Salut,
Asa cum am spus si cu alta ocazie, m-am nascut, am crescut si locuiesc inca intr-un sat din inima Baraganului. Imi place uneori sa stau si sa privesc oamenii care trec pe strada, doar ca sunt din ce in ce mai putini, ceea ce e tare trist.
Cand eram copil satul era tare animat. Oamenii erau ca albinele, zumzaiau care incotro in functie de cum ii duceau treburile. Ce-i drept pe vremea aceea aveau si de ce pentru ca satul era bine pozitionat pe piata fortei de munca: era Baza de receptie, CAP, IAS, SMA, Gara, Moara…Pe atunci satenii obisnuiau sa se stranga duminica la stadion si apoi la bufetul din sat. Acolo oamenii vorbeau, mancau mici si beau bere…toata lumea radea si aveai in jur numai fete destinse si lipsite de griji.Vorba aceea: dupa munca si rasplata! Noi copiii alergam de colo colo si savuram dulciurile si sucurile pentru care trebuia sa fim cuminti toata saptamana, si care, intre noi fie vorba, erau cam rare…in ultima vreme imi vine tot mai des in minte acea perioada, poate si pentru ca realitatea zilelor noastre este exact opusa.
Acum n-a mai ramas mare lucru:) Au disparut locurile de munca iar oamenii au intrat intr-un soi de letargie. Nu mai exista nici obiceiul de a se intalni duminica la o bere . Acum o fac tot timpul🙂 La toate colturile stau oameni cu sticla de bautura in mana, de dimineata pana seara, de luni pana duminica, de parca asta a devenit singurul lor scop in viata.
Romania este una dintre putinele tarii in care birturile au clienti la 7.00 dimineta.
Mai trist e ca acest obicei este copiat si de copii.Vad tot mai des copii de pana la 14 ani cu berea in mana avand impresia ca lumea le este la picioare.
Unde sunt parintii lor si de ce nu le explica nimeni la ce pericole se expun?
Un studiu al Institutului National de Statistica arata ca unul din sase romani consuma in mod frecvent bauturi alcoolice tari, 38% din populatie preferand berea si peste 25%, vinul.
Romania se afla printre cei mai mari consumatori de alcool din Europa, se arata intr-un raport al Institutului Britanic de studii privitoare la alcool.
Adultii consuma mai mult de 18,5 litri de alcool pe an, in timp ce media in Uniunea Europeana se situeaza in jurul a 15 litri.
Sociologii spun ca la baza consumului de alcool sta nivelul de trai scazut.
O statistica oficiala a Ministerului Sanatatii releva faptul ca 10% din populatia tarii are probleme cu alcoolul, procent ce se afla in plina crestere.
Potrivit studiului, în Europa, peste 25% dintre decesele inregistrate in randul barbatilor cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani au drept cauza consumul de alcool in exces.
Conform Wikipedia, Alcoolismul, denumit și etilism, este o intoxicatie alcoolica cronica, o stare patologica determinata de consumul excesiv de alcool. Prin alcool se are in vedere etanolul.
Termenul alcoolism a fost folosit pentru prima oara de catre medicul suedez Magnus Huss in 1849. in secolul 19 si la începutul secolului 20 pentru dependenta de alcool se folosea doar termenul dipsomanie.
Alcoolismul este manifestarea, constienta sau nu, prin care individul cauta satisfacerea nevoii de a consuma alcool, indiferent de mijloace sau consecinte, pentru evitarea sevrajului sau a starilor psihice neplacute. Consumul de alcool este determinat atat de dependenta fizica, cat si dependenta psihica.
Este caracterizat de 4 etape principale:
- Nevoia de alcool – nevoia puternica, necontrolata de a consum alcool.
- Pierderea controlului – incapacitatea de a limita consumul de alcool, indiferent de ocazie sau context.
- Dependenta fizica – in aceasta etapa, persoanele dependente de alcool se confrunta cu senzatie de varsaturi, transpiratie excesiva, tremor si anxietate ca forme de sevraj de alcool.
- Toleranta – in aceasta etapa persoanele dependente de alcool au nevoie de cantitati tot mai mari pentru a putea functiona normal.
