Arsuri solare- masuri de prevenire si remedii rapide

Salut,

Pericolele expunerii prelungite la razele soarelui sunt bine cunoscute si, in ciuda tuturor avertismentelor lansate de dermatologi, multi oameni petrec timp indelungat la soare fara protectie. Si, drept consecinta,  sufera de arsuri solare.

Stiu ca  probabil ai mai citit in multe alte parti si de multe alte ori materiale despre soare si cum sa te protejezi, dar este un subiect de actualitate si cred ca merita sa discutam despre el.

Asa ca vom vorbi despre masurile de protectie si despre ce este factorul de protectie , despre solutii de protejare dar si despre cele necesare daca totusi te confrunti cu aruri solare.

Masuri de potectie

Iata pe scurt care sunt masurile de protectie:

  • Imbraca-te adecvat, in haine de culoare deschisa de preferat din bumbac deoarece nu orice tip de tesatura protejeaza perfect: cu cat e mai subtire materialul, cu-atat e mai puternica iradierea. Bumbacul retine pana la 70% din razele ultraviolete, in timp ce matasea, nylonul sau jerseul doar 20%, iar daca sunt udate, nici atat.
  • Pe cap poarta palarii, sepci, esarfe in culori deschise, in functie de preferinte
  • Evita expuneare la soare intre 11.30 si 16, deaoarece in jurul pranzului ajung pe pamant ultravioletele B, cele care provoaca arsurile;
  • Foloseste solutii de protectie solara cu factor de protectie adecvat, in felul acesta poti preveni imbatranirea pielii.
  • Pe parcursul zile fa dusuri/bai caldute. In zilele caniculare, consuma mai multa apa decat de obicei, fara sa astepti sa apara senzatia de sete.
  • Evita consumul de alcool (inclusiv bere sau vin) intrucat acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.
  • Evita consumul bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
  • Mananca fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castarveti, rosii) pe masura ce ele apar, deorece acestea contin o mare cantitate de apa.

Nu-i asa ca stiai toate aceste lucruri? Cu totii le stim, mai greu este sa le respectam de fiecare data  🙂

Aminteam mai devreme despre solutiile pentru protectie solara si spuneam ca este important sa le alegem pe cele cu factor de protectie adecvat. Ce inseamna asta?

Ce este de fapt factorul de protectie?

Factorul de protectie indica cu cat poate fi prelungita durata de expunere, fara a pune pielea in pericol.

Fiecare tip de piele are un timp anume pentru a se autoproteja, situat intre 5 si 10 minute la persoanele cu piele alba si la cele roscate si de 40 de minute la persoanele brunete. Aceasta este limita zilnica de expunere la soare fara ca pielea sa fie protejata.

Ca sa afli cat poti sta la soare in functie de factorul de protectie al solutiei folosite de tine, inmulteste timpul de autoprotejare al pielii tale cu factorul SPF al produsului pe care vrei sa il folosesti.

Spre exemplu, eu , care am pielea alba alba, cu timp de autoprotectie mimin, adica 5, daca folosesc o solutie cu factor de protectie 30, pot sta la soare in siguranta 2.5 ore, daca folosesc una cu actor de protectie 50, pot sta 4.16 ore. Daca folosesc o solutie cu protectie de 15, pot sta 1.25 ore.

Trebuie sa folosesc crema de protectie permanent?

Da, pentru ca, in ciuda aparentelor, te poti bronza si la umbra dar si in masina.

Chiar daca dureaza mai mult decat expunerea directa la soare, si locurile umbroase ofera raze suficiente pentru bronzare datorita fenomenului de reflexie- in apa – 10%, pe nisip chiar 20%.

Umbrela de soare are gradul de protectie 5, copacii – in functie de desimea frunzisului – pana la 12, deci si sub ele este importanta folosirea substantelor protectoare.

Daca esti in masina, trebuie sa stii ca geamurile nu ofera protectie deoarece geamul nu poate opri patrunderea razelor ultraviolete, astfel ca aparitia arsurilor si a alergiilor solare este posibila si in spatele parbrizului.

Protectie solara naturala

Desi exista pe piata o larga gama de produse pentru plaja, intr-o varietate de forme, naturale sau mai putin naturale, iata si cateva solutii de protejare pe care le poti prepara in casa:

1. Tinctura din seminte de castraveti

Toarna alcool de 40 grade peste un pumn de seminte de castraveti bune zdrobite in proportie de 1 la 10 si lasa la macerat timp de 2 saptamani, pana cand va capata o culoare verzuie. Strecoara si depoziteaza in frigider. Inainte de a utiliza tinctura dilueaz-o in acelasi raport de 1 la 10.
2. Crema de protective cu FPS aproximativ 20

Ingrediente:

  • 3 linguri rase de ceara de albine
  • 3 linguri de unt de shea
  • 4 linguri de ulei de nuca de cocos
  • 3 linguri de gel de Aloe Vera
  • 3 linguri de ceai de plante (de lavanda sau de galbenele este cel mai bun)
  • 1/2 lingurita de borax praf

Modalitate de preparare:
Ia ceara de albine, untul de shea, uleiul de cocos si topeste-le. Separat amesteca gelul de aloe, praful de borax si ceaiul pana se omogenizeaza. Combina apoi cele doua produse si amesteca-le pana obtii o textura cremoasa. Depoziteaza crema intr-un vas etans si pastreaz-o la frigider timp de maxim o luna. (Daca adaugi 5-6 picaturi de extract de seminte de grapefruit (conservant natural), o vei putea folosi mai mult de un an)

Scoate crema de la frigider cu 10-15 minute inainte de a o folosi.

