Salut,
Este perioada magica a Craciunului, perioada in care ar trebuie sa fim cu totii mai buni, mai milostivi cu noi insine si cu ceilalti 🙂
Este momentul potrivit sa vorbim despre brad, atat despre copacul magic pe care fetita mea adora sa-l impodobeasca frumos pentru ca Mosul sa-i aduca cu placere cadouri, cat si despre copacul cu valente terapeutice.
Se spune ca atunci cand esti adult ai tendinta de a-ti oferi ceea ce nu ai avut in copilarie, dar ti-ai dorit cu ardoare. Am avut o copilarie fericita, datorita dragostei cu care ne-au inconjurat parintii nostri, dar marcata de lisa banilor pe care mama ii dramuia cu atentie. Cu toate acestea, in perioada sarbatorilor dansa ne cumpara mereu cadouri, dar niciodata un brad….cred ca din punctul de vedere al mamei, bradul nu reprezenta o prioritate….imi amintesc cu cata invidie ii ascultam pe colegii mei ( putini la numar ce-i drept) care aveau un brad de Craciun si care povesteau cu lux de amanunte si cu un soi de trufie, cum facusera sa-l impdobeasca…
Intr-un singur an am primit si noi unul ( era de fapt un pui de molid cu o coroana destul de rarefiata), dar nu cred sa fi avut vreodata un alt pom de craciun pe care sa-l fi considerat la fel de frumos ca acela si nici un altul despre care sa fi povestit cu atata mandrie 🙂
Acum, parinti fiind la randul nostru, impodobim in fiecare an un bradut pentru bucuria copiilor nostri, dar si pentru a noastra…
Bradul (abies alba) este un arbore de talie inalta ce traieste mai ales in zonele de munte, dar poate fi intalnit si in zonele joase unde este cultivat cu rol decorativ.
Frunzele de brad sunt aciculare, cu o singura nervura, mai închis colorate pe fata, dispuse liniar pe patru randuri de-a lungul ramurii. Conurile ( florile femele) bradului, sunt erecte, ramanand drepte si la maturitate. Ele au forma cilindrica si sunt lungi de 10-20 cm, fiind verzi la inceput, apoi brun-rosietice, cu axul principal persistent (cad doar solzii). Florile mascule sunt grupate in amenti galbui. Infloreste in mai-iunie.
Bradul are diverse utilizari: este arbore decorativ, planta melifera, materie prima in constructii si industria mobilei, dar si in cosmetica, alimentatie si fitoterapie.
In scop medicinal se utilizeaza mugurii foliari si frunzele proaspete si ramurile din care se extrage uleiul volatil, rasina.
Substante active
Mugurii si frunzele contin uleiuri volatile (0,20 – 0,30 %), rezine, clorofila si caroteni.
Indicatii terapeutice
Substantele active ii confera proprietati antireumatice, antiseptice, diuretice si expectorante.
Modalitati de folosire
este folosit ata in uz intern cat si extern, astfel:
In uz extern se foloseste sub forma de:
*bai generale cu cetina de brad pentru revigorarae organsmului, combaterea asteniei , dar si pentru favorizarea expectoratieie si ameliorarea simptomelor reumatismului. Cetina de brad se poate folosi si in amestec cu alte plante precum cimbru, musetel, sovarf, tei- sub forma de infuzie din 300 de g de amestec de plante la 5 l de apa care se adaug ala apa de baie.
* inhalatie cu muguri de brad pentru curatarea si desfundarea cailor respiratorii, prevenirea racelilor, redarea tonusului tenului. Inhalatia se face stand sub prosop peste un vas in care ai pus o mana de muguri de brad intr-o jumatate de litru de apa clocotita, timp de 10 minute.
*cataplasme calde cu muguri de brad: mugurii de brad se oparesc cu apa fierbinte, apoi se infasoara cat sunt inca fierbinti (la limita suportabilitatii) in tifon si se aplica pe locul dureros, dupa care se aplica deasupra o bucata de nailon si un material textil foarte calduros. Cataplasma se tine vreme de 30-40 de minute, dupa care se indeparteaza, iar locul tratat va fi tinut la caldura vreme de inca 10-15 minute.
* tinctura de muguri de brad pentru gargare in caz de tuse sau bronsita cronica si pentru masaj usor pe tample si pe frunte in caz de migrene.
Tinctura se obtine astfel: pune intr-un recipient de sticla 15 linguri de muguri tocati, 2 lingurii de rasina si jumatate de alcool alimentar de 90 de grade, nediluat, apoi lasa continutul la macerat vreme de zece zile, dupa care filtreaza. Tinctura astfel obtinuta se trage in sticlute mici, inchise la culoare.
*alifie cu rasina de brad pentru tratamentul arsurilor si a ranilor, a hemorizilor si a negilor.- se ung zonele afectate de 2-3 ori pe zi pana la vindecare;
*masaj cu ulei de brad in zona toracica pentru tratarea racelilor. Uleiul se obtine astfel: in 150 ml de ueli de masline incalzit se adauga o lingura de rasina de brad, se mesteca pana la omogenizare, apoi se strecoara si se depoziteaza in sticlute inchise la culoare.
In uz intern se foloseste sub forma de:
* muguri proaspeti pentru combaterea migrenei si a senzatiei de voma – se consuma 4-5 muguri de brad proaspeti, mestecandu-i indelung.
*sirop de muguri de brad- care se obtine la rece punand intr-un recipeient de sticla alternativ straturi de miere si de muguri de brad de aproximativ doua degete fiecare avand grija ca ultimul start se fie de miere. Se inchide ermetic vasul si se lasa la macerat la loc racoros timp de patru-opt saptamani. La final, se filtreaza continutul, iar siropul obtinut se trage in sticle inchise la culoare.
Siropul de muguri de brad este util in caz de:
- tuse si bronsita cronica- caz in care se iau zilnic 6-10 lingurite de sirop
- anemia, demineralizarea, debilitatea – se face o cura de doua saptamani, timp in care se iau cu un sfert de ora inainte de fiecare masa cate 2-3 lingurite de sirop
- anorexia, lipsa poftei de mancare – inainte de fiecare masa se bea o jumatate de pahar de sirop de brad cu miere, diluat cu apa minerala carbogazoasa. Luat cu 10-15 minute inainte de masa, acest remediu are efecte excelente de stimulare a digestiei.
- oboseala intelectuala – se iau cateva lingurite de sirop de brad pe stomacul gol. Acest preparat natural redreseaza rapid valorile glicemiei si regleaza activitatea nervoasa, avand un efect tonic si reconfortant foarte intens.
Recoltare si pastrare:
- mugurii se recolteaza in martie- aprilie si se folosesc proaspeti sau se usuca.
- cetina (ultimii 20-30 cm de crengute) se recolteaza iarna cand au cel mai mare continut de substante active- se folosesc doar proaspete si exclusiv in uz xtern
- rasina se recolteaza iarna de pe trunchiurile copacilor avand grija sa nu scrijelim scoarta.
Precautii si contraindicatii
Desi nu s-au descoperit substante toxice, exista persoane care manifesta alergii la compusii volatili din brad.
Administrarea interna a preparatelor din brad nu este indicata in bolile respiratorii cronice, indeosebi in astmul bronsic evoluat si in silicoza.
Stiai ca:
- silvoterapia se dovedestete utila in nevroze si in afectiunile respiratorii? Plimbarile in padurile de brad au efecte linistitoare asupra psihicului….
- aerul din codrii de brad este incarcat cu diferite elemente (ioni negativi, esenţe terpenice şi alte principii volatile), care prezinta o actiune antiseptica si stimulanta asupra respiratiei?
- mierea de brad nu este produsa in mod direct de catre albine, ci de insectele producatoare de asa-zisa mana. Această mana este depusa pe ramuri si pe ace sub forma unor substante compacte dulci, care sunt recoltate ulterior de catre albine?
- bradul fixeaza solul, diminueaza considerabil scurgerile de apa pe versanti, purifica si ionizeaza negativ aerul, asigura un areal specific divers?
- bradul este o specie vegetală lemnoasa, foarte longeviva – traieste pana la 700 de ani?
Bradul de Craciun aduce natura in casele noastre. El aduna intr-ansul tot ceea ce simbolizaza Craciunul: bunatatea, bucuria, speranta, eternitatea.
In loc de incheiere, iata povestea bradului de Craciun. Exista multa varianate, dar mie mi-a placut urmatoarea pentru ca mi se pare ca descrie cel mai bine menirea sa:
”Se povestește că prima persoană care a decorat un pom de Crăciun a fost Martin Luther. Legenda spune că într-o noapte feerică de iarnă, pe când se întorcea acasă, Martin Luther a văzut stelele sclipind pe cer printre ramurile copacilor. Priveliştea i-a produs o impresie puternică de comuniune cu cerurile şi, când a ajuns acasă, era nerăbdător să împărtăşească această revelație cu familia sa. Pentru a-i ajuta să-şi închipuie priveliştea s-a dus în pădure şi a tăiat un brăduţ, l-a adus în casă şi l-a împodobit cu lumânări, care imaginau sclipirea stelelor pe cer. Copiii au fost atât de încântaţi de pom, încât Martin Luther a încurajat toate familiile din sat să aducă brazi în casele lor şi să-i împodobească pentru a celebra sezonul sărbătorilor. Obiceiul s-a răspândit treptat în Germania și mai apoi în toată lumea. ”- cu multumiri celor de pe povestisasesti.com.
Primeste, te rog, urarile mele de bine odata cu acest colind!
Craciun Fericit!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Surse:
http://www.plante-medicinale.ro/pm/fisa_planta.php
http://www.bioterapi.ro/vegetale/index_vegetale_plante_medicinale_bradul_si_molidul.html
http://povestisasesti.com/2013/12/13/13-povestile-bradului-de-craciun/
http://www.formula-as.ro/2004/620/forma-maxima-19/mugurii-de-brad-si-de-pin-5102
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Se pare ca bradul ne incanta privirea si ne protejeaza sanatatea.
Totusi, privind mormanele de brazi aruncati fara mila dupa Craciun, parca ar trebui sa ne mai gandim la traditionalul brad natural impodobit doar pentru cateva zile….