Salut,
In acest articol vom vorbi despre plante cu efect afrodisiac.
Michel de Montaigne are un citat care mie mi se pare tare potrivit in contextul de fata: „Sa comiti o crima este un pacat. Sa vorbesti despre crima nu este. Sa faci dragoste nu este. Sa vorbesti despre dragoste este. De Ce ? „.
Desi am o viata sexuala activa si frumoasa cu un partener atent si iubitor, mi s-a intamplat uneori ca dorinta de contact fizic sa scada. La inceput am crezut ca este problema mea, apoi am constatat ca nici el nu este mereu in starea necesara pentru asta.
O buna bucata de vreme aceste observatii mi-au ramas suspendate in minte, apoi am avut o discutie cu el legata de acest aspect intr-un moment in care relatia noastra trecea printr-o perioada mai tensionata marcata de contact fizic mai rar. Atunci am realizat prima data diferenta de opinie dintre noi.
El vedea lipsa de contact fizic ca sursa a tensiunii dintre noi, eu am incercat sa-i explic ca pentru mine starea psihica are foarte mare influenta asupra dorintei fizice si ca atata timp cat sunt suparata pe el mi-e greu sa ma apropii… E ca un cerc vicios…starea de tensiune scade dorinta dar in acelasi timp, un contact sexual ar diminua distanta temporara asternuta intre noi…probabil nu degeaba se spune ca cel mai bun sex este cel de impacare!
Mi-a trecut si mie prin minte sa caut scuze de genul “sunt obosita” sau “ma doare capul”, dar din fericire pentru noi, nu am apelat la ele si asta pentru ca instinctiv am stiut ca o data apucat drumul asta nu voi avea decat de pierdut. Sunt convinsa ca nimic nu trebuie lasat la intamplare daca vrem sa mearga cum trebuie si ca, la fel ca orice relatie, si relatia sexuala are nevoie de munca si implicare pentru a functiona bine.
Ai trecut si tu printr-o astfel de situatie? Daca da, te-ai intrebat de ce se intampla asta?
Dorinta sexuala sau libidoul este un sentiment natural atat pentru femei cat si pentru barbati. Ea se poate schimba in timp, crescand sau scazand, in functie de situatie.
Scaderea libidoului este o problema mai des intalnita la femei decat la barbati. Acest lucru se petrece deoarece dorinta sexuala masculina are origini preponderent fiziologice, pe cand cea feminina este influentata in mare parte de un cumul de factori psihologici.
Tocmai complexitatea libidoului feminin face deseori dificila identificarea cauzelor unei diminuari a dispozitiei de a face dragoste. Deschiderea femeii in cadrul intim tine de o satisfactie generala privind relatia cu partenerul si felul in care se desfasoara viata sa.
Scaderea libidoului are la baza trei categorii de cauze:
A. Fizice: in aceasta categorie cei mai comuni factori sunt:
- nivelul scazut al testosteronului din sange
- anumite medicamente (antidepresivele, anti conceptonalele);
- diversi factori care tin de stilul de viata
- atractivitatea si forma fizica a partenerului;
- momentul ciclului menstrual, femeile simtind o dorinta mai mare in apropierea ovulatie;
B. Psihice : intre cauzele psihice se numara:
- Stresul: este de departe cea mai importanta cauza a dezinteresului pentru sex si are si o explicatie medicala solida- intr-un organism grav afectat de stres nivelul cortizolului creste foarte mult in detrimentul testosteronului, hormonal responsabil cu libidoul. Ironia consta in faptul ca orgasmul este unul dintre cei mai imporanti factori de reducere a stresului;
- Lipsa intimitatii;
- Depresie;
- Oboseala;
- Adulterul sau atractie pentru o persoana din afara cuplului combinata cu lipsa de interes fata de partener;
- Traume din copliarie;
- Teama ca nu te ridici la nivelul asteptarilor partenerului din punct de vedere al performantelor sexuale;
- lipsa de respect si de iubire fata de propria persoana;
C. Cauze medicale:
- La el: ejacularea precoce, ejacularea retrograda, disfunctie erectile;
- La ea: afectiuni ale aparatului genital precum endometrioza, infectia cu herpes genital, fibroame uterine, chisturi ovariene, infectii urinare, toate acestea cuzeaza durere in timpul actului sexuala
Am vazut explicatia pentru scaderea apetitului sexual, ma gandesc ca util ar fi sa vorbim acum despre ce ar trebui sa facem pentru a ne imbunatati viata sexuala.
