Valeriana- cel mai bun sedativ natural si un prieten de nadejde al sistemului digestiv!

Salut,

Valeriana_officinalis_LValeriana este astazi una dintre cele mai utilizate plante la  nivel mondial, fiind cultivata pe toate continentele si utilizata atat ca planta de leac cat si alimentara.

Primele referiri la calitatile sale terapeutice dateaza din secolul al XVII-lea, iar ca planta de consum devine extrem de populara dupa ce Jean- Baptiste de La Quintinie, gradinarul oficial al regelui Ludovic al XIV-lea, a introdus-o in meniul regal.

 Cum o recunosti

Valeriana (valeriana officinalis) denumita si odolean sau fetica,  este o planta erbacee cu rizom scurt cu aroma puternica, cu radacini puternice si bine dezvoltate si tulpina dreapta ce ajunge la 1.5 m inaltime, goala in interior si putin ramificata.

Are frunze opuse, penate, compuse din foliole denticulate pe margini, si flori mici, cu miros slab dulceag, adunate in umbele de culoare alba si rozalei.

Cunoscuta si sub numele de iarba pisicii,  valeriana creste in locuri umede, pe pajisti umbroase si la marginea padurilor, in zonele de deal si de munte.

Organe utilizate

In scop medicinal se utilizeaza rizomul si radacina, recoltate primavara in martie- aprilie  sau toamna in octombrie- noiembrie, care contine principii amare reprezentate de monoterpenele de tip iridoidic asa cum este valepotriatul.

Se dezgroapa cu cazmaua, apoi se spala bine cu apa rece, se taie in patru si se intinde la uscat, in locuri bine ventilate si lipsite de umiditate. Cand radacinile devin casante procesul de uscare s-a incheiat si planta se depoziteaza in saculeti de hartie, in locuri uscate, intunecoase si reci.

In alimentatie se folosesc frunzele tinere.

Substante active

  • in rizomi se gasesc: glucide (fructoza 0,9 %), lipide (2,3 %), proteine (8,6 %), taninuri, rezine, gome, colina, cetone triterpenice (beta-ionona), vitamine (acid ascorbic, niacina, riboflavina, tiamina), beta-caroten,
    acizi fenolici (cafeic, benzoic, clorogenic, salicilic), alcaloizii (actinidin, valerianina, valerina, valerenona, valerianol, acid valerianolic, valerianona, valerosidat, actinidin), monoterpene ( alfa-fenchen, beta-felandren, beta-pinen, camfen, valtrat (0,4 – 1,8 %), didrovaltrat, gamma-terpinen),
    Uleiurile volatile reprezinta maxim 2,0 % din materialul uscat.
  • radacinile de valeriana contin: camfen 11,20 %, kessil alcool 10,00 %, valeranona 9,00 %, valeranal 8,60 %, alfa-pinen 7,00 %, elemol 6,80 %, kesil acetat 4,00 %, beta-cariofillen 2,30 %, bornil acetat 2,20 %, 1,8-cineol 2,00 % si limonen 2,00 %, beta-pinen, sabinen, gamma-terpinen, alfa-tujen, alfa-fellandren, dihidro-beta-ionona, beta-terpinen, terpinolen, p-cimen, alfa-terpinen, eugenil 3-metilbutirat si isoeugenil 3-metilbutirat.

In radacini au mai fost puse in evident combinatii terpenoidice cu nucleu iridoid, numite valepotriati. Aceste substante sunt importante pentru ca ele confera efectul sedativ al extractelor din aceasta planta.

Proprietati terapeutice

Substantele active din planta ii confera acesteia proprietati analgezice, antiseptic, hipotensive, antispasmotice, sedative, diuretice, hipnotice.

Indicatii terapeutice

Se utilizeaza pentru a trata gastrite, ulcer, sindromul colonului iritabil, spasme gastrointestinal, hipertensiunii, crampelor abdominale, colitei, nervozitatii, migrenelor, insomniei, isteriei, contuziilor si pentru stimularea poftei de mancare.

Modalitati de folosire

1. Infuzia combinata de valeriana: regleaza toate mecanismele secretiilor gastrice, reducand secretia. Este mai cu seama eficienta in gastrite, ulcer, sindromul colonului iritabil, spasme gastrointestinal care apar pe fond de stres, de suprasolicitare nervoasa.

In gaz de gastrite, ulcere se  administreaza cate o cana (300 ml), care se bea in reprize, pe parcursul unei zile. Un tratament dureaza 12 zile, cu 5-10 zile de pauza.

Spasmele gastrointestinale se trateaza cu cate doua cani pe zi, timp de o saptamana, iar sindromul colonului iritabil cu un amestec in parti egale din pulberi de radacina de valeriana si de seminte de fenicul din care se ia cate o jumatate de lingurita de patru ori pe zi, timp de doua saptamani.

Stresul cauzat de solicitari psihice majore poate fi combatut tot cu ajutorul infuziei de valeriana fiind recomandata administrarea a maximum doua cani de ceai pe zi, timp de 3 zile.

ValerianaCa sa obtii infuzia combinata este necesar sa lasi la macerat trei-patru linguri rase de radacina maruntita intr-o jumatate de litru de apa rece, peste noapte, dimineata filtreaza. Fierbe planta 5 minute in jumatate de litru de apa, apoi lasa la racit si strecoara. La final amesteca cele doua lichide si vei obtine aproximativ un litru de preparat.

