Bine ne-am regasit!
Asa cum am promis la sfarsitul articolului trecut in care am vorbit despre infertilitate si cauzele ei, astazi vom discuta despre solutii posibile.
Imi inchipui cat de ingrijorata esti cand constati ca a trecut inca o luna si nu ai ramas insarcinata, iar visurile si aspiratiile voastre nu sunt inca atinse, cum cresc frustarile si sentimentul de esec.
Cercetarile au aratat ca desi 20% dintre cupluri nu reusesc sa conceapa un copil intr- un an de contact sexual neprotejat, cele mai multe dintre ele vor avea in cele din urma succes. Foarte putini oameni au probleme fizice care fac imposibila o sarcina si, in multe cazuri, doar schimbarile in stilul de viata pot face o diferenta decisiva!
Daca intr-adevar ai dificultati in a ramane gravida, in zilele noastre, mai mult ca oricand in istorie, ai o multitudine de optiuni pentru a le depasi. In timp ce tehnologia de reproducere asistata poate ajuta un numar important de cupluri sa aiba un copii, alte cupluri pot fi ajutate prin cunostintele existente referitoare la:
- felul in care stilul de viata afecteaza fertilitatea,
- la modalitati mai bune de a reglementa si targeta ciclurile de ovulatie si
- la medicamente destinate evitarii conditiilor care favorizeaza perturbarea producerii de spermatozoizi si de ovule.
Sa intretii relatii sexuale cat mai aproape de momentul ovulatiei cu siguranta ajuta, dar expertii spun ca exista si alte cai de a creste fertilitatea. Iata mai jos cateva masuri simple pentru a face asta recomandate de webmed.com , masuri pe care daca le urmezi iti cresc sansele de a avea un copil:
A. Pentru ea:
a) controlul greutatii corporale
William Gibbons, director al diviziei de endocrinologie de reproducere si de infertilitate la Colegiul de Medicina Baylor, spune ce este importanta greutatea inainte de a ramane insarcinata, mentinerea unei greutati sanatoase putand ajuta conceptia.
Intr-un studiu condus de acesta care a avut drept scop evaluarea indicelui de masa corporala (IMC) la 2112 femei insarcinate, cercetarii au descoperit ca femeile cu un IMC inainte de sarcina de 25-39 – considerat supraponderali sau obezi – a avut o crestere dubla in perioada sarcinii. In cazul femeilor cu IMC sub normal mai mic de 19 (18.5 – 24.9 este considerat normal) situatia este si mai rea acesta marindu-se de patru ori in timpul sarcinii.
b) Selectaza cu atentie bauturile
Consumul exagerat de cafea si alcool poate afecta fertilitatea femeii. W Gibbons afirma ca 1-2 cesti de cafea pe zi sunt acceptate atata timp cat doza de cofeina se mentine intre 200 si 250 mg, asta incluzand si bauturile racoritoare.
Un grup de cerecatatori suedezi au descoperit ca femeile care beau mai mult de 2 bauturi alcoolice pe zi au o fertilitate cu 60% mai scazuta decat cele care nu consuma alcool. Desi consumul ridicat e alcool poate diminua fertilitatea, nu exista nici un studiu care sa indice ca un consum moderat are efecte negative. Deci si aici regula mederatiei isi spune cuvantul.
Nu uita ca odata ramasa insarcinata, alcoolul trebuie eliminat definitiv pentru ca poate cauza malformatii congenitale fatului.
B. Pentru el:
a) Protejeaza-ti spermatozoizii
Dr. Dale McClure, presedinte al Societatii Americane de Medicina Reproductiva, recomanda barbatilor sa se fereasca de anumite surse de caldura. Spre exemplu, baile fierbinti zilnice in cazi cu hidromasaj ar trebui evitate, chiar daca nu ai probleme de fertilitate. Exista cel putin un studiu care releva o posibila legatura intre apa fierbinte si scaderea fertilitatii.
Un alt studiu spune ca temperatura scrotalului a crescut in cazul barbatilor care tin laptop-ul pe picioare iar asta, in timp, ar putea duce la scaderea calitatii spermei.
