Trei siropuri din plante potrivite pentru sezonul toamna-iarna !

Salut,

siropuri din planteStramosii nostri adorau sa foloseasca siropurile din plante pe post de medicamente si asta pentru ca  acestea au un gust grozav ceea ce le usura munca de administrare, mai ales in cazul copiilor 🙂 Un alt motiv il constituia faptul ca zaharul si alti indulcitori sunt conservanti buni marind durata ‘‘de viata’’ a preparatului.

Am facut si eu sirop flori de soc pentru sotul meu care suferea de o tuse productiva urata, care parca nu se mai termina… a baut cu oarece retineri la inceput, pentru ca in mintea lui (si probabil a multora dintre noi cei care am copilarit in alta epoca ), siropul pentru tuse este cel din patlagina. Dar a cedat cicalelilor mele de sotie ingrijorata, convinsa de valoarea siropului, si a urmat cura 🙂 La final mi-a multumit zambuind, bucuros ca a scapat de tusea cicalitoare…ce crezi tu ca recomanda acum cand aude pe cineva tusind?

Anul acesta multe din plantele pe care obisnuiesc sa le am in camara imi lipsesc pentru ca vremea a fost capricioasa exact in perioada optima pentru adunat. Si cum imi place sa le usuc in mod natural, exista riscul ca ele sa mucegaiasca, asa ca am renuntat sa le mai culeg.

Avem norocul sa existe pe piata producatori autohtoni de produse din plante, asa ca putem alege unul pe care il gasim de incredere.

Daca se va intampla sa am nevoie de sirop natural, producatorul in care eu am incredere este ‘‘Bunatati din Natura’’ pentru ca sunt oameni minunati care au pornit cu pasiune o afacere de familie din propria bucatarie si au reusit sa impuna un brand.

Stiu ca folosesc materie prima exclusiv romaneasca, proaspat culeasa fie de la producatorii locali, fie din flora spontana, asa cum eu insami fac ! In plus, Ramona, vocea familiei catre lume, daca ma pot exprima asa, este un om extraodinar, cu care abia astept sa beau o cafea in drumul meu catre bunicii materni 🙂 ….tot amanam cafeaua asta de vreo 2 ani pentru ca, din pacate, nu am mai fost acolo….are atat de multe de impartasit lumii !!!

In titlul articolului anuntam trei siropuri potrivite acestui sezon. Numitorul lor comun este faptul ca ajuta organismul afectat de raceala, extrem de importanta intr-o perioada in care racelile sunt practic la ele acasa. Vremea schimbatoare  si excesiv de umeda din toamna asta, a favorizat aceasta stare de fapt, asa ca eu consider ca este util sa le ai la indemana ca doar „paza buna, inlatura primejdia rea”…

Iata care sunt :

1. Siropul de catina: Catina este unul dintre cele mai studiate plante de pe planeta. La noi in tare se afla in studiu de mai bine de 30 de ani. Specialistii spun ca nicaieri in lume catina nu este atat de bogata in substante benefice organismului uman, ca la noi in tara!

In caz de gripa, guturai si/sau sensibilitatea la raceli  siropul de catina actioneaza pe 2 planuri : in primul rand, intareste capacitatea naturala a organismului de a lupta cu boala, si apoi previne complicatiile gripei, prin efectele sale bactericide.

Ceea ce inseamna ca poate fi administrat atat preventiv (4-5 lingurite de sirop de catina pe zi, pe stomacul gol, in cure de trei saptamani minimum) cat si in timpul bolii ( pana la 10-12 lingurite de sirop de catina pe zi, pentru a hrani organismul si a-l ajuta sa se apere eficient).

Daca vrei sa ti-l prepari singur, iata cum se face : la o parte de suc se adauga doua parti de miere, dupa care se amesteca bine cele doua componente, pana cand se formeaza o pasta omogena. Siropul de catina se pastreaza in locuri intunecoase si racoroase si se administreaza in cure de lunga durata.

Pentru cei care nu au acces la fructe proaspete de catina, iata si Link-ul catre camara cu bunatati din natura : sirop de catina

2. Siropul de brad: mugurii si frunzele de brad sunt bogate in uleiuri volatile (0,20 – 0,30 %), rezine, clorofila si caroteni care ii confera proprietati antireumatice, antiseptice, diuretice si expectorante.

Siropul de muguri de brad este util in caz de tuse si bronsita cronica daca se iau zilnic 6-10 lingurite de sirop.

In multe cazuri anemia, demineralizarea pot fi factori care ingreuneaza functionarea normala a sistemului imunitar. Prin capacitatea sa de a combate aceste afectiuni, siropul de brad previne si racelile– se face o cura de doua saptamani, timp in care se iau cu un sfert de ora inainte de fiecare masa cate 2-3 lingurite de sirop

Cum oboseala intelectuala devine din ce in ce mai prezenta in randul nostru, cred ca trebuie subliniata  capacitatea acestui sirop de a o combate- se iau cateva lingurite de sirop de brad pe stomacul gol. Acest preparat natural redreseaza rapid valorile glicemiei si regleaza activitatea nervoasa, avand un efect tonic si reconfortant foarte intens.

Sirop de muguri de brad se obtine la rece punand intr-un recipeient de sticla alternativ straturi de miere si de muguri de brad de aproximativ doua degete fiecare avand grija ca ultimul start se fie de miere. Se inchide ermetic vasul si se lasa la macerat la loc racoros timp de patru-opt saptamani. La final, se filtreaza continutul, iar siropul obtinut se trage in sticle inchise la culoare.

Iata ce ofera camara Ramonei : http://bunatatidinnatura.ro/sirop/sirop-de-brad

3. Siropul de soc: este recomandat in tratarea afectiunilor cailor respiratorii( raceala, bronsita, gripa, sinuzita, rinita) datorita proprietatilor sudorifice, antiinflamatorii, de fluidificare a secretiilor bronsice si a celor expectorante.

Ca sa-l prepari in casa ai nevoie de 30 flori de soc, 3 l apa, 3 kg zahar, zeama de la 3 lamai.Florile se spala, si se lasa la macerat in cei 3 litri de apa timp de 24 de ore apoi se strecoara. In lichidul rezultata se adauga zaharul si zeama de lamaie si lasi iar la macerat pentrui maxim 48 de ore, apoi depozitezi in sticlute. Se iau 1-2 lingurite de sirop pe zi, pe stomacul gol, diluate intr-ul pahar cu apa.

Cum florile de soc s-au trecut demult, poti comanda aici : sirop flori de soc

Fiecare dintre dintre aceste siropuri este sigur si usor de administrat pentru orice persoana care nu sufera de diabet zaharat

In plus, sunt delicioase, asa ca va fi o incantare administrarea lor 🙂

Inchei aici prezenatarea cu speranta ca informatia va va fi de folos! In urmatorul articol voi vorbi despre turita mare!

Cu prietenie,

Elena Badea.

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.