Salut,
Cu ceva timp in urma am primit urmatoare intrebarea de la o fosta colega de curs cu referire la mama dansei care urma mai multe tratamente de mai multa vreme.: “Buna Elena, stii cumva o metoda de detox, pentru intoxicatie cu medicamente?”.
Cum intoxicatiile cu medicamente reprezinta reprezinta 80% dintre intoxicatiile ce necesita o spitalizare de urgenta, mi s-a parut logic sa pun raspunsul intr—un cadru mai larg ce ar putea ajuta si alte presoane care se confrunta cu o intoxicatie cu medicamente
Ce este o intoxicatie cu medicamente?
Prin intoxicatie medicamentoasa acuta se intelege patrunderea in organism, fie accidental, fie voluntar a unor doze mari de medicamente, mult superioare celei terapeutice.
In ordinea descrescanda a frecventei, medicamentele responsabile sunt benzodiazepinele, analgezicele, antidepresivele, neurolepticele, carbamatii, barbituricele si alte psihotrope, in sfarsit, medicamentele impotriva tulburarilor cardiace.
Intoxicatiile cu medicamente –cauze:
1- cele mai des intalnite cauze au legatura cu pacientul insusi:
- automedicatie,
- supradozare,
- confundarea medicamentelor sau a caii de administrare
- aparitia unor efecte toxice datorite unor particularitati ale bolnavului, de exemplu sensibilizarea la o anumita substanta, a unei deficiente de metabolizare, sau stari patologice adiacente.
2- erorii medicului, prin:
- prescrierea unor cantitati care depasesc doza max. terapeutica, fara mentiunea ” sic volo”,
- prescrierea mai multor medicamente ce contin un principiu activ comun determinand un efect cumulativ,
- administrarea mai multor substante medicamentoase care actioneaza pe aceiasi receptori, determinand efecte de sinergie.
3- eroarea farmacistului prin :
- descifrarea incorecta a retetelor,
- confuzii de substanta,
- sau datorita eliberarii unui preparat neomogenizat.
Simptomele unei intoxicatii cu medicamente
Simptomele variaza foarte mult in functie de tipul de substanta si de cantitate, ele putand fi grupate astfel:
- insuficienta respiratorie (jena resimtita de catre victima, miscari toracice prea ample sau prea slabe, prea rapide sau prea lente),
- insuficienta circulatorie (stare de soc cu rau, paloare, agitatie), puls slab sau prea rapid, scaderea presiunii arteriale),
- convulsii (contractii musculare generalizate care antreneaza o redoare sau secuse),
- coma (victima, inconstienta, nu se mai misca, nu vorbeste, nu raspunde la intrebari).
Gravitatea unei intoxicatii depinde de toxicitatea produsului in cauza, de modul de introducere in organism, de doza absorbita, de rezistenta organismului si de varsta subiectului.
Cum tratezi o intoxicatie cu medicamente
Intoxicatia cu medicamente justifica adesea recurgerea la interventia medicului. Le este interzis celor ce au alertat amedicii sa intervina in orice mod si mai cu seama: sa miste victima, sa o faca sa bea (inclusiv lapte), sa o faca sa vomite.
Medicul sosit este cel in masura sa efectueze verificari si manevre de prim ajutor, acolo, la fata locului, dar si la spital, daca este nevoie!
Tratamentul intoxicatiilor cu medicamente consta in:
- asigurarea functiile vitale ale victimei pentru a prevenii complicatiile grave care pot duce la deces
- decontaminarea pe cat este posibil a organismul de substante toxice care este diferita in functie de felul intoxicatiei: daca medicamentul a fost aplicat la nivelul pielii sau al ochilor se vor spala aceste regiuni cu apa cel puţin 15 minute
- decontaminarea digestiv are efect doar daca se face in primele 4 ore de la ingestie, iar cea mai eficienta metoda este spalatura gastrica. Pe langa aceasta, se mai pot administra carbune activ si purgative osmotice (vor stimula evacuarea tubului digestiv prin scaune moi si frecvente).
Administrarea preparatelor din plante au rol adjuvant in tratamentul intoxicatiiilor cu medicamente si ar trebui sa vizeze fiecare etapa din circuitul normal al acestora, astfel:
Etepa 1. Metabolizarea medicamentelor
Este considerata o modalitate de detoxifiere prin care organismul transforma compusii exogeni, printr-un lant de reactii biochimice catalizate enzimatic, in compusi inactivi, cu o hidrosolubilitate mai accentuata, usor de eliminat.
Reactiile de biotransformare pot sa aiba loc in plasma, in ficat, plamani, rinichi.
Principalul organ de metabolizare este ficatul care, datorita toxicitatii medicamentelor dar si a expunerii indeaproape prin participarea directa la metabolizarea acestora, este si cel mai afectat de intoxicatii putand suferi diferite leziuni de forma acuta sau cronica.
Medicamentele care pot cauza leziuni acute sunt:
- Paracetamolul: cu o rata de mortalitate estimate de pana la 25%
- Tetracicline; care pot duce la moarte prin insuficienta hepatorenala;
- Tuberculostatice precum rifampicina.
Hepatitele cornice medicamentoase sunt manifestate in urma administrarii unor medicamente precum methotrexat, metildopa, halotan, oxifenisatin.
Intre plantele pentru stimuarea functiei ficatului se numara:
1. Ciulinul : CARDUUS NUTANS L
Complexul de flanoide (silimarina(4 flavonoide: silibina, silidianina, silimanina, silandrina)) din compozitia sa are un puternic efect antioxidant, stimuleaza capacitatea de regenerare a celulelor, blocheaza acumularea de toxine in ficat stimuland eliminarea deseurilor toxice ce se acumuleaza in ficat.
Preparatele din ciulin protejeaza ficatul de actiunea distructiva a unor toxine puternice si a alcoolului si stimuleaza regenerarea celulelor hepatice. Se foloseste sub forma de:
- Tinctura de Ciulin. Pentru prepararea tincturii de ciulin se macina 50g de seminte care se pun intr-un recipient ermetic alaturi de 250ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se va pastra la temperatura camerei, agitandu-se de mai multe ori. Amestecul se filtreaza si se pune mai apoi in sticle mai mici. Se poate pastra la temperaturi mai scazute, cel putin 2 ani.
- Decoct. Decoctul se prepara dintr-o lingurita de seminte zdrobite la o cana cu apa clocotita, se lasa sa dea totul in clocot, mai apoi se strecoara. Se beau doua cani pe zi.
- Infuzia. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de seminte macinate peste care se vor turna o cana de apa clocotita, se va lasa la infuzat in jur de 15 minute. Se consuma de trei ori pe zi.
- Pulbere de seminte macinate de ciulin. Cu 30 de minute inainte de masa se iau 1-2g pe zi. Pulberea se tine sub limba 5-10 minute dupa care se inghite cu apa.
2. Armurariu(Silybum marianum L.)
Este un foarte bun hepatoprotector, o sursa de silimarina recomandata in intoxicatii.
Silimarina stimuleaza sinteza hepatocitelor, creste rezistenta acestora la toxine si are si un rol antioxidant.
Se foloseste sub forma de infuzia combinata care se prepara astfel: 1-2 lingurite de pulbere de seminte de armurariu se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pune deoparte, iar pulberea ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa fierbinte 20 minute, dupa care se lasa la racit; se combina cele doua extracte; se bea acest preparat cu un sfert de ora inainte de masa. Doza: 3 cani pe zi.
3. Rostopasca: (Chellidonium majus). Este recunoscuta in fitoterapie pentru proprietatile sale drenoare si regenerative ale celulei hepatice.
Se utilizeaza sun forma de infuzie de rostopasca: din 1 g (1/2 lingurita la o cana cu apa). Se bea o cana pe zi, in mai multe reprize, timp de 7 zile. Doza nu trebuia depasita. Dupa 7 zile, fa pauza o saptamana.
Etapa 2. Eliminarea medicamentelor
Medicamentele se elimina ca atare sau sub forma metabolitilor rezultati prin biotransformare.
Eliminarea se face in principal prin rinichi si apoi prin ficat .
