Ştiai că analgezicele pot fi fatale?

Salut,

analgeziceleZilele astea hoinăream prin oraş împreună cu soţul meu în cautarea cadoului ideal pentru fiica noastră pe care o cheamă Ioana.

Pe mine ma indispune grozav să merg la cumpărături( din punctul ăsta de vedere sunt nevasta ideală), nu-mi place aglomeraţia, mă obosesc oamenii care se mişcă agitaţi dintr-o parte în alta şi multitudinea de culori şi de lumini. În timp ce-l apostrofan în gând pe soţul meu pentru faptul că m-a “târât” la oraş, dau cu ochii de o fostă colegă de clasă.Mi-a trecut pe loc supărarea, ba mai mult, îl felicitam pe soţul meu pentru ideea sa (tot în gând, evident).

Cu fata asta obişnuiam sa stau de vorbă ore întregi, aveam o mare uşurintă în a discuta cu ea. Nu o mai vazusem de căţiva ani (viaţa ne-a purtat pe drumuri diferite) şi cu toate astea conversaţia s-a legat la fel de repede. Aşa ca soţul meu a trebuit să caute singur cadoul iar noi ne-am aşezat la o şuetă langă o cană cu ceai de mentă (ceaiul ei preferat).

Din vorbă în vorbă a început să-mi povestească de problema pe care o avea cu o durere de cap care o necăjea de căteva luni. Evident că am întrebat-o dacă a fost la medic şi ce i-a fost recomandat. Răspunsul ei a fost că NU a mers la medic la început, pentru că nu a avut timp. Şi-a administrat singură paracetamol. O perioadă de timp a fost mulţumită, dupa administrare o perioadă durerea dispărea. Dar treptat a mărit doza din ce în ce mai mult, pentru că nu-şi mai făceau efectul. Se simţea tot mai rău. În cele din urmă a ajuns la spital cu insuficienţă renală.

TU de regăseşti în povestea prietenei mele? De căte ori nu ai întins în mod automat mâna spre un calmant pentru o banală durere de cap, deoarece ştiai că îşi face imediat efectul şi că te scapă de chin, mai ales când şi autosugestia funcţionează bine?

Ştii că unele calmante pot crea dependenţă iar altele afectează grav rinichii, ficatul sau inima?

Spre exemplu banalul paracetamol, dacă este administrat în cantităţi mai mari de două grame pe zi, doza recomandată, afectează celulele hepatice şi cauzează insuficienţă renală. Mai grav este că poţi cu uşurintă depăşi doza dacă iei comprimatul împreuună cu alte medicamente care conţin paracetamol dar sunt denumite altfel(Panadol, Saridon, Coldrex).

Un studiu coordonat de profesorul doctor Ion Fulga a arătat că în ţara noastră se consumă zilnic o jumătate de comprimat de algocalmin (metamizol) pe cap de locuitor.

Consumul de analgezice este o problemă la nivel mondial. În Marea Britanie s-au semnalat cazuri de oameni care au murit datorită supradozei de paracatamol .

Reacţiile adverse ale medicamentelor de sinteza ar trebui să ne dea de gândit şi să ne determine să folosim plantele medicinale. Acestea nu dau dependenţă şi nici nu au reacţii adverse, sunt destul de ieftine şi la îndemână. Trebuie doar folosite şi preparate după indicaţii.

Iată o lista cu plante care pot fi folosite pentru calmearea durerii:
1. salcie

salcie1

Scoarţa de salcie conţine salicilină, substanţa activă din aspirina din farmacii, deci este aspirină naturală. Ca şi aspirina de sinteză, scoarţa de salcie calmează durerile reumatice sau de cap, scade febra, subţiază sângele. Toate astea fără efectele secundare ale aspirinei de sinteză

Pentru calmarea durerilor se prepara un ceai din 30 de grame de scoarta maruntita, la un litru de apă. Se fierbe zece minute, după care se strecoară. Se pun comprese cu acest ceai pe zona dureroasă.

2. Pedicuta

pedicuta[1]

Se recomandă în tratarea durerilor reumatice şi a cârceilor care, de regulă, se manifestă noaptea, prin contractarea muşchilor şi dureri foarte mari.

Ceaiul de pedicută nu se fierbe niciodată. Se pune o linguriţă de plantă într-o cană de apă fiartă, se lasă cinci minute la infuzat, se strecoară si se bea încet, cu inghiţituri mici, pe parcursul a 10-15 minute, de preferinţă neîndulcit. Se bea numai un singur ceai pe zi, nu mai mult.

Pentru calmarea durerilor reumatice ori a durerilor de şale, se poate face o pernuţă umplută cu pedicuta care se aplică pe locul dureros. Se recomandă ca planta să fie înlocuită o dată pe an. Pernuţa poate fi scoasă afara, la aerisit, dar numai la umbră.

3. Leuşteanul

leustean31[1]

Principiile active pe care le conţine au o puternică acţiune terapeutică asupra aparatului respirator, a aparatului reno-urinar, asupra sistemului endocrin şi a celui imunitar. Este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor, atunci când este consumat sistematic ca aliment, putând deveni la nevoie – atunci când este dozat corespunzator – şi un remediu eficient într-o multitudine de boli

 

Fiecare plantă este complexă şi cu efecte terapeutice complexe. Pentru ca tu să ai suficientă informaţie mi-am propus să le tratez pe larg în articole viitoare.

Până la următoarea întâlnire, îţi urez multă sănătate!

Cu prietenie,

Elena Badea

P.S. Daca ai o intrebare sau o experienta de impartasit, te rog sa o pui intr-un comentariu mai jos. In felul acesta invatam unii de la altii si crestem impreuna!

 

 

 

 

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

4 comentarii la „Ştiai că analgezicele pot fi fatale?

  1. Corina

    Elena, nu stiam cat de periculoase sunt analgezicele. E adevarat ca excesul de orice fel dauneaza.
    Merci pentru articol. Mi-a placut.
    As vrea sa aflu mai multe despre plantele care ajuta la detoxifierea organismului.

    Răspunde
    1. admin Autor articol

      Ma bucur ca ti-a placut, Corina, sper ca l-ai gasit si util!

      Despre detoxifiere o sa vorbim imediat ce termin cu prezentarea celor trei plate cu efect de calmare pentru ca asa am promis la sfarsitul articolului.

      Si pe mine ma preocupa detoxifierea organismului, consider ce este vitala pentru mentinerea unui corp sanatos.

      Cu prietenie,
      Elena.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.