Buna,
De cand am devenit mama am incercat sa fiu mereu atenta la ceea ce cumpar si pun pe masa copiilor. Am stabilit cateva principii de la care rareori m-am abatut: alimente diversificate, cat mai multe legume si/sau fructe (baiatul prefera legumele, fata prefera fructele, asa ca dau fiecaruia ce prefera fara sa-i fortez foarte tare in cealalta directie) si FARA sucuri din comert! Nu sunt absurda, daca mergem la o petrecere unde troneaza la loc de cinste sucul cu sau fara acid, nu am sa le interzic total copiilor sa bea, doar sa nu exagereze!
La fel si cu dulciurile…sunt atat de multe reclame si atat de frumos si aptisant prezentate incat mie imi este imposibil sa le interzic total dulciurile din comert, dar si aici regula moderatiei este in vigoare.
De ce impun aceste restrictii?
Banuiesc ca deja stii raspunsul. Substantele chimice care sunt adaugate in aceste produse sunt daunatoare oamenilor in general, si copiilor , aflati in perioada de crestere, in mod special. Nu am sa vorbesc acum despre tot ce se adauga intr-un produs din magazin, ci am sa ma opresc doar asupra zaharului.
Ceea ce cunoastem noi sub denumirea de zahar alimentar este de fapt zaharoza naturala cristalizata in urma unui proces lung de rafinare, spalare si filtrare. Rafinarea se realizeaza cu ajutorul unor substante chimice, cum ar fi dioxidul de sulf, acidul fosforic, hidroxidul de calciu si carbunele active. In procesul de rafinare zaharoza este deposedata de nutrientii naturali de care dispunea initial, la fel si de vitaminele, mineralele, proteinele si enzimele pe care le contine in mod natural. Zaharul alb contine 99,8% zaharoza.
Interesant este ca zaharul brut, despre care cei mai multi dintre oameni cred ca este natural, este tot zahar prelucrat.
Compusa in mod natural dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza, zaharoza se extrage cu precadere din sfecla de zahar si din trestie de zahar. Dar toate plantele produc zaharoza prin fotosinteza, un process natural prin care plantele transforma energia solara in hrana, numai ca nu in cantitate suficienta pentru a se justifica transformarea sa industriala.
Zaharului ii este caracteristic gustul dulce si se stie ca pentru organismul uman gustul dulce este esential fiind cel mai hranitor, cu efecte si in plan emotional (iti confera implinire, satisfactie si chiar fericire)
Dar zaharuri (asa numitii carbohidrati) gasim intr-o varietate de forme in natura:
- fructoza- se gaseste in fructe si miere, exceptie fac strugurii si curmalele
- glucoza- in paine, paste, cereale, strugurii si curmalele;
- maltoza – in cereale;
- lactoza – in lapte
Dintre toate, glucoza este carbohidratul care-i foloseste organismului, find practic motorul sau, sursa principala de energie.
Organismul are patru surse de energie, care rezulta prin oxidarea alimentelor ingerate:
– adenozinului trifosfat care este in cantitate foarte mica si se epuizeaza repede
– creatinfosfatul – un alt fosfat macroenergic, se gaseste in cantitate ceva mai mare, dar nici acesta nu este suficient pentru eforturi prea mari
– glucoza– O molecula de glucoza este alcatuita din 6 atomi de carbon plus oxigen si hidrogen. Molecula este descompusa in două molecule de piruvat si se elibereaza doua molecule de energie (adenozinul trifosfat). In acest fel, prin descompunerea rapida şi continua a glucozei se obtine energia necesara organismului. Glucoza este o sursa de energie rapidă. Dar aceasta se poate epuiza in cazul unor eforturi prelungite ori al înfometării
– grasimile– Spre deosebire de glucoza, grasimile, desi mai eficiente (dintr-un gram de grasimi se produc 9 kcal, pe cand un gram de glucoză produce 4 kcal), sunt mai greu de mobilizat.
Pentru eforturi prelungite organismul uman foloseşte glucoza din sange. Concentratia de glucoza din sange este indicator de baza pentru centrul foamei din creierul nostru. Astfel, pe baza concentratiei de glucoza, se declanseaza ori nu senzatia de foame.
De unde atunci ideea ca zaharul alb este nociv pentru organism?
Un posibil raspuns vine in modul in care este asimilat de organism. Desi este de natura organica asa cum am precizat mai sus, prin rafinare el isi pierde toate enzimele. Prin comparative cu sfecla de zahar din care se extrage zaharul in Europa care contine aproximativ 50 de elemente diferite, zaharul alb contine doar zaharoza. In aceste conditii, pentru metabolizare organismul foloseste din rezervele sale de calciu, magneziu, vitamina B1, crom, enzime.
Un alt posibil raspuns poata sa vina din viteza cu care este metabolizat, tot circuitul durand doar 30 minute. Astfel:
– la 15 minute dupa ce a fost consumat zaharul ajunge deja in sange provocand o crestere brusca a glicemiei la valori de peste 140 (valoarea normale este 90)moment in care organismul resimte o stare de energie, de exitare. Acest soc este resimtit de pancreas care secreta mai multa insulina. Aceasta face ca glicemia sa scada foarte tare (sub 50) si apare starea de oboseala;
– la 30 minute de la ingerare, ficatul primeste un soc datorat de instaurarea hipoglicemiei si, pentru a compensa deficitul de glucide, elibereaza glucide in sange.