2.1. Eliminarea medicamentelor prin rinichi, cel mai important organ de excretie se face prin 3 procese:
a) filtrare glomerulara, -, majoritatea medicamentelor filtrandu-se la nivelul membranei glomerulare. Trecerea moleculelor in urina primara este in functie de cantitatea de plasma filtrata si de proportia moleculelor libere din plasma.
Plante pentru sustinerea functiei rinichilor sunt:
1. ciresul sub forma de cozi de cirese: este extrem de benefic in tratarea afectiunilor renale si urinare. Fiind bogate in flavonoide, saponine si saruri de potsiu, cozile de cirese ajuta la eliminarea toxilor din organism.
Se utilizeaza sub forma de infuzie: Peste 2 lingurite de cozi se toana o cana de ap fierbinte. Se lasa la infuzat 15 minute dupa care se strecoara. Se consuma trei cani pe zi, inaintea meselor principale.
2. Papadie – este una dintre cele mai eficiente diuretice pe baza de plante disponibile. Datorita actiunii diuretice ajuta organismul sa elimine produsii toxici rezultati in urma metabolismului.
Se foloseste sub forma de infuzie: fierbe 250 ml apa, adauga doua lingurite de radacina rasa si lasa sa infuzeze timp de un minut. Ia vasul de pe foc si adauga doua lingurite de frunze taiate marunt, dupa care acopera pentru 40 de minute, apoi strecoara. Bea doua cani pe zi, cu inghitituri mici.
3. Patrunjel – creste rata de filtrare a urinei la nivelul rinichiului, creste cantitatea de apa eliminata din tesuturi, previne formarea calculilor, mai ales a uratilor. Aceasta terapie este foarte buna si in tratarea retentiei de urina.
Mod de administrare:
- suc : din care se beau cate 50 ml (in combinatie cu 300 ml de suc de morcov), zilnic, vreme de minimum doua saptamani. Radacina de patrunjel contine substante cu puternic efect diuretic, care stimuleaza producerea urinei si eliminarea sa
- ceai: adauga o legatura de patrunjel taiat intr-un litru de apa si fierbe amestecul timp de zece minute. Bea zilnic cate un pahar de eai timp de 3-4 saptamani.
b) Secretia tubulara este un proces activ realizat prin intermediul unor molecule transportoare specializate numite carausi.
c ) Reabsorbtia tubulara care este un proces pasiv, prin care medicamentele trec din urina primara catre interstitiu si sange. (Substantele neionizate sunt liposolubile si deci difuzibile, astfel se reabsorb; cele ionizate nu difuzeaza si raman in urina. Prin modificarea pH-ului urinar in asa fel incat substanta sa ionizeze se poate impiedica procesul de reabsorbtie. Astfel, la pH acid creste disocierea substantelor alcaline cu favorizarea eliminarii, iar alcalinizarea urinii creste disocierea substantelor acide si deci eliminarea acestora.)
In situatia in care nu se cunoaste natura toxicului dar si atunci cand dorin sa stimulam sistemului limfatic pentru a putea elimina substantele ajunse totusi in spatiul interstitiar si in plasma, se pot utiliza urmatoarele plante
1.Turita: Aceasta planta curata sangele, tractul urinar si sistemul limfatic, mareste fluxul urinar
Se poate folosi sub forma de:
- infuzie (2-3 lingurite de planta uscata la o cana de apa, cate o cana de trei ori pe zi)
- tinctura (cate o lingurita de trei ori pe zi).
Nu o utiliza daca ai diabet zaharat sau ai predispozitie la aceasta boala!
2.Carmazul imbunatateste circulatia limfatica
Se foloseste sub forma de:
- ceai preparat dintr-un sfert de lingurita de planta la o cana de apa, cate trei cani pe zi
- tinctura- cate 20 picaturi de tinctura de trei ori pe zi.
2.2. Eliminarea prin ficat
Ficatul este un alt organ de excretie prin intermediul secretiei biliare. Micsorarea fluxului biliar poate duce la acumularea medicamentelor care se elimina prin bila precum: eritromicina, ampicilina, rifampicina, tetraciclinele, digitoxina, hormonii steroidieni, tubocurarina.
