Salut,
Spuneam ca, la nivelul Europei, peste 100 de milioane de persoane sufera de reumatism, intr-o forma sau alta.
Numai in familia mea sunt trei persoane si nu cred ca noi suntem o exceptie…intamplarea a facut sa aiba si cauze diverse, afectand persoane la varste diferite….
Bunica sotului meu are 90 de ani si „nu o mai tin picioarele”, cum spune dansa…are dureri puternice la articulatiile genunchilor… a fost in spital o singura data acum aproximativ 10 ani pentru o raceala puternica la plamani, deci toata viata a fost o femeie sanatoasa si foarte activa…la dansa uzura isi spune cuvantul!
Mama mea a muncit vreo 10 ani intr-un abator, deci intr-un mediu foarte rece si umed…la dansa durerile si inflatiile articulatiilor de la maini au aparut dupa 45 de ani…aici mediul a favoritat aparitia bolii…
Am lasat la urma copilul ….desi nu a fost diagnosticata clar de un medic de specialitate, nepoata mea acuza dureri de picioare pe fondul unor infectii repetate la amigdale…
Ceea ce ne-a determinat pe noi sa facem baiatului nostru o interventie chirurgicala de indepartate a polipilor, a fost reactia medicului ! Acesta ne-a spus pe un ton extrem de serios ca daca nu indepartam focarul de infectie o sa ne trezim ca, pe la 12 ani, baiatul are un reumatism la inima….intr-o luna de zile deja facusem acest pas!
Diagnosticul de reumatism trebuie pus de un medic de specialitate care trebuie sa-ti stabileasca si o schema de tratament.
Asa cum spuneam, tratamentul este complex si ar trebui sa cuprinda trament alopat, fizioterapie, exercitii fizice, tratament cu plante medicinale si recomandari referitoare la dieta.
In prima parte am vorbit despre fizioterapie si despre exercitiile fizice (daca nu l-ai citit inca, o poti face aici), azi vorbim despre plante medicinale si dieta , dar si despre masuri de prevenire!
4. tratamentul pe baza de plante
In ceea ce priveste fitoterapia, aceasta recomanda, ca adjuvante ale medicatiei de baza, plante cu actiune antialergica, antiinflamatoare, sudorifice si diuretic- depurative!
Uz intern:
1. coaja de salcie– este printre cele mai importante remedii antireumatice. O poti folosi sub forma de :
- Decoct din 2 linguri de coaja la o cana de apa- 3-4 linguri pe zi
- Pulbere: 2-3 varfuri de cutit pe zi
2. flori de soc– prin diureza si mai ales prin sudoratia puternica, ajuta la eliminarea de toxine. Bea 3-4 cani de infuzie obtinuta din 1-2 lingurite de flori la o cana de apa.
3. frunze de mesteacan– infuzia din 2 lingurite de Frunze la o cana de apa se lasa la racit pana la 40 grade apoi se agauga un varf de cutit de bicarbonate si se lasa la odihnit 6 ore. Se strecoara si se bea cate o jumatate de cana la 4 ore
4. frunze de tarhon– produc o diureza puternica insotita de eliminare de toxine. Bea 2-3 cani de infuzie /zi obtinuta dintr-o lingurita de Frunze la o cana de apa.
5. frunze de frasin sub forma de infuzie din 1-2 linguri la o cana de apa. Bea 2-3 cani pe zi.
6. coada calului– peste o lingurita de coada-calului se toarna 250 ml de apa. Se fierbe 15 minute la foc mic. Se strecoara si se bea caldut, de 3 ori pe zi, intre mese.
7. lemnul dulce– pentru efectele terapeutice antiinflamatoare si calmante- peste o lingurita de radacina de lemn dulce toarna 2 pahare cu apa clocotita. Lasa o noapte la macerat, apoi strecoara si bea cate 1/2 pahar de 3 ori pe zi.
Din lemn dulce se poate pregati si o tinctura: peste o lingura de planta toarna 500 ml de vodka, lasa 14 zile, apoi depoziteaza in sticlute. Ia cate 30 de picaturi de 3 ori pe zi. Atentie, tinctura nu se va administra femeilor insarcinate!
Daca vrei o baie cu efecte calmante, adauga in apa de baie fierbinte un decoct preparat din patru linguri de radacina de lemn marunţit pe care le fierbi in doi litri de apa timp de 20 de minute. Strecoaria decoctul si toarna-l in apa de baie.
Se recomandă decoctul preparat din rădăcină de lemn dulce atunci când durerile nu cedează nici ziua, nici noaptea..
8. teci de fasole– utile pentru tratarea reumatismului cronic. Fierbe 15-20 grameteci de fasoleintr-un litru de apa, timp de 2-3 ore, apoi lasa la racit si strecoara. Bea cate 1/2 pahar, de 4-5 ori pe zi.
