Salut,
Zilele trecute am avut o revelatie, una nu tocmai placuta. Am realizat ca nu mai vazusem de mult o lumanarica, desi, cu ani in urma, era practic peste tot….imi amintesc ca aveam si in spatele casei la un moment dat 🙂 langa casa bunicilor, Baza de Receptie cereale din zona construise purumbare….si avea depozitate de jur imprejur panouri….acolo era terenul nostru de joaca.
Alergam cat era ziua de lunga printre porumbare, plecam in lungi „expeditii” peste panouri ori duceam razboaie de cucerire…lumanarica era mereu reperul nostru, inalta, mandra, frumos colorata!
Mirata, ma duc sa o intreb si pe mama, care are aceeasi revelatie 🙂 ne punem pe povesti si realizez ca la dansa lumanarica are alta conotatie…de ea si-a legat sentimente negative pentru ca in copilarie fusese obligata de parinti sa mearga sa o culeaga pentru a o preda ca planta medicinala (cum era atunci obiceiul) ca sa contribuie la bugetul familiei……
Pe vremuri exista obiceiul de a culege planta fiind recunoscuta ca medicament pentru durerile de piept si pentru afectiunile plamanilor.
Calitatile sale terapeutice au fost descoperite inca din Antichitate, Hipocrate recomandand-o ca leac contra ranilor. Primul care i-a descoperit puterea contra tusei cronice a fost Dioscoride. O cunosteau si preotii daci, care o numeau Diesema.
Cum o recunosti
Lumanarica ( Verbascum phlomoides) este o planta cu o inaltime de 50-100 cm a carei tulpina este acoperita de peri. Frunzele de la baza tulpinii sunt decurente, cele de pe tulpina sunt alungit-ovale, iar cele de pe partea superioara a tulpinii sunt ovat-lanceolate. Frunzele sunt eliptice mari si paroase.
Florile sunt de culoare galbena, dispuse asimetric in racem, cu inflorescente terminale lungi.
Fructul este sub forma de capsula.
Unde o intalnesti
Planta creste in locurile insorite necultivate, la marginea drumurilor, pe coline insorite si pasuni, pe soluri usoare, aluvionare, nisipoase si pietroase de la campie pana la deal.
Substante active
Principalii componenti activi din organele acestei specii sunt: mucilagiile neouzuronice si saponinele.
- radacinile contin: glucide si glicozizi piranici.
- in frunze s-a identificat prezenta urmatoarelor substante: glucide solubile (11 %), proteine (10,8 %), lipide (1,3 %), cumarine, saponine, verbasterol, acid tapsic, vitamine ( acid ascorbic, niacina, riboflavina, tiamina), pigmenti ( beta-caroten, hesperidina).
- florile contin mucilagii, arabinogalactani, lipide, steroli (beta-sitosterol, stigmasterol), diterpene (crocetina), saponozide, acid p-hidroxibenzoic, acid vanilic, acizi fenolici si derivati, pigmenti: ( flavone, flavanone, flavanoli, caroteni), saponine triterpenice: verbascosaponine.
Proprietati terapeutice
Lumanarica are proprietati expectorante, antitusive, antiinflamatoare, sudorifice, antiasmatice, antimicrobiene, antihistamice, antispastice, antivirale.
Indicatii terapeutice
- Uz intern: bronsita, astm, raguseala, laringita, angine, gastroenterinta, tuberculoza, traheita – sub forma de infuzie, decoct, tincura, macerat la rece;
- Uz extern: hemoroizi, degeraturi, furuncule, plagi atone – sub forma de unguent, comprese
Modalitati de utilizare
1. Infuzie de lumanarica: fluidifica secretiile bronsice si calmeaza tusea convulsiva, amelioreaza simptomele bronsitei si rareste frecventa crizelor de astm bronsic.
Cum o prepari: 2 lingurite de planta uscata la 250 ml de apa se lasa la infuzat 10 minute.
Pana aici nimic extraordinar 🙂 acum vine atentionarea: nu indulci infuzia cu zahar, incearca sa o bei ca atare. Daca totusi iti este imposibil, aduga putina miere de albine!
Bea 2 cani pe zi, una dimineata si una seara, pe stomacul gol. O cura de 3 saptamani va imbunatati nu doar zona cailor respiratorii, ci intreg organismul.
2. Decoct de lumanarica: este indicat pentru bronsita, dureri in piept, dureri de stomac, digestie dificila, probleme ale vezicii urinare.
Cum il prepari: 2 linguri de se fieb timp de 15 minute in 250 ml de apa, avand grija ca completezi lichidul pe masura ce se evapora. Se beau 3 cesti /zi, de licoare calduta, pe stomacul gol.(aproximativ 50ml de lichid de trei ori pe zi)
3. Tinctura: pentru dureri abdominale cronice si recidivante, adjuvant in afectiunile pulmonare, in diaree si gastrita. Este un analgezic eficientin caz de infectii dentare.
