Cum sa ai dinti sanatosi cu ajutorul plantelor

Salut,

dinti sanatosiSa ai dinti frumosi si sanatosi este foarte important in epoca noastra in care felul in care arati are importanta majora.

Dar indiferent de cat de important este aspectul, sa ai dinti sanatosi este important in primul rand pentru sanatate pentru ca in gura are loc prima etapa a digestiei (si singura de care noi suntem constienti si pe care o putem controla) . Vorbesc despre masticatia una din functiile de baza ale dintilor.

Masticatia bine efectuata divizeaza fin alimentele si permite ca acestea sa fie complet supuse actiunii salivei- mestecand mai bine alimentele stimulam glandele salivare sa secrete mai multa saliva.

De ce este importanta saliva ?

Pentru ca ea :

  • ajuta la formarea bolului alimentar;
  • dizolva componentele chimice si iti da posibilitatea de a percepe gustul si savoarea alimentelor ; in plus stimularea simtului gustativ este un punct de plecare important in stimularea secretiei gastrice;
  • contine enzime care ajuta la digerarea grasimilor ;
  • curata gura si regleaza ph-ul din gura limitand astfel atacurile acizilor asupra dintilor.

O masticatie completa transforma alimentele solide in stare semi-lichida fiind mult mai usor de procesat de catre sucurile gastrice. In plus, senzatia de saturatie apare mai repede, iar nutritia se realizeaza cu o cantitate mai mica de hrana.

Unele alimente ca fructele si salatele crude trebuie foarte bine mestecate, dar chiar si alimentele lichide si semi-lichide ( ca piureurile), nu sunt usor de digerat daca nu au fost mestecate atat cat sa se imbibe cu saliva inainte de a fi inghitite.

0 masticatie buna implica o dentitie sanatoasa. Pentru pastrarea bunei danturi trebuie sa ne ingrijim sa nu luam alimentele nici de la gheata, nici fierbinti, si mai ales a nu trece de la o temperatura extrema la alta.
(E cea mai mare greseala de a bea un pahar cu apa de la gheata, dupa ce in momentul precedent ne-am oparit gura cu o lingura cu supa prea fierbinte. Pelicula de smalt care acopera dantura, nu putea suporta trecerea brusca de la cald la rece, plesni si flora micro-biana, oaspete nelipsit al cavitati noastre bucale, fi prompta in formarea cariilor.)

Acum ca am stabilit cat sunt de importanti dintii, hai sa vedem care sunt pasii de urmat  ca sa-i mentinem sanatosi :

1) foloseste o pasta de dinti pe baza de plante, o poti face chiar tu. (mai jos sunt cateva retete usor de preparat). Foarte important, daca in prezent folosesti pasta de dinti din comert, ai grija sa faci treptat trecrea la cea pe baza de plante deoarece o trecere brusca poate afecta dantura. Explicatia este simpla. Pastele din comert au , pe langa alte elmente chimice nu tocmai sanatoase, si antibiotice care le comfera caracterul anti-bacterian atat de mult mediatizat. In momentul in care incetam sa le folosim, lasam dantura fara aparare in faca atacurilor bacteriilor din cavitatea bucala pentru ca antibioticele au subminat sistemul imunitar care are nevoie de timp ca sa reactioneze. (cand am citit prima data despre asta m-am revoltat teribil. Intai au fost pasarile crescute cu antibiotice care ajungeau apoi pe masa noastra, acum pasta de dinti, ma intreb ce urmeaza…si ne mai miram de ce avem un sistem imunitar atat de slabit si de ce trebuie sa luam antibiotice din ce in ce mai tari pentru infectii relative minore!)

2) alege cu grija periuta de dinti (mica, cu dinti potrivit de duri, electrica daca o suporti) si nu apasa in mod exagerat pe gingie atunci cand speli dintii ;

igiena dintilor3) curata dintii de cel putin de 2 ori pe zi. Daca nu se poate dupa fiecare masa, poti mesteca cateva frunze de plante (papadie, patrunjel etc.) si sau usturoi 🙂 Adauga in ritualul de curatare a dintilor si un praf de dinti cu plante medicinale.

4) invata sa folositi ata dentara pentru ca te ajuta sa cureti locurile in care periuta de dinti nu ajunge.

5) curata cavitatea bucala cu ulei. Teoria spuna sa iei in fiecare dimineata, inainte de a te spala pe dinti sau a manca ceva, o lingura de ulei (masline sau cocos) si s-o plimbi prin gura energic timp de 20 de minute dupa care sa-l arunci si sa clatesti gura.(Eu nu reusesc mai mult de 10 minute, dar iti spun sincer ca efectele sunt uimitoare. Nu am avut nicuiodata inainte o asa senzatie de ‘curatenie’ in gura iar dintii se curata de la o zi la alta. Eu folosesc perita de dinti dupa ce arunc uleiul si cred ca asta ii potenteaza efectele )

6) adopta o dieta sanatoasa, saraca in zahar;

7) renunta la fumat.

mar8) foloseste fructele in avantajul tau. Spre exemplu, simplu fapt de a mesteca un mar cu tot cu coaja dezimfecteaza dintii si maseaza gingiile in profunzime (daca renunti la produsele zaharoase in favoarea unui mar reduci la jumatate riscurile de carii : reducere de zahar si aport de subtante dezinfectante)

 Iata cateva retete de pasta de dinti pe baza e plante, usor de preparat in casa, care te ajuta sa ai dinti sanatosi