In amestec cu seminte de chimen, frunze de urzica (cite trei parti), radacini de obligeana, frunze de coada-soricelului (cite o parte) este eficienta in stimularea functionarii pancreasului exocrin.  Se pregateste o infuzie din 5 grame din acest amestec la un pahar de apa fierbinte, care se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara si se beau cate 100 de mililitri de trei ori pe zi, la o ora dupa de masa. 

2. Pulberea : obtinuta din macinarea radacinilor uscate se poate pastra pe o perioada de maximum 2 saptamani (deoarece uleiurile sale volatile se evapora rapid). Este eficienta in caz de insomnie administrandu-se cate un varf de cutit de trei ori pe zi.

3. Tinctura: pentru a trata insomnia, teama, palpitatiile, hipertensiunea, migrena si nervozitatea; 
valeriana 2Este eficienta in insomnia datorita faptului ca ajuta la marirea perioadei de somn si ii imbunatateste calitatea acestuia. se iau cate 15-20 picaturi, de 3 ori pe zi, ultima inainte de culcare.

Foarte important: efectele evidente de imbunatatire a somnului apar dupa 3 saptamani de administrare!

Tinctura este eficienta si in tratarea crizelor de angina pectorala daca iei cate o lingurita trei ori pe zi, in cure de cate 40 de zile, cu sapte-zece zile pauza.

Tinctura se prepara din 20 g de radacini macerate timp de 8 zile, in 100 ml de alcool de 70 grade, dupa care maceratul obtinut se filtreaza si se pune in sticlute mici, inchise la culoare.

4. Macerat: util pentru a trata insomnia, teama, palpitatiile, hipertensiunea, migrena si nervozitatea; in caz de depresie ia macerat timp de 1 saptamana.

Ca sa obtii maceratul, pune trei-patru linguri rase de radacina maruntita intr-o jumatate de litru de apa rece, aproximativ opt ore (peste noapte), dupa care filtreaza.

5. Sucul de valeriana este soporific (inlesneste adormirea).

6. Comprese cu decoct  pentru contuzii si zone afectate de dureri musculare.

Precautii si contraindicatii

In doze normale, valeriana da foarte rar reactii adverse, care constau in somnolenta si – uneori – usoara senzatie de vertij.

Utilizata in exces poate provoca palpitatii, dureri de cap si sufocare. Daca este necesar, tratamentul se poate relua dupa 2 saptamani.

Nu se recomanda pentru copii si femei insarcinate si pentru persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala deoarece intensifica efectul de sedare daca este administrata in combinatie cu medicamentele folosite in timpul si dupa interventia chirurgicala.

Folosirea acestei plante este recomandata sub supravegherea unui specialist. In conditii de utilizare nesupravegheata  preparatele pot crea dependenta precum si dereglari fiziologice si de comportament.

ATENTIE : Ca somnifer si calmant, doza la care valeriana isi face efectul nu depinde neaparat de greutatea corporala sau de varsta, cantitatea optima pentru obtinerea efectelor terapeutice fiind gasita prin incercare, insa fara a depasi doza maxima admisa. Merita mentionat in acest context ca, in conformitate cu mai multe studii recente, marirea dozei de valeriana nu inseamna neaparat si marirea efectului terapeutic.

Alte utilizări:

Uleiul volatil este utilizat in industria parfumurilor si pentru aromatizarea bauturilor si a preparatelor culinare.

Frunzele tinere sunt delicioase in salate mixte, sau in cele in care sunt ingredientul principal. Merg minunat ca o garnitura simpla langa legume pregatite la cuptor sau carnuri marinate.

Iata o reteta delicioasa, zic eu, si extreme de usor de preparat preluata, cu multumiri, de pe smartwoman.hotnews.ro- salata de valeriana ci ridichi si castravete:

Ingrediente pentru 2 persoane:
100 grame frunze de valeriana,

1 legatura de ridiche,
1 castravete,
1 ceapa mica,
zeama de la o lamaie medie,
2-3 linguri ulei de masline,
sare, piper dupa gust.

Salata, spalata si uscata, se amesteca cu castravetele taiat felii, ridichile taiate in 1/2 si ceapa taiata inele fine. Asezonam cu dressing-ul format prin omogenizarea uleiului, zemei de lamaie, sarii si piperului. Lasam la rece macar 5-10 minute si servim.

Tu ai folosit vreodata valeriana?

Cu prietenie,

Elena Badea.

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse: http://www.plante-medicinale.ro/pm/fisa_planta.phpPlante medicinale, recunoastere si uz therapeutic, alimentar, aromatizant, cosmetic, pg.155, http://www.formula-as.ro/2007/788/medicina-naturii-44/valeriana-834

[ez_box title=”Feature Box Title” color=”grey”]

Distribuie, te rog informatia, daca consideri ca informatia este utile si prietenilor tai!

Lasa-mi un comentariu la acest articol sau scrie-mi pe elena@infuziedesanatate.ro si spune-mi parerea ta, este foarte important pentru mine! Voi citi cu interes mesajul tau si iti voi raspunde de indata!

Te invit sa dai like paginii de prezentare a site-ului si te astept sa te alaturi grupului de Facebook „Infuzie de sanatate”!

Iti multumesc !

[/ez_box]

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

Un comentariu la „Valeriana- cel mai bun sedativ natural si un prieten de nadejde al sistemului digestiv!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.