Retine ca pentru a combate pigmentarea neuni­forma, este indicat sa ungi pielea, imediat dupa expunerea la soare, cu lapte acru sau cu suc de lamaie.

Ce sunt arsurile solare?

Arsurile solare sunt reactii  inflamatorii cutane care urmeaza expunerii excecive la radiatii ultraviolete.

Sunt clasificate ca o arsura de gradul I. Simptomele arsurilor solare apar de obicei la cateva ore de la expunere si includ durerea, inrosirea pielii si, ocazional, aparitia basicutelor cu lichid.

Pentru ca expunerea la soare afecteaza portiuni extinse de piele, arsurile solare pot fi insotite si de dureri de cap, febra si stari de oboseala.

Tratamente naturiste pentru arsuri solare.

Tratamentul se face numai extern cu plante cu proprietati antiseptice, taninoase si cu specii care, prin activarea circulatiei la nuvelul tesuturilor lezate, grabesc vindecarea. Alaturi de bai si cataplasme cu solutii extractive apoase, sunt eficiente si unguente si uleiuri pe baza de plante medicinale.

a) Spalaturi locale sau comprese cu solutii apoasa

  1. musetel – bai locale cu infuzii din 2 linguri la cana
  2. coada soricelului- comprese cu infuzii in 2 linguri la cana
  3. galbenele– bai sau cataplasme cu infuzie preparata din 15-30 g de flori la 1 l de apa sau tinctura din 20 g de flori macerate 8 zile in 100 ml de alcool- se fac comprese cu 10 ml de tinctura la 100 ml de apa fiarta si racita;
  4. menta– sub forma de infuzie de menta racita din 2 linguri la cana in spalaturi externe cu un burete imbibat
  5. urzica– infuzie din 2 linguri la cana din parti aeriene in spalaturi externe;
  6. sunatoare– bai sau cataplasme cu infuzie din 30 g de planta la 1l de apa

b) unguente si uleiuri– se aplica dupa calmarea durerilor prin aplicarea compreselor cu solutii apoase si numai in cazul in care epiderma nu a fost lezata in profunzime.

  1. sunatoare: ulei din macerarea a 20g de planta bine maruntita in 200 ml de ulei timp de 4-6 saptamani, dupa care se strecoara. Un alt mod de preparare: 20 de g de planta bine maruntita se umezeste cu 20 ml de alcool si te tin 24 de ore, apoi se adauga 200 ml de ulei si se fierbe 3 ore la bain marie, agitandu-se din cand in cand. Se lasa 2-3 ore si se strecoara prin presare. Se pastreaza la loc racoros si intunecat. Sa fac pansamente.
  2. musetel: ulei din 20 g de flori maruntite se umecteaza in 2 linguri de alcool timp de 2-3 ore , dupa care se adauga 200 ml de ulei si se fierbe fierbe 3 ore la bain marie, agitandu-se din cand in cand. Se strecoara prin presare si de depoziteaza in sticlute inchise la culoare in locuri racoroase si intunecate. Se foloseste la nevoie pentru pansamente.
  3. Muguri de plop: sub forma de
    1. unguent din 20 de muguri zdrobiti umectati 24 de ore cu 5 ml de alcool; se adauga apoi 100 g de untura si 5 g de ceara de albine, se tine pe baie de aburi 3 ore, la 100 grade C, se strecoar aprin tifon si se freaca dupa racire pana capata consistenta unguentului;
    2. ulei- se prepara in acelasi mod, dar in loc de untura si ceara se pune ulei de floarea soarelui.

c) Utile pot fi si aplicatiilie cu:

  • caise:Se zdrobesc bine, cu mi­xerul electric, 2-3 caise fără sâmburi. Su­cul rezultat va fi aplicat pe arsurile provo­cate de expu­nerea la soare. Acest reme­diu va cal­ma in­flamaţia şi ustu­rimea, vin­de­când mai rapid pielea.
  • capsuni salbatice zdrobite sub forma de cataplasma.
  • cartof-se curata un cartof, se spala, se da pe raza­toarea mica si apoi se stoarce bine intr-un tifon. Sucul din cartof, aplicat pe pielea afectata, are un efect anti-inflamator, calmant.

Atenţie! Remediile sugerate pot fi utilizate in ca­zurile arsurilor usoare. In cazuri grave, adresati-va imediat medicului!

Precautii si contraindicatii expunere prelungita  la soare

Expunerea prelungita la soare trebuie evitata de persoanele ce au pielea deschisa la culoare, cu multe alunite, cu probleme la san, uter, tiroida, aflate in perioada menstruatiei ori la inceputul menopauzei, toate cazurile putand implica multe riscuri.

In loc de incheiere, retine ca o singura arsura nu produce cancer, dar mai multe arsuri fac sa creasca factorul de risc.

Cancerul se dezvolta din pielea vatamata in 20-30 de ani! ( deci cauzele inmultirii recente a cazurilor de cancer de piele trebuie cautate in anii 80 si 90, cand pericolul expunerii la soare inca nu era cunoscut.)

Cu prietenie,

Elena Badea.

 

Surse:

I.V.Spiridon, Plantele Medicinale;

Joan Barp, Ceaiurile, Infuzii si remedii naturiste.

http://www.formula-as.ro/2014/1128/medicina-naturii-44/retete-vechi-pentru-neplacerile-verii-18064; http://www.formula-as.ro/2003/569/medicina-naturista-25/soarele-4122;  http://www.romedic.ro/arsuri-solare

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.