Salut,
La sfarsitul articolul trecut am stabilit ca vom discuta despre leucoree.
Leocoreea (denumita popular si poala alba, scurgeri, scursura), este o secretie vaginala normala clara sau putin albicioasa, cu o consistenta precum a albusului de ou, fara miros sau cu un miros specific, care nu este neplacut.
Toate femeile au secretii vaginale incepand din perioada pubertatii si terminand la menopauza.
Secretia vaginala normala cuprinde:
- apa,
- piridina,
- acid lactic,
- uree,
- alcooli complexi si glicoli,
- cetone si aldehide,
- lactobacilli si bifidobacterii,
- cellule epiteliale si leucocite
Secretia vaginala normala are caracteristici individuale in ceea ce priveste cantitatea si aspectul.
Aceste caracteristici pot fi modificate, in mod fiziologic de-a lungul ciclului menstrual sub influenta balantei hormonale, in cazul excitatiei sexuale, in cazul folosirii unor anticonceptionale hormonale, in cazul unor medicatii, in cazul sarcinii.
Cantitatea de secretie in cazuri fiziologice este atat de mica, incat poate trece neobservata. Dar in cazul in care secretia este abundenta, aceasta este recunoscuta de catre femeie constituind de multe ori un disconfort major.
Cum se formeaza leucoreea
Secretia vaginala normala este un fluid de lubrefiere produs de vagin. Vaginul nu are glande, asa ca este nevoie de alte metode de lubrefiere. Transportul de plasma prin peretii vaginului este considerat principal sursa de formare a leucoreei alaturi de mucusul secretat de glandele Bartholin.
De ce se formeaza leucoreea
Pentru ca organismul si-a creat sisteme de aparare care sa-l ajute sa functioneze normal. La nivelul vaginului, rezultatul acestor parghii de aparare este leucoreea. Rolul sau poate fi privit din 2 puncte de vedere:
- din punct de vedere al igienei, secretiile curata vaginul mentinand o stare de echilibru.
- din punct de vedere mecanic ,mentine rezistenta mucoasei uterine – o mucoasa umeda este mult mai rezistenta la solicitari decat una uscata.
Tipuri de leucoree
Exista 2 tipuri de leucoree
- fiziologica: este rezultatul mecanismelor de aparare ale organismului pentru pastrarea echilibrului chimic la nivelul vaginului. Ea are rolul de a mentine flexibilitatea vaginului si a tesuturilor adiacente si apare atunci cand nivelul de extrogeni este crescut;
- inflamatorie: apare cand mucoasa vaaginului este inflamata si congestiva. Frecvent este alb galbuie si emana un miros urat. Este un symptom al unei infectii. Tot aici sunt incluse si secretiile vaginale cauzate de bolile cu transmisie sexuala si postpartul.
Cauzele leucoreei
- dezechilibrul hormonal este principala cauza
- obiceiuri igienice neadecvate
- anemie feripriva
- diabet zaharat
- leziuni vaginale
- uneori indigestia si constipatia
- toaleta excesiva, cu sapunuri dure, spalaturile intravaginale dese,
- lenjeria stramta din materiale sintetice,
- diferitele infectii cu sau fara transmitere sexuala,
- actul sexual cu penetrare fara lubrifiere suficienta,
- diferitele iritatii.
Urmatoarele semne pot indica o infectie vaginala:
- scurgeri vaginale asociate cu prurit, eriterm local sau eruptii;
- leucoree persistenta, abundenta;
- senzatie de arsura a pielii in timpul urinarii;
- secretie vaginala branzoasa, galbuie, veerzui- gri, urat mirositoare, cremoasa;
- dureri de cap.
Tratamentul leucorerei inflamatorii
Schimbarile petrecute in cantitatea, consistenta, culoarea sau mirosul secretiilor vaginale, insotite sau nu de mancarimi, usturimi sau dureri vulvare, constituie (sau ar trebui sa constituie) un semnal de alarma.
Infectiile vaginale sunt foarte frecvente, fiecare femeie intampinand macar o data in viata aceasta problema. Pot fi provocate de bacterii patogene, protozoare (trichomonaza), fungi (candidoze) sau chiar de unii germeni saprofiti, nepatogeni.
In acest caz vizita la medical de specialitate este reccomandata deoarece el este persoana indicata sa stabileasca daca ai nevoie de un tratament cu antibiotice, unul antifungic sau unul pe baza de plante.