Cineva spunea odata ca pentru a putea iubi pe altcineva este nevoie sa ne iubim mai intai pe noi insine atat de mult incat sa dea pe din-afara. Abia atunci, din acel surplus, vom fi capabili sa indreptam iubire catre partener.
Deci primul pas catre o viata sexuala mai buna este sa te iubesti pe tine si nu uita ca si tu esti pe lista factorilor care iti influenteaza libidoul! Pentru asta ai nevoie sa:
- mananci echilibrat– ai nevoie de o multimtudine de vitamine pe care le gasesti in alimentele proaspete si care, printre altele, regleaza functiile hormonilor sexuali. Spre exemplu, fierul este important in procesul de excitare, vitamin b te ajuta sa te simti bine, calciul este necesar pentru contractile musculare associate cu orgasmul, crom pentru energie si un libido crescut.
- faci exercitii fizice in mod regulat– Sunt cercetari care sugereaza ca persoanele care fac exercitii fizice regulate isi imbunatatesc fluxul sanguin in tot corpul, inclusive in zona genital, ceea ce poate ajuta la imbunatatirea apetitului sexual. In plus se elibereaza in organism endorfinele care ceeaza starea de bine si inflenteaza pozitiv hormonii sexuali.
- te odihnesti suficient
Discuta deschis cu partenerul/a ta, numai prin comunicare puteti ajunge la radacina problemei si acorda-i timp si spatiu daca le soliciata. Aceasta dovedeste respectul si increderea pe care le ai pentru el/ea.
Creeaza atmosfera– cumpara un abajur sexi pentru dormitor, pregateste o baie cu spuma inainte, uitati-va la un film care sa va destinda, pune muzica si lumanari…fa tot ce stii ca ii place partenerului/rei si il/o ajuta sa se destinda.
Diversifica– cum poti fi plictisit de sex cand exista 600 de pozitii Kama Sutra gata pentru a fi testate? Asta inseamna cate trei pozitii noi in fiecare saptamana pentru primii patru ani de relatie…
Apeleaza la afrodisiace, lumea o face dintotdeauna, tu de ce nu ai face-o?Afrodisiacele sunt produse naturale ce trezesc senzualitatea, amplifica erotismul controlat si stimuleaza placerea si trairile amoroase intense. In Orient, se considera ca redau tineretea, sunt un element tot atat de important in viata umana ca si alimentatia sau igiena zilnica, fiind premiza unor impliniri erotice de vis.
Exista in Orient, ca si in alte locuri exotice de pe glob, o adevarata arta a amestecurilor datatoare de pasiune, in care inteleptii impletesc cu maiestrie imaginatia fecunda cu puterile magice ale acestor plante si alimente afrodisiace.
In general ele nu au efecte adverse si actioneaza asupra cauzelor creind dorinta sexuala, spre deosebire de medicamente care se adreseaza efectelor. Spre exemplu Viagra (dau acest exemplu pentru ce este cel mai cunoscut) actioneaza asupra disfunctiei erectile provocand o erectie pe moment, fara a actiona asupra cauzelor fizice- vasculare, neurologice, hormonale- sau psihologice care au condus la aceasta situatie.
Afrodisiacele actioneaza asupra omului prin doua cai:
- creeaza dorinta prin efectul stimulator asupra mintii (fantezii, ganduri erotice create de miresme, muzica, inhibatori mentali ai fricii, anxietatii, eliminarea unor inhibitii, etc) ;
- creeaza dorinta prin efectul stimulator asupra anumitor parti ale corpului (cresterea fluxului sangvin ce simuleaza senzatiile unui act sexual, stimularea corpului sa produca mai multe elemente biochimice asociate cu placerea si dorinta sexuala).
Cele mai cunoscute plante cu efecte afrodisiace sunt:
1. Ashwagandha :
A fost folosita in medicina traditionala de peste 4000 de ani, fiind prescrisa pentru o gama larga de afectiuni.