Un alt studiu a descoperit ca expunerea la radiatiile telefoanelor mobile ar putea afecta negativ calitatea spermei. Cercetatorii din acest studiu au speculat ca pastrarea unui telefon mobil in buzunarul pantalonilor ar putea afecta starea de sanatate a spermei purtatorului.
Toate aceste studii au dat rezultate probabile, nu exista nici unul care sa demonstreze cu certitudine ca exista o legatura intre diverse surse de caldura si calitatea spermatozoizilor.
C. Pentru cuplu:
a) Calculati cu atantie fereastra fertila
Richard Paulson, sef al diviziei de endocrinologie de reproducere si infertilitate la Universitatea din California de Sud Keck Scoala de Medicina, spune ca de multe ori cuplurile asteapta pana in ziua ovulatiei sau mai tarziu pentru a avea relatii sexuale, dar ca daca chiar vrei sa ramai insarcinata este cel mai probabil ca sarcina sa apara daca ai contact sexual cu trei zile inainte de ovulatie.
El recomanda, de asemenea, stabilirea cat mai exacta a perioadei fertile si a momentului ovulatiei.
b) Intretinti relatii sexuale in mod frecvent
Intr-un studiu realizat de Dr. Dale McClure s-a demonstrat ca sexul zilnic da cea mai mare rata de sarcina, datorita faptului ca desi scade volumul spermei creste calitatea ei. Cu toate acestea, sexul zilnic sub presiunea sarcinii poate fi o cauza importanta de stres pentru cuplu.
McClure recomanda sexul la 2 zile, spunand ca abstineta mai mare de 5 zile afecteaza in mod negativ mobilitatea spermatozoizilor.
c) Alegeti inteligent lubrifiantii
Daca aveti contact sexual mai frecvent este posibil sa aveti nevoie de lubrifianti. Puteti folosi aceste produse cu conditia sa le alegeti pe acelea care nu contin spermicide. Indicat este sa folositi ulei de canola si ulei de arahide. Este interzis sapunul si lubrifiantii pe baza de apa care dimunueaza mobilitatea spermatozoizilor cu 60 pana la 100 %.
d) Evitati expunerea la pesticide si la alte substante daunatoare.
Expunerea la pesticide, in special cele utilizate in agricultura, dauneaza atat femeilor cat si barbatilor. Anumite toxine si solventi- inclusiv cele utilizate in industria poligrafica si in curatatorii- afecteaza fertilitatea femeilor.
Deci daca doriti sa aveti un copil si si unul dintre voi ori amandoi lucrati in asemenea domenii ar fi bine sa luati in considerare schimbarea locului de munca.
e) renuntati la fumat
Fumatul afecteaza atat fertilitatea femeii cat si pe cea a barbatului. La femei afecteaza capacitatea uterului de a fixa ovulul fecundat crescand in acest fel riscul pierderii sarcinii. La barbati reduce productia de sperma si afecteaza ADN-ul.
In timp ce urmezi aceste sfaturi date de medici, nu uita de tratamentele alternative care pot da rezultate mai repede decat alte tratamente si va pot ajuta sa concepeti mai repede copilul mult visat. Din aceasta categorie fac parte:
1. acupunctura
Dezechilibrele hormonale sunt o cauza frecventa a infertilitatii. Tehnicile folosite in acupunctura contribuie la echilibrarea hormonala si la imbunatatirea functiilor reproducatoare, in special ale uterului si ovarelor.
2. yoga si alte tehnici de relaxare
Daca vrei sa iti indeplinesti visul de a avea un bebe,ar trebui sa inveti sa te relaxezi. Este important sa gasesti tehnicile si metodele care ti se potrivesc pentru a combate eficient stresul.
Pentru unele persoane este Yoga, pentru altele metoda antistres cea mai de succes este meditatia, in timp ce o alta parte a persoanelor gaseste relaxarea in unele sporturi ceva mai intense, precum pilates, fitness, aerobic etc.
3. plante medicinale
Chiar daca nu s-au realizat studii amanuntite pe multe dintre ele si nu exista dovezi ale eficientei lor, experienta si statisticile arata ca au un efect spectaculos asupra functiilor reproducatoare umane si ca multe persoane care sufereau de infertilitate au reusit sa conceapa copii in urma tratamentului cu ele.
