Salut,
Ne revedem dupa mai bine de o luna, cu forte noi, sper eu. Eu cu siguranta imi simt bateriile reincarcate dupa reintalnirea cu linistea Deltei, despre care ti-am mai vorbit, dar mai ales dupa ce mi-am odihnit ochii pe dealurile din satul bunicilor mei din Bacau. Este o lume despre care o sa scriu curand pentru ca, din punctul meu de vedere cel putin, este un colt de rai si merita sa treci pe acolo macar o data in viata.
La finalul articolului trecut am stabilit ca vom discuta despre dermatita, asa ca acesta este subiectul articolului de fata.
Ce este dermatita?
Dermatita este o inflamatie a pielii provocata de agenti externi.
In general, boala debuteaza cu mancarime, leziuni sub forma de eczeme, uscarea pielii si ingrosarea ei, accentuarea cutelor.
Dermatitele sunt afectiuni comune, nu reprezinta o amenintare pentru viata si nici nu sunt contagioase.
Tipuri de dermatite si cauzele lor
Exista mai multe tipuri de dermatita, in functie de factorul declansant, insa tratamentul acestora este oarecum asemanator.
Dermatita de contact – este o iritatie a pielii cauzata de contactul cu o substanta straina organismului precum: plante, metale, solutii de curatare, aditivii cosmetici, parfumuri, produse chimice industriale, aditivi si latexul. Dermatita nu este contagioasa.
Dermatita atopica – este o boala de piele foarte frecventa, care afecteaza un procent mare din populaţia lumii. Acesta este numita si eczema, iar semnele distinctive ale bolii includ eruptii cutanate si prurit.
Intre factorii declansatori se numara:
- pielea uscata,
- sistemul imunitar slabit si
- factorii generici, fiind o afectiune care se transmite in familie.
Dermatita numulara – Este o forma de dermatita care se manifesta prin aparitia unor leziuni pe piele, de marimea unei monede, de obicei localizate pe membrele superioare si inferioare. Este mai frecventa in randul barbatilor cu varste cuprinse intre 55 si 65 de ani.
Dintre factorii care predispun la aparitia acestei forme de dermatita sunt:
- ambientul cald si uscat
- dusurile si baile calde
- stresul
- afectiunile asociate ale pielii.
Dermatita seboreica – apare sub forma unor pete galbui, localizate pe diferite portiuni ale pielii de pe scalp, fata, urechi, si, ocazional, in alte parti ale corpului.
Cauzele sale principale sunt :
- stresul,
- afectiunile neurologice, cum ar fi boala Parkinson
Neurodermatita – este o iritatie care este insotita de o senzatie intensa de mancarime ce poate duce la leziuni cauzate de scarpinarea in mod repetat. Cel mai frecvent apare la glezna, incheietura mainii, antebratul precum si zona din spatele gatului.
Intre cauze enumar:
- Pielea uscata
- iritatia cronica
- eczema
Dermatita de staza – apare atunci cand se acumuleaza lichid in tesuturi. Lichidul suplimentar interfereaza cu capacitatea sangelui de a hrani pielea, afectiunea putand evolua in ulceratii si eritem.
Cauzele principale sunt:
- venele varicoase
- obezitatea
- alte afectiuni cronice sau infectii recurente care afecteaza circulatia la nivelul picioarelor
Dermatita periorala – Acest tip de dermatita poate lua forma acneei rozacee, acneei adulte sau dermatitei seboreice, implicand pielea din jurul gurii sau a nasului.
Cauzele ei sunt:
- produsele de machiaj
- tratamentul cu corticosteroizi
Simptomele dermatitei
Principalele simtptome sunt: piele uscata, hiperemie (piele rosie), prurit (mancarime), cruste si alte leziuni exfoliative, papule (leziuni hiperemice, reliefate), vezicule (leziuni cu continut lichidian).
Tratamente naturiste pentru dermatita
Exista mai multe tipuri de dermatita, in functie de factorul declansant, insa tratamentul acestora este oarecum asemanator. Cele mai utilizate remedii sunt:
1.ulei de cocos
Proprietatile antimicrobiene si de hidratare ale uleiului de cocos pot fi foarte utile i combaterea dermatitei. Uleiul poate reduce semnificativ roaeata si poate combate descuamare si uscaciune in cateva zile.
Aplica usor ulei de cocos cald pe zona afectata pentru a inmuia pielea. Pentru rezultate optime, utilizeaza-l zilnic inainte de a merge la culcare.
2.fulgi de ovaz
O baie de fulgi de ovaz poate ajuta la tratarea iritatie, a mancarimii si a eruptiilor cutanate, mentinand totodata pielea hidratata.
Amesteca o ceasca de fulgi de ovaz pulbere in apa de baie calduta si stai 15-20 minute. Repeta zilnic timp de o luna.
3. Otet de mere
Un alt ingredient eficient care poate fi folosit pentru tratarea dermatitei este otetul de mere. Acesta va ameliorarea inflamatia si mancarimea.
Aplica pe zona afectata un tampon de vata imbibat cu o solutie obtinuta din apa si otet de mere in parti timp de aproximativ 30 de minute, apoi curata zona cu o carpa de bumbac umed. Repeta zilnic timp de câteva saptamani.