Utilizarea Ashwagandha ca un afrodisiac este adesea dezbatuta, dar unele studii indica faptul ca ea creste productia de oxid nitric care dilata vasele de sange de la nivelul organelor genitale, crescand astfel congestia organelor sexuale.
Este mai des promovata pentru barbati, dar este la fel de eficienta si pentru femei. Ashwagandha poate fi utila pentru a imbunatati sexualitatea, deoarece este un adaptogen puternic. Acest lucru inseamna ca regleaza functiile corpului, restabileste vitalitatea generala, creste rezistenta organismului . De asemenea ajuta la calmarea mintii, usureaza anxietatea si elibereaza organismul de stres. La unele persoane acest lucru este suficient pentru a imbunatați dorinta sexuala si le pune una intr-o dispozitie mai buna pentru a face dragoste.
Mod de utilizare: se utilizeaza radacina sub forma de pulbere. Din aceasta pulbere ia 2-5 g/zi. Se gaseste si sub forma de tablete standardizate care se administreaza conform instructiunilor din prospect.
In prima zi de administrare efectele sale dureaza cateva ore, dar se imbunatateste efectul dupa cateva zile de utilizare. Pentru a-i spori efectele se poate administra in combinatie cu alte plante cum ar fi ginseng.
Se recomanda precautie in cazul persoanelor care au tensiune arteriala crescuta.
2. Cacao:
Primele atestari ale utilizarii acestei plante se pierd in istorie in timpul indienilor Omec. De la acestia a fost preluata de maiasi care au vandut-o astecilor, devenind o bautura destinata elitelor acestei civilizatii. Aztecii au fost cei care au descoperit valentele sale afrodisiace , imparatul Montezuma al II-lea spunea ca bea 50 de cupe dintr-o bautura pe baza de cacao ca sa poata intretine relatii sexuale cu tot haremul sauJ
Spre deosebire de zilele noastre cand folosim cacaoa in ciocolata si dulciuri, in trecut ea se amesteca cu diverse mirodenii, chili si apa transformandu-se intr-o bautura spumoasa cu gust amar.
Ca afrodisiac, cacaua actioneaza asupra starii de spirit si poate deschide inima, oferind un sentiment de apropiere intre parteneri. Femeile in general par a fi mai sensibile la efectele sale.
Feniletilamina (AEP) din cacao stimuleaza eliberarea de endorfine, neurotransmitatorii din creier care imbunatatesc starea de spirit si ne fac sa „ne simtim bine”. Cacao contine, de asemenea, anandamide compusi care contribuie la sentimente de euforie sau extaz. Creste nivelurile de activitate ale serotoninei si dopaminei din creier. Niveluri mai ridicate ale acestor substanțe chimice creste dorinta sexuala, excitatia si raspunsul sexual.
Doza depinde de chimia fiecarei persoane.Se poate amesteca in diverse bauturi facand casa buna cu maca.
Se recomanda precautie persoanelor cu sensibilitate la cacao si celor hiperactivi.
3. Damiana:
Damiana a fost folosita ca un afrodisiac de catre civilizatia Maya. In Mexic a fost mult timp bauta sub forma de ceai chiar inainte de dragoste.
Ca frodisiac, Damiana stimuleaza circulatia la nivelul organelor genitale si creste sensibilitatea in zona. Aceasta este utilizata pentru tratarea libidoului scazut atat la barbati cat si la femei. Fiziologic Damiana creste cantitatea de sperma la barbati, dar pare sa aiba mai mult de un efect psihologic la femei.
Damiana calmeaza nervii, permitand o stare de spirit mult mai relaxata pentru dragoste, ea poate produce chiar o usoara euforie la unele persoane. Daca este luata inainte de culcare poate induce vise erotice.
Mod de utilizare: doza recomandata este de 5-8g/zi.
Se poate lua sub forma de pulbere, capsule si tinctura sau ceai,aceasta fiind si forma cea mai utilizata deoarece are un gust plăcut.
Efectele sale pot aparea dupa cateva zile de consum.Pentru a-i creste potenta se poate combina cu alte plante cum ar fi puama muira
Damiana este considerata o plantafoarte sigura. Nu au fost raportate reactii adverse sau efecte secundare neplacute.
