Bunicii nostri foloseau Untisorul- afla de ce

Salut,

Asa cum am promis la sfarsitul articolului trecut, astazi vom discuta despre untisor.

Cunoscut in limbaj popular si ca salatica sau grausor, untisorul face parte din familia Ranunculaceae, denumirea sa stiintifica fiind Ranunculus ficaria.

Este raspandita in Europa si in Asia Centrala, in locurile cu soluri jilave, afanate, precum poieni, parcuri si gradini. Acolo unde intalneste conditii prielnice, are o dezvoltare in masa.

Se foloseste atat in bucatarie cat si ca planta medicinala, untisorul fiind bogat in anemonina, protoanemonina, acid ficaric, ficarina, tanin, saruri minerale. Primavara devreme, inainte de inflorire, frunzele contin cantitati mari de vitamina C.

Cum o recunosti

Este o planta ierboasa, perena, de dimensiuni joase, care infloreste primavara devreme. Partea aeriana are 15-30 cm si este alcatuita dintr-o tulpina prevazuta cu frunze carnoase, intregi, lucitoare, cu marginile rotunjite, complet lipsite de perisori. La subtioara frunzelor se afla bulbi mici, de forma bobului de grau, prin care planta se inmulteste vegerativ. Florile sunt solitare, galbene cu 8-12 petale eliptice si lucitoare. Untisorul infloreste la inceputul primaverii in lunile martie-aprilie.

Actiuni terapeutice

  • Hemoroizi – este unul dintre cele mai bune remedii cunoscute contra hemoroizilor, inclusiv a celor sangeranzi, datorita proprietatilor sale laxative si antiinflamatoare.
  • Digestie dificila – Substantele usor amarui din frunzele de Untisor proaspat stimuleaza salivatia, secretia gastrica si peristaltismul tubului digestiv.
  • Alergie – frunzele de Untisor sunt renumite pentru proprietatile lor anestezice si antiinflamatoare. Reduce sensibilitatea alergica, alina inflamatiile pielii, previne agravarea problemelor respiratorii care apar in timpul polenizarii.
  • Acnee – principiile active din salata de Untisor calmeaza iritatiile la nivelul epidermei, dreneaza tubul digestiv, favorizand eliminarea masiva a toxinelor si curatarea pielii, in special a tenului.
  • Varice – curele cu frunze de Untisor sunt un extraordinar stimulator al circulatiei venoase, ajutand totodata la tonifierea peretilor capilari.
  • Curatarea dintilor, petalele florilor fiind folosite in acest scop.

Modalitati de administrare

a. Uz intern

1. salata: frunzele fragede care apar inaintea infloririi se administreaza crude sub forma de salate – se utilizeaza in curele de primavara. Curele cu frunze de untisor ajuta la refacerea cantitativa si calitativa a sangelui si la curatarea acestuia de toxine. Se consuma cate 50 g de frunze de untisor, zilnic, pe o perioada de minimum doua saptamani.

2. infuzie: preparata dintr-o lingurita de planta uscata sau de radacina uscata recoltate inaintea infloririi, la 200 ml de apa fiarta. Se foloseste in tratamentul varicelor, hemoroizilor si a bolilor de piele.

b. Uz extern

1. planta proaspata zdrobita, recoltata in timpul infloririi, se plica pe zona afectata

2. tinctura de untisor: se obtine din planta proaspata care se macereaza timp de 2 saptamani in alcool de cereale de 70%. se agita din cand in cand.

3. unguentul de untisor: se obtine prin fierberea la baia de apa a 100ml ulei rafinat de floarea soarelui la cere se aduga 30 ml.tinctura de untisor. Dupa evaporarea alcoolului se adauga 10 g de ceara de albine si 10 g de lanolina, amestacandu-se in permanenta pana la omogenizare. Se toarna in borcanele de sticla, prevazute cu capac.

Preparatele de uz extern au proprietati antiinflamatorii, antihemoroidale, astringente si acaricide. Se aplica in zonele afectate de eczeme, flebita, varice, hemoroizi, muscaturi de paianjen, raie, capuse, prurit.

Precautii si contraindicatii

Nu culege frunzele de la plantele inflorite deoarece ele sunt toxice, mai ales daca sunt consumate crude si in cantitati mari. De aceea este indicat sa o culegi doar daca cunosti bine planta, in caz contrar e mai bine sa o cumperi de la piata.

Toxicitatea se manifesta prin spasme ale musculaturii faciale si colici abdimonali, diaree si iritarea tractului urinar

Femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa evite utilizarea untisorului. De asemnea, este contraindicat pentru persoanele care au probleme cu stomacul sau cu tractul intestinal.

Untisorul in traditia romaneasca

In zona deluroasa si pre-montana a Moldovei, Untisorul este salata traditionala in saptamana Pastilor, deoarece are un efect tonic digestiv si detoxifiant, care permite organismului, obisnuit anterior cu postul, sa metabolizeze mancarea grea de sarbatori. Tot de Paste, in Nordul Transilvaniei, femeile mergeau cu paine si sare in padure, unde crestea Untisorul, dezgropau cateva plante cu tot cu radacina, punand in locul lor painea si sarea. Frunzele Untisorului recoltat astfel erau apoi date copiilor, ca sa creasca zdraveni si sa fie feriti de boli, dar si vitelor, ca sa fie sanatoase si sa dea lapte mult.

In loc de incheiere…

salata de untisorva propun urmatoarea reteta de salata: doua maini de frunze de untisor, taiate si amestecate cu 2 cepe verzi tocate marunt, ulei, otet (sau lamaie) si sare dupa gust.

Aceasta salata se consuma ca aperitiv in combinatie cu oua, preparate din carne si diverse sortimente de branza,

Personal rareori folosesc doar untisorul, de obicei adaug si rosii, castraveti, ridichii, salata verde, patrunjel, papadie…in functie de ceea ce am la momentul respectiv.

Acum, in lumina celor de mai sus, nu credeti ca este pacat ca nu mai folosim untisorul as cum il foloseau bunicii nostri?

Cu prietenie,

Elena Badea.

 

Surse:

http://www.bioterapi.ro/vegetale/index_vegetale_plante_medicinale_untisorul_grausorul_salatica.html

http://www.webmed.com/vitamin-supplements/

http://www.doctoracasa.ro/terapii-diverse/506-in-cura-de-primavara-nu-uitati-untisorul.html

http://www.formula-as.ro/2011/966/medicina-naturii-44/salata-din-gradina-ursului-13652-print

 

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

5 comentarii la „Bunicii nostri foloseau Untisorul- afla de ce

  1. Adriana

    Eu am descoperit untisorul doar de cativa ani, dar am inceput sa imi fac salate in combinatie cu leurda, lamaie si simburi de floarea soarelui sau ce mai am prin casa. Nu stiam exact care sint propietatile curative ale untiorului si nici retetele pt uz intern si extern pe care le-ai prezentat in articol. Cred ca in urma cu doua saptamani , am facut o gresala pt ca am mancat intr-o singura zi doua castroane de salata asa cum ti-am zis mai sus , si am avut niste crampe ingrozitoare in abdomen, credeam ca am o criza de apendice si am ajuns la medic din aceasta cauza. Nici medici nu si-au dat seama ce ar putea fi, dar din ce ai spus aici, cred ca ar putea fi excesul de untisor.

    Răspunde
    1. admin Autor articol

      Sunt voci care spun ca doza recomandata este de 100 g de untisor pe zi la adulti si 50 g la copii. Dar date stiintifice concrete in acest sens se pare ca nu exista:)

      Tu esti dovada vie ca plantele pot avea reactii adverse si ca trebuie consumate cu moderatie…sper totusi ca experienta asta nu te va impiedica sa-l mai consumi!

      Cu prietenie,
      Elena.

      Răspunde
  2. Ildi

    Elena,

    Iti multumesc pentru informatii, si noi consumam aceasta planta, nici nu i-am cunoscut denumirea, in salate.

    E foarte bine sa avem o masura in tot ce consumam.

    Cu drag, Ildi.

    Răspunde
  3. Calin

    Int-adevar, este o planta foarte raspandita in padurile din zonele de deal si ses din Romania. Nu e o problema cat de mult se consuma daca plantele sunt tinere. Inainte de inflorescenta sunt deja toxice. Acesta e motivul crampelor. Un articol bun, bravo. Apropo, noi in zona ii spunem shalatzele.

    Răspunde
    1. admin Autor articol

      La noi se numeste grausor, dar cel mai des l-am gasit sub denumirea de untisor…am gasit foarte greu informatii despre planta, spre marea mea mirare. Eu eram convinsa ca este o planta foarte populara:)

      Elena.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.