4.Aloe Vera
Aloe vera este utilizata pe scara larga in tratamentul dermatitei. Ea ajuta la restabilirea echilibrul pH-ului pielii si la ameliorarea senzatiei de mancarime si de iritare a pielii. Are, de asemenea, proprietati de hidratare si antimicrobiene.
Aplica gel de aloe vera de mai multe ori pe zi, timp de cateva luni pentru a scapa de dermatita.
5. Vitamina E
Una dintre cele mai bune si mai simple remedii pentru dermatita este ulei de vitamina E. Acest ulei promoveaza vindecarea si combate mancarimea si inflamatia.
Aplica ulei de vitamina E pe piele inainte de a merge la culcare. Asemenea, puteți încerca lotiuni si creme care contin vitamina E.
Consumul regulat de alimente bogate in vitamina E, cum ar fi seminte de floarea soarelui, ulei de germeni de grau, unt de arahide si porumb, poate, de asemenea, ajuta la prevenirea dermatitei.
6.Miere
Mierea poate ajuta la reducerea starii inflamatorii ale pielii. De asemenea, are proprietati antiseptice si antibacteriene.
Amesteca parti egale de miere, ceara de albine si ulei de masline, incalzeste amestecul pana la omogenizare. Cand se raceste, aplica pe piele si lasa-l timp de mai multe ore. Repeta timp de cateva saptamani.
7.Musetel– poate avea un efect calmant asupra pielii afectate.
Infuzeaza 2-3 lingurite de flori de musetel la o cana cu apa timpt de 10-15 minute, las-o la racit si apoi aplic- cu ajutorul unei panza curate pe zona afectata pentru 20 de minute. Fa acest lucru de cateva ori pe zi, pana la vindecare.
Alternativ, poti folosi o crema de musetel de cateva ori pe zi sau sa amesteci 5-10 picaturi de ulei esential de musetel in apa de baie si sa te scalzi 20 de minute pe zi, pana la indecare.
8. Tumeric este eficient datorita proprietatilor sale anti-inflamatorii si antiseptice.
Incalzeste un litru de apa si adauga o jumatate lingurita de pulbere de tumeric, fierbe, lasa la racit si apoi bea.
Poti utiliza soluția si pentru a spala zona afectata. Tratamentul trebuie sa dureze cateva luni.
9. Ulm este extrem de benefic pentru dermatita datorita continutului sau ridicat de mucilagii care ajuta la hidratarea pielii si grabeste vindecarea.
Spala si piseaza cateva frunze de ulm pana se fac pasta. Aplica aceasta pasta pe pielea afectata, lasa pana se usuca complet si apoi spala.
Fa acest lucru trei ori pe zi pana cand vei vedea o imbunatatire.
10. Amesteca 1 lingurita de radacina de tataneasa, 1 lingurita de coaja de stejar alb, 1 lingurita de coaja de ulm alb si 2 cani de apa. Lasa amestecul acesta la fiert, apoi foloseste solutia rezultata pentru a curata portiunile de piele afectate de dermatita
Pentru ca eu cred in puterea preventiei, iata ce masuri sunt recomandate pentru a evita aparitia dermatitei:
- introdu in alimentatia ta vitamine din complexul B sau luati suplimente alimentare pe baza complexului vitaminic B.
- aplica vitamina E direct la nivelul pielii. ATENTIE: Nu aplica pe zonele afectate vitamina E sintetica, intrucat organismul nu are capacitatea de a o sintetiza.
- ia suplimente pe baza de zinc, sau aplica produse cu zinc direct la nivelul pielii.
- ia suplimente pe baza de cartilaje de rechin.
- utilizeaza sampoane cu o compozitie blanda daca dermatita se manifesta la nivelul scalpului.
- daca ai piele uscata, utilizeaza vaselina rafinata sau a lacto-calamina.
- evita ouale, alunele si produsele lactate.
- ia suplimente pe baza de seminte de in, coaja de psyllium pentru stimularea procesului de digestie. Ocazional poti efectua clisme cu apa calda pentru detoxifierea organismului.
- evita alimentele la care esti alergic.
- adauga orezul brun si meiul in alimentatia ta.
In concluzie, dermatita nu este de obicei o afectiune grava si poti cu usurinta rezolva problema folosind aceste tratamente naturale.
Daca nu obtii rezultatele scontate, este recomandat sa consulti un dermatolog!
Sper ca aceste informatii iti vor fi de folos. Da, te rog, un share articolului, daca gasesti informatia utila. Multumesc!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Surse:
http://www.exploremedicinetv.ro/boli/boli-de-piele/dermatita-simptome-diagnostic-tratament.html
http://www.i-medic.ro/remedii/remedii-naturiste-pentru-dermatita
http://www.top10homeremedies.com/home-remedies/home-remedies-for-dermatitis.html/3
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Un sfat , am pe piele puncte rosii ca si cum m ar fi ciupit tantarii , atunci cand ies ma mananca pielea de imi vine sa o rup , unde m am scarpinat mai tare pielea a devenit tare , intai a iesit in zona inghinala , apoi picioare , maini , burta si spate in anumite zile , cand ies ma ia cu frig , dus nu mai pot face cu apa mai calda pielea ma mananca si doare , vreau un sfat nu sunt in tara , aici am fist mi au dat o lotiune cu cortizon , nici o imbunatatire mai rau parca , maine am programare la alt medic sa vad ce imi mai spune ☺Astept un sfat , multumesc anticipat 😘
Din ce spuneti dvs., pare a fi dermatita…ce v-a spus medicul?
