Adenomul de prostata- o veritabila boala sociala!

Salut,

sursa foto: drweather.wordpress.com

A venit in sfarsit vremea discutiei despre adenomul de prostata promisa cu mai bine de o luna in urma. A fost o perioada proprice pentru lucru in gradina,asa ca am petrecut acolo mult din timpul meu liber plantand,semanand, udand, plivind…. am inceput sa culeg plante medicinale, sa le usuc si sa le pun la pastrat…si am pierdut notinea timpului 🙂 

Nu inteleg niciodata pe cineva care spune ca se plictiseste pentru ca mie nu mi se intampla niciodata asta!

Sa nu mai lungim vorba si sa trecem la treaba!

Adenomul de prostata este cea mai frecventa afectiune a prostatei, este benign si apare  in general, dupa varsta de 50 de ani, afectand tot mai multi barbati odata cu inaintarea in varsta.

Astfel, daca  in jur de 50 de ani aproximativ o treime din barbati sufera de aceasta afectiune, in jurul varstei de 70 de ani procentul ajunge la 50 % pentru ca, dintre cei care ating varsta de 80-90 de ani, peste 90% sa aiba simptomatologie data de adenomul de prostata

Inainte de a vorbi despre cause, simptome si modalitati de prevenire si tratament, haide sa vedem ce este prostata, pentru a intelege mai bine cu ce ne confruntam.

Ce este prostata?

Prostata este un organ glandular de marimea unei castane, situat in spatial pelvisubperitoneal, deasupra diafragmei urogenitale si sub vezica urinara de care este strans legata. Se dezvolta in jurul portiunii initiale a uretrei care o strabate.

Sub raport functional, este anexata aparatului genital masculin.

La barbatul adult prostatata are 20-30 mm lungime, 40 mm latime si 25-30 mm grosime. Greutatea ei normal este de 20-25 g.

Este constituita din doi lobi laterali, care sunt legati prin istmul prostatic, posterior, si portiunea preuretala, anterior. La unii batrani istmul se hipertrofiaza si da nastere unui lob mijlociu, care se dezvolta in uretra si vezica si trebuie sa fie indepartat.

Prostata  contine 30-35 de glande mici si secreta lichidul prostatic care intra in compozitia lichidului seminal. Prin continutul sau bogat in veziculaza, lichidul prostatic are o actiune coagulanta asupra spermei emise, iar prin continutul de fructoza si acid citric el influenteaza favorabil mobilitatea spermatozoizilor. Canalele glandelor prostate se deschid in uretra prin 15-20 de orificii.

Cauzele aparitiei adenomului de prostata

Cauza adenomului de prostata este de natura hormonala-  o dereglare a nivelului de dihidrotestosteron.

Dihidrotestosteronul (DHT) este un metabolit biologic activ al testosteronului, produs in principal la nivelul prostatei, dar si in testicule, foliculii pilosi si in glandele suprarenale.

DHT este sintetizat din testosteron in urma unei reactii de reducere, catalizata de 5 α-reductaza.

Este eliberat in circulatie începand din viata intrauterina si este responsabil pentru formarea caracterelor sexuale secundare masculine, cum ar fi cresterea parului facial si corporal si ingrosarea vocii.

In conditii patologice, cand se produce  o conversie mai mare a testosteronului in 5-alfa-dihidrotestosteron, acesta determina cresterea excesiva a prostatei si caderea parului (calvitie).

De aceea barbatii care se nasc cu un defect al enzimei de conversie a testosteronului nu fac aceasta boala.

Simptome adenom de prostata

Aminteste-ti ca, desi cauza cea mai frecventa a acestor simptome este adenomul de  prostata, doar medicul poate pune diagnosticul, deoarece si alte boli pot da simptome similare!

Intre cele mai des intalnite simptome ale acestei afectiuni, in ordinea gravitatii lor,  amintesc:

  • incepi mai greu sa urinez in sensul ca poate trece pana la un minut pana sa inceapa urinarea efectiva; 
  • urinezi dificil, cu efort (disurie); 
  • jetul urinar are presiune scazuta si mictiune prelungita, intermtenta; 
  • ai o senzatie de golire incompleta a vezicii; 
  • te confrunti cu retentie de urina; 
  • ai incontinenta prin prea plin in sensul ca ai picaturi de urina care se scurg permanent, patand lenjeria intima;
  • urinezi frecvent, atat ziua cat si noaptea si simpti o senzaitie imperioasă de a urina;
  • te doare sau simti o jena la urinat;
  • urina este tulbure, cu sange sau puroi.
      

