Salut,
Astazi vorbim despre raceala si gripa. Este un domeniu vast asa ca voi incerca sa surprind cele mai importante aspecte pentru ca tu sa poti reactiona in mod pozitiv in situatia in care te confrunti cu aceste boli.
Sunt lucruri pe care imi doresc sa le fi stiut atunci cand erau copiii mai mici, lucruri pe care medicul de familia nu a avut bunavointa sa le explice ( internetul nu era atat de dezvoltat ca acum 🙂 )
Ar fi fost bine sa fi stiut ca febra este modalitatea organismului de a lupta impotriva unui virus pentru ca atunci nu m-as mai fi repezit sa-I dau antitermice imediat ce temperatura ii trecea de 37 de grade. Mi-ar fi placut sa mi se explice ca ar trebui sa stau linistita pana temperatura creste pana la 38 de grade si sa ma bucur ca se intampla asta pentru ca este semn ca ii functioneaza sistemul imunitar.
Tu stiai ca frisoanele sunt modul in care corpul genereaza caldura atunci cand simte frigul si ca ele preceda de obicei febra? Sau ca nu este bine sa te abtii sa stranuti pentru ca stranutul este calea folosita de organism pentru a expulza bacteriile?
Ar fi fost util sa stiu ca raceala si gripa nu se trateaza cu antibiotic in felul acesta nu as mai fi administrat copilului atata in primii ani de viata. Ori de cate ori mergeam la medic, acesta ii prescria antibiotic. La un moment dat am renuntat… si am cautat alte mijloace de a-mi trata copilul pentru ca ajunsese sa ia si 2 tratamente pe luna!
Sistemul sau imunitar era extrem de slabit asta in conditiile in care din alimentatia lui nu au lipsit niciodata legumele si fructele si am incercat mereu sa-i dau mancare cat mai diversificata!
(sa fim intelesi, am un mare respect pentru medici si consider ca munca dansilor este in general in folosul nostru, nu acelasi lucru pot spune despre medicul din satul meu…)
Mucusul cauzeaza diverse disconforturi in functie de zona in care se acumuleaza: astfel, daca este in exces in zona retronazala cauzeaza durerea in gat, daca se acumuleaza in sinusuri si nu se scurge corespunzator cauzeaza presiune la nivelul acestora dand senzatia de durere de cap, iar daca acesta irita terminatiile nervoase ale tracului respirator declanseaza tusea care este ungest reflex al gatului.
Mi-ar fi fost de folos sa stiu ca faptul ca acesta devine verde nu este semn rau asa cum mi s-a spus, ci din contra, este expresia eficientei cu care organismul indeparteaza virusii din caile respiratorii.
Eu am aflat toate astea mai tarziu….
Lasand la o parte sentimentul de amaraciune ce ma cuprinde cand imi amintesc toate astea, imi propun ca in acest articol sa surprind caracteristicile celor doua afectiuni, cum se previn, cum se trateaza si cum de raspandesc.
Ce sunt raceala si gripa?
Raceala si gripa sunt afectiuni virale care au modalitati de manifestare asemanatoare, motiv pentru care sunt adesea confundate.
Astfel, gripa sezoniera este o infectie virala acuta care se transmite cu usurinta de la o persoana la alta si este prezenta in intreaga lume, pe tot parcursul anului iar raceala este o boala contagioasa, virala, care infecteaza membrana mucoasei care captuseste interiorul cavitatii nazale (definitii preluate de pe www.romedic.ro)
Deci, contrar a ceea ce se crede, raceala si gripa sunt provocate de virusi, care patrund in organism in principal prin mucoasele nazale si ochi, si nu de timpul rece. Sunt mai frecvente in aceasta perioada pentru ca timpul rece creaza un mediu propice dezvoltarii lor prin faptul ca obliga oamenii sa stea mai mult in zone inchise crescand riscul contactarii unei infectii. In plus aerul uscat din locuintele incalzite in timpul iernii usuca mucoasa nazala facilitand patrunderea virusilor in organism.
Majoritatea adultilor racesc de 2-4 ori pe an in timp ce copii ajung se raceasca de 8-10 ori. Explicatie este simpla. In momenttul in care intra in contact cu un virus sistemul imunitar invata sa il combata astfel ca pe masura ce avanseaza in varsta el are remediu pentru tot mai multi. In plus, sistemul imunitar la copii, in special la prescolari, este insuficient dezvoltat, in consecinta acestia sunt mai vulnerabili la actiunea virusilor.
Batranii racesc in medie o data pe an!
Care sunt simptomele ?
Am trecut intr-un tabel principalele simptome pentru raceala si gripa, pentru o mai buna asimilare a lor:
Simptom | Raceala | Gripa |
Febra | – apare rar | – este mare, cu instalare brusca |
Dureri de cap | – rare | – apar brusc si pot fi foarte severe |
Dureri musculare | – usoare | – iesite din comun, chiar grave |
Oboseala | – usoara | – extrema, tinand si 2-3 saptamani |
Tuse | – simptom cu manifestare usoarapana la moderata, dar persistenta | – simptom obisnuit si posibil grav |
Rinoree | – obisnuit | – ocazional |
Stranuturi | – uneori | – de cele mai multe ori |
Dureri de gat | – simptom obisnuit | – ocazionala |
Se observa ca simptomele gripei sunt mai puternice decat cele ale racelii
Daca cele mai multe raceli pot fi „duse pe picioare”, in caz de gripa, trebuie o atentie sporita. Este nevoie de repaus la pat si multa odihna, pentru a acorda organismului ragazul necesar sa se refaca. Datorita simptomelor mai puternice oamenii au tendinta de a lua antibiotic pentru a vindeca gripa.
Administrarea de antibiotice in caz de gripa este o greseala grava, deoarece gripa nefiind cauzata de o bacterie, ci de un virus, antibioticele nu au nici un efect in procesul de vindecare.
Mai mult, distrug sistemul imunitar, creand teren favorabil pentru posibile complicatii.
Simptomele descrise mai sus sunt de fapt rezultatul raspunsului sistemului imunitar la agresiunea unui virus care a strapuns bariera mucusului si a patruns intr-o celula pentru a se multiplica. Acest prim virus deschide calea altora care vor ataca celulele din jur in felul acesta extinzandu-se. Celulele infectate viral transmit semnale organismului, semnale ce vor active leucocitele (celulele specializate in lupta impotriva virusilor). Acestea, odata ajunse la locul agresiunii, elimina substante care vor atrage alte leucocite, determina inflamatie la locul infectarii, distrug celulele infectate. Toate aceste actiuni produc simptomele enumerate mai sus.
Slabirea sistemului imunitar pe fondul infectiei virale creste riscul suprainfectiei bacteriene cu streptococci, stafilococi sau pneumococi care agraveaza simptomele bolii.( In aceasta etapa medicul s-ar puea sa fie nevoit sa-ti recomande tratament cu antibiotic pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva bacteriilor.)
Cum se raspandesc?
Virusii care provoaca raceala (peste 200) si cei care provoaca gripa (3 grupe A, B, C) sunt foarte infectioase si se transmit usor de la o persoana la alta:
- prin picaturile proiectate in aer prin tuse si stranut;
- Virusul se poate raspandi si prin strangerea mainilor sau prin atingerea suprafetelor contaminate cu virusul respectiv;
- Perioada medie de incubare este de 2 zile in caz de gripa si de 4-5 zile la raceala;
- Persoanele adulte infectate sunt contagioase din ziua anterioara aparitiei simptomelor si timp de 5 zile de la declansarea bolii, iar persoanele cu o imunitate foarte slaba pot raspandi virusul timp de saptamani sau luni de zile;
- Copiii pot fi infectiosi timp de peste 10 zile de la declansarea simptomelor – copiii din gradinite si scoli primare raspandesc virusul in familie si in comunitate, fiind transmitatori eficienti ai virusilor de gripa;
- Copiii cu varste cuprinse intre 5 si 9 ani manifesta cele mai ridicate rate de infectie si imbolnavire .
Cum prevenim raceala si gripa?
Desi este dificil de prevenit, totusi adoptarea unor masuri simple de conduita ar putea reduce riscul contactarii unei raceli:
- evita contactul cu persoanele afectate, spala-te des pe maini, imbraca-te in mod corespunzator in accord cu vreamea;
- intareste-ti sistemul imunitar – se spune ca suntem ceea ce mancam si ca felul in care ne hranim ne afecteaza in mod direct starea de sanatate. Asa ca este bine ca in perioada rece sa alimentam sistemul imunitar cu mai multe vitamine, microelemente si substante minerale. Avand in vedere ca toate acestea se gasesc in legumele si fructele proaspete, consuma cat mai multe din acestea!
Mananca usturoi (care este un antibiotic natural)- cercetarile sugereaza ca o dieta bogt in usturoi reduce riscul de infectare cu gripa cu pana la 50%. In plus, usturoiul este bogat in vitamina C, cu influente benefice asupra duratei de vindecare.
Consuma citrice cum ar fi portocale, grapefruit, lamai care sunt bogate in vitamina C. Se stie de mult timp ca vitamina C este eficienta pentru prevenirea racelii si gripei. O analiza recenta a peste treizeci de studii care examineaza relatia dintre aportul de vitamina C si gripa a aratat ca doar 200 mg de vitamina pe zi ar putea ajuta la reducerea riscului de infectare cu 50%, mai ales la persoanele de stres ridicat. A constatat, de asemenea, ca aportul de vitamina C este responsabil pentru reducerea duratei de timp a infectiei cu 8%, la adulti si 13% din copii.
Pulberea de macese administrata cate o lingurita, de patru ori pe zi previne infectii respiratorii cum ar fi bronsita virala si bacteriana, pneumonia, viroza pulmonara, sinuzita, rinita etc. deoarece macesele imbunatatesc activitatea sistemului imunitar si intaresc epiteliile respiratorii, ajutandu-le sa-si exercite rolul de bariera in fata microorganismelor infectioase.
- nu renunta la miscare, chiar daca afara este rece poti merge la sala sau poti face plimbari lungi in natura;
- evita deshidratarea, bea suficienta apa pentru a compbate efectele aerului uscat din locuinta incalzita artificial. Un aport ridicat de lichide te ajuta sa elimini si toxinele acumulate datorita aimentatiei mai greoaie specifica sezonului.
- odihneste-te suficient, nu uita ca sistemul tau iminitar are nevoie somnul tau pentru a se reface si pentru a secreta interleukine, substante care au un rol deosebit de important in apararea organismului.
- relaxeaza-te nu uita ca stresul iti afecteaza in mod negativ sistemul imunitar! Hormonii stresului inhiba producerea anticorpilor, asa ca sa-ti acorzi un timp doar pentru tine este o investitie buna ata pentru sanatatea ta mental cat si pentru cea fizica 🙂
- redu consumul de tutun si alcool- recomandare valabila pe tot parcursul anului 🙂
Cum tratam raceala si gripa?
Avand in vedere ca virusii nu sunt sensibili la antibiotic, nu exista un remediu pentru raceala si gripa, tratamentul este simptomatic, vizand ameliorarea simptomelor.
Principalele plante medicinale ce pot fi folosite, clasificate in functie de simpotomele pe care le trateaza, sunt:
A. Febra, dureri musculare, dureri de cap:
1. maces – Mai multe studii arata ca pacientii care iau pulbere de macese inca de la declansarea acestor afectiuni au un timp de vindecare mai scurt, organismul rezista mai bine la accesele de febra, efectele secundare ale bolii (dureri de cap, musculare, vertij) sunt mult diminuate. Se administreaza cate 6 lingurite pe zi
2. Salcia: Studii stiintifice au arata ce scoarta de salcie este eficace pentru amelioararea starilor de febra, dureri de cap, inflmatii, dureri de spate si de gat;dozele recomandate sunt:
- Coaja uscata: se fierb 1-2 lingurite de pulbere coaja usca in 200 ml de apa timp de10- 15 minute. Se lasa la odihnit 30 minute. Se beau trei cani pe zi din acest ceai.
- Sub forma de pulbere (disponibil doar in capsule) : 60-240 mg de salicilina pe zi; este ncesara recomandarea medicului pentru administrarea de doze mai mari;
- Tinctura (1:5; 30%alcool): 4-6 ml de 3 ori pe zi.
3. soc. este recomandat in tratarea afectiunilor cailor respiratorii( raceala, bronsita, gripa, sinuzita, rinita) datorita proprietatilor sudorifice, antiinflamatorii, de fluidificare a secretiilor bronsice si a celor expectorante.
Se foloseste sub forma de:
- infuzie de soc: se obtine dintr-o lingurita de planta uscata si maruntita la o cana (250 ml) de apa clocotita, dupa care se lasa la infuzat vreme de 10-15 minute, se filtreaza si se consuma cat mai calda posibil.
Cate o jumatate de cana, de 2-3 ori pe zi este eficienta in combaterea febrei, avand acelasi effect ca aspirina dar fara efectele adverse ale acesteia.
- Pulberea de soc: Administrarea de pulbere de soc in combaterea rinitei, a faringitei, a laringitei sau a bronsitei produse de infectia cu virusi gripali din grupele A sau B, 4 doze a cate 3-5 grame pe zi, amplifica rapid raspunsul sistemului imunitar la agresiunea virusilor, combate inflamatia mucoaselor, reduce durerile de cap si durerile musculare, amplifica tonusul psihic. Cel mai bun moment pentru administrarea socului este debutul infectiei, cand apar primele simptome – usturime in gat, senzatie de iritatie nazala, usoare dureri de cap.
B. Tuse:
In functie de tipul de tuse la care se adreseaza, acestea se impart in :
1. plantele emoliente, cu continut bogat in uleiuri volatile, pentru faza iritativa. Infuziile sau decocturile se beau calde de preferinta indulcite cu miere:
- lumanarica– infuzie din o lingurita de flori la o cana de apa, care se bea treptat in cursul zilei. Tratamentul ar trebui sa urmeze 2-3 zile.