4. Ginseng
Ginseng a fost folosit ca medicament in China inca de acum 5000 de ani. Cuvantul „Panax” provine din limba greaca si inseamna „vindeca toate”. Ginseng este una din ierburile cele mai utilizate și a fost folosit de secole pentru imbunatatirea functiei sexuale atat la barbati cat si la femei.
Ginsengul afecteaza direct organele sexuale si sistemul nervos central, oferind cresterea dorintei sexuale si satisfactie. Imbunatateste functia erectila, crescand durata erectiilor. Actioneaza prin cresterea productiei de oxid nitric in organism care ajuta la dilata vasele de sange de la nivelul penisului si permite cresterea fluxului sanguin.
Ginsengul este un tonic pentru intregul corp, imbunatateste functionarea de ansamblu a sistemului de reproducere si creste fertilitatea masculina.
De asemenea, creste nivelul de dopamina si noradrenalina care ajuta la reglarea starii de spirit si reduce stresul oferind o stare de spirit mult mai relaxata pentru dragoste.
Mod de utilizare: este disponibil sub mai multe forme- pulbere, capsule, pasta si extract la fiola-dozajul variind in functie de forma de la 5-10g pulbere la 100-200mg de extracte la fiola
Efectele sale se pot simti dupa cateva zile de administrare.
Atentionari si reactii adverse: Dozele mari de ginseng pot provoca insomnie si anxietate. .
Ginsengul ar trebui sa fie evitat in cazurile de hipertensiune arteriala sau probleme cardiace, deoarece în doze mai mari poate afecta ritmul cardiac. Se recomanda precautii si in cazuri de febra mare sau la persoanele cu probleme la rinichi. Pentru ca are efect subtiere a sangelui, ar trebui evitat in cazul in care iei aspirina sau anticoagulante.
5. Guarana
Guarana a fost folosita de secole in America de Sud pentru efectele sale tonice si pentru tratamentul diferitelor afectiuni. In ultimii ani Guarana a devenit un ingredient popular in bauturi energizante si amestecuri care promoveaza o crestere a libidoului.
Ca afrodisiac, Guarana creste rezistenta si durata actului sexual si actioneaza ca un tonic pshihic, crescand in felul asta dorinta.
Mod de utilizare:se recomanda 1 g de pulbere Guarana sub forma de ceai sau capsule. Guarana poate fi adaugata in combinatii pe baza de plante pentru a oferi o gama mai largă de efecte.
Atentionari si reactii adverse: persoanele cu hipertensiune arteriala, boli de inima sau o sensibilitate la cofeina ar trebui sa evite utilizarea Guaranei. Cantitati mai mari de Guarana pot provoca insomnie, agitatie, nervozitate, anxietate, iritabilitate si pot induce, de asemenea, diaree, dureri de cap, greata si probleme cardiace sau palpitatii.
6. Maca
Maca creste in Peru în Peru si de peste 2000 de ani este folosita ca un afrodisiac si pentru a spori fertilitatea. Acesta a fost întotdeauna un aliment valoros in dieta peruana si, recent, a devenit popular in vest. In Peru este macinata si utilizata la copt sau ca terci de cereale, se adauga la bauturi in blender sau se vinde sub forma de sirop sau ca adaos in bauturi alcoolice.
Ca afrodisiac, Maca actioneaza pentru consolidarea libidoului, mai degrabă decat pentru promovarea erectiilo. Acesta imbunatateste dorinta sexuala atat la barbati cat si la femei. Creste energia, forta, rezistenta si aceasta faca din ea o substanta puternica pentru imbunatatirea performantelor sexuale. Maca este un adaptogen, ajutand organismul sa faca fata stresului si a oboselii si te va ajuta daca ai un apetit sexual scazut din cauza stresului.
Este demonstrat ca maca creste calitatea si cantitatea de sperma, fara a modifica nivelul hormonilor in sange.
Mod de utilizare: Maca este cel mai frecvent disponibila sub forma de pulbere, dar poate fi gasita si in capsule. O doza de 2-5g pe zi va produce efecte in cateva zile.
Deoarece Maca este un aliment, cantitatile mai mari sunt sigure. Maca are un gust foarte placut si poate fi adaugata in terci de cereale, cereale sau piureuri. Pentru un gust deosebit poate fi amestecata cu cacaoa.
