Salut,
Ceaiul de musetel este probabil cel mai popular
ceai terapeutic pe care oamenii il folosesc pentru a se relaxa si a dormi. Proprietatile sale sedative bine cunoscute il fac sa fie o alegere populara si pentru cei care vor sa scape de anxietate.
Si cu toate acestea pentru mine ceaiul de musetel a fost toata copilaria asociat cu raceala si gripa, pentru ca doar atunci il primeam.
De obicei mama ne dadea dimineata ceai de menta cu branza (combinatie pe care o ador si in prezent) sau biscuiti cu lapte ori margarina cu gem, asa ca mare mi-a fost mirarea cand am aflat ca ceaiul de musetel este un ajutor de nadejde pentru somn.
Se intampla cu vreo 12 ani in urma cand, plecata fiind cu o bursa Erasmus la Perugia, am petrecut craciunul anului 2001 cu mama unei prietene foarte draga mie care se afla la munca in Italia. Dansa ingrijea o batrana care locuia intr-o localitate din apropierea Romei si era tare necajita pentru ca batrana era dificila, avea o sumedenie de tabieturi si de pretentii.
La un moment dat o vad ca pune ibricul de ceai sa prepare o “camomila” pe care batrana o cerea insistent. Cand am intrebat ce vrea mi-a raspuns ca este ceai de musetel fara de care aceasta nu se culca, ca era ca un somnifer pentru ea.
A fost unul din acele momente cand realizezi cat de multe mai ai de invatat pe lumea asta si cat de putine lucruri stii de fapt….
De atunci si pana acum am citit despre mustel si l-am introdus in mod frecvent in uz. Asa ca te invit si pe tine sa afli de ce musetelul a fost atat de apreciat inca din Antichitate.
Unde traieste
Musetelul este o planta comuna in toata tara, care creste in mod spontan in locuri necultivate, islazuri, pe langa drumuri, pajisti, pe soluri saraturoase.
Dar musetelul se poate de asemenea cultiva pentru asta fiind nevoie de seminte, rizomi sau plante tinere cumparate. Se cultiva primavara, in sol afanat, bine drenat, intr-un loc insorit si calduros.
Cum il recunosti
Este o planta anuala, cu radacini subtiri, dreapta, cu tulpina goala, ce poate atinge o inaltime de 20-50 cm. Frunsele sunt 2-3 penat-sectate cu segmente inguste. Florile radiale sunt de culoare alba, iar cele centrale de culoare galbena care in scurt timp dupa inflorire se ofilesc. Cel mai important semn distictiv al musetelului este calatidiul gol si mirosul aromat.
Substante active
Musetelul contine: ulei volatile bogat in chamazulena, substante amare de natură sescviterpenică, flavonoide, substanțe de natură cumarinică, colină, mucilagii, acid salicilic, fitosterine, substante glicozidice,acid clorogenic, camilina. Vitamine, saruri minerale.
Indicatii terapeutice
Musetelul are utilizari terapeutice multiple, fiind una din cele mai apreciate si mai utilizate plante medicinale inca din Antichitate datorita proprietatilor sale:
- antiinflamatoare
- antiseptice
- analgezice
- antihistaminice
- cicatrizante si gastrice
- actiune antiseptica si decongestiva anorectal
- tonic capilar
Se foloseste atat intern cat si extern dupa cum urmeaza:
– uz intern: gastrite hiper acide, ulcer gastric, enterocolite, colici abdominale, diaree, stimularea functiei hepatice, gripa, guturai, menstre cu dureri, astm bronsic, insomnii, calmant, antispasmotic, dezimfectant, antiinflamator;
– uz extern: gingivite, abcese dentare, amigdalite, stomatite, ulcere varicoase, hemoroizi, furunculoza, rani purulente, ulceratii, leucoree, rheumatism, eczema, arsuri, sinuzite, conjunctivite, ingrijirea parului, cosmetica;(Gheorghe Mohan)
Mai este utilizat in curele de detoxifiere ale organismului fiind eficient pentru detoxifierea intestinala.
Mod de folosire
- Infuzie: se prepara diferit in functie de afectiunile pe care le trateaza, astfel:
a) din 2-3 lingurite de flori la o cana de apa fiarta; se lasa la infuzat 10-15 minute si se administreaza de 2-3 ori pe zi. Preparata astfel, infuzia este indicate pentru: gastrita, ulcer gastric si duodena;, diaree, colite, enterocolite, infectii urinare, pentru stimularea functiei hepatice, pentru combaterea durerilor abdominale de natura spatica, prntru durerile premenstruale, pentru prevenirea gripei si a guturaiului.
b)dintr-o lingurita rasa la o cana de apa pentru calmarea colicilor la copii mici
c)infuzie concentrata de musetel obtinuta din 3 linguri de flori la o cana de apa pentru tratarea gingivitei si a stomatitei. Se tine in gura 3-5 minute de 4-5 ori pe zi. Sub forma de garagra prelungita aceasta infuzie este utila I,mpotriva amigdalitei, aftelor bucale sau pentru dezinfectarea gurii.
2. Adaos la baie: Pentru baile in cada se iau de 2 ori cate 2 maini pline, pentru baile fetei si spalatul parului cate 1 pumn plin de flori de musetel; cantitatea respectiva se opareste si se lasa sa se traga.
3. Comprese: din infuzie concentrate de musetel se aplica pe zona afectata. Este indica pentru ulcere varicoase, ghemoroizi externi, conjuctivite, eriteme fesiere la sugari si copii mici.
4. Tinctura de musetel: asigura un aport bogat de substante bioactive cu efect benefic in regimul alimentar indicat in infectii acute ale cailor respiratorii (rinofaringite, sinuzite, traheobronsite); afectiuni gastrointestinale (gastrita hiperacida, gastroduodenite, ulcer gastric, enterocolite), tulburari dispeptice (meteorism, colici abdominale, pirozis); dismenoree.In uz extern, este un remediu popular des utilizat in caz de plagi deschise pentru curatarea si dezimfectarea ranii, avand ca efect evitarea infectiei si grabirea vindecarii;
5. Aburi de musetel: 1 lingura (cu varf) de musetel este oparita cu 1 litru de apa in clocot. Vaporii se inhaleaza stand cu capul sub un prosop. Util in tratarea afectiunilor cailor respiratorii
6. Perna cu plante: Se umple un saculet de panza de in cu flori uscate de musetel si se insaileaza. Se incalzeste bine intr-o tigaie uscata si se aplica local. Este foarte buna in lupta impotriva durerilor legate de artrita si reumatism printre altele.
7.Ulei de musetel: Se umple o sticla pana la gat, fara a se indesa, cu flori proaspete de musetel culese in soare si se toarna peste ele ulei de masline presate la rece. Uleiul trebuie sa acopere florile, Sticla se lasa, bine astupata, 14 zile in soare. Se pastreaza la frigider.Studii recente au demonstrat calitatea uleiului esential de a calma inflamatiile; in acelasi timp, el are efect antidiuretic si sedativ. Datorita actiunii calmante, este adesea inclus in preparatele aplicate extern, pentru tratarea afectiunilor pielii care produc mancarimi puternice, cum este exema.
Uleiul esential se regaseste adesea in componenta medicamentelor destinate tratarii iritatiilor ochilor, inflamatiilor gatului, rinitelor si sinuzitelor, precum si in apele de gura..
Contraindicatii
Desi destul de rar, au existat cazuri de reactie alergica la musetel, inclusiv reactii severe. Musetelul face parte din familia compozitelor, familie din care face parte si margareta, deci persoanele alergige ca aceaste planta trebuie sa evite consumul de musetel.
In afara de reactia alergica, cel mai grav efect secundar al musetelului este activitatea sa anticoagulanta. De vina este cumarina (substanta toxica), care poate interveni in coagularea sangelui, deci nu folositi musetelul impreuna cu aspirina sau cu alte substante care au proprietati anticoagulante. Unora le poate provoca moleaseala. Iar in cantitati mari poate cauza stare de voma si gaze vomitative.
Femeile care sunt insarcinate trebuie sa evite tinctura si uleiul esential de musetel.
Persoanele cu micoze (ciuperci) trebuie sa evite consumul de musetel intrucat chamazulena prezenta in planta intretine si chiar reactiveaza micozele.
Recoltare si pastrare
Organul vegetal utilizat inscopuri terapeutice este floarea.
Planta infloreste incepand cu luna mai pana in august. Recoltarea florilor in scopuri terapeutice se face pe timp frumos si uscat in mai multe etape deoarece perioada de inflorire este lunga.
Cel mai potrivit moment de recoltare este cand majoritatea inflorescentelor au petalele albe dispuse orizontal, receptaculul este alungit in forma de con iar florile tubulare sunt inflorite si galbene pe jumatatea inferioara. Florile de pe partea superioara sunt verzi-galbui. Este important de stiut ca inflorescentele abia deschise, la fel precum coditele lungi nu trebuie recoltate.
Se recolteaza cu ajutorul unui pieptene special sau cu ajutorul degetelor. Florile se rup cu o codita de cel mult 2 cm.
Dupa recoltare se usuca in strat subtire, la umbra, in spatiu aerisit si uscat. Se pastreaza in saculeti de panza sau pungi de hartie cel mult 2 ani.
Si pentru ca azi este sfarsitul de an scolar si multi dintre noi am trait alaturi de copii nostri momentele premiilor, inchei acest articol in ton copilaresc cu o poveste, povestea musetelului!
(eu una stiu ca nu voi uita niciodata expresia copilului meu cand si-a auzit numele strigat primul din clasa lui; nu mi-am dat seama pana atunci cat de mult conteaza pentru el acest lucru; i-am facut coronita din salcie si flori de curte, iar cand i-am explicat ca am ales asta pentru ca salcia seamana cu laurul, copacul olimpicilor si al zeilor, s-a luminat la fata….)
Dar vorba lunga saracia omului…asa ca uite povestea promisa asa cum am gasit-o pe anidescoala.ro:)
“Trăia odata, la marginea unei păduri, o biată femeie văduvă. Bărbatul îi murise în pădure. Se dusese să taie un stejar gros, dar trunchiul copacului a căzut peste el, peste căruţă şi peste cai. Biata femeie a rămas săracă lipită pământului şi cu un copil de crescut. Muncea de dimineaţă până seara cu ziua pe la oamenii din sat şi abia îşi ducea traiul de pe o zi pe alta.
Singura ei rază de soare era Muşat, băiatul ei, un copil harnic, cuminte şi bun la suflet de pus la rană. Când mama lui se întorcea de la muncă, el îi încălzea mâncarea, îi punea masa iar apoi cu mâinile lui mici încerca să-i ia durerea din oase, oblojind-o cu frunze şi flori de plante culese din pădure, doar de el ştiute. Nu se ştie dacă puterea plantelor sau dragostea de fiu îi lua durerile bietei femei, drept este că a doua zi se trezea proaspătă şi înviorată.
Dar intr-o zi femeia se îmbolnăvi rău de tot. Băiatul se învârtea pe lângă ea şi încerca să-i facă toate poftele, doar-doar s-o ridica din pat. Dar nici supa gustoasă şi nici ierburile culese din locuri ascunse nu au avut putere.
Văzând asta, băiatul plecă într-o dimineaţă la pădure cu gând că poate va găsi o plantă miraculoasă, care să o salveze pe mama lui. Şi a mers, a mers, până s-a rătăcit. Se uita în dreapta, se uita în stânga, dar nu a mai recunoscut locurile acelea. Cu toate acestea nu s-a descurajat. A mers mai departe cu speranţa în suflet.
Şi iată că, deodată, a ajuns într-un loc cum nici nu-şi închipuise vreodată. O poiană plină de flori, care mai de care mai frumoase şi mai mirositoare. Iar în mijlocul poienii se afla o floare mai frumoasă şi mai mirositoare decât toate celelalte. Băiatul se îndreptă spre acea floare şi vru să o rupă. Atunci floarea grăi cu glas omenesc:
– Nu mă rupe, pământeanule! Eu sunt Zâna Florilor! Ce te aduce pe tărâmul meu?
Băiatul rămase uimit, dar răspunse:
– Ce să mă aducă, necazurile! Măicuţa e tare bolnavă şi am plecat să-i caut un leac.
Zâna stătu puţin pe gânduri, apoi îi răspunse:
– Ai nimerit bine, te pot ajuta, numai că…va trebui să-mi dai un lucru tare preţios.
– Orice, răspunse băiatul.
– Nu te grăbi să-mi răspunzi, stai şi ascultă: singura cale e să te prefac într-o floare cu puteri miraculoase. Vei creşte în grădinile oamenilor, le vei alina suferinţele, dar nu vei mai putea vorbi cu mama ta decât prin glasul vântului.
– Aşa să fie, zise băiatul, fără să stea prea mult pe gânduri.
Zâna făcu nişte semne magice, doar de ea ştiute.”
Sper ca ti-a placut acest articol si ca informatiile pe care le-ai gasit aici iti sunt utile. Daca este asa, da un like si un share acestui articol:)
Data viitoare vom vorbi despre micoza picioarelor.
Cu prietenie,
Elena Badea.
Surse:
Gheorghe Mohan, Atlasul plantelor medicinale din Romania, ed. Corint, Bucuresti, pg. 56
http://ro.wikipedia.org/wiki/Mu%C8%99e%C8%9Bel
http://www.fitoterapie.info/plante.aspx?pl_Id=3
http://www.pcfarm.ro/articol.php?id=372#TAG
http://www.anidescoala.ro/articol/legenda-musetelului.html
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Pingback: Cum sa folosesti plantele medicinale in caz de rinita alergica | Infuzie de Sănătate
Interesant articolul :). Nici nu stiam ca se recolteaza folosind acel pieptene special.. Trebuie sa acordam mai multa atentie naturii si darurilor pe care ni le ofera. Multumesc,