Tipuri de dependenta
Dependenta psihica se manifesta diferit in functie de sex. Astfel
– Femeile manifesta : depresia majora, anxietatea, panica, bulimie, stres post-traumatic sau tulburari de personalitate de granita. Femeile alcoolice au in istoricul lor familial abuz sexual si fizic, violenta domestica fata de populatia generala, care pot conduce la o tendinta mai mare de a dezvolta boli psihiatrice si dependenta de alcool
– Barbatii manifesta narcisism, personalitate antisociala, tulburare bipolara, schizofrenie, hiperactivitate si deficit de atentie.
Printre semne ale dependentei fizice amintesc:
– in lipsa consumului apare tremuratul matinal al mainilor si palmelor
– dificultati de coordonare a miscarilor, probleme de echilibru si de mers
– transpiratie, stare de greata si/sau varsaturi;
– durere de cap, tensiune, probleme cardiace;
– tulburari de somn
Toate acestea dispar sau se amelioreaza imediat ce persoana consuma bautura alcoolica.
Cauzele alcoolismului
Cauzele alcoolismului sunt diverse si tin de mostenirea genetica si de mediul inconjurator– influenta prietenilor, nivelul de stress, usurinta de obtinere a alcoolului. Consumul de alcool este o metoda rapida si placuta de a modifica emotiile, sentimentele, starile de dispozitie in general. Se apeleaza la consumul de alcool cand apare o stare emotionala neplacuta (tristete, vina, melancolie, anxietate, frustrare) dar si atunci cand se doreste imbunatatirea relatiilor cu ceilalti, socializare, stimulare sexuala temporara, dorinta de recompensare, placere.
Efectele consumului de alcool
Consumul abuziv de alcool efecte adverse adanci practic in tot organismul, asa cum reise din figura alaturata, astfel:
1. La nivelul creierului efectele se impart in efecte
- pe terne scurt: pierderea coordonarii, afectarea judecatii, reflexe incetinite, vedere distorsionata, pierderea memoriei;
- pe termen lung: leziuni cerebrale ireversibile, atrofiere cerebrala pana la dementa
2. Esofag: varice esofagiene, reflux gastro- esofagian insotit de dificultati la inghitire, durere, hemoragii si chiar cancer;
3. Inima: cardiopatie alcoolica, insuficienta cardiac, cresterea tensiunii arteriale datorita cresterii presiunii sangelui, infarct, afectiuni coronariene
Consumul de alcool, in functie de cantitate, creste riscul de producere a infarctului hemoragic. Legatura dintre alcool si riscul de aparitie a atacului ischemic este direct proportionala: un consum mic reduce riscul de producere a infarctului, in timp ce un consum crescut, abuziv, il creşte. Consumul abuziv ocazional este un important factor de risc in cazul producerii ambelor tipuri de infarct (ischemic şi hemoragic); de asemenea, el constituie o cauza importanta de producere a infarctului la adolescenti si tineri.
4. Ficat: consumul necontrolat de alcool poate cauza boli precum ciroza hepatica cu incidenta mai mare in randul femeilor.
5. Stomac: gastrita, ulcer, cancer;
6. Pancreas: creste riscul de formare a pancreatitei
7. Intestine subtire:iritatia tractului intestinal, a colonului sau tulburari ale absorbtiei intestinale;
8. Sistem genital: in cazul barbatilor consumul excesiv de alcool duce la disfunctii erectile si impotenta, iar la femei la menstruatie neregulata si dureri menstruale puternice;
9. Vene membre inferioare
10. Picioare
11. Probleme ale sangelui: anemia si deficienet de coagulare a sangelui, predispozitie catre echimoze
12. Maini
In plus, direct proporţional cu cantitatea, consumul de alcool creste probabilitatea de aparitie a cancerului mamar. De asemenea, alocoolismul poate cauza supraponderabilitate (alcoolul contine 7,1Kcal/g, ceea ce poate contribui la cresterea in greutate a consumatorilor) ori dimpotriva, malnutritie (alcoolul duce la scaderea aportului caloric ca urmare a faptului ca aceste persoane neglijeaza adeseori propria alimentatie sau renunta la mese in urma scaderii apetitului alimentar).