9. coacazul– de ajutor tot in caz de reumatism cronic- peste o lingura de frunze de coacaz toarna un pahar si jumatate de apa clocotita, lasa o ora, dupa care strecoara. Bea cate 1/2 pahar, de 3-4 ori pe zi.
10. tataneasa– decoctul de tataneasa este un calmant excelent pentru durerile de picioare, de umeri, de mijloc. Se foloseste ca adaus in apa de baie.
Pentru preparare, ai nevoie de 25 de linguri de radacina care trebuie sa fiarba cu patru litri de apa timp de o jumatate de ora. Lasa decoctul 2 ore, apoi strecoara-l si toarna-l in apa de baie in care trebuie sa stai minim 20 minute pentru a beneficia de efectul antiinflamator al plantei.
11. bitter suedez: este eficace in caz de deformari foarte grave ale articulatiilor. El are un puternic efect depurativ si capacitatea de a grabi vindecarea articulatiei afectate.
Ia de trei ori pe zi cate o lingurita in putina apa, repartizata inainte si dupa fiecare masa.
12. leustean– sub forma de decoct de radacina
Ingrediente : o lingurita de pulbere din radacina uscata de leustean, 200 ml otet din vin.
Mod de preparare: se amesteca si se fierbe intr-un vas emailat, timp de 15-20 de minute.
Mod de administrare : se ung si frictioneaza zonele dureroase. Adaugat in apa de baie, este eficient in combaterea problemelor articulare.
13. macese– la schimbarea anotimpurilor (mai ales la inceputul toamnei si al iernii) se recomanda o cura de o luna, timp in care se administreaza cate o jumatate de litru de infuzie combinata de macese pe zi.
Iata cum obtii infuzia combinata: Intr-un sfert de litru de apa se pun la macerat vreme de 8-10 ore 3-6 linguri de pulbere de macese (fara seminte), dupa care lichidul se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca un sfert de litru de apa, vreme de doua minute, dupa care se lasa sa se raceasca. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ jumatate de litru de infuzie combinata, care se administreaza pe parcursul zilei.
Pentru o mai mare eficienta poti bea ceaiuri combinate care aduc la un loc plante cu efecte diverse (antialergica, antiinflamatoare, sudorifice si diuretic- depurative) .
Iata cateva retete:
Reteta 1
- Coaja de salcie- 50 g
- Frunze de mesteacan- 40 g
- Frunze de frasin- 10 g
Decoct dintr-o lingurta de amestec la o cana de apa din care bei cald 1-2 cani la pranz.
Reteta 2
- Coaja de salcie- 40 g
- Galbenele- 10 g
- Flori de albastrele- 10 g
- Flori de soc- 10 g
- Radacina de brusture- 15 g
- Rizomi de pir medicinal- 15 g
Fa un decoct dintr-o lingura de amestec la o cana de apa din care bei 3 cani pe zi, dintre care una dimineata, pe stomacul gol.
Reteta 3
- Teci de fasole: 30g
- Coaja de salcie: 30g
- Radacina de ghintura: 5 g
- Coada soricelului: 15 g
- Urzica: 15 g
- Fructe de ienupar: 5 g
Decoct dintr-o lingura de amestec la o cana cu apa din care trebuie sa bei 1-2 cani/zi.
Daca suferi de artroza, artrita, coxartroza, de inflamatii si/sau deformari articulare si de fenomene de uzura, bea dimineata, cu o jumatate de ora inainte de micul dejun, si seara, cu o jumatate de ora inainte de cina, 1 ceasca cu infuzie de coada-calului, iar in timpul zilei consuma 4 cesti cu infuzie de urzici. Din aceste 4 cesti scoate de 3 ori cate 1/2 ceasca si toarna cate 1 lingura de bitter suedez. Cantitatea se bea, repartizata in portii, inainte si dupa fiecare masa.
Uz extern
1. coaja de salcie: decoct din 100-150 g de coaja la un litru de apa se filtreaza si se adauga in apa de baie cand aceasta are temperaturabde 30-35 grade
2. bitter suedez– indiferent de locul durerii, la genunchi sau alte incheieturi, pune comprese cu bitter suedez si lasa timp de 4 ore. Nu uita ca pielea trebuie unsa in prealabil cu untura de porc sau cu alifie de filimica, iar de fiecare data, dupa tratament, pudreaza ca să nu apara mancarimi.
3. varza– Se incalzesc frunze de varza, aplica pe incheieturile dureroase si leaga cu o bucata de panza pentru a se pastra calde; vor aduce alinare.
