Dudul- planta medicinala care te surprinde in multe moduri

Salut,

sursa foto: aiudplant.ro

sursa foto: aiudplant.ro

Mi-am propus (cu vitejie) sa invat sa ma bucur iar de lucrurile simple asa ca in copilarie, sa invat sa las probleme de la serviciu la serviciu si, in drumul spre casa, sa observ natura, sa aud cantecul pasarilor, sa observ oamenii pe langa care trec, plantele si florile…sa traiesc prezentul, cum ar spune unul din mentorii mei 🙂

Roadele acestei hotarari au aparut deja: uite asa am realizat saptamana trecuta ca au inceput sa se coaca agudele 🙂 Ai putea spune ca este fortata afirmatia din moment ce sunt duzi de-alungul soselei de cand ma stiu…si totusi au fost ani in care nu am mancat nici o duda macar pentru ca imi aminteam de ele dupa ce le trecea perioada…

Daca ai trait si tu la tara, nu cred sa nu ai amintiri despre dud… cei 2 km pe care-i aveam de parcurs pana la scoala erau strajuiti de duzi, atat albi cat si negri…iar mie-mi placeau cu deosebire agudele negre cu care, inevitabil, „pictam” si uniforma 🙂 luna iunie era un chin pentru mama, intotdeauna avea de luptat cu petele !

Daca ma gandesc la dudul din perioada gimnaziului, amintirile mele se mai intuneca, pentru ca atunci eram obligati sa aducem zilnic frunze pentru a hrani viermii de matase pe care-i crestea scoala….fiecare clasa avea, prin rotatie, sarcina sa aduca frunze si sa intre sa hraneasca si sa curete ….inca mai simt mirosul viermilor de matase si inca-i gasesc dezagreabili, desi le recunosc utilitatea! Mananca si copiii mei agude, dar nu cu aceeasi „dedicatie” ca mine 🙂

Revenind la prezent, exista cateva motive pentru care ar fi bine sa nu le ocolim, motive pe care le-am strans in randurile de mai jos, asa ca te invit sa le citesti.

Cum il recunosti

Cunoscut si sub denumirea de agud sau fragar, dudul este un arbore puternic, de pana la 15 m inaltime, ce face parte din familia moraceelor. Exista doua specii de dud, cel ale carui fructe sunt albe (Morus alba), cu origini in China, si cel ale carui fructe sunt negre la exterior si rosietice la interior (Morus nigra), originar din Persia, cu valori medicinale asemanatoare.

Are frunze petiolate, dispuse altern, dintate pe margini, uneori lobate, prezentand 3-5 nervuri. Florile sunt de doua feluri: barbatesti si femeiesti. Fructul este carnos (duda), de culoare alba sau neagra in functie de specie. Infloreste in luna mai.

La noi il intalnesti in toata tara, in regiunile de campie si de dealuri, pe marginea drumurilor, in gradini, livezi, vii, in paduri de lunca. Este specie iubitoare de caldura, suportand bine atat seceta cat si inghetul; se dezvolta bine pe soluri usoare, revene.

Organe utilizate

In fitoterapie se folosesc frunzele, ce se recolteaza in mai si iunie, si fructele mature proaspete, dar si scoarta.

Substante active

Frunzele de dud contin: glucide, lipide (6,8 – 7,4 %), proteine (14 – 28 %), tanin, vitamine (acid ascorbic, acid folic), baze azotate (adenina), compusi volatili (butilamina, acid propionic, acid izobutiric, aldehide, cetone), pigmenti (clorofila, beta-caroten), glicozizi flavonici (astragalin, rutin), steroli (beta-sitosterol, campesterol), cumarine (scopolin), alcaloizi (trigonellin), acid malic, acid citric, substante minerale (8- 20 %).
Fructele de dud contin 87,5 % apa, 1,5 % proteine, 0,49 % lipide, 8,3 % glucide, 13 mg/ 100 g acid ascorbic, riboflavina, tiamina si 0,8 mg/ 100 g niacina.

Actiune terapeutica

Extractele obtinute din frunze au actiune antibacteriana, hipoglicemianta si oftalmica, iar cele din tulpina au actiune antireumatica, antispasmatica, diuretica si hipotensiva. Extractele din coaja radacinii au efect antiasmatic, antitusiv, diuretic, expectorant, hipotensiv si sedativ.

Indicatii terapeutice

Uz intern:

  • scoarta – boli de ficat, scorbut, icter, tenie, laxativ, adjuvant in diabet, constipatie – sub forma de infuzie, decoct.
  • frunzele – diaree – sub forma de infuzie, decoct;
  • coaja radacinii, fructe – enterite cronice, gastrita, ulcer, viermi intestinali – sub forma de infuzie, consumul ca atare al fructelor, tinctura, suc din fructe.

Uz extern:

  • stomatita, afte, angina, amigdalita – sub forma de infuzie, bai sau spalaturi locale, gargara.

Modalitati de utilizare

Infuzie din frunze: din o lingura frunze de dud alb/negru la 250 ml apa clocotita

Infuzia de frunze de dud este astringenta si alcalinizanta. Se foloseste in tratamentul diabetului zaharat (ca adjuvant), dar si pentru rezolvarea deranjamentelor stomacale si intestinale – este antidiareica si este recomandata si in ulcer gastric si duodenal. Este utila de asemenea si in afectiuni pulmonare sau astenii, fiind antiscorbutica si tonifianta. Naturistii o recomanda si pentru tratarea aftelor si a stomatitelor.

Se pot consuma 2-3 cani pe zi, cu 15 minute dupa mesele principale.

Extractul sau tinctura din frunze de dud se obtine prin macerarea a 100 g frunze proaspat culese, macerate timp de 21 de zile in 100 ml alcool alimentar. Se strecoara si se utilizeaza prin administrarea a cate 30 de picaturi, diluate in apa, inaintea meselor principale in cazurile interne, diabet, etc.

Decoct de crengute de dud: pentru reglarea tensiunii arteriale
Taie cateva crengute tinere dintr-un dud, marunteste-le si fierbe-le intr-un litru de apa pana dau in clocot. Lasa la racit, strecoara si bea fiertura aceasta in loc de ceai sau apa de-a lungul zilei.

Decoct din coaja radacinii – pune 2 lingurite de coaja maruntita la 300 ml apa si lasa la fiert pana scade ;a 200 ml, apoi strecoara. Util in ascite sau viermi intestinali.

Tinctura de muguri de dud negru: mugurii se mai numesc si „cortizon natural”, fiind utili in terapia diabetului. Durata tratamentului variaza intre o luna si jumatate si trei luni, uneori mai mult, in cazul bolilor cronice.

Iata cum o prepari: spala si marunteste mugurii si introdu-i intr-un recipient cu capac. Masoara cu o rigla cantitatea de muguri si inmulteste cu 4. Daca ai pus 3 centimetri de muguri maruntiti, vei pune alcool alimentar de 70 grade pana la 12 centimetri. Lasa la macerat 14 zile, apoi strecoara si depoziteaza la rece. Bea cu 15 minute inainte de mese.

Fructe proaspete :O cura in care se consuma zilnic 200 g de fructe pe stomacul gol dimineata la trezire va curata organismul de toxine in 10 zile. De asemenea o astfel de cura este foarte utila si in cazul distrofiilor miocardului.

Poti sa-l folosesti si sub forma de sirop pe care-l prepari din fructele proaspete, pentru ca are efect laxativ si usor diuretic cu efect laxativ si usor diuretic.Bea fractionat in 3 reprize dupa mesele principale (daca suferi de diabet nu indulci cu zahar, opteaza pentru zaharina).

Este bine de precizat ca se poate folosi si suc extras din fructe care nu au ajuns la maturitate. Acesta contine circa 25 g acid la l, este astringent si este eficient sub forma de gargara impotriva anginelor, stomatitelor si aftelor.

In traditia populara coaja ramurilor tinere stransa primavara se fierbea in apa, se indulcea cu zahar si se bea in 2 randuri, dimineaaa pe nemancate, contra teniei.

Eu m-am bucurat de calitatile dudului consumand fructe proaspete, tu l-ai folosit vreodata?

Cu prietenie,

Elena Badea.

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse:

http://www.plante-medicinale.ro/pm/fisa_planta.php
http://www.sfatulmedicului.ro/plante-medicinale/dudul-alb-sau-negru-morus-alba-morus-nigra_14443; http://www.terapiinaturiste.ro/plante-medicinale.php?planta=Dud

 

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.