Buna,
Intr-una din diminetile trecute ma indreptam grabita catre servici, ca de obicei, cu mintea plina de tot felul de ganduri…Era cu putin inainte de rasaritul soarelui. Nu era tipenie de om pe strada, tot drumul am intalnit doar 2 caini care s-au uitat gales la mine si s-au intors la somn, nici macar nu s-au sinchisit sa ma latre …. ridic capul din pamant cu gandul sa ma uit dupa soare,( iubesc momentul in care apar primele raze de soare, parca creste si in mine lumina! ) si dau cu ochii de roscovarii din gardul viu ce imprejmuia pe vremuri curtea scolii (acum retrocedata unui cetatean).
Zeci de pastai atarnau si primul meu impuls a fost sa culeg una si s-o manac…mic copil fiind, obisnuiam sa mananc miezul moale din pastaie, bunica mea, dumnezeu s-o ierte, ne invatase si ne si delegase sa-i culegem in fiecare toamna pastai. Facea un ceai, dar sincera sa fiu nu-mi amintesc pentru ce-l folosea…
Cand am ajuns la destinatie inca mai alegeam miezul din pastaie….spre marea mirare a oamenilor care ma asteptau la intrare. Am vrut sa le explic de ce sunt atat de hotarata sa termin de mancat, dar am realizat ca n-or sa ma asculte asa am renuntat. In schimb, am decis ca este un subiect bun pentru un articol 🙂
Consumul roscovelor se pierde in negura istoriei, fiind mentionata inca din primele scrieri mesopotamiene ca sursa pentru sucuri si dulciuri.
Ce sunt roscovele?
Roscovele sunt fructele unui arbustului numit roscov (Ceratonia siliqua) ale carui origini au cuprins o arie intinsa, din bazinul Marii Mediterane pana in Iranul de astazi, fiind inprezent cultivat pe toate continentele cu clima temperata, in special ca planta decorativa.
Roscovele sunt bogate in zaharuri naturale (sucroza, fructoza si glucoza), siropul obtinut din pastai fiind folosit ca indulcitor, alaturi de mierea de albine, inainte de industrializarea zaharului din sfecla si trestie.
Din pastaile zdrobite se mai faceau compoturi si lichioruri in multe zone de pe glob, din iran pana in Portugalia, trecand prin nordul si sudul Marii Mediterane.
Substante active
Pastaile contin in medie 55 % glucide, 10 % proteine, 1,2 % lipide, saponine, substante minerale (2 %) si 1,5 % substante tanoide (catechina, epicatechina, epicatechin galat), lectine si substante minerale (2,0 %), acid ferulic, acid benzoic, acid formic, acid capronic, acid izobutiric.
Semintele contin: celuloza, hemiceluloza, galactoza, galactomanani, rafinoza, mucilagii, lipide (0,2 – 1,8 %), proteine 16 – 63 %), substante minerale (3 %),
aminoacizi: alanina, arginina, acid glutamic, glicina, izoleucina, leucina, histidina, hidroxiprolina, metionina, fenilalanina, prolina, serina, treonina, valina, tirozina.
steroli, acizi grasi,gome, salicilati si carubin.
De ce sa consumi roscove?
- imbunatatesc digestia- intr-o lingura de pudra de roscove sunt 7,1 grame de carbohidrati, 3,2 grame de fibre alimentare, ceea ce reprezinta 13 la suta din valoarea zilnica de fibre;
- sunt un aliment alcalin, care NU stimuleza aciditatea gastrica ;
- contin pectine care se opun bolii de reflux gastro-esofagiene ;
- inhiba dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene (mai ales E. coli) si restabilesc un peristaltism normal, prin continutul de tanin, acid galic si pectine;
- nu contin gluten si nici lactoza ;
- este un indulcitor natural foarte sanatos, avand capacitatea de a regla nivelul de glucoza din sange. Index glicemic : 15 (foarte mic) ;
- fiind bogate in fibre insolubile, roscovele reduc in mod natural nivelul colesterolului;
- nu contin acid oxalic, ci doar cantitati mici de AG omega 3 si omega 9, cu importante efecte sanogenetice ;
- actioneaza ca un antioxidant datorita continutului crescut de lignin si polifenoli;
- taninii din roscove contin acid galic. Acidul galic este un anti alergic si antibacterian si un analgezic;
- prezinta si efect de fito-estrogen, prin cantitatea mare de lignani pe care-i contine
- reprezinta o sursa importanta de Calciu din mai multe motive : are mult Calciu (348 mg%) si putin Fosfor (79 mg%), mult peste raportul minim necesar pentru absorbtia metalului (Ca / P > 1,7) ;
- pot fi utilizate pentru a trata diareea la copii si adulti;
- bune expectorant;
- nu contin cofeina, deci sunt foarte bune pentru persoanele care au hipertensiune arteriala, pudra de roscove fiind un inlocuitor de succes al cafelei;
Cum se obtine pudra de roscove
Pudra se obtine din macinarea pastailor intregi .