In momentul in care se instaureaza hipoglicemia apare nevoie de dulce si ciclul se reia.
Aceste alternante deregleaza metabolismul si epuizeaza sistemul nervos crescand riscul aparitiei dependentei de dulciuri si la instaurarea starii de oboseala generalizata.
Prin comparatie, glucidele complexe care provin din fructe, legume si cereale se elibereaza lent in organism si nu dau variatii mari ale glicemiei.
Exista 2 tipuri de consum de zahar alb:
– direct, corespunszator zaharului pe care-l punem in mod constient in cafea, ceai, iaurt, etc.
– indirect– se refera la preparatele industriale cu adaos de zahar. De exemplu, un litru de Coca Cola contine echivalentul a 22 de cubulete de zahar rafinat!
Reducerea cantitatii de zahar din cafea nu este suficienta pentru a scadea consumul de zahar industrial alb, rafinat. Zaharul este consumat in mare parte in mod indirect. De aici vine practic si pericolul. Pentru ca daca doza recomanadata este de 10 – 11% din aportul total de calorii se poate usor depasi prin consuml de alimente cu continut de zahar ascuns si ma refer aici la paine, conserve, preparate din carne unde zaharul (sau indulcitorii aritifiali) este adaugat cu rol de conservant si stabilizator de gust.
Femeilor li se recomanda in jur de 40 de grame de zahar, zilnic (10 lingurite), in timp ce barbatii au voie 60 de grame (14 lingurite) . O lingurita cu zahar cintareste 4 grame si contine 16 calorii! Si aici intrea intraga cantitate de zahar consumata inclusiv cea din legume si fructe!
Indulcitorii artificiali reprezinta un subiect la fel de disputat ca si zaharul!
Sunt voci care spun ca indulcitorii artificiali nu sunt o alternativa indicata la zahar deoarece in timp perturba metabolismul si digestia pentru ca organismul percepe gustul dulce, se pregateste sa digere glucidele secretand sucurile digestive, dar glucidele nu mai apar.
Pe de alta parte, se afirma ca datorita faptului ca indulcitorii artificiali asigura alimentelor gustul dulce fara a transmite organismului un numar ridicat de calorii ar trebui utilizati in locul acestuia. Deseori sunt recomandati in timpul dietelor pentru slabit sau pentru sau mentinerea greutatii corporala dar si persoanlor care sufera de diabet.
Daca zaharul alb si indulcitorii artificiali sunt controversati, atunci omul ar trebuie sa se intoarca la inlocuitorii naturali.
Pe www.clinicaromgermed.ro am gasit recomandati urmatorii inlocuitori naturali ai zaharului, cu avataje si dezavantaje pentru fiecare in parte:
1. Extrasul de stevie dulce, de zeci de ori mai dulce decat zaharul, acest produs nu contine calorii si nici nu are un indice glicemic ridicat, fiind in intregime obtinut din stevia dulce si sigur pentru consumul uman. Nu e foarte ieftin, dar se foloseste in cantitati infime la gatit sau ca indulcitor si de aceea merita incercat.
2. Siropul organic de yacon se obtine din radacinile plantei cu acelasi nume si are de asemenea foarte putine calorii si un indice glicemic scazut. Gustul sau este proaspat si reconfortant si poate fi considerat ca un excelent inlocuitor natural al zaharului.
3. Turbinado sau sucanato este un produs obtinut prin dezhidratarea extrasului de trestie de zahar, avand un indice glicemic mai mic si continand de asemenea relativ putine calorii in raport cu zaharul rafinat. Poate fi luat in considerare, dar nu si de catre diabetici pentru o schimbare sanatoasa de dieta.
4. Zaharul rapadura este o varianta a zaharului brut folosita adesea la gatit pe care merita sa o introducem la dieta la inlocuitor al zaharului alb.
5. Mierea de albine, desi bogata in zahar si cu un indice glicemic ridicat, este un excelent substitut al zaharului alb, nefiind desigur recomandata diabeticilor, dar putand fi un inlocuitor de preferat pentru restul persoanelor. Mierea de albine are si multe proprietati medicinale si este superioara din toate punctele de vedere zaharului rafinat.
Daca este consumat in exces zaharul poate avea urmatoarele efecte negative pe care le-am sintetizat intr-un tabel pentru o mai buna vizualizare:
Consum exagerat de zahar | Efecte pe termen scurt | Efecte pe termel lung |
Creste colesterolul si deficitul de crom | Infarct miocardic | |
Scad rezervele de calciu | Osteoporoza, spasmofilie, rahitism | |
Pancreaul furnizeaza in exces insulina | Epuizeza rezerva de insulina ceea ce va declansa diabetul zaharat | |
Utilizeaza vitamina B1 din organism la metabolizare | Carenta de vitamina B1 care duce la boli ale sistemului nervos. | |
La metabolizarea zaharului organismul foloseste din rezerva sa de magneziu | Carenta de magneziu care determina scadearea imunitatii organismului | |
Perturba structurile energetice | Va provoca in timp apartitia cancerului |
Adevarul este ca organismul are nevoie de carbohidrati, dar se impune consumul lor cu moderatie.