Ar trebui sa identificati cauza, simpla aplicare a unguentului nu este suficienta.
Dintre plante eu as folosi gelul de aloe vera, ar trebui sa-l gasit la magazinele naturiste indiferent de tara in care va afati acum! Uleiul de sunatoare poate fi, de asemenea, util.
Cu prietenie,
Elena Badea.
Pingback: Mierea | odoricaion
Buna seara! Am fost diagnosticata cu o reactie purpurica…de la un banal paracetamol am facut o alergie…am luat Medrol si tamalis zece zile recomandat de dermatolog si in loc sa dispara eruptia se muta pe tot corpul…vreau un sfat
Buna ziua,
Imi pare rau ca trebuie sa treceti prin asta. Sfatul meu este sa mergeti la alergolog si nu la dermatolog pentru a rezolva aceasta problema. Mergeti la cauza, nu la afect!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Buna seara.Ma mananca pe picioare de la genunchi in sus pe partea interioara,ma scarpin pana se face bube cat unghia mica,ce sa fie?
Poate fi o dermatita, poate fi o reactie alergica la ceva sau poate fi psoriazis…trebuie sa mergeti la un dermatolog ca sa va spuna cu ce va confruntati!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Buna ziua! Am pe antebratul mainii stangi doua pete. Una este putin maronie, iar cealalta la culoarea pielii. In momentul in care exista frecare pe aceste zone( de la sters cu prosopul, de la frecatul cu hainele etc) ele se inrosesc, iar la un interval de 10-15 minute dispar. Daca ma mananca pielea si ma scarpin se inrosesc si ies in relief. Am fost la dermatolog si mi a dat o crema care s a dovedit a fi ineficienta. Si mi a recomandat sa fiu mai optimista ☺. Mentionez ca nu ma mananca zona. Daca cineva ma poate ajuta cu un sfat, e binevenit. Multumesc!
Ce diagnostic a pus medicul?
Buna seara! Nu mi a zis nimic…doar sa gandesc pozitiv. Codul de diagnostic de pe reteta a fost 602. Am uitat sa mentionez ca alaptez, am un bebe de sase luni.
Este pentru dermatita codul. Daca suprafata pe care aplicati un produs nu este foarte mare, nu este afectat copilul.
Poate fi si o cauza psihologica, domnul doctor cu siguranta are experienta si probabil a intalnit aceasta situatie in cariera sa…
Elena.
Va multumesc pentru raspuns!
Toate cele bune!!
Buna ziua. Sunt diagnosticat cu dermatita seboreica. Am fost la diferiti dermatologi si am urmat diferite tratamente dintre care si multe naturiste dar fara niciun efect doar o ameliorare in primele zile si apoi la fel de rau. Cel mai mult ma deranjeaza scuamele de pe scalp pt ca imi cade parul destul de rau.Tin sa precizez ca dieta mea este fara alimentele care intensifica dermatita. Credeti ca mai este ceva de facut ? Exista vreun leac care sa o amelioreze ??
Cred ca ar trebui sa vedeti care este cauza dermatitei si sa incercati sa o tratati. Din cate inteleg eu, ati tratat pana acum doar efectul…
Elena.
Pentru dermatita atopica ,va rog am încercat toate cremele apar vezicile se tine regim alimentar strict
Buna seara,
Ati incercat compresele locale cu un decoct din urmatorul amestec: galbenele, rostopasca, coada soricelului, vetrice, marul lupului, pelin si scoarta de stejar?
Plantele se amesteca in parti egale. Din ameste se pune o lingurita cu varf la 250 ml de apa si se fierbe timp de 5 minute. Cu acest decoct aplicati pe zonele afectate de 2 ori pe zi.
Sper sa va ajute!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Buna ziua, sufar de o dermatita atopica de contact in jurul ochilor si in jurul gurii. Pielea mea este f.f. uscata si subtire pt. ca nu pot folosi nici un fel de crema pt. contur ochi pentru ca imediat apar mancarimi, inroseli, scuame, si le vindec doar cu un unguent cu hidrocortizon. Am facut nenumarate creme la multi farmacisti, creme facute dupa ce am fc. testul pt. Alergie ( cel care se aplica pe spate acele subst. ) si nici una din creme nu mi a fost buna. Imi puteti recomanda o crema pentru zona ochilor si zona gurii? Multumesc anticipat.
Buna seara,
Eu as incepe cu ulei de cocos, de preferat din acela bio, aplicat seara de seara pe zona afectata. Este absolut extraordinar pentru piele si sper sa va ajute!
Cu prietenie,
Elena Badea.