Cum o prepari: pui intr-un borcan cu filet o lingura cu varf de planta uscata , adaugi 100 ml de alcool alimentar de 70 grade si lasi la macerat 10 zile, avand grija sa agiti zilnic. La final filtrezi, pui la decantat in frigider pentru 6 zile si filtrezi iar apoi depozitezi in sticlute de culoare inchisa.
Se recomanda o cura de 2-3 saptamani cu 20-30 de picaturi, dizolvate in apa, de 2-3 ori pe zi, inainte de fiecare masa. Daca este necesar, se reia dupa o pauza de 7 zile.
4. Sirop din lumanarica si miere : este indicat mai ales copiilor anemici, dar şi celor care sufera de bronsita cronica sau astm.
Cum il prepari: amesteca 500 ml decoct cu 500 g de miere, incalzeste pana cand lichidul devine omogen. Dupa ce se raceste, toarna-l in recipiente de sticla.
Doza uzuala este de 5 ml (o lingurita), de trei ori pe zi, pentru copii, si 10 ml pentru adulti.
5. Macerat la rece este indicat pentru bolile aparatului respirator, amelioreaza raguseala, tuse, bronsite, infectii renale, ulcer gastric sau enterita (infectie a intestinului subtire, cauzata de intoxicatii sau alergii).
Cum il prepari: o lingura de lumanarica la 250 ml de apa rece se lasa la macerat 12 ore, apoi se strecoara si se adauga 5 g de bicarbonat alimentar pentru a evita iritatiile gastrice. Se pastreaza in frigider si se ia cate 2-3 linguri inainte de fiecare masa.
6. Cataplasma: are rol calman si cicatrizat; este utila in caz de furuncule, eczeme si varice.
Cum o prepari: 2 linguri de planta se pun in 500 ml si se fiet timp de 10 minute, apoi se strecoara si se amesteca cu argila pana se obtine o pasta care se aplica pe un tifon cu care se bandajeaza foarte strans zona afectata. Se infasoara apoi intr-un nailon si se pastreaza mimim 30 minute pe zona afectata.
7. Unguent din lumanarica: trateaza hemoroizii, furunculele, ranile si arsurile.
Cum il prepari: unguentul se face in 2 etape. In prima etapa trebuie sa prepari extractul fluid prin fierberea la aburi a tincturii pana cand scade la o cincime din cantitatea initiala (etapa este esentiala pentru dizolvarea principiilor active din planta in unguent).
In cea de a doua etapa, se amesteca extractul de mai sus cu o baza grasa (unt, grasime de porc sau de pasare, ulei de palmier) la foc mic pana cand ajunge la punctul de fierbere, apoi se da intr-o parte. Inainte de solidificare se depoziteaza in recipiente si se patreaza in frigider.
Culegere si pastrare
Organele plantei care se utilizeaza in scop medicinal sunt radacinile, florile si fructele. Planta infloreste din luna iunie pana in luna octombrie.
e recoltează dimineata, dupa ce se ridică roua, avand grija sa porti manusi de cauciuc pentru a-ti proteja mainile de perii ce pot provoca inflamatii.
Se culeg frunzele si petalele care se intind imediat la uscat in incaperi umbroase si aerisite pentru ca se ofilesc repede si isi pierd din principiile active.
Dupa uscare se depoziteaza in recipinte de sticla, pentru ca mucilagiile din lumanarica pot fi absorbite de hartie asa ca ar trebui sa o eviti.
Atentionari si contraindicatii
- In sarcina si alaptare este bine sa fie evitat consumul de preparate din lumanarica.
- Dupa cules, este bine sa eviti sa-ti atingi fata si zona ochilor, pentru a avita inflamatiile ce pot fi provocate de perii de pe planta.
Inchei aici acest demers. Sper ca informatia parcursa a fost suficient de convingatoare pentru a te determina sa iesi din casa si sa mergi la cules lumanarica.
In curand voi ajunge pe dealurile copilariei mele, dupa o pauza de 2 ani….abia astept sa le iau la pas 🙂 De acolo voi culege anul acesta lumanarica, sunatoare, cimbrisor, patlagina, coada soricelului, coada calului….este timpul lor. Te invt si pe tine sa faci acelasi lucru!!!
Cu prietenie,
Elena Badea.
In articolul urmator vom vorbi despre plantele care sunt de ajutor in caz de iritatii ale pielii.
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Surse:
http://www.plante-medicinale.ro/pm/fisa_planta.php
http://www.formula-as.ro/2013/1077/medicina-naturii-44/din-retetele-domnului-farmacist-bobaru-lumanarica-medicul-plamanilor-verbascum-phlomoides-16634
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
M-as pierde si eu pe plaiurile copilariei sa culeg plante miraculoase. Doar timp sa fie.