Printre cele mai populare si sigure plante medicinale pentru sporirea sanselor de a concepe copii se numara:
- branca ursului;
- ciubotica cucului (primula)
- semintele de in;
- urzica;
- coada soricelului;
- ginseng;
- fructul castitatii;
Nu uita insa ca produsele facute din aceste plante – uleiuri, ceaiuri, suplimente – trebuie administrate conform indicatiilor medicului sau ale unei persoane specializate in medicina naturista.
1. branca ursului
Cunoscuta drept cea mai benefica planta pentru persoanele cu probleme de fertilitate, este unul dintre cele mai puternice stimulente hormonale si tonice sexuale, fiind benefic deopotriva pentru femei si barbate.
Administrarea la femei- efecte:
- stimuleaza activitatea ovarelor si producerea de ovule;
- reintinereste organismul si regleaza ciclul menstrual;
- favorizeaza si relaxarea mucoaselor uterine la femei, mareste cantitatea de secretii vaginale cu rol lubrifiant
- trateaza frigiditatea
La barbati, tratamentul cu tinctura de branca ursului este important impotriva:
- impotentei vasculare, hormonale si chiar psihice.
- trateaza si astenospermia.este un puternic afrodiziac, crescand sensibil fluxul de sange de la nivelul aparatului genital
- trateaza atat problemele de sterilitate, cat si impotenta, substantele active pe care le contine actionand simultan asupra glandelor endocrine, a sistemului nervos si a aparatului cardiovascular.
Tinctuta de branca ursului este un adjuvant si in cazul bolilor venerice precum gonoree si sifilis.
Mod de administrare
Tinctura de branca ursului poate fi gasita in farmacii si in magazinele tip plafar. Este recomandata tinctura din seminte si flori de branca ursului, cu rezultate mai bune decat tinctura din radacini de branca ursului.
O lingurita de tinctura de branca ursului de 3-4 ori pe zi, dizolvata in jumatate de pahar cu apa. Tratamentul dureaza 3 – 6 luni.
Daca vrei sa prepari chiar tu tinctura, trebuie sa culegi frunze si tulpini de branca ursului, sa le tai marunt si sa le introduci intr-o sticla. Peste ele, toarna alcool rafinat si lasa-le la macerat timp de 2 saptamani.
Contraindicatii
Este contraindicate femeilor insarcinate si persoanleor care au problem cu prostata
2. Ciubotica cucului:
Uleiul din ciubotica cucului serveste la maximizarea fertilitatii femeilor si combaterea infertilitatii, deoarece ajuta la modificarea si mentinerea mucusului cervical in favoarea ovulatiei si, astfel, a conceptiei.
Ciubotica cucului ajuta si la reechilibrarea hormonala a femeilor, astfel incat ele sa poata sesiza si calcula mai usor perioada ovulatiei pentru a ramane insarcinate mai repede.
Mod de administrare
Este indicat ca uleiul sa se administreze inainte de ovulatie, adica in primele 14 zile ale unui ciclu menstrual.
Doza zilnica recomandata nu trebuie sa depaseasca 3000 mg/zi. De obicei se recomanda o doza de 1500 de grame, sub forma de pastile, achizitionate de la orice magazin cu produse naturiste. Pentru mai multa siguranta, se vor urmari indicatiile de pe prospect si se va cere sfatul unui medic.
Atentie! Ciubotica cucului nu se recomanda persoanelor alergice la aspirina si nici femeilor insarcinate ori persoanelor care fac tratamente anticoagulante. Planta poate fi insa utilizata de femeile care alapteaza, deoarece stimuleaza lactatia.
3. seminte de in
Semintele de in contin un component esential in mentinerea sanatatii tractului genital al femeilor si in prevenirea unor afectiuni: Lignans. Aceasta substanta are o compozitie asemanatoare estrogenului, care se gaseste natural in organism si a antioxidantilor. In acest fel se asigura stabilizarea si echilibrarea raportului estrogen- progesteron din corp, acest lucru avand mai multe beneficii la nivelul aparatului reproducator:
- imbunatateste functiile uterine;
- regleaza ciclul menstrual;
- amelioreaza sindromul premenstrual;
- combate endometrioza (detalii despre boala gasiti aici)
- trateaza infertilitatea.