Utile in acest caz pot fi:
1.Anghinare se utilizeaza sub forma de infuzia combinata de anghinare din care bei 2 cani pe zi. Infuzia o obtii astfel: pune la macerat pentru 8-10 ore, 3-4 lindurite de iarba de anghinare maruntita, apoi filtreaza. Planta ramasa dupa filtrare se fierbe in jumatate de litru de apa 5 minute, apoi se filtreaza si se lasa la racit. In final cele 2 lichide se amesteca obtinandu-se aproximativ 1 litru de infuzie combinata.
2. Papadia sub forma de tijele de papadie culese inainte de inflorire pot fi consummate pe stomacul gol (5-10 tije pe zi, timp de 2-3 saptamani ) fiind cea mai buna cale de detoxifiere a ficatului, de stimulare a functiei hepatice si biliare. Daca nu suporti gustul amar le poti consuma cu miere de albine.
In etapa de decontaminare, mentionam ca, pe langa spalatura gastrica, se pot administra si purgative care impiedica absorbtia intestinala a toxicului prin reducerea timpului de transit.
Intre plantele cu efecte purgative puternice amintesc:
1. volbura: determina evacuarea continutului intestinal cu un scaun unic; stimuleaza secretia si eliminarea bilei. Se utilizeaza sub forma de
- decoct – fierbe la foc mic timp de 30 de minute, 4 linguri de planta uscata in 500 ml de apa, apoi filtreaza avand grija sa completezi apa evaporata. Doza recomandata este de o can ape zi
- tinctura de volbura– din 20 grame volbura uscata si macinata groscior puse la macerat in 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obtinut in gospodarie, timp de 10 zile, avand grija sa le agiti de 3-4 ori pe zi. La sfarsitul perioadei filtrezi si apoi lasi la decantat timp de 6 luni. Doza recomandata fiind de 3 lingutite pe zi;
2. trei frati patati– se foloseste radacina uscata de Trei-frati-patati, din care se iau 1-4 g, in doza unica. Daca se administreaza radacina umeda, proaspat culeasa, se pot lua pana la 8 g. Acest remediu contine o substanta numita violina, care are efecte purgativefoarte puternice si rapide, ajutand la eliminarea prompta a substantelor toxice din tubul digestive.
3. crusinul- vindeca tot tractul digetsiv, creste secretiile stomacului, ale ficatului, pancreasului, intestinelor. Este unul dintre cele mai mai pune si mai sigure purgative descoperite vreodata, fiind benefic si pentru fiere.
Se poate administra sub forma de:
- pulbere 1-3 g in 24 de ore
- decoct de coaja obtinut astfel: peste o lingura de coaja maruntita se pun 250 ml de apa fiarta si se lasa la infuzat 15 minute apoi de pune la fiert la foc mic jumatate de ora. La final se strecoara si se bea caldut seara la culcare.
4. Frunze de senna – Se poate administra sub forma de ceai (macerat la rece sau infuzie, 1-2 cani/zi), tinctura (30 picaturi/seara la culcare, dizolvate in apa), capsule si comprimate (1-2 comprimate/zi, impreuna cu lichide, indicate seara la culcare).
In concluzie, daca te confrunti cu o situatie de intoxicatie cu medicamente, primul pas este sa chemi medicul ca sa acorde promul ajutor si sa stabileasca prin metode specifice natura si gradul intoxicatiei. Apoi poti ajuta organismul prin administrarea de preparate pe baza de plante, pentru a micsora perioada de refacere si pentru a limita daunele pe care toxinele le pot provoca organismului.
Daca cunosti alte plante care pot fi de folos in caz de intoxicatie cu medicamente, te rog sa ne imparti cu noi aceste cunostinte printr-un comentariu la acest articol!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Surse:
https://www.umftgm.ro/fileadmin/medicina/catedre/M2/Farmacologie/CARTE_FARMACOLOGIE_CUCUIET_PTR_ASISTENTI_MEDICALI_CURS.pdf; http://www.scientia.ro/biologie/corpul-omenesc/3232-intoxicaiile-cu-medicamente.html; http://www.despreboli.ro/analize-si-explorari-medicale/2012/cand-creste-bilirubina-1866/; http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/intoxicatie_3929; http://anatomie.romedic.ro/ficatul-si-medicamentele
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul