Salut,
Cu cateva luni in urma discutam cu mama mea la o cafea. Din vorba in vorba am ajuns si la subiectul sanatate, mai ales ca dansa este preocupata de acest subiect si are obiceiul de a emite ipoteze (ca sa nu spun diagnostic din moment ce nu este medic). De multe ori eu si sora mea o ironizam pe tema asta pentru ca, desi este un om destoinic si extrem de rezistent, de fiecare data cand o doare ceva isi pune imediat diagnistic de cancer…la un moment dat i-am spus ca daca il tot pomeneste asa s-ar putea sa se trezeasca cu el in vizita in cele din urma…
In fine, tot vorbind noi o intreb care este, dupa parerea dansei, cea mai importanta partea din organism pentru sanatate. Mi-a raspuns fara sa stea pe ganduri : gura. Initial am zambit un pic ironic, nu ma asteptam la acest raspuns.
Mi-a venit in minte reclama celebra a unei paste de dinti in care apar gingii sangerande la periere insotite de o intrebare retorica : ‘ daca oricare alta parte a corpului tau ar sangera asa, ai merge imediat la medic, nu ?’ …si mi-am dat seama ca nu acordam gurii importanta cuvenita…
Discutia si-a urmat cursul, dar cumva raspunsul mamei mi-a ramas agatat de creier pentru ca m-am trezit analizand subiectul…in definitiv cred ca are dreptate.
Fara sa fie nevoie sa citim prea mult, e logic. Gura este usa de intrare in organism. Daca nu este curat la usa, nu ducem murdaria in toata casa ? Similar, daca gura nu este curatata eficient, nu introducem in organism, odata cu mancarea si bautura, mizeria care se gaseste in gura ?
Ai putea crede ca cea mai grava consecinta a unei sanatati precare a dintilor este pierderea acestora sau momente dureroase pe scaunul dentistului. Totusi studii recente au legat bolile cavitatii bucale cu diverse afectiuni cum ar fi diabetul, bolile de inima, atacurile cerebrale, nasterea prematura, osteoporoza. In cele mai multe cazuri nu este clara nici natura legaturii si nici cat de puternica este aceasta, dar pe ansamblu arata cat de importanta este sanatatea dintilor pentru sanatatea intregului organism.
In cavitatea bucala „traiesc” intre 60 si 70 de tipuri de bacterii care sunt responsabile cu dezvoltarea placii bacteriene (unele dintre bacterii, cum sunt germenii anaerobi, sunt responsabili de patologia gingivala altele, cum sunt streptococii si lactobacilii, favorizeaza aparitia si dezvoltarea cariilor)
Daca nu sunt indepartate zilnic, o parte din acestea pot fi preluate de mancare ori apa si ajung in fluxul sanguin localizandu-se in diverse parti ale copului.
Pe de alta parte, bacteriile care se aduna pe dinti fac gingiile predispuse la infectii. Atentionat, sistemul imunitar reactioneaza si se mobilizeaza pentru a inlatura infectia, motiv pentru care gingiile se imflameaza.
Daca infectia nu este controlata, inflamatia va continua si, in timp, substantele chimice care ii sunt asociate, vor eroda gingiile si structura osoasa care sustine dintii. Rezultatul ? Instalarea parodontitei, o boala grava a gingiilor.
Parodontita poate provoca daune si in restul corpului.
Cea mai puternica dintre toate conexiunile dintre gura si corp, este cea dintre parodontita si diabet, fiind o relatie cu dublu sens. Pe de o parte, inflamarea care incepe in gura pare a slabi capacitatea organismului de a controla nivelul de zahar din sange. Persoanele cu diabet au probleme de prelucrare a zaharului din cauza lipsei de insulina, hormonul care transforma zaharul in energie. Parodontita afecteaza capacitatea organismului de a utiliza insulina dearece infectiile determina organismul sa produca proteine numite citokine care cresc rezistenta la insulina.
Pe de alta parte, nivelul ridicat de zahar din sange ofera conditii ideale ca infectiile sa se dezvolte, inclusiv infectiile gingiilor. Se stie ca diabetul zaharat necontrolat afecteaza mecanismul de vindecare al organismului, ceea ce face mai greu de controlat parodontita.
Sunt voci care spun ca parodontita are un rol direct in cresterea riscului de boli de inima deoarece inflamatia din gura provoaca inflamatii ale vaselor de sange, fapt ce creste riscul de atac de cord. Pe de o parte, inflamarea vaselor de sange permite scadearea volumului de sange care se deplaseaza intre inuma si restul corpului si cresterea tensiunii arteriale. Pe de alta parte, exista riscul ca bunati de grasime sa se desprinda de pe peretii vaselor de sange si sa calatoareasca catre inima sau creier provocand un atac de cord sau unul cerebral.
Datele statistice par sa sustina aceste opinii. Pana la 91 % dintre pacientii cu boli de inima au parodontita, comparativ cu 66 % dintre persoanele cu nici o boala de inima. Cele 2 boli au mai multi factori de risc in comun, cum ar fi: fumatul, dieta nesanatoasa si excesul de greutate.
Mai multe studii au aratat ca exista o legatura de cauzalitate intre parodontita si osteoporoza. Osteoporoza este o boala caracterizata de scaderea masei osoase si de modificarile micro arhitecturale din os, care duc la cresterea fragilitatii oaselor. Agentii patogeni ai parodontitei provoca inflamatii ale gingiei, care se numeste gingivita. Cand se produce distrugerea tesutului parodontal sipierderea de os alveolar se instaleaza parodontita. Deoarece atat osteoporoza cat si bolile parodontale sunt boli osoase distructive, s-a emis ipoteza ca osteoporoza poate fi un factor de risc pentru progresia bolii parodontale. Se pare ca exista o predispozitie spre pierderea osului alveolar la persoanele care sufera de osteoporoza, ceea ce face ca osteoporoza sa fie considerata factor de risc pentru parodontita.
Bolile gingiilor si nasterea prematura este o alta legatura. Daca o femeie este insarcinata si sufera de afectiuni gingivale, cresc sansele ca nou-nascutul sa se nasca prea devreme si sa aibe o greutate mica la nastere. Nici in acest caz nu s-a descoperit legatura dintre aceste doua aspecte. Inflamatia subiacenta sau infectia poate fi de vina. Sarcina si modificarile hormonale par a agrava problemele de la nivelul gingiilor. Femeile insarcinate trebuie sa discute cu medicul stomatolog pentru a afla cum trebuie sa se protejeze pe ele, dar si pe bebelusul lor.
Si nu se opreste aici. Sunt specialisti care spun ca exista o legatura intre igiena orala precara si cancer, desi o legatura cauzala directa nu a putut fi stabilita in mod cert. S-au identificat cateva cazuri de osteonecroza (degradarea osului) a maxilarului la pacientii cu cancer osos ( sau alte forme de cancer care s-au raspandit in oase) carora li se administra intravenos bifosfanati. Simptomenle osteonecrozei maxilarului includ dinti mobilizati, durere si tumefiere a maxilarului, infectii ale gingiilor si indecare inadecvata a gingiilor.
Nu-i asa ca situatia te cam pune pe ganduri ?
Ce poti face ?
Foloseste intreaga gama destinata ingrijirii cavitatii bucale, nu doar periajul: pasta si periuta de dinti, apa de gura si ata dentara.
Despre dinti vom vorbi in articolul urmator. In schimb voi prezenta aici o reteta de apa de gura, cu mentiunea ca, daca gasiti dificila prepararea ei, puteti oricand apela la urmatoarele ceaiuri ca apa de gura:
- infuzie din nalba comuna, nalba mare- cu actiune emolienta ;
- infuzie din cimbru, salvie, menta, cimbru, oregano- cu actiune antiseptica ;
- infuzie din frunze de cretisoara, infuzie din petale de galbenele, infuzie din parti aeriene de urzica, infuzie din petale de trandafiri- cuu efect astrigent ;
- decoct diluat din parti aeriene de coada- calului– reconstruieste teutul
Pornind de la caracteristicile plantelor si de la gusturile tale, poti face diverse combinatii de ceaiuri !
Deci iata reteta promisa :
- 250 ml de rom sau vodca (pentru tinctura)
- 1 lingurita cuisoare uscate sau pulbere de cuisoare ( cuisoarele au proprietati antiseptice, antibacteriene si antivirale)
- 2 linguri frunze uscate de menta ( confera aroma traditionala, dar este si o planta antibacteriala eficienta)
- 2 linguri de frunze uscatede patlagina (folosita pentru capacitatea sa de a grabi vindecarea ranilor)
- 1 lingura de frunze de rozmarin (antibacterian , dar are si capacitatea de a linisti gingiile)
- optional, 15 de picaturi de ulei esential de scortiosara sau menta
Pune plantele intr-un borcan de 800 de gr. Toarna peste ele apa fiarta cat sa acopere plantele (apa fiarta ajuta la eliberarea substantelor active din plante). Toarna apoi alcoolul peste plante si apa fiarta. Acopera bine si pune borcanul intr-ul loc rece, la intuneric pentru 3 saptamani. Nu uita sa agiti zilnic amestecul! La finalul perioadei, strecoara amestecul si vei obtine o tinctura peste care adaugi, daca vrei, uleiul esential.
Pentru a prepara apa de gura toarna 40 de picaturi din aceasta tinctuta in aproximativ 50 ml de apa cu care clatesti gura timp de 30 de secunde.
Tu ai folosit vreodata apa de gura preparata in casa? Daca da, te rog sa impartasesti cu noi experienta ta!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Surse:
http://www.webmd.com/oral-health/features/oral-health-the-mouth-body-connection; http://wellnessmama.com/8343/herbal-mouth-wash-recipe/;Joan Barp, Ceaiurile- infuzii si remedii naturiste, pg. 74; http://www.sfatulmedicului.ro/index.php?action=HealthCenterPrezentare&module=Mobile&qsa=viewArticle&id=8660; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3536461/
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul