Sanzaienele dincolo de legenda!

Salut

SanzieneSarbatoarea sanzaienelor are in amintirea mea o semnificatie aparte. Dupa cum am spus si cu alte ocazii, am copilarit intr-un at din Moldova…mergeam acolo in fiecare vacanta de vara, imediat dupa festivitatea de sfarsit de an scolar. Sarbatoarea sanzaienelor a fost mereu prima sarbatoare din vara alaturi de biunicii mei dragi. Si in fiecare an fara exceptie, mergeam impreuna cu bunica in ziua de 23 iunie sa culegem flori de sanzaiene pe care dansa mi le impletea intr-o coroana care mie mi s-a parut intotdeauna magica…

Aceasta coronita o aruncam seara pe casa pentru a ma apara de duhurile rele si a atrage bunastare, cand eram micuta, si pentru a vedea care imi va fi alesul cand devenisem déjà adolescenta 🙂

Si de fiecare data imi spunea povestea sanzaienelor pe care o ascultam cu aceeasi infrigurare mereu…In centrul satului exista un halau (uluc) unde se adapa vitele dimineata, inainte de a pleca pe dealuri la pascut, si seara ,inainte de a pleca spre casa. Este locul unde lumea se intalneste mereu, mai frecvent decat la mat, cum spun moldovenii, si asta de foarte mult timp (bunica nu stia exact cu cat timp in urma se construise, dansa asa il pomenise si la fel si parintii si bunicii dansei)…

Noaptea de Sanziene este considerata una magica acolo, in care toate minunile sunt posibile. Se crede ca atat fortele binelui cat si cele ale raului ajung in aceasta noapta la nivel maxim. Se crede ca daca iesi la plimbare in Noaptea de Sanziene, vei avea parte de multe lucruri ciudate, de semne. Se spune ca orice este posibil acum cand cerurile sunt deschise, iar Noaptea de Sanziene este noaptea care are puterea chiar de a schimba destine.

In folclorul din satul bunicilor mei apar povesti despre sateni care au fost pedepsiti de frumoasele sanzaiene, oameni care erau noaptea pe drum cu ganduri necurate…i-au prins la uluc spalandu-se si pentru ca ei nu au putut rezista tentatiei de a se uita la ele, au ramas strambi.

(Si de fiecare data bunica incheia cu ceeasi concluzie: nu umbla noaptea daca nu este absolut necesar, iar daca trebuie, nu te uita niciodata peste umar pentru ca ielele  pot aparea oricand.

Am aproape 35 de ani si nu ma uit niciodata peste umar cand merg noaptea afara, imi rasuna in minte si acum cuvintele bunicii J )

Astazi este randul meu sa merg sa impletesc coronita de sanzaiene fetitei ele…abia astept momentul in care i-o voi aseza pe cap si vom vorbi depre legenda sanzaienelor!

sanziene-1Dar sanzaiana galbena, ca despre ea este vorba, este o planta cu indicatii terapeutice multiple.

Desi este  folosita de sute de ani in medicina populara in tratamentul bolilor de ficat, a reumatismului, a bolilor tiroidiene, renale si nervoase – efectele sale benefice nu au putut fi inca demonstrate stintific. Este printre putinele erbacee la care structura chimica nu justifica decat intr-o mica masura actiunile terapeutice observate experimental.

Raspandire

Planta creste pe pajisti aride, fanete, tufisuri, poieni, marginea padurilor, drumurilor si cailor ferate in toate zonele tarii pana la 2500 m altitudine.

Substante active

Substantele actie din compozitia lor care confera calitati terapeutice deosebite sunt:

  • Iridoide: actiune antiinflamatoare, analgezica, sedativa.
  • Flavonozide: actiune diuretica si antiinflamatoare.
  • Taninuri: actiune cicatrizanta.
  • Acid citric, minerale, enzime;

Modalitati de utilizare sanzaiene

1. infuzie de flori de sanzaiene: din 15-20 g de varfuri inflorite Ia 1 litru de apa clocotita; se lasa sa infuzeze 10-15 minute dupa care se strecoara.

Daca se foloseste intern, se beau 1-2 ceaiuri caldute pe zi, dintre care unul inainte de culcare, avand efecte sedative si antispasmodice in cazul dereglarilor neuro-vegetative (insomnie, isterie, epilepsie) si eruptii tegumentare si efecte diuretice in combaterea unor boli renale si genitale (retentie urinara, calculoza renala, afectiuni ale uterului).

Daca se foloseste extern, se face gargara in amigdalita, faringita, afectiuni ale corzilor vocale si ale glandei tiroide.

2. Pulberea de Sanziene galbeneEste utilapentru calmarea nervilor daca este utilizata intern.
Se obtine din flori uscate care se macina fin cu rasnita de cafea, apoi se cern. In principiu, doza la adulti este de o lingurita (circa 15 g) de trei ori pe zi. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, apoi se inghite cu putina apa.

Pentru uz extern, se obtine din frunze si flori uscate si macinate care se presara pe piele, cu efect cicatrizant in caz de eczeme, psoriazis, ulcere vechi, tumori ganglionare si plagi canceroase.

3. Tinctura de Sanziene 
Se obtine din 20 de linguri de pulbere proaspat macinata intr-un litru de alcool de 50 grade (o jumatate de litru de alcool alimentar indoit cu apa) sau intr-un litru de rachiu natural. Se lasa la macerat 12-14 zile, agitandu-se zilnic vasul in care sunt puse. In final, se stoarce, se filtreaza si se toarna in sticlute mici, inchise la culoare.

Intern: Se ia de regula 1 lingurita de tincture diluata in 100 ml de apa, de 3-4 ori pe zi pentru hipertiroidie, hipotiroidie, noduli tiroidieni, reumatism, infectie urinara si renala, boli de piele, hernie, nervozitate, tulburari de menopauza, diaree, enterita, enterocolita, stari de excitatie cerebrala, afectiuni febrile, epilepsie, isterie, insomnie, stari de oboseala si slabicune.

Extern sub forma de comprese, lotionari sau spalaturi pentru  rani, rani care nu se inchid, reumatism, pete pe piele, erizipel, eruptii tegumentare, cancer al tiroidei si paratiroidei.

4. Maceratul de Sanziene
Intr-un litru de apa se pun 4-6 linguri rase de pulbere de planta. Se lasa la macerat la temperatura camerei timp de 8 ore. Se filtreaza si se consuma imediat sau in maximum 8-10 ore daca este tinut la frigider si 2-4 ore daca este tinut la temperatura camerei. Se beau zilnic 3 cani de macerat, intotdeauna pe stomacul gol in tratamentul bolilor tiroidiene.

5. Decoct din 60-100 g de planta uscata si maruntita la 1 litru de apa rece; se fierbe 15 minute Ia foc moale, se strecoara si se foloseste sub forma de bai locale sau spalaturi, in diferite afectiuni ale pielii (pecingine, acnee, ulceratii vechi, rani zemuinde greu vindecabile) si in reumatism.

6. Unguent preparat dupa mai multe retete, astfel
Reteta 1
Topiti 1 kg unt, margarina sau untura de porc fara sare. Se pun florile taiate marunt, cam 2 pumni, se adauga 50 gr ceara de albine, se amesteca cu o lingura din lemn pana se fac maronii, apoi se ia de pe foc si se lasa la macerat pana a doua zi, cand se incalzeste usor si se strecoara prin tifon. Se pastreaza la frigider, in cutii sau borcane. Se trateaza prin masare sau frectie.
Reteta 2
Se toarna untul clarifiat proaspat obtinut, fierbinte peste o mana de inflorescente proaspete, tocate foarte marunt. Se amesteca totul cat mai bine, dupa care se lasa sa se raceasca vreme de 7-8 ore. Se pune apoi vasul in care s-a facut amestecul la foc mic si se asteapta pana isi recapata consistenta lichida, dupa care se filtreaza prin tifon, obtinandu-se un unguent cu tenta verzuie, care se va pastra la frigider.

Se foloseste in

  • tratamentul cicatricelor vechi, al eruptiilor si al plagilor psoriazice de gravitate mica – Se aplica de 1-3 ori pe zi unguent pe zona afectata;
  • curatarea petelor de pe piele – Unguentul de Sanziene e eficient in curatarea petelor de pe piele, chiar si a celor de natura chimica (produse de contactul pielii cu o substanta chimica). Dupa o spalare vreme de 1-2 minute cu un tampon imbibat cu tinctura de Sanziene, se aplica unguentul de Sanziene, in pelicula de grosime medie. Tratamentul se face de doua ori pe zi, vreme de una-doua saptamani
  • se aplica local, pe zonele afectate de cancerul pielii.

7. Suc proaspat din planta de dragaica, spalata si trecuta prin extractor, care se picura pe plagi cutanate si cancer de piele, lasand sa se usuce treptat.

8. Baia de Sanziene– pentru infrumusetarea pielii
Pregatirea: In trei litri de apa aflata la temperatura camerei se pun 3-4 pumni de Sanziene galbene proaspete (tulpini inflorite, maruntite), se lasa sa se inmoaie cateva ore, dupa care se filtreaza. Zeama lasata de planta la inmuiere se pune deoparte intr-un vas smaltuit, iar peste planta care ramane de la filtrare se adauga apa clocotita si se lasa circa 30 de minute. Se lasa se se racoreasca infuzia pana devine calduta, dupa care se combina cu apa in care s-a inmuiat planta inainte.

Recoltare
Organele utilizate: Herba Galii – varfurile partii aeriene, fara radacini si tulpini lignificate

Partile aeriene ale plantei se recolteaza in timpul infloritului (mai-august), taindu-se la 3-5 cm deasupra solului. Se usuca la umbra, in strat subtire. Se intorc zilnic. Prin uscare, dintr-un kilogram de planta proaspat culeasa obtinem aproape un sfert de kilogram de planta uscata.

Contraindicaţii

Nu sunt cunoscute efecte secundare ale utilizării sânzienelor.

Alte utilizari

  • Colorant natural din varfuri florale pentru branzeturile de Chester, carora le dau culoarea galbena-portocalie si gustul caracteristic.
  • cheag pentru Iapte fara a imprima miros caracteristic.
  • Surogat de cafea din fructele si radacinile de sanziene galbene cu miros si gust de cafea, care pot inlocui cicoarea.
  • Buchete si cununi inflorite, puse Ia ferestre si pe acoperisul caselor, considerate ca aducatoare de noroc.

CORONITA SANZAIENEFie ca esti dispus/a sa crezi in legenda Sanzaieneleor, fie ca nu, eu sper ca acest articol a aratat ca florile sunt mai mult decat o legenda si ca este pacat sa nu profitam de actiunile lor binefacatoare.

Eu imi amintesc cu placere de aroma bailor de sanzaiene pe care mi le facea bunica!

Acum te las, vine seara si trebuie sa merg sa culeg sanzaiene si sa impletesc fetei mele coronita!

Astept cu deosebit interes povestea ta despre SANZAIENE!!! Lasa-mi-o te rog intr-un coentariu mai jos.

Cu prietenie,

Elena Badea.

Surse:

http://farmaciaverde.wordpress.com/2008/02/25/sanziene-sau-dragaica/

http://www.terapiinaturiste.ro/plante-medicinale.php?planta=Sanziene

http://www.fitoterapie.info/plante.aspx?pl_Id=39

http://www.formula-as.ro/1999/369/medicina-naturista-25/florile-magice-ale-verii-sanzienele-galium-verum-67

http://farmaciaverde.util21.ro/produs_82_tinctura-de-sanziene-cistita–edeme–reumatism–afectiuni-ale-tiroidei-50-ml-dacia-plant-.html

 

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.