Consecintele sociale negative sunt printre cele mai vizibile si mai rapide efecte ale consumului exagerat de alcool.
Riscul de implicare intr-un scandal, de deteriorare a vietii de familie, de compromitere a muncii, a studiilor, a prieteniilor, a vietii sociale creste proportional cu cantitatea de alcool consumata.
Alcoolul are si efecte positive asupra functionarii organismului daca este consumat in cantitati moderate (pana la doua pahare pe zi pentru barbati, unul la femei si persoane in varsta)
Exceptie fac:
- femeile insarcinate sau care incearca sa ramana insarcinate
- soferii
- cei care iau anumite medicamente
- alcoolici care incearca sa-si revina
- minorii
Consumul unor cantităţi mici de alcool poate reduce riscul de aparitie a dementei vasculare.
Exista dovezi ca alcoolul ar putea reduce riscul de aparitie a calculilor biliari, desi nu toate studiile sustin aceasta concluzie.
Dozele mici de alcool (cel mult 24g/zi) scad rata de aparitie a atacurilor ischemice, in timp ce dozele mari au un efect contrar.
Cateva studii au aratat ca persoanele care beau unu-doua pahare pe zi sunt mai putin expuse pericolului de a avea boli legate de inima decat cele care nu beau deloc sau in cantitati mari. Alcoolul (in cantitati moderate) protejeaza inima de anumite boli ridicand nivelul colesterolului „bun” si reducand riscul formarii cheagurilor in artere.
Exista dovezi ca femeile care consuma alcool in cantitati mici au, in general, masa osoasa mai mare decat cea a femeilor abstinente.
Persoanele in varsta care consuma alcool in cantitati mici prezinta o rata a mortalitatii mai scazuta comparativ cu persoanele abstinente. Un studiu realizat in Marea Britanie arata ca exista un consum de alcool cu risc minim de mortalitate la persoanele de peste 65 ani (femei – 4g alcool/zi, barbaţi – 11g/zi).
Sa renunti la alcool nu este o munca usoara. Ai nevoie de vointa si sustinere permanente. Insa ai putea avea sanse de reusita daca vei aplica pasii de mai jos:
Pasul 1 ; ia-ti angajamentul de a renunta la alcool.
Este pasul cel mai dificil pentru ca de obicei oamenii refuza sa accepte ca au o problema cu alcoolul. Schimbarile in stilul de viata si obiceiul de consum fac parte dintr-un proces ce se desfasoara in etape. Chiar si dup ace ai acceptat ca ai aceste problem, vei gasi mereu scuze ca sa continuii sa bei. Ca sa-ti usurezi situatia ai putea face un table in care sa treci avantajele si dezavantajele obiceiului de a bea.
Pasul 2: stabileste-ti obiective si pregateste-te pentru schimbare
Cu cat sunt mai specific, mai masurabile aceste obiective, cu atat mai mari sunt sansele de a le atinge.
Spre exemplu, daca scopul tau este sa reduce cantitatea de alcool consumata stabileste zilele in care poti bea si ce cantitate ai voie. Apoi stabileste clar ziua data de cand incepi.
Dupa ce ti-ai stabilit obiectivele clar, fa o lista cu ce trebuie sa schimbi pentru a putea sa le atingi, ca de exemplu:
- inlatura tentatiile- arunca tot alcoolul din casa si tot ceea ce-ti aminteste de el;
- anunta obiectivul tau familiei, prietenilor, colegilor de munca si roaga-I sa te sustina prin evitarea consumului in preajma ta
- evita influenta proasta a celor care nu te sustin in atingerea obiectivului tau, cu ar fi prietenii de pahar;
- invata din experinetle trecute. Daca nu esti la prima incercare este bine sa incerce sa stabilesti ce a mers si ce nu a mers in trecut, ce ar trebui sa schimbi ca sa ai rezultatele asteptate.
Pasul 3: renunta la alcool intr-un mod sigur
Unii oameni pot renunta la alcool singuri, altii au nevoie de supraveghere medicala. Solutia adoptata depinde de cat de mult bei, de cat de mult timp o faci si de problemel e de sanatate pe care le ai.
