
Datorita acestei amintiri puternice, eu am ramas cu impresia ca susanul este extrem de popular intre romani, dar am constat ca putini oameni il mai folosesc in zilele noastre…
In medicina traditionala, radacinile de susai erau folosite pentru a trata icterul, iar frunzele erau leac pentru febra, tuse, astm. Frunzele proaspete zdrobite erau folosite contra abceselor. Susaiul se regasea adesea in tatamentul pietrelor la rinichi.
Cum il recunosti?
Susaiul (Sonchus arvensis) este o planta perena din familia Asteraceae (Compositae) cu inaltime de 80-130 cm.
Tulpina goala are vase laticifere care contin un suc laptos caracteristic care a dat si denumirea plantei ( Cuvantul susai pare a proveni din slavonul susu (tata) pentru ca produce un suc asemanator laptelui. Din acelasi motiv si francezii il numesc laiteron).
Planta este ramificata in partea superioara are frunze sesile, penat sectate, cu marginea dintata si spinoasa. Inflorescentele sunt mici, galbene, grupate aproape corimbiform. Fructe achene costate cu un papus lung.
Unde il gasesti
Este raspandit in locuri semiaride, subumede si umede, pe solurile fertile, unde formeaza asociatii compacte, mai ales in Campia Transilvaniei si partea nordica a Romaniei.
Dar asta nu inseamna ca nu-l poti intalni si in zona Baraganului 🙂 mai ales daca il cauti in semanaturi, in culturile timpurii de verdeturi si in tufisuri.
Substante active
Acest plante medicinale contin alfa lactucerol, beta-lactucerol, manitol, inozitol, dioxid de siliciu, potasiu, flavonoide, taraksasterol.
Ce se foloseste de la susai?
De la susai se folosesc radacinile, tulpinile si frunzele.
Modalitati de folosire
1. Frunzele: se culeg tinere, au un gust proaspat si dulceag.
Pot fi folosite :
– in stare proaspata: fiind utilizate in salate, supe, sau gatit ca pe spanac. In Italia se amesteca in paste sau se folosea drept umplutura pentru ravioli.
Bunica mea le manca ca atare, cu sare si cu branza, si le manca cu asa pofta, de zici ca avea cine stie ce delicatesa la dispozitie 🙂
Frunzele sunt bogate in saruri minerale si vitamina C, ele contin aproximativ 47 mg de vitamina C 100g planta verde.
– cataplasmele:Au actiune antiinflamatorie motiv pentru care sunt folosite pentru cicatrizarea ranilor si pentru atenuarea suferintei musculare post-traumatice.
– infuzie de frunze pentru:
- pietre la rinichi: peste 50 mg de frunze uscate sonchus arvensis, adauga 250 ml de apa. Bea trei cani pe zi pana la vindecare.
- Boli ale vezicii biliare si litiaza biliara: mananca zilnic 5 frunze de susai pana la vindecare.
2. Tulpinile – fierte cum ar fi sparanghel sau rubarba.
3. Radacina prajita este folosita ca un inlocuitor de cafea.Un ceai facut din radacini este utilizat in tratamententul astmului, tusei, febrei.
Triterpene pentaciclice pe care le contine susaiul imbunatateste productia de colagen si din acest motiv este utilizat in cosmetica. Contine, de asemenea, minerale, vitamine, in special vitamina C, cu efecte benefice.
In viata mea susaiul era un prag de trecere: aparitia lui in alimentatie semnifica automat venirea primaverii, a fost vestitorul primaverii 🙂
Tu ai folosit vreodata susai?
Cu prietenie,
Elena Badea.
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Surse:
http://www.grstamasiaron.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=151&Itemid=84&lang=ro_RO;
http://www.stuartxchange.com/Lamlampaka.html
http://ro.wikipedia.org/wiki/Susai
http://herbalinformation.awardspace.com/?cm=s&fn=sonchus_arvensis
https://ierburiuitate.wordpress.com/tag/susai/
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Mi-a placut foarte mult articolul. Un amestec fericit de copilarie, sanatate si inteligenta bio a taranului roman.
Multumesc 🙂 va mai astept cu drag ori de cate ori aveti buna-vointa sa mai intrati pe site!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Foarte interesant! Mai citisem despre susai pe Ierburi uitate. La noi în Ardeal nu se consumă.
Esti dispusa sa incerci? 🙂
Âți multumesc!