Chiar si indulcitorii naturali consumati in exces sunt daunatori organismului. Spre exemplu, sunt voci in domeniul medical care afirma ca un consum exagerat de fructe are efecte negative.
Dupa cum se vede, nu zaharul in sine este daunator, ci cantiatatea de zahar pe care o consumam.
Ce trebuie sa faci pentru a reduce consumul de zahar?
Iata cativa pasi simpli:
1. renunta la sucuri
Ca sa fie bune si ca sa te faca sa consumi tot mai mult, sucurile sunt pline de zahar sau indulcitori artificiali (care sunt si mai periculosi). O doza de Cola contine nu mai putin de 39 de grame de zahar. Pe langa sucuri, gandeste-te ca mai consumi zahar si din cafea, din dulciuri, din fructe. Zilnic, iti indopi organismul si iti cresti riscurile de diabet, boli cardiace si chiar atac cerebral.
2. obisnuieste-te sa gatesti acasa
In felul acesta iti monitorizezi cu atentie ingredientele. Ca sa mai scazi din consumul de zahar, uneori il poti inlocui cu miere naturala.
3. Tine un jurnal culinar
In care sa notezi tot ceea ce consumi intr-o zi. Acest lucru te disciplineaza si te ajuta sa urmaresti mai usor ceea ce consumi.
In loc de concluzie, inchei acest articol cu enumerarea celor mai cunoscute mituri despre zahar, asa cum le-am gasit pe www.csid.ro
1. Zaharul este cel mai periculos aliment pentru silueta
Gresit! Zaharul, ca multe alte alimente, contine o cantitate mare de carbohidrati ceea ce inseamna ca daca il consumam in cantitati foarte mari, fara sa facem si ceva miscare, ne vom ingrasa. Totusi, specialistii sustin ca, in cantitati moderate, ne sporeste rezerva de energie si nu afecteaza in mod obligatoriu silueta. In plus, statisticile arata ca persoanele care au o apetenta pentru dulciuri nu consuma multe grasimi, acestea din urma fiind, de fapt, mai periculoase decat zaharul.
2. Zaharul ne imbolnaveste de diabet
Conform Asociatiei Americane de Diabet, consumul de zahar nu duce la diabet. ” Diabetul apare ca rezultat al unui cumul de conditii ce tin de stilul de viata si factorul genetic. Insa persoanele supraponderale sunt, intradevar, mai expuse riscului de diabet de tip II”, spun oamenii de stiinta americani.
3. Zaharul ne „mananca” dintii
Unul dintre cele mai vechi mituri despre zahar este ca provoaca aparitia cariilor dentare. Toate alimentele din categoria carbohidratilor incep sa fie digerate in cavitatea bucala, prin urmare aici sunt sunt transformate in zaharuri. Organismul uman nu poate distinge intre mai multe tipuri de zaharuri, in functie de provenienta (dulciuri, paste fainoase etc.), astfel incat putem spune ca o ciocolata are aceleasi efecte asupra danturii precum o portie de spaghete. ceea ce face diferenta este durata de expunere a dintilor la alimentele acide (grasimi, fructe, alcool, zahar etc.). Spalati-va pe dinti dupa fiecare masa!
In lunima celor citite mai sus, ce vei candi cand vei manca urmatoarea ciocolata sau vei bea urmatorul suc?
Astept cu interes raspunsul tau! Te rog sa-l impartasesti cu noi intru-n comentariu mai jos!
In articolul urmator vom vorbi depre infertilitate.
Cu prietenie,
Elena Badea.
Surse:
http://www.clinicaromgermed.ro/sfat/nevoia-de-dulce-26
http://www.csid.ro/dieta/mituri-despre-zahar-7127771/
http://ro.wikipedia.org/wiki/Glucoz%C4%83
Un articol excelent, imi place si este si folositor.
Doar 2 corectii, daca nu te superi:
-painea nu pare sa faca parte din enumerare, la inceput unde vorbesti despre glucoza. Painea poate fi facuta si din cartof.
„- grasimile- Spre deosebire de glucoza, grasimile, desi mai eficiente (dintr-un gram de proteine se produc 9 kcal, pe cand un gram de glucoză produce 4 kcal), sunt mai greu de mobilizat.” Nu are trebui „dintr-un gram de GRASIMI”?
Doua observatii pertinente, Victor, multumesc!
Intr-adevar painea este o sursa importanta de carbohidrati in alimentatia noastra, si ma bucur ca ai precizat acest aspect.
Am inlocuit proteine cu grasimi, multumesc ca mi-ai atras atentia:)
Cu prietenie,
Elena.
Elena, abundenta de informatii interesante in articolul tau.
Frumos documentat.
Astept cu interes urmatoarele articole.
Multumesc frumos!
Te astept cu drag, sper sa nu te dezamagesc niciodata!
Cu prietenie,
Elena.