1. Pasta de dinti pe baza de arila

  • 2 parti argila alba (pulbere), 1 parte menta (pulbere), 0,5 parti cimbrisor (pulbere), 1 parte musetel (pulbere). Amestecul se pastreaza intr-un borcanel inchis in dulapiorul de la baie. In momentul folosirii, se ia din el o lingurita si se amesteca fie cu apa, fie cu un ceai de plante (salvie, galbenele, zmeur, rachitan etc.) pana se obtine o pasta omogena, gata pentru periaj.
  • 1 parte argila alba (pulbere), 0,5 parti zmeur frunze (pulbere), 1 picatura menta ulei esential. Argila si pulberea de zmeur se pastreaza intr-un recipient, din care la nevoie se ia o cantitate egala cu o lingurita si se mixeaza cu apa, pana la omogenizare. La final, se adauga si picatura de ulei de menta. Pulberile de plante se obtin macinand planta uscata cu ajutorul rasnitei de cafea.
  • Se umezeste peria de dinti si se incarca cu pulbere de argila cat cuprinde, iar deasupra se adauga o picatura de tinctura de propolis (30%). Cu aceasta compozitie se realizeaza periajul dentar, de doua ori pe zi.
  • 1 lingurita argila alba (pulbere), 1 picatura fenicul ulei esential, musetel infuzie. Se amesteca argila cu infuzia de musetel, pana se obtine o pasta omogena, la care se adauga picatura de ulei de fenicul.

2. Pasta de dinti pe baza de bicarbonat.

  •  Amesteca 1 lingura de bicarbonat de sodiu cu o jumatate de lingurita de sare de mare fina, 1 picatura de ulei de menta sau de cuisoare si cateva picaturi de apa. Ingredientele trebuie amestecate pana se fac o pasta cremoasa. Mai adauga apa daca pasta este prea groasa 3 linguri de ulei de cocos, 3 linguri de bicarbonat, 25 d epicaturi de ulei esential de menta, extract de stevie sau xilitol pentru un gust dulce. Pune uleiul de cocos si bicarbonatul intr-un vas si amesteca-le pana se uniformizeaza. Adauga apoi uleiul de menta si indulcitorul si mizeaza-le pana capata consistenta unei paste de dinti.

uleii esential plante

 

Pentru diversificare, poti folosi diverse combinatii de uileiuri pe care sa le adaugi la baza de bicarbonat.

 

Iata cateva posibilitati:

vanilie si menta – 10-12 picaturi de ulei esential de menta + 4-5 picaturi de ulei esential de vanilie;

cires si ciocolata ( va fi favorita acopiilor 🙂 ) – 12-14 picaturi de ulei esential de cires + 6-8 picaturi de ulei esential de cacao.

Alternativ, poti folosi combinatia de cires si migdale care poati fi cu adevarat minunata- 12-14 picaturi de ulei esential de cires + 5-6 picaturi de ulei esential de migdale dulci;

portocale si cacao– 8-10 picaturi de ulei esential de portocale si tot atatea de ulei esential de cacao;

anason si cuisoare– 10-12 picaturi de ulei esential de anason + 4-5 picaturi de ulei esential de cuisoare;

ienupar si ulei esential de arbore de ceai– 10-12 picaturi de ulei esential de ienupar + 8-10 picaturi de ulei esential de arbore de ceai;

salvie si musetel– 6-8 picaturi de ulei esential de salvie+ 8-10 picaturi de ulei esential de musetel.

Aici se incheie articolul de fata. Cu siguranta mai sunt si alte retete de pasta de dinti, asa ca te rog sa-mi scrii intr-un comentariu mai jos daca stii o alta 🙂

Si nu uita ! Sa ai dinti sanatosi este echivalent cu o viata sanatoasa.

Cu prietenie,

Elena Badea.

PS. 1. In articolul urmator vom discuta despre menta.

PS. 2. D ate rog un like sau un share articolului daca consideri ca informatie poate fi utila si altcuiva.

 Surse :

http://nourishingjoy.com/cinnamon-nutmeg-toothpaste/; http://www.formula-as.ro/2009/891/medicina-naturii-44/cum-sa-ne-ingrijim-dintii-in-mod-natural-11749

 

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

4 comentarii la „Cum sa ai dinti sanatosi cu ajutorul plantelor

  1. MultiCrudi

    Eu folosesc de cativa ani paste de dinti naturale, iar din cate am incercat, cele de la Viva Natura mi se par cele mai placute. Pur si simplu le ador si nu ma mai satur de ele :))
    Atat eu, cat si sotul meu, folosim de vreo 2 ani pasta de dinti din plante Herbel (Viva Natura) si praful de dinti (tot de la Viva Natura). Sunt atat de incantata de produsele lor, incat le recomand tuturor 🙂 (fara nici un interes financiar) … sunt si ieftine si sanatoase si din ingrediente naturale (95-100%).
    Tu ai incercat vreo pasta de dinti de la firma asta?

    Răspunde
    1. admin Autor articol

      Nu, Raluca, nu am folosit niciodata. Pe vremuri foloseam de la Amway, dar am pierdut legatura cu ei si oricum sunt si destul de piperate 🙂 Sa inteleg ca nu ai incercat niciodata sa-ti prepari in casa past ade dinti?

      Răspunde
  2. Pingback: Cimbrul- motive si modalitati de folosire | Infuzie de Sănătate

  3. Pingback: Plante si fructe condimente -medicamente - Agropedia - Revista Informatii Agrorurale | Agropedia – Revista Informatii Agrorurale

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.