Ce poti face tu ca sa meliorezi simptomele?

Iata cateva masuri simple, utile in cazul simptomelor usoare :

  • redu aportul de lichide seara si inainte de iesi din casa, dar ai grija sa consumi sufiecienta pe durata intregiii zile! 
  • redu  consumul de cafea şi alcool sau renunta complet la ale, daca este poti;
  • urineaza ori de cate ori simpti nevoiam pentru a nu suprasolicita vezica urinara;
  • pierde cateva kilograme, daca esti supraponderal- adoptarea unei alimentatii sanatoase si practicarea exercitiilor fizice pot fi de mare ajutor;
  • nu folosi medicamente decongestionante sau antihistaminice fara acordul medicului. Acestea pot agrava simptomele adenomului de prostata.
  • Incearca sa reduci nivelul de stress- nervozitatea si agitatia nervoasa pot induce urinari mai dese.

Alimentatia si bolile prostatei

Tratamentul are un efect mai bun daca din meniu se elimina carnea si preparatele din carne, piperul negru, mustarul, margarina, conservele si afumaturile. Se recomanda consumul de lactate, fructe si legume crude sau la gratar, mult patrunjel, telina, ceapa, varza proaspata sau murata.

Prostata foloseste o cantitate de 10 ori mai mare de zinc decat oricare alt organ din corp. Acest element blocheaza in mod natural productia de dihidrotestosteron a organismului si previne inflamarea prostatei.. Surse semnificative de zinc sunt: drojdia de bere, germenii de grau, fasolea si semintele de dovleac.

Sunt indicate sucurile proaspete din dovleac, cartofi, morcovi, sfecla, 500-800 ml pe zi, in 3-4 reprize. La fiecare 200 ml de suc se adauga 1-2 lingurite de miere de albine.

Sucul de telina se bea cate 2 linguri de 3 ori pe zi cu 30 minute inainte de masa.

Sucul de patlagina – 1 pahar/zi. Frunzele de patlagina contin zinc care este vital pentru echilibrul hormonului masculine si are si  efect antiinflamator. Sucul il poti prepara la blender.

Tratamente naturiste pentru adenomul de prostata

Remediul nr.1- Ghimpele: este un remediu naturist ce sustine buna functionare a prostatei si mentine functia urinara normala. Este contraindicat copiilor si tinerilor sub 18 ani, precum si femeilor insarcinate. A se evita, intimpul administrarii, consumul de alcool, lapte,otet ,sare, condimente foarte picante.

Se foloseste sub forma de:

  • infuzia combinata – 1 lingurita de parti aeriene uscate si maruntite se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pastreaza, iar pulberea ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa, dupa care se lasa la infuzat o jumatate de ora, se filtreza si se lasa la racit; se combina cele doua extracte. Se consuma 2 – 3 cani pe zi, pe stomacul gol.
  • decoct obtinut prin firberea la foc mic a unei lingurite de intr-o cana cu apa timp de 10 minute. Cura tine 6-18 luni. In primele 6 luni se consuma 2 cani pe zi cu 30 minute inainte de masa, apoi se reduce doza la o can ape zi.
  • tinctura de Ghimpe in combinatie cu tinctura de Pufulita. Se ia din cate o lingurita din acest amestec,  de patru ori pe zi, pe stomacul gol , timp de trei luni fara intrerupere. Primele rezultate apar, de obicei, in primele zece zile, pentru ca dupa prima luna de tratament, senzatia de jena la urinare, mictiunile nocturne si celelalte probleme specifice adenomului de prostata dispar. Dupa primele luni de tratament, se vor face cate zece zile de tratament pe luna, pentru a mentine rezultatele.

Remedial  nr. 2– la 10 l de extract:

  • Flori de paducel- un pumn
  • Flori de limba mielului- un pumn
  • Flori de iarba neagra- o jumatate de pumn
  • Frunze proaspete de rostopasca- un pumn
  • Radacini rasa de nalba mare- un pumn

Fierbe 10 l de apa timp de 5 minute si apoi las-o sa se raceasca pana devina calduta. Pune in ea amestecul de plante maruntite si lasa-le sa se macere 4-5 ore cu capacul pus. Strecoara si pune lichidul intr-un vas de 10 litri din sticla. Adauga apa curata pana la limita de 10 l, pentru a reface cantitatea initiala. Se pastreaza la rece.

Extractul de mai sus se foloseste pentru bai de sezut, astfel:

Fierbe 2 l de apa si las-o sa se raceasca 5 minute, apoi adauga 250 ml din extract. Baile se fac in fiecare seara, cat de calde le suporti, in cure de cate o zile.

Remediul  nr.3amesteca in parti egale fructe de ienupar, urzica moarta (planta fara radacina), flori de iarba neagra, fumarita (planta fara radacina), parachernita (planta fara radacina).

Fa o infuzie din 5 linguri de amestec la 1 l de apa, lasa la infuzat 10 minute, apoi strecoara. Bea intreaga cantitate pe parcursul unei zile. Cura dureaza 2-3 luni.

Remediul nr. 4 – o lingurita de polen crud pe care o mesteci incet, in fiecare dimineata pe stomacul gol, timp de 1 an.

Pentru rezultate mai bune, poti combina polenul cu remediul nr. 2 !

O sursa buna de polen gasesti aici

Noi suntem fani ai mierii de albine. Cand eram copil, bunicul meu crestea stupi, activitate pe care a mostenit-o de la tatal sau…iubesc sa mananc faguri, mi se pare cel mai bun “ceva dulce” din lume 🙂 din pacate, acum nu mai avem pe nimeni in familie apicultor.

Cu totii stim ca produsele apicole au multiple beneficii pentru sanatatea noastra, ne intaresc sistemul imunitar, sunt o reala sursa de energie si chiar ne ajuta in tratamentul  a diverse afectiuni, nu doar a adenomului de prostata.

Din meniul nostru zilnic nu ar trebui sa lipseasca produsele apicole, deoarece mierea, laptisorul de matca, polenul si pastura contribuie semnificativ la sanatatea si vitalitatea noastra.

Ne intrebam adesea, cu totii, noi, iubitorii “nespecialisti” ai produselor , ce produse trebuie consumate sau care sunt mai eficiente in functie de sezon.

Cei de la ApiLand vin in ajutorul nostru 🙂  Au realizat in premiera in Romania un calendar cu tipul de produse apicole pe care trebuie sa le consumam luna de luna si proprietatile pe care acestea le au.

Calendarul ne ajuta sa descoperim ce produse apicole sunt recomandate in functie de sezon pentru:

  • intarirea sistemului imunitar;
  • detoxifierea organismului;
  • prevenirea sau tratarea aăcelii si a gripei;
  • prevenirea sau ameliorarea problemelor gastro-intestinale;
  • prevenirea sau ameliorarea problemelor digestive;
  • combaterea stresului, oboselii sau depresiei;
  • prevenirea alergiilor de priavara;
  • combaterea asteniei;
  • imbunatatirea memoriei si cresterea capacitatii de concentrare;
  • imbunatatirea sanatatii si frumusetii tenului, mainilor, parului, dintilor sau gingiilor.

Catalogul de produse apicole este disponibil aici: https://www.apiland.ro/calendar-consum-produse-apicole.html
in caz ca te interseaza 🙂

Eu l-am deschis si il gasesc extraordinar!

M-am lasat dusa de val si am deviat de la subiect asa ca sa revenim la adenomul de prostata!

Medicina alopata se bazeaza pe blocarea medicamentoasa a enzimei de conversie reduce marirea de prostatei.

Daca dupa 6 luni de tratament medicamentos pacientul nu observa o ameliorare satisfacatoare a simptomatologiei, sunt necesare alte solutii terapeutice. Se poate apela fie la interventia chirurgicala clasica de prostatectomie (pentru o prostata cu volum mai mare de 100 cmc) fie la procedura minim invaziva de rezectie transuretrala – TURP (pentru un volum al prostatei de pana la 80-100 cmc).

Ambele tehnici au insa o rata importanta de complicatii.

Pentru oricare cale vrei sa mergi, este bine sa fii insotit de o persoana cu pregatire de specialitate!

Sunt convinsa ca sunt multe alte lucruri de spus despre aceasta afectiune, subiectul ramane deschis. Deocamdata ma opresc aici si te invit sa-mi lasi un comentariu in care sa-mi spui daca tu sau partenerul tau de viata, (in cazul in care  esti femeie) ai/a  intampinat probleme cu prostata!

Multumesc ca m-ai urmarit pana la capat!

Cu prietenie,

Elena Badea.

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

 

Surse :

Maurice Messegue, ceaiurile mele pentru barbati, p 20.

http://consultadoctorul.ro/boli-cauze-simptome-tratament/adenomul-de-prostata/

http://www.sanatateabarbatului.ro/boli-ale-prostatei/simptome-ce-pot-trada-o-boala-a-prostatei

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.