Lista prezentata este orientativa si poate fi completata. De retinut ca persoanele pot reactiona in mod diferit la administrarea acestor plante, ceea ce are efect pentru unele putand fi ineficiente pentru altele.
Aceste plante pot interactiona cu anumite tratamente medicamentoase, de aceea este bine sa ceri un parerea unui medic specialist inainte de a apela la ele!
Nu uita ca cel mai bun afrodisiac este iubirea!
Nu putem bea seara o potiune magica sa avem un contact sexual fantastic iar a doua zi sa ne uitam la partener ca la un strain…asta poate functiona pe termen scurt, pe termen lung trebuie sa acordam atentie partenerului si relatie daca dorim satisfactie!
In loc de incheiere,
stiai ca…
- pe intreg globul, au loc aproximativ 10 milioane de acte sexuale zilnic?
- dedicam sarutului aproximativ doua saptamani din viata?
- barba barbatilor creste mai repede atunci cand fac sex?
- sarutul previne cariile, deoarece surplusul de saliva mentine dintii mai curati?
Si o melodie care mie-mi place mult!
Sotul meu tot timpul spune ca e chimie intre noi, dar eu cred ca este mult mai mult decat asta, este o relatia in care ne-am implicat amandoi, sunt amintiri comune, trairi si visuri comune, este comunicare…
Astept cu interes sa-mi spui povestea ta despre afrodisiace intr-un comentariu mai jos.
Distribuie articolul, te rog, daca ti-a placut si crezi ca sunt si alti oameni interesati de informatie.
In articolul urmator vorbim despre plante medicinale cu rol in reglarea digestiei.
Cu prietenie,
Elena Badea.
UPDATE: infuzia de iasomie este utila ca afrodisiac moderat, pentru cresterea libidoului. Bea cate o cana de ceai, in fiecare seara, preparat astfel: din 2 linguri de flori uscate si maruntite groscior la 250 ml de apa fiarta, lasate la infuzat 30 de minute. Este placuta la gust si nu necesita indulcire la administrare.
Surse:
http://flowingfree.org/how-to-use-herbal-aphrodisiacs/
Avem tot ce ne trebuie in natura.
Doar este necesar sa stim ce ne trebuie, cand sa folosim si in ce cantitate.
Asa este, GG, dar ne lipseste rabdarea:) E mai usor sa iei Viagra si sa vezi efectele imediat decat sa iei damiana, spre exemplu, si sa trebuiasca sa astepti cateva zile pana isi face efectul…si mai e nevoie si de constanta si perseverenta:)
Cu prietenie,
Elena.
Elena,
Popoarele antice, au studiat indelung legatura insisolubila dintre cele doua dorinte principale ale oamenilor: alimentatia si activitatea sexuala. Spre deosebire de civilizatia moderna, anticii au inteles ca aceste trebuinte fiziologice sunt forta motrice primara a vietii si ca aceasta forta motrice poare fi o sabie cu doua taistri. Lipsa sau excesul lor diminuiaza semnificativ sanatatea, dar si longevitatea.
Dr. Wan Laishern afirma: „La urma urmei, radacina tuturor bolilor barbatilor este pierderea spermei, ca rezultat la al exceselor sau al gandirii obsesive la sex”.
Puntru a imbunatati calitatea spermei, barbatii au nevoie de un consum ridicat de vitamina C naturala. Cea sintetica poate produce fibrolozari.
Ai scris un articol foarte bun, mi-am inbogatit bagajul informational, citindu-ti site-ul (ti-am citit toate articolele), iti multumesc si sa scrii cat mai multe articole valoroase. Felicitari!
Multumesc pentru cuvintele frumoase, Aura,te astept cu drag si la urmatoarele!
Comentariul tau este foarte valoros:)citatul din dr. Wan Laishern are puterea de apune pe orice pe ganduri…
Cu prietenie,
Elena.
Excelent articol! Foarte bine documentat si argumentat. Felicitari!
La plantele cu … super efect 🙂 as aduga Branca Ursului. Merita incercata!! 🙂
Super, Dia. Eu o vedeam doar ca o planta pentru cresterea fertilitatii…
Cu prietenie,
Elena.