Salut,
De-alungul secolelor, credinta in virtutile acestei plante a fost puternic inradacinata in constiinta populara. Un vechi proverb italian spune „Vinde camasa si cumpara vindecea”, iar spaniolii obisnuiau sa spuna despre cei pe care-i admirau ca „are la fel de multe calitati ca si vindecea”. Strabunii credeau ca pana si fiarele salbatice recunosteau eficacitatea plantei si ca cerbii, daca erau raniti, cautau vindecea si o mancau ca sa se vindece 🙂
Cum o recunosti
Denumita si iarba talharului, iarba-taieturii, iarba- de- rana, vindecuta, buruiana de taietura, frunza-taieturii, iarba vantului, sovarvarita, sclipet sau buruiana de artritis, vindecea o planta perena cu radacina lemnoasa groasa.
Tulpina creste pana la 60 cm inaltime si este canelata.
Frunzele crest in perechi la intervale relativ egale, sunt alungite si au pana la 8 cm lungime. Prezinta o suprafata aspra, poroasa. Florile cresc in varful tulpinii ca un boboc cu doua petale purpurii, asezate in spirale dense.
Fructele plantei- nucule brune, ovoidale, netede.
Infloreste in lunile iunie-august.
Unde o intalnesti
O planta iubitoare de umezeala ce creste prin paduri si desisuri mlastinoase.
Substante active
Principalii componenti identificati in organele aeriene ale acestei specii sunt: proteinele (betonicina), glucozidele, taninurile, betainele, saponinele, compusii fenilpropanoizi (acid rozmarinic).
S-au mai identificat:
Acizii fenolici: acid cafeoilquinic, acid cafeic, acid clorogenic, acid neoclorogenic.
Glucozizi iridoidici: harpagid.
Alcaloizi: stachidrina, oxistachidrina, achilleina, turcina.
Compusi fenilpropanoizi: campneozid II, forsitozid B.
Organe utilizate
Se utilizeaza radacini, frunze, flori, tulpini recoltate in lunile iunie – august
Actiune terapeutica
Substantele active din planta ii confera acesteia proprietati antioxidante, antihelmintice , antiseptice, expectorante, purgative, usor sedative si tonice.
Indicatii terapeutice
Uz intern: astm, diaree, dureri de cap, guta, hemoragii, litiaza biliara sau renala, digestie lenta, stari febrile – sub forma de infuzie, decoct.
Uz extern: leucoree, plagi, rani diferite, ulcere varicoase, boli de urechi – sub forma de comprese sau spalaturi locale cu infuzie, suc de planta proaspata aplicat local.
Modalitati de folosire
Infuzie se prepara dintr-o 1 lingurita de planta la 250 ml apa clocotita.
Se beau 2-3 cani pe zi pentru dureri de cap.
Decoct: se prepara din 50 g de planta la 500 ml apa, se fierbe 10 minute si se foloseste extern pentru spalaturi ai comprese pe rani si ulceratii.
Pulberea amestecata cu miere este utila pentru toate tipurile de raceli sau tuse, respiratie suieratoare.
Planta uscata poate fi fumata ca tutun in combinatie cu podbal, pentru alinarea dureri de cap.
Planta verde zdrobita sau sucul ei, aplicat exterior, va vindeca repede orice rana, orice os rupt sau desprins, ghimpe sau alt lucru ajuns in trup, leziuni herpetice sau ulcere.
Frunzele proaspete erau folosite pentru colorarea in galben a lanii.
Ca planta aromatica, are actiune astringenta si, combinata cu alte plante, este folosita ca tonic in dispepsie si ca remediu alternativ in reumatism, scrofulosa si pentru curatarea sangelui.
Radacina este neplacuta la gust, in timp ce frunzele si florile au gust dulce si picant, fiind folosite atat in bucatarie cat si in medicina.
Recoltare si pastrare
Recoltarea se face in timpul infloririi, pe timp frumos.
Se taie cu foarfeca sau cu cutitul bine ascutite pentru a nu smulge planta din pamant.
Uscarea plantei se realizeaza la umbra, in strat sutire, sau in uscator electric la 35-40 grade C. Dupa uscare, planta se pastreaza in saculeti de panza sau de hartie.
Contraindicatii:
In cantitati mari preparatele din vindecea sunt toxice, este bine ca inainte de a folosi aceasta planta sa ne adresam medicului specialist care va stabili corect dozajul si durata tratamentului.
Consumul de vindecea este contraindicat femeilor gravide si mamelor care alapteaza.
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Nu-i asa ca este pacat ca s-a pierdut in negura timpului obiceiul de a folosi aceasta planta?
Cu prietenie,
Elena Badea.
Sursa:
http://www.plante-medicinale.ro/pm/fisa_planta.php
http://www.botanical.com/botanical/mgmh/b/betowo35.html
http://www.farmacianaturala.com/VINDECEA/VINDECEA.html