Si barbatii au de beneficiat de pe urma consumului de seminte de in in ceea ce priveste fertilitatea. Acestea asigura o calitate mai buna a spermei si o imbunatatire a proprietatilor spermatozozilor ejaculati.
Mod de administrare
Semintele de in pot fi consumate si in stare naturala, insa cele mai bune rezultate in sanatatea organismului se obtin din administrarea sub forma de faina sau ulei.
Uleiul se poate folosi si in alimentatia zilnica, insa se evita administrarea unor cantitati prea mari (mai mult de 5 linguri pe zi) pentru ca pot aparea reactii secundare ca blocajul intestinal.
Contraindicatii
pe perioada sarcinii sau alapatarii se foloseste cu precautie; cel mai bine e sa se respecte indicatiile unui medicul;
nu este indicat in anumite tipuri de cancere: ovarian, uterin, de san.
4. urzica
Este o planta bogata in minerale care stimuleaza sistemul hormonal si pregateste corpul pentru sarcina. Consumul de infuzie de urzica are urmatoarele efecte:
- ameliorarea sindromului premenstrual;
- reglarea ciclurilor menstruale (in special in cazurile de sangerare abundenta);
- eliminarea estrogenului in exces;
- imbunatateste fluxul sanguin al zonei pelviene;
- tonifica uterul;
- pregateste tot organismul pentru perioada sarcinii.
Mod de administrare
Tratamentul pentru infertilitate cu urzica trebuie facut cu cel putin 3 luni inainte de a decide conceptia bebelusului.
Se folosesc si semintele urzicii pentru combaterea problemelor de fertilitate. Se face o infuzie din 2 lingurite in 250 ml de apa. Se consuma 3 cani pe zi.
Si frunzele de urzica pot fi folosite pentru sporirea fertilitatii. Si din acestea se prepara un ceai, iar specialistii sustin ca si o cana pe zi este suficienta pentru a obtine beneficiile vizate.
Contraindicatii
- urzica nu trebuie consumata de lauze;
- are efect purgativ puternic, asa ca se recomanda utilizarea ei cu precautie pentru a nu provoca un dezechilibru electrolitic in organism si introducerea unor alimente bogate in potasiu in dieta zilnica.
5. coada soricelului
Este o planta recunoscuta pentru multiplele beneficii pe care le aduce la nivelul organelor genitale feminine:
- regleaza ciclul menstrual;
- faciliteaza ovulatia;
- previne infectiile vaginale: substantele antiseptice continute de planta blocheaza proliferarea acestei ciuperci-candidei vaginale, reduc inflamatia si ajuta la refacerea epiteliilor lezate de infectie; nu perturba flora vaginala si este folosit pentru prevenirea si pentru combaterea candidozelor de intensitate mica si medie;
- sporeste fertilitatea.
Mod de administrare:
- infuzie: 1 cana, dimineata pe stomacul gol;
- bai calde: la 2 litri de apa se pune o mana de planta si se infuzeaza. Cand este gata, se lasa la racit pana ajunge la o temperatura suportabila si se foloseste pentru spalaturi in zona genitala. Se face o baie pe zi.
Contraindicatii
Ceaiul de coada-soricelului este contraindicat femeilor insarcinate
6. ginseng
Ginsengul este recunoscut pentru influenta benefica pe acre o are asupra sanatatii sexuale a barbatilor. Consumul de ginseng are urmatoarele efecte:
- creste potenta,
- creste numarul de spermatozoizi, ceea ce ajuta la maximizarea fertilitatii.
- remediu eficient in cazul in care barbatul sufera de diverse disfunctii sexuale.
Mod de administrare
In problemele de natura sexuala se foloseste adesea tinctura. Ea se obtine din radacini de ginseng macerate in alcool si e folosit ca tonic sexual.
Cotraindicatii
- nu se recomanda persoanelor care sufera de depresie sau anxietate;
- nu este indicat in cazul pacientilor cu boli inflamatorii acute;
- nu se administreaza in amestec cu cafea sau bauturi pe baza de cafeina;
- nu se consuma alcool in timpul tratamentului
Se recomanda cure de 3 saptamani.
La toate acestea se adauga catina– uleiul de catina este cea mai bogata substanta naturala in vitamina E din lume. Vitamina E este supranumita si vitamina tineretii si a fertilitatii, tratamente de 2-3 luni cu ea ajutand la relansarea activitatii glandelor sexuale, la redobandirea vigorii si a dinamismului.
Elizabeth Stone spunea: „Atunci cand decizi sa ai un copil iei o decizie foarte importanta. Decizi, pentru totdeauna, sa-ti lasi inima sa se desprinda de trup si sa mearga pe o cale separata”
Nimic nu se compara cu bucuria de a fi parinte si nimic nu cere mai multa responsabilitate decat cresterea unui copil!
Primul pas pe acest drum este sa inveti sa ai grija de tine pentru a putea avea grija si de el!
Iti doresc din inima mult succes!
Astept cu interes sa-mi spui cum te-au ajutat pe tine aceste randuri si care este experienta ta legata de acest subiect!
Data viitoare vom vorbi despre plante medicinale cu efect afrodisiac.
Pana atunci, multa sanatate!
Cu prietenie,
Elena Badea
Surse:
http://www.webmd.com/baby/guide/8-ways-to-boost-your-fertility?
http://www.wikihow.com/Increase-Fertility-Naturally
Elena,
Iti multumesc pentru informatiile foarte utile.
Imi plac articolele tale, sunt foarte bine documentate si transmit informatie foarte utila.
Cu drag, Ildi.
Multumesc, Ildi, ma bucur sa aud asta:)
Cu prietenie,
Elena.
Buna.am 28 de ani si cam de 9 luni incerc sa raman insarcinata. Nu am facut nici un fel de analize nici eu nici sotul meu; nu stiu daca am probleme de ovulatie, am verificat doar prin teste si mucus cervical; testul iesind pozitiv la un moment dat. As dori sa stiu ce ceai recomandati pt. Favorizarea fertilitatii. Ms
Buna,
Daca nu faceti analize ca sa stiti care este starea de sanatate a organelor de reproducere, nu puteti stabili cauza! Sfatul meu preitenesc este sa incepeti de aici, ca sa stiti ce plan de actiune sa urmati.
Totusi va pot recomanda (pe langa plantele din articol) sirop de talpa gastei (leunorus cardiaca) care este un tonic uterin si pe care il puteti prepara si singura astfel: puneti 4 lingurite de planta uscata intr-un litru de apa si lasati la macerat timp de 6 ore, apoi fierbeti-le timp de 20 minute. Dupa ce luati de pe foc, strecurati, adaugati 1 kg de miere de albine, lasati sa se raceasca si depozitati in sticlute, la rece. Doza recomandata este de 1 lingura de 3-4 ori pe zi.
Cu prietenie,
Elena Badea.
Buna am si eu o intrebare daca mía intarziat menstruatia 6 zile si mia venit fuarte putin este posibil sa fiu insarcinata?
Este posibil, asa cum este posibil sa fii racita, sa ai dereglari hormonale ….daca nu vrei sa faci un consult medical, mai asteapta cateva zile si fa un test de sarcina, o sa afli raspuns la intrebarea ta.
Cu prietenie,
Elena Badea.
Pingback: Ce este glanda hipofiza (pituitara) si care este rolul sau in organism - Infuzie de Sănătate
Eu pot ramane insarcinata c-am greu am avut 3 sarcini dar la 5 sapt se opreste din evulatie si vine menstruatia ce as putea sa iau ca tin sarcina?
Pana nu aflati cauza, nu puteti face nimic pentru ca nu stiti cu ce va confruntati. O sarcina se poate opri din evolutie datorita unor infectii, a disfunctionalitatii tiroidei, a trombofilie, a unor dezechilibre chimice, a uterului sau pentru anomalii pe care le prezinta embrionul..si lista poate continua.
Cu prietenie,
Elena Badea.
Buna ziua,
Dupa o spermograma in care mobilitatea spermatozoizilor a iesit scazuta si o analiza Hsg unde rezultatul a iesit pozitiv (adica trompele sunt perfect functionale) , ce ne recomandati?
Pentru problema cu mobilitatea spermatozoizilor partenerul meu a luat un tratament naturist bazat pe Extract din muguri de smochin si mesteacan, recomandat de medicul ginecolog pe o perioada de 1 luna.
Mentionez ca incercam de 3 ani sa concepem un copil, dar fara rezultat.
Multumesc!
Buna seara,
Tinctura de branca ursului pentru amandoi. Stiu ca am mai dat aceasta recomandare, dar prietenii mei au reusit sa aiba un copil dupa ce au facut acest tratament, desi incercasera pana atunci inclusiv inseminare artificiala, fara rezultat!
Este recomandata tinctura din seminte si flori de branca ursului, cu rezultate mai bune decat tinctura din radacini de branca ursului.
O lingurita de tinctura de branca ursului de 3-4 ori pe zi, dizolvata in jumatate de pahar cu apa. Tratamentul dureaza 3 – 6 luni.
In plus, sotul dvs. ar putea lua si ulei de catina, cate 20 de picaturi, de trei ori pe zi, 2-3 luni.
Cu prietenie,
Elena Badea.
UROLOGIA BUCURESTI. Spitalul Fundeni dr Sebastian Voinea, prezentare google: Nu puteti avea copii, problema poate fi la el, dr Sebastian Voinea si prof dr Sinescu, dr Nicolae Calomfirescu, la cabinetul Uroandromed, are site pe internet.
Foarte interesant articolul!
Te rog sa ma ajuti cu un sfat…. Eu am o hipotiroidita, pe langa euthyroxul de 50mg cansum si cate o lingurita de tinctura de sanziene intr-un pahar cu apa pe zi. El probleme nu are dar la spermograma a aratat ca spermatozoizii ai o anomalie a capului (cap globulos)..
Ne dorim mult un copil…de un an jumatate incercam sa avem un copil si nimic.. Pt probl sotului nu am primit niciun tratament…bai mai reci lenjerie mai larga..si cam atat…
Sfatuieste-ma ce ar putea sa consume in cazul lui pentru a micsora acele anomalii si eu pentru a creste fertilitatea…
Multumesc din suflet!
Buna, Raluca, iarta-ma ca raspund atat de tarziu…
Ati incercat branca ursului? este recomandata atat pentru tine cat si pentru sotul tau.
Stiu ca acum astepti lucruri extraordinare, dar uneori sfaturile ce par simple sunt cele mai eficiente… si incearca sa te relaxezi, eu sunt convinsa ca o sa aveti in curand un copil superb 🙂
Cu prietenie,
Elena Badea.
Foarte interesant articolul!
Te rog sa ma ajuti cu un sfat…. Eu am o hipotiroidita, pe langa euthyroxul de 50mg consum si cate o lingurita de tinctura de sanziene intr-un pahar cu apa pe zi. El probleme nu are dar la spermograma a aratat ca spermatozoizii ai o anomalie a capului (cap globulos)..
Ne dorim mult un copil…de un an jumatate incercam sa avem un copil si nimic.. Pt probl sotului nu am primit niciun tratament…bai mai reci lenjerie mai larga..si cam atat…
Sfatuieste-ma ce ar putea sa consume in cazul lui pentru a micsora acele anomalii si eu pentru a creste fertilitatea…
Multumesc din suflet! :*
Pentru sot trebuie mers la prima linie a urologiei din Bucuresti, dr Sebastian Voinea la sectia urologie a spitalului Fundeni, ca e posibil sa fie nevoie de vreo operatie sau dr Nicolae Calomfirescu pentru operatie dar si daca nu e de operat, pentru tratament. Se gaseste pe internet, pe google prezentarea: Nu puteti avea copii, problema poate fi la el, dr Sebastian Voinea si prof Sinescu, siteul cabinetului Uroandromed al dr Nicolae Calomfirescu are prezentare clara pe internet. Pentru tine, specialistul in probleme de sarcina la femei e prof dr Vasile Valerica Horhoianu, de la Spitalul Universitar BUC, sectia ginecologie etaj 5, dimineata la prima ora pe sectie, la cabinetul de consultatii interdisciplinare pe A2 aripa 2 a sectiei sau in privat, se gaseste pe google unde da consultatii in privat. O sa ti spuna cum e cu tratamentul daca ai si probleme cu tiroida. Dar daca trebuie sa te lamuresti cu tiroida poti sa te duci inainte la Parhon.