Salut,
Cand am facut cunostiinta cu aceasta planta mi-a fost prezentata drept „pojarnita” si asa a ramas in memoria mea pe toata durata copilariei. Asta pentru ca pojarnita ii zic moldovenii iar eu acolo am intalnit-o prima data :). Eram atat de convinsa ca planta asta creste doar pe dealurile bacaoane, incat am ramas muta de mirare cand ne-a adus-o un vecin cu vreo 20 ani in urma spunand ca a gasit-o chiar in apropierea satului meu natal. Ce-i drept el spunea ca a cules sunatoare iar eu ca ce are el in mana este pojarnita…
Pentru foarte mult timp ea a fost planta care l-a vindecat pe bunicul meu de „dureri mari de stomac”. Imi amintesc ca avea o cana de un litru din tabla pe care o folosea sa faca ceai. Litrul acela il bea pe durata unei zile. Si a facut asta luni la randul (imi parea un adevarat erou pentru ca putea bea ceaiul acela amar atata amar de vreme 🙂 …acum il beau si eu si consider chiar placut gustul sau).
Anul trecut, cand am facut materialul „ 7 plante medicinale care te scapa de stres” (material pe care il ofer gratuit persoanelor ce se inscriu pe site) am descoperit ca este planta numarul unul in lupta cu stresul.
Dar ea este cu mult mai mult!
Asa ca te invit sa citesti materialul de mai jos pentru a descoperi cum te poate ajuta aceasta planta si de ce este bine sa o ai in camara ta!
Cum o recunosti
Sunatoarea este o planta erbacee perena, cu o inaltime medie de 20-30 cm (dar poate ajunge si la 1 m ) care creste atat in mod spontan cat si in cultura sistematica.
Frunzele sunt ovale, cate doua opuse. Privite in transparenta inspre lumina se observa prezenta unor puncte negre situate predominant spre marginea frunzelor si a unor puncte stravezii dispuse uniform pe toata suprafata frunzei. Florile de culoare galbena sunt grupate in inflorescente, au cate cinci petale punctate cu negru.. Infloreste din iunie pana in septembrie florile numeroase fiind galbene cu puncte negre si unite in inflorescente.
In flora spontana se intalneste in locuri uscate, pe parloage, pe terenuri virane, pe terenuri cu tufarisuri, pe marginea apelor si a drumurilor. Culturile sistemtice se infiinteaza prin insamantare.
Substante active
Sunt identificate acidul valerianic, saponine, colina, rutina,galactoza, hiperina, hipericina, uleiul volatile, substante care confera plantei proprietati sedative, antiseptice, cicatrizante, antiinflamatore, vasodilatatoare, remineralizante si cicatrizante.
Modalitati de utilizare
Infuzia: Se prepara dintr-o lingurita de planta maruntita peste care se adauga o cana de apa clocotita (200 ml), se acopera, iar dupa 15-20 minute se strecoara.
Infuzie combinata: Patru linguri de sunatoare maruntita se lasa la macerat intr-un litru de pa timp de 8 ore apoi se filtreaza si se pune deoparte. Planta ramasa dupa filtrare se fierbe intr-o jumatate de litru de apa, timp de cinci minute; dupa ce se raceste, ceaiul se filtreaza. La final, cele doua extracte se amesteca obtinandu-se o infuzie combinata.
Tinctura: Se obtine din 20 de linguri de pulbere de sunatoare uscata, peste care se adauga doua cani (500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de 12 zile, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare.
Ulei: Se prepara dintr-un pumn de flori proaspete de sunatoare puse intr-un vas de sticla, si peste care se adauga ulei atat cat sa acopere florile. Se acopera vasul si se lasa sa stea la soare 6-7 zile, dupa care se strecoara, se pune in vase de sticla de culoare inchisa care se astupa cu dop si se pastreaza la loc racoros.
Unguent: Inflorescentele uscate de sunatoare se maruntesc in piua sau cu rasnita electrica de cafea. Se pun patru linguri de sunatoare maruntita intr-un vas si se toarna deasupra unt clarifiat incins (cantitatea obtinuta dintr-un pachet), amestecandu-se apoi bine, pana ce compozitia se raceste, dupa care se lasa vreme de 7-8 ore. Se pune apoi vasul in care s-a facut amestecul la foc mic si se asteapta pana isi recapata consistenta lichida, dupa care se filtreaza totul prin tifon, obtinandu-se un unguent cu tenta rosiatica, care se va pastra la frigider.
Pulbere: Se obtine prin macinarea tuplinei cu rasnita electrica de cafea. Depozitarea pulberii se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum cincisprezece zile (deoarece substantele active se oxideaza relativ repede).
Indicatii terapeutice
Sunatoarea are atat utilizari interne cat si externe.
Intern se administreaza pentru :
1. Depresie : afectiune care a facut-o celebra in zilele noastre, sunatoarea fiind prima planta medicinala recomandata de medicina alopata ca adjuvant in tratamentul unei afectiuni- depresia. Actiunea antidepresiva a complexului din sunatoare are confirmare unanima, fiind lipsita de efecte colaterale. Uleiurile volatile au efect tranchilizant, iar flavonoidele influenteaza ciclul nivelelor de serotonina.
Se recomanda:
- infuzia combinata, din care se administreaza cate o cana de trei ori pe zi, in cure de 60-90 de zile, urmate de 3-4 saptamani de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.
2. Stres : Cercetarile sugereaza ca sunatoarea creste activitatea creierului si prelungeste efectele serotononei si al noradrenalinei intr-un mod similar cu cel al antidepresivelor standard dar cu mult mai putine efecte adverse.
Concret sunatoarea determina cresterea cantitatii de serotonina ( substanta care asigura buna dispozitie), creste cantitatea de dopamina si noradrenalina, (neurotransmitatori responsabili de mentinerea unei stari de spirit pozitive) si scade nivelul de cortizon, hormonal stresului.
Sunatoarea, practic ajuta glanda pituitara sa distruga cantitatile excesive de hormoni de stres daunatori si sa produca mai multi hormoni de crestere, contribuind astfel la atenuarea starii de stres din organism. Acest remediu natural este eficient, asa cum a fost dovedit de persoane diferite care au beneficiat de el, dar este mai bine sa consultati un medic in cazul in care doriti sa-l folositi pe termen lung.
Se recomanda:
- Pulbere de sunatoare : De regula, se administreaza de 4 ori pe zi cate o lingurita rasa, pe stomacul gol, la orele 7, 13, 19 si 22;
- Infuzie combinate de sunatoare : 1-2 cani pe zi
O imbunatatire a starii mentale a unei persoane, apare in aproximativ 3 luni de la utilizarea acestei plante
3. Dischinezie biliara, colecistita, ulcer gastro-duodenal: diminueaza procesele inflamatorii hepatice cronice si tulburarile motilitatii cailor biliare.
Se administreaza:
- 2-3 ani pe zi de infuzie neindulcita;
- o lingurita de ulei de sunatoare dupa fiecare masa
4. Colita de fermentatie: principiile active ale plantei reduc numarul de bacterii de fermentatie din intestin ( regland astfel flora intestinala), refac epiteliile si elimina inflamatia. De asemenea, tratamentul cu sunătoare ajută la controlul stresului psihic, care este printre principalii factori care conduc la apariţia, agravarea sau la recidiva colitei de fermentaţie.
Se recomanda:
- 2-3 cani de infuzie de sunatoare pe zi;
- infuzia combinata de sunatoare, cate un litru pe zi, in cure de 6 saptamani, urmate de alte 3 saptamani de pauza;
- pulbere de sunatoare, cate 4 lingurite pe zi pentru cei carora le este contraindicat aportul de lichide.
Sunatoarea se ia pe stomacul gol, inainte de masa, ori la minimum doua ore dupa ce am mancat.
5. Hepatita cronica si acuta: datorita substantelor active in special hipericina si hiperforina in special, ea reduce ritmul de evolutie al bolii, ajuta la tinerea sub control a tensiunilor emotionale care sunt foarte periculoase in cazul celor cu probleme hepatice, protejeaza ficatul de procesele distructive.
Se recomand:
- 2-3 cani de infuzie de sunatoare pe zi;
- o lingurita de ulei de sunatoare dupa fiecare masa;
- infuzia combinata de sunatoare: cate un litru pe zi, in cure de cate patru saptamani, urmate de o pauza de trei saptamani.
6. Obezitate si ingrasare pe fondul dezechilibrelor emotionale: sunatoarea este eficienta in acest caz deoarece confera o stare de tonus psihic, reduce simtitor suferinta produsa de reducerea cantitatii de hrana, creeaza dispozitie pentru o viata activa si pentru sport creind astfel premizele pentru adoptarea unui nou stil de viata si nu doar pierderea catorva kg.
Se recomanda:
- infuzia combinata de sunatoare care se bea in mai multe reprize, cu 30 de minute inaintea meselor principale.
7. Sindrom premenstrual, tulburari de premenopauza: reduce simptomele cum ar fi iritabilitatea psihica, depresia, deficitul de atentie si de concentrare, hiperexcitabilitatea psihica.
Se administreaza:
- pulberea de sunatoare, cate o lingurita de patru ori pe zi, in cure de 28 de zile, cu 10-14 zile de pauza.
8. Insomnie: desi nu ne ajuta sa adormim mai repede, mareste perioada de somn profund fara vise (faza cea mai odihnitoare a somnului), mareste productia de melatonina (hormonul somnului odihnitor) si in acest mod trezirea de dimineata devine mai usoara.
Se administreaza:
- tinctura de sunatoare, de 3 ori pe zi, ultimele doze la orele 19 si 22
9. Meteosensibilitate : Cel mai bine raspund la tratament pacientii care sufera din cauza vremii mohorate, cu ceata si lumina redusa, sunatoarea inducand un tonus psihic pozitiv, vioiciune si optimism.
Se administreaza:
- tinctura de sunatoare, cate o lingurita de patru ori pe zi, in cure de maximum 6 saptamani, urmate de 2 saptamani pauza.
10. Dependenta de alcool si de nicotina: sunatoarea reduce suferintele perioadei de adaptare si ajuta la mobilizarea resurselor psihice pentru depasirea pragului dependentei.
In acest caz este de ajutor:
- infuzia combinata de sunatoare daca se consuma zilnic 1 litru de infuzie timp de 6 saptamani urmate de 3-4 saptamani de pauza dupa care tratamentul se reia.
Extern este indicate in caz de:
1. Gingivite, abcese dentare: Se face o infuzie din doua linguri de planta uscata si maruntita la o cana de apa clocotita cu care se clateste gura.
2. Hemoroizi : baie de sezut
3. Arsuri de gravitate mica si medie : se dezinfecteaza zona cu tinctura de sunatoare apoi se aplica ulei de sunatoare pana la vindecare.
4. Rani deschise: sunatoarea reduce durerea, previne infectia si accelereaza procesul de vindecare si cicatrizare datorita uleiului volatil, hipericinei si a taninului aflate in compozitia sa. Se face o infuzie din 30 g planta la un litru de apa clocotita cu care se spala rana sau se dezinfecteaza cu tinctura. Procedura se aplica de 2-3 ori pe zi pana la vindecare.
5. Dermatita atopica, dermatoze cu mancarimi, prurit in alergii, zona zoster se trateaza cu ulei de sunatoare. Se unge cu acest produs zona afectata pana la vindecare.
6. Zone articulare cu durari reumatismale- ulei de sunatoare.
Recoltare si pastrare
Se culege varful tulpinilor inflorite, prin taiere, in zilele uscate si insorite. Uscarea se face la umbra, in locuri foarte bine aerisite, in strat gros de maximum un centimetru si jumatate. Dupa uscare, iarba de sunatoare se pastreaza in pungi de hartie, in locuri lipsite de umiditate si fara lumina.
Precautii si contraindicatii
Se reconanda utilizarea cu precautie a plantei daca:
- esti diagnosticat cu tulburare bipolara pentru ca, similar cu antidepresivele, poate genera hipomanie sau trecerea rapida de la o stare la alta;
- femeile insarcinate sau care alapteaza
- in cazul copiilor.
Interactiuni:
- poate prelungi efectele numitor pastile (o lista detaliata a acestora o gasesti aici );
- poate interactiona cu anestezicele. Se recomanda intreruperea administrarii de sunatoare cu 5 zile inainte de orice interventie chirurgicala in care se folosesc anestezice !
- reduce efectele contraceptivelor orale crescand riscul de sarcina.
NU UITA !
Efectele tratamentului cu sunatoare se mentin multa vreme, fara ca acesta sa dea dependenta
In loc de incheiere, vreau sa precizez cum se obtine untul clarificat pentru ca este un ingredient important in prepararea unguentelor pe baza de plante.
Se folosesc miminum 500 gr de unt fara sare care se pun la topit la foc mic intr-un recipient cu fund dublu pentru a evita arderea untului. Procesul are trei etape, dupa cum urmeaza :
1. Topirea completa a untului si evaporarea apei. In aceasta etapa se va forma o spuma ceva mai abudenta, insa pe masura ce se evapora apa, spuma va deveni fina si subtire.
2. Formarea precipitatului. Vor incepe sa apara bule mici rotunde si albe si, pe masura ce continua fierberea, acestea vor incepe sa se depuna pe fundul oalei.
3. Separarea completa a precipitatului. Micutele bule albe se vor depune pe fundul cratitei si vor forma un strat dens. Daca trecem lingura de lemn si ramane carare si se vede fundul oalei inseamna ca gheeul e maturat si se ia de pe foc. In aceasta etapa, observam cum grasimea de deasupra se limpezeste din ce in ce mai mult si se inchide la culoare.
Daca lasam prea mult untul pe foc si precipitatul se arde, untul nu mai e bun pentru uz intern, ci doar pentru uz extern asa ca se impune atentie sporita 🙂
Dupa ce se racoreste, se strecoara printr-o strecuratoare in care s-a asezat un tifon dublu, intr-un borcan. Se pastreaza foarte bine la orice temperatura, chiar si in bucatarie.
Iti multumesc daca ai ajuns pana aici 🙂 si te rog sa dai un share sau un like articolului, daca il gasesti util.
Sapataman viitoare vom vorbi despre igiena gurii si plantele care te ajuta in acest sens.
Cu prietenie,
Elena Badea.
PS. Stii de ce sunatoarea se numeste planta Sf. Ion in lumea anglo-saxona?
Surse:
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/329.html; http://www.mediculmeu.com/boli-si-tratamente/tratamente-cu-plante-medicinale/plante-medicinale-fitoterapie/sunatoarea.php; http://www.formula-as.ro/2008/825/medicina-naturii-44/revolutia-verde-sunatoarea-9795; http://www.terapiinaturiste.ro/fitoterapie-sunatoarea.php; http://www.formula-as.ro/2010/905/medicina-naturii-44/mancarea-sa-ti-fie-medicament-ghee-untul-clarificat-12096
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Multumesc din suflet pentru articol.
As dori sa stiu daca si cum se poate utiliza tinctura in cazul unei persoane dependente de alcool (nu-si recunoaste dependenta)? Am reusit de obtin doar tinctura (suntem in Italia).
Sanatate tuturor!
Cu drag 🙂
Cate 15 picaturi de 3 ori pe zi.
Elena Badea.
Pingback: 11 plante medicinale pentru un ficat sanatos - Infuzie de Sănătate
Va multumesc, sunteti bravo ca ati descris planta atit de profund.
🙂 multumesc!