Modalitati de folosire
Roscovele se pot consuma in stare proaspata sau sub forma de pudra.
este considerata un aditiv sanatos si este folosita la produsele de panificatie, inghetata, sosuri pentru salate si alte produse alimentare.
Mai poate fi folosita in deserturile dietetice, in retetele de ciocolata de casa, in aluaturi si crème, ca inlocuitor al pudrei de cacao.
O alta modalitate este sa-l adaugi in lapte sau iaurt pentru capacitatea sa de a indulci si pentru un plus de gust.
Iata si o reteta usoara de crema de ciocolata pentru care trebuie sa multumesccelor de la totuldespremame.ro
Ingrediente:
- 1 avocado bine copt
- 2-3 lingurite pudra de roscove
- 1 lingura de miere de tara sau, pentru copiii sub 1 an, 4 lingurite sirop crud de agave
Mod de preparare:
Se curata avocado de coaja si se taie in bucatele, dupa care se combina intr-un vas inalt cu pudra de roscove si indulcitorul pe care l-ati ales. Cu ajutorul unui blender vertical, cele 3 ingrediente se tranforma intr-o pasta cremoasa si fina, cu un gust bogat si rafinat.
In loc de incheiere, iata un lucru interesant despre roscov:
Denumirea internationala a roscovului este carob, un cuvant antic din Orient, preluat apoi de limbile, armeana, ebraica, araba dar si de cele occidentale.
In carob isi are originea caratul, unitatea de masura a metalelor pretioase. In Antichitatea romana, un solid (moneda romana de aur) era verificat sa aiba greutatea corecta de aur – prin contracantarire cu 24 de boabe de roscov – 24 de carobe.
Noi am folosit pudra de roscove cu lapte cald, are un gust asemanator ciocolatei calde, preferata copiilor mei. Am avut ceva emotii, dar au acceptat-o fara sa se planga 🙂
Tu in ce mod ai folosit pudra de roscove?
Cu prietenie,
Elena Badea.
Surse:
https://ierburiuitate.wordpress.com/2013/08/29/roscovele/
http://www.plante-medicinale.ro/pm/fisa_planta.php
http://drcalinmarginean.blogspot.ro/2011/06/paralela-intre-pudra-de-roscove-carob-k.html
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Si prin parcuri se mai gaseste cate un roscov intamplator.
Si noi consumam roscove in copilarie,insa azi(2nov.2016) un domn mi-a adus aminte de aceste pastai uriase,sunt bune chiar foarte bune.
Sunt, intr-adevar…daca esti obisnuit cu gustul 🙂 si mie-mi plac!
Elena.
Sunt o minune a medicamentatiei naturiste .cred ca roscovele care cresc in stare salbatica sunt chiar mai bune decat cele din vechime ,cultivate .Ca orice fruct salbatic pastaia din roscovii salbatici are un efect foarte bun .Rupta in bucati si data prin rasnita de cafea ,apoi pusa in rachiu natural ,lasata la macerat peste40 de zile pastaia de roscova devine un medicament contra hemoroizilor ,atat prin ungere cu un tampon de vata in zona anus ,cat si prin consum intern -un paharut mic -care are si alte beneficii pentru organism .
Adevarat!
Ati folosit tinctura? ce inseamna un paharut mic, cati ml?
Bunica mea folosea pastaile pentru ceai, iar noua ne revenea misiunea de a le culege in fiecare an 🙂
Elena.
La sotul meu iam facut ceai din fasole pentru pietre la rinichi. Lea sfarimat pietrele de lea dat afara ca zatul de cafea..O piatra era de 9 mm
.
Eu abia anul trecut am auzit de ele. Sint împătimit a tot ce înseamnă naturist. Nu am avut timp sa culeg, di nici nu știam unde găsesc. Anul asta am văzut unde cresc, o întrebare se pot culege di iarna? Am văzut căzute pe jos, o mai fi bune. Va rog să-mi răspundeți. Mulțumesc anticipat
In principiu se culeg toamna. Dar va puteti uita la pastaie si , daca sunt bine, nu sunt moi si miros ok, atunci le puteti folosi.
Sau cautati acum in magazine naturiste si la toamna culegiti singura 🙂 e mai sigur asa!
Cu prietenie,
Elena
Aceste pastai, care sunt destul de maricele si carora le spuneti roscove, provin de la niste arbori, carora in zona Teleormanului li se spun .. salcami ecari”? Pe trunchiul si ramurile lor cresc niste spini de circa 10 cm lungime si foarte acutiti? Florile lor sunt grupate in inflorescente care au oculoarea prazulie? In interiorul tecilor sunt niste seminte de culoare maronie , aplatizate? Poate cineva sa confirme ca acestea sunt Roscovele? Nu se confunda arborele de roscove cu acest arbore caruia i se zice si salcam tecar?
In fotografie este un roscovar, eu asa il stiu de copil, bunica mea obisnuia sa culeaga pastaile si sa le foloseasca pentru ceai.
Noi, copiii, obisnuiam sa desfacem pastaile si sa mancam interiorul dulce, pastos.
am scris gresit ,,salcami ecari” in loc de ,,salcami tecari”. Deci denumirea corecta din comentariu este ,,salcami tecari”.