- tei care are si proprietati expectorante. Infuzie din 1-2 lingurite la cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.
- patlagina – care se foloseste sub forma de:
- infuzie , o lingura la cana de apa; se bea treptat in cursul unei zile.
- tinctura : Peste 100 g frunze de patlagina uscate se adauga 1 litru de alcool de 70°.După 24 ore se strecoara si se pastrează in sticle de culoare inchisa, in locuri intunecoase si racoroase;
- sirop: in afectiuni ale cailor respiratorii (se ia o lingurita inainte de masa, timp de 3 saptamani);
- cimbrisor salbatic- se prepara dintr-o lingurita de planta uscata adaugata la 250mL apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute. Se beau 3-4 cani pe zi in cazul racelilor sau al altor afectiuni respiratorii.
2. plante expectorante pentru faza de coctiune a tusei,
- muguri de pin – infuzie din o lingurita la cana de apa. Se beau 2-3 cani pe zi
- eucalipt: infuzia, preparata dintr-o lingurita de frunze la o cana cu apa clocotita, descongestioneaza caile respiratorii si fluidifica secretiile. Se consuma doua-trei cani de ceai pe zi.
- busuioc: – are actiune antibiotica , antimicrobiana , antitusiva si expectoranta si este si un foarte bun calmant. Se foloseste sub forma de Infuzie: o lingurița de busuioc la 200 ml de apa clocotita – se beau 3 ceaiuri de busuioc caldute pe zi, dupa mesele principale, de preferinta unul seara la culcare.
- ghimbir: este un antihistaminic si decongestionant puternic. Radacina de ghimbir are proprietati antispastice si emoliente ajutand la subtierea mucusului bronsic.
C. Nas infundat: ceaiurile cu efect expectorant se pot utiliza si sub forma de inhalatii. Astfel, poti utiliza: musetel ( 1 lingura (cu varf) de musetel este oparita cu 1 litru de apa in clocot. Vaporii se inhaleaza stand cu capul sub un prosop); soc, cimbrisor, menta, coada soricelului (care are si efect antialergic ajutand la decongestionarea cailor respiratorii), eucalipt.
Pentru degajarea cailor respiratorii mi s-a recomandat initial utilizarea aparatului de aerosolil in care combinam diverse solutii in cantitatile recomandate de medic. Apoi, acelasi medic mi-a recomandat prepararea unei soltii saline dupa reteta: 1 lingurita de sare (de preferat marina, dar merge sic ea de masa) si o lingurita de bicarbonat la 1 litru de apa. Se fierbe amestecul 10 minute si se lasa la racit. Cu solutia calduta de spala narile.
La noi functioneaza foarte bine si este o modalitate relative usoara de a evita blocarea cailor respiratorii.
Iti amintesti de vechiul cliseu cum ca supa de pui vindeca raceala?
Ei bine, un studiu recent publicat in Science Daily arata ca supa de pui poate cu adevarat sa tina raceala la distanta si sa grabeasca procesul de vindecare. Studiul a sugerat ca o supa de pui facuta cu ceapa , cartofi dulci , pastarnac , napi , patrunjel , telina , morcovi , sare și piper este faorte eficienta. As sugera adaugarea de cimbru si rozmarin pentru un plus de savoare si un impuls nutritiv suplimentar de ghimbir si de usturoi, care vor transforma supa ta intr-o veritabila arma impotriva racelii si a gripei!
In concluzie, daca debuteaza lent cu stranut, rinoree, dureri in gat si febra mica, urmand ca simptomele sa se agraveze treptat, atunci te confrunti cu o raceala pe care o poti trata singur, mai ales daca ai o stare de sanatate buna! Daca debuteaza brusc cu febra mare, starea generala de rau si epuizare, frisoane, bufeuri, dureri musculare atunci ai contactat o gripa si este indicat sa consulti medicul!
Tu cum lupti impotriva racelii si a gripei?
Cu prietenie,
Elena Badea.
P.S.1. In articolul urmator vom vorbi despre plante care te ajuta sa combati paduchii.
P.S.2. Da un like si un share daca ti-a placut articolul!
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Aș dori să vă întreb în legătură cu cimbrișorul de câmp. Este indicat pentru copii?
Mi s-a recomandat de către medicul de familie pentru copilul meu de un an și jumătate în momentul când avea puțin roșu în gât și tuse.
Ce alte plante mai sunt indicate la roșu în gât la copii?
Da, dar injumatatiti doza recomandata. Dati-i zeama de lamaie si de portocala, o sa-l ajute! Cand aveam copiii atat de mici de obicei le dadeam asta. Puteti sa-i dati si musetel.