Daca bei mult si in mod frecvent, organismul devine dependent de alcool. In momentul in care renunti la drog, corpul intra in sevraj, cele mai commune simptome find:
- dureri de cap;
- tremurat;
- transpiratie;
- stari de greata si de voma;
- stari de anxietate;
- crampe la stomac si diaree;
- tulburari de somn si de concentrare;
- crestrea presiunii sangelui si a batailor inimii;
Simptomele de sevraj apar la cateva ore de la intreruperea consumului si dureaza de la 1 la 5 zile.
Daca dependent ta este severa, renuntarea la alcool nu este doar foarte neplacuta ci poat fi periculoasa putand duce la delirium tremens. In acest caz trebuie sa ajungi la spital cat mai repede posibil.
Pasul 4: cere sprijin
Recuperarea este mult mai usoara cand ai personae in jurul tau care iti acorda sprijin. Acestea pot fi familia, prietenii sau personal de specialitate.
Poti aderara la un grup de sprijin sau poti decide sa mergi la un psiholog si sa profiti de avantajele celor mai noi terapii si programe de lupta impotriva dependentei.
Pasul 5: descopera-ti un nou sens in viata
Renuntarea la alcool este un prim pas pe dumul care recuperare. Tratamentul de dezintoxicare este urmatorul pas, dar pentru a ramane pe acest drum trebuie sa-ti construiesti un nou stil de viata in care alcoolul nu are loc. Poti face asta daca:
- ai grija de tine: mananci sanatos, te odihnesti, faci exercitii fizice care sunt foarte importante deoarece elibereaza endorfine ceea ce determina o stare de bine si te elibereaza de stress.
- iti constriesti o retea de support: inconjoara-te de personae care u influenat pozitiva asupra ta si care te fac sa te simti bine;
- descopera noi hobby-uri, desfasoara actiuni de voluntariat sau munca care te face sa te simti implinit, in felul asta nu mai simti nevoia de aumpke golul cu alcool;
- continua tratamentu prin participarea la grupuri de support cum ar fi Alcoolicii anonimi sau prin urmarea unui program bine stabilit;
- cauta alte metode de a scapa de stres- alcoolul este un fals mijloc de manageriere a stresului; fa exercitii, mediteaza, bea ceaiuri.
Plante medicinale indicate in lupta impotriva alcoolismului
Rolul plantelor medicinale consta in detoxifierea organismului si in inhibarea dorintei de a bea.
Cele mai cunoscute plante sunt:
- Pedicuta
- Tinctura: 50 g planta maruntita se pun la 500 ml alcool alimentar de 70grade. Se lasa timp de 15 zile dupa care se strecoara. Se vor putea folosi cate o lingurita de trei ori pe zi diluat cu putina apa, inainte de mese. Creaza intoleranta organismului la alcool. Tratamentul trebuie sa dureze minim 3 luni.
- Pulbere: ia o jumatate de lingurita rasa de pulbere de pedicuta de trei ori pe zi. Planta se tine sub limba un sfert de ora, dupa care se inghite cu putina apa, pe stomacul gol.
- ceai: bea o cana cu ceai in fiecare dimineata, cu o jumatate de ora inainte de micul dejun si una cu o ora inainte de masa de pranz. Urmeaza un tratament de trei saptamani.
Tratamentul cu pedicuta impotriva alcoolismului are si efecte adverse – voma, diaree, dureri de cap, accese de violenta, furie, pesimism. Toate acestea sunt efecte ale dezintoxicarii, care trec pe masura ce organismul se curate.
2. Ardei iute
- Tinctura: se administreaza cate ½ lingurita de tinctura diluata in 100ml de apa (jumatate de pahar), de 5-6 ori pe zi (atunci cand apare dorinta de a consuma alcool), asociat cu tinctura de pedicua si ceai de sunatoare (administrate de 4 ori pe zi), in cure de 6-8 saptamani
Observatii:
Inainte de administrare este necesar sa se realizeze testul de alergie la tinctura de ardei iute, care consta in aplicarea direct pe piele, in zona anterioara a antebratului a unei cantitati mici de tinctura diluata (obtinuta prin adaugarea unei lingurite de tinctura la 100ml de apa). Daca apar mancarimi intense ai pete rosii in afara zonei aplicate, nu trebuie sa folosesti acest produs (nici in uz intern si nici extern).
3. Cimbrisor
- Infuzie: 3 linguri de planta uscata la un litru de apa. Trebuie să iei cate o lingura de ceai la fiecare 15 minute. Cura dureaza doua saptamani.
Cimbrisorul e eficient in intoxicatiile alcoolice, pentru ca protejeaza ficatul si il curata de toxine. In plus, iti provoaca repulsie fata de bautura.
Infuzia de cimbrisor poate completa tratamentul cu pedicuta.
Efecte adverse: greata, voma, transpiratie
4. Telina
- Suc proaspat: aproximativ o jumatate de cana de suc de telina cruda se dilueaza cu o jumatate de cana de apa. Consuma in fiecare zi timp de cel puțin o luna pentru a obtine efectele dorite
5. Ghinda
- Cafea de ghinda pisata – 1 lingurita/o ceasca apa. Se beau 3 cesti/zi, dupa mese.
Combate intoxicatia alcoolica.
6. Patrunjel
- Pulberea din seminte de patrunjel se administreaza in doza de 1/2 lingurita de 2-3 ori/zi, pe stomacul gol, cu putina apa, timp de 3 saptamani cu 1 saptamana pauza, dupa care se poate relua. Actioneaza asupra sistemului nervos central facand mai usoara renuntarea la alcool si reface echilibrul hormonal, distrus de consumul de alcool;
- Infuzie sau decoct cu 50 g frunze si radacini de patrunjel/litru apa. Se iau 2-3 cesti/zi in caz de delirium tremens.
7. Macris
Mod de administrare:
- Decoct: 30 de grame de radacina uscata de macris se pun in 1,2 litri de apa; se fierb timp de o ora, apoi se lasa o jumatate de ora la infuzat; se beau cite 50 de grame de decoct de doua ori pe zi
8. Catina
- macerat la rece, o cantitate de 1000 ml pe zi. Pentru a obtine aceasta cantitate se folosesc cca. 30 de grame de pulbere din plante pentru 1 litru de apa.
Este recomandata in toate fazele tratamentului dependentei datorita proprietatilor revigorante, vitalizante si tonice.
Nu uita! Toate aceste plante dau rezultate, dar in timp, nu imediat!
In concluzie alcoolismul este o boala ce afecteaza viata spirituala, sociala, psihologica si biologica a persoanei.
Tratamentul alcoolismului inseamna un stil de gandire si de viata sanatos, consiliere si psihoterapie!
Procesul de dezalcoolizare nu este usor, dar recompensele sunt pe masura! Lasanad la o parte avantajele enorme pe care le are pentru sanatatea organismului tau, gandeste-te ca iti vei recapata locul bine-meritat in familie si in societate! Vei fi castigat o lupta foarte grea cu tine insuti si vei putea deveni un exemplu pozitiv pentru copii tai!
Fa primul pas si ia decizia de a renunta la alcool!
Daca tu cel care citesti aceste randuri nu ai o problema cu alcoolul, cu siguranta ai cunostinte care intampina aceasta dificultate! Distribuie articolul, te rog, in speranta ca va ajunge la cat mai multa lume si ca informatia ii va pune macar pe ganduri.
Lasa-mi un comentariu in care sa-mi spui daca ai avut un istoric cu alcoolul sau daca ai intalnit oameni aflati in aceasta situatie.
Data viitoare vom vorbi despre astenia de primavara si plantele medicinale cu care o poti trata.
Cu prietenie,
Elena Badea.
Surse:
http://www.dependenta.ro/alcoolism2.htm
http://www.high-health.info/alcool/
http://www.alcocentru.ro/despre-alcool.html
http://www.la-psiholog.ro/info/dependenta-de-alcool
http://ro.wikipedia.org/wiki/Alcoolism
http://www.helpguide.org/mental/alcohol_abuse_alcoholism_help_treatment_prevention.htm
http://www.homeremedycentral.com/en/natural-cures/home-remedy/alcohol-dependency.html
http://www.altmd.com/Articles/Alcoholism–Encyclopedia-of-Alternative-Medicine
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Felicitari pentru articol. Ar trebui sa se faca auzite cat mai multe „voci” despre acest subiect, iar cei in cauza sa aplice sfaturile care li se pun la indemana. Succes!
Asta sper si eu, Raluca, ca se vor face auzite! Dar si daca informatia ii pune macar pe ganduri, tot este un pas inainte!
Elena.
Felicitari Elena pentru site, si eu sint pasionata de plantele medicinale si sint impresionata de puterea lor vindecatoare. Eu sint o mare „bautoare” de ceai din plante ,pe care mi le culeg vara si am reusit sa conving o mare parte din membrii familiei mele si dintre prieteni, sa bea ceai.
Ar fi bine daca in Romania s-ar folosi macar aceste remedii naturale, care sint la indemana oricarei persoane care are o astfel de problema cum este alcolismul , pentru ca acest viciu se pare ca a ajuns un mod de viata pentru foarte multi oameni atat din mediul urban dar mai ales cel rural. Este extrem de trist ca se distrug atatea vieti si familii pentru o astfel de prostie.
Multumesc frumos!
Inseamna ca avem multe lucruri in comun:) sper sa fim din ce in ce mai multi, cu speranta asta am facut acest site!
Procesul de dezalcoolizare are nevoie in primul rand de vointa persoanei in cauza:) plantele vin abia dupa aceea si cred ca aici este tragedia. Stiu persoane care au aceasta problema si nu vor sa accepte ca o au!
Sper ca prin informare corecta lucrurile vor incepe sa se schimbe iar plantele isi vor duce pana la capat menirea de a vindeca!
Cu prietenie,
Elena.
Din pacate, pe langa alcool, o mare problema in Romania este si fumatul si cum e manageriat el de autoritati. In orice tara civilizata poti merge intr-un restaurant, club nu mai zic, fara sa fumeze nimeni, pt ca e interzis si toata lumea respecta asta…la noi dupa o seara in oras si venele iti miros a fum.
Documentat articolul, thumbs up!
Asa este! am scris un articol despre dependenta de tutun luna trecuta. Il gasesti aici.
Sunt de acord cu tine…dar ce parere ai despre fumatul in scoli, sau in mijloacele de transport? macar in club te astepti la asa ceva….
Cu prietenie,
Elena.
Sunt Nutu . Sunt dependent . Voi urma sfaturile tale . Sper sa reusesc .
Aveti rabdare sa apara rezultatele, nu renuntati imediat!!!!!
Bafta multa!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Buna ziua.Sunt Irina ,am 50 de ani si sunt dependenta de alcool de la 18 ani.M.am regasit in acest articol ..la dependenta psihica,cu tot ce implica ea.Problema mea este ca sunt casnica de 26 de ani ,destul de izolata social,am in jur numai vecini cu probleme psihice si majoritatea dependenti de alcool.Alt aspect ar fi acela ca atunci cand este sotul meu acasa ,in concediu,nu simt nevoia deloc de alcool!! o luna a stat sotul meu acasa ,iar eu nu am simtit nevoia nici macar de o bere!!!Dimpotriva imi facea greata numai cand ma uitam la raftul cu alcool {in general,vin si bere}.Modul de viata imi este imposibil de schimbat.As vrea ,de astazi ,sa incep sa lupt ,a nu stiu cata oara cu renuntarea la alcool…
Ati incercat sa va cautati o activitate care sa va ocupe timpul, ceva care sa va faca placere? Lucru manual, gradinarit, voluntariat….fiecare dintre noi avem o pasiune sau o activitate pentru care simtim atractie si care ne relaxeaza…
Faptul sunteti casnica nu inseamna ca sunteti si fara solutii pentru umplerea timpului liber!!!!!
Va respect pentru determinare si-mi exprim convingerea ca veti reusi in aceasta lupta, in primul rand pentru ca sunteti constienta de dependenta si apoi pentru ca sunteti in cautarea ajutorului din proprie initiativa!
Mult succes!
Cu respect,
Elena Badea.