Tratarea leucoreei cu ajutorul plantelor
Tratamentul cu plante vizeaza doua cai:
1. tratarea din interior- in acest caz cele mai important plante pentru problema in cauza sunt:
- galbenelele– infuzie dintr-o lingura de flori la o can cu apa. Se beau 3 cani pe zi, iainte de fiecare masa.
- urzica moarta alba– infuzie dintr-o jumatate de lingurita de flori la o 250 ml dea oparita. Se beau 2 cani pe zi.
- ceai complex format din: 30 gr. de traista ciobanului, 30gr. urzica moarta alba, 40 gr, flori de galbenele. Fa o infuzie dintr-o jumatate de lingurta de amestec la o cana cu apa clocotita pe care o bei de tri ori pe zi, timp de 2 saptamani.
2. tratarea din exterior:
- Coada racului– infuzie dintr-o lingurita de pulbere de planta la 250 ml de apa. Se fac spalaturi cu irigatorul.
- Coada soricelului– fa 2 spalaturi cu irigatorul dintre care una seara inainte de culcare, cu infuzie dintr-o lingura de flori la o cana cu apa.
- Frasin– infuzie dintr-o 100 gr flori si Frunze la un litru de apa. Lasa la infuzat 15 minute si apoi strecoara. Fa 2 spalaturi vaginale pe zi dintre care una inainte de culcare.
- Galbenele– infuzie din 3 linguri de flori la 200 ml de apa, peste care adaugi apoi 1 l de apa. Cu aceasta infuzie fa 2 spalaturi vaginale pe zi dintre care una inainte de culcare.
- Iasomie– fa o infuzie dintr-o lingurita de flori la o cana de apa cu care sa faci doua spalaturi vaginale pe zi dintre care una inainte de culcare;
- Mur- infuzie din 2 linguri de Frunze maruntite la 200 ml de apa, o lasi la infuzat 20 minute si apoi o strecori. Fa cu aceasta infuzie spalaturi vaginale pe zi dintre care una inainte de culcare.
Musetel– cu infuzie din 3 linguri de flori la 200 ml de apa peste care adaugi apoi 750 ml de apa, fa 2 spalaturi vaginale cu irigatorul;- Nalba mare- macerat la rece din 4 linguri de pulbere de radacini decorticate la o 250ml de apa fiaeta si racita. Lasa 30 minute, apoi strecoara. Fa 2 spalaturi vaginale pe zi, una dimineata si una seara.
- Traista-ciobanului– infuzie din 4 lingurite de petale la 250 ml apa oparita. Lasa la infuzat 20 minute, apoi strecoara. Cu aceasta infuzie fa 2 spalaturi vaginale pe zi dintre care una inainte de culcare.
- Trei frati patati– fa infuzie din 4 linguri de planta la 1 cana de apa, lasa vasul acoperit 30 minute si apoi strecoara. Fa 2 spalaturi vaginale pe zi dintre care una inainte de culcare.
- Trifoi rosu– infuzie dintr-o lingura de flori uscate la o cana cu apa clocotita. Fa 2 spalaturi pe zi cu irigatorul
- Urzica moarta alba- infuzeaza timp de 30 minute 50 gr de flori la 1 litru de apa si apoi strecoara. Fa 2 spalaturi vaginale pe zi dintre care una inainte de culcare.
Pentru ca preventia este sfanta, iata si o reteta de dus pentru igiena preventiva:
- 4 parti de nalba
- 2 parti de flori de violete
- 1 parte de salvie
Infuzeaza-le intr-un litru de apa si fa bai vaginale.
In concluzie, leucoreea este un fenomen normal, care face parte din sistemul de aparare al vaginului. Ar trebui sa te ingrijorezi doar daca apar schimbari in cantitatea, consistenta, culoarea sau mirosul secretiilor vaginale, insotite sau nu de mancarimi, usturimi sau dureri vulvare!
Data viitoare vom discuta despre nuc.
Surse:
http://www.romedic.ro/leucoreea; http://www.seximus.ro/intrebari_sex/secretie_vaginala.php; Gheorghe Mohan, Tratarea bolilor cu leacuri din popor, pag.130-132; Joan Barp, Ceaiurile-infuzii si remedii naturiste, pag.90
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Am leucoree abundenta fara miros ,fara dureri si fara mancarimi.Nu stiu daca e ceva normal.
Asa a fost mereu sau a aparut de curand? Ma gandesc ca daca a aparut de curand ar trebui sa faceti o analiza a secretiei…