4. tataneasa– Se recomanda in special in artrita .frectionarea incheieturilor cu esenta de tataneasa ajuta la diminuarea durerilor. Baile locale sau compresele cu decoct preparat din 60-80 g de planta la 1 litru de apa sunt o alta modalitate de a beneficia de proprietatile acestei plante.
5. coada calului– in caz de inflamatii articulare sunt indicate compresele cu aburi de coada-calului.
Indicat ar fi ca o data pe luna sa faci o baie de sezut cu coada-calului, din 100 grame de plante care se lasa in apa rece peste noapte; a doua zi, totul se incalzeste; durata baii este de 20 minute. Apa de baie mai poate fi turnata de 2 ori inapoi peste plante, reincalzita si folosita pentru alte doua bai de sezut.
6. talpa-ursului pentru a combate inflamatii si dureri puternice. Zdrobeste frunzele pe un fund de lemn si aplica-le peste noapte direct pe articulatia bolnava. Continua pana simtomele vor disparea.
7. fructe de ienupar– se pot folosi sub forma de:
- decoct din 100 g de fructe la un litru de apa care se adauga la apa de baie
- frectii cu solutie din 1-2 g de ulei de ienupar la 100 ml de alcool.
8. urzica alba moarta– are o buna actiune antiinflamatoare. Se foloseste sub forma de bai locale sau de cataplasme cu infuzie preparata din 50 de grame de planta la litru de apa.
9. muguri de pin– decoct din 150 g de muguri la 1 l de apa care se strecoara si se adauga la apa de baie.
10. faina de mustar– bai locale timp de 15-20 minute cu 25-30 g faina care se pune intr-un saculet peste cre se toarna 2- 3 l de pa fiarta. Poti folosi faina si pentru bai generale, situatie in care ai nevoie de 250 g da faine care se scufunda cu saculet in apa de baie.
5. dieta in reumatism
Alimentatia are un rol important in tratamentul afectiunilor reumatismale.
Nu se poate vorbi despre un anumit tip de regim alimentar, deoarece in diverse boli reumatismale cantitatea si calitatea regimului alimentar necesar, sunt diferite.
In general, in tratamentul reumatismului trebuie sa se tina seama de o dieta rationala, variata, bazata pe produse de origine vegetala, bogata in fibre si saraca in grasimi, ce ofera toate substantele nutritive necesare, stimuleaza starea de sanatate, si ceea ce este foarte important, contribuie la controlul obezitatii.
Se considera ca o alimentatie cu o supradozare de glucide si proteine mareste sensibilitatea organismului, accentuand durerile reumatice, asa ca, daca suferi de reumatism, dandeste-te de doua ori inainte de a consuma in exces carne si dulciuri.
In reumatismul articular acut, ca indicatii, se mentioneaza alimentatia fara sare, saraca in grasimi si glucide, bogata in vitamine si proteine.
In reumatismul degenerativ trebuie redus consumul de carne (porc, vanat, pasare) si privilegiat consumul de peste, acesta fiind o sursa excelenta de proteine si acizi grasi Omega 3, cu caracter antiinflamator intens si aport crescut de vitamina D. Aportul de calciu este indispensabil in tratarea reumatismului degenerativ. Trebuie asigurat prin consumul legumelor cu fructe verzi (mai putin spanacul, care contine acid oxalic si duce la blocarea absorbtiei calciului). Alta sursa bogata in calciu, sunt produsele de soia – in primul rand tofu (branza de soia), care aduce si fitoestrogeni, ce ajuta la absorbtia calciului si “imblanzesc” simptomele neplacute ale reumatismului.
In bolile reumatismale infectioase (poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta), regimul dietetic trebuie sa fie cvasi-normal, tonifiant, tinand seama de forma, stadiul, complicatiile si bolile asociate (colita ulceroasa, infectii urogenitale, psoriazis, etc).
Dupa cum deja am precizat, bolile reumatismale nu tin seama nici de varsta, nici de pozitia ta sociala putandu-ti afecta in mod negativ viata oricand.
De foarte multe ori sa cunosti masuri simple pentru a reduce riscul aparitiei diferitelor forme reumatismale, este primul pas catre o viata normala.
Iata care sunt aceste masuri preventive:
1. Mentine o greutate corporala normala: obezitatea afecteaza sistemul locomotor al organismului prin suprasolicitarea articulatiilor. Astfel, acestea se distrug mai rapid si mai usor din cauza uzurii.
2. Adopta o dieta sanatoasa, echilibrata. Aceasta presupune consumul zilnic de: fructe si legume proaspete (pentru continutul lor bogat in vitamine, minerale si fibre), alimente bogate in amidon (paste fainoase, cereale, legume).
Cand alegi carne este de preferat carnea de pasare sau peste (exceptie: bolnavii care sufera de guta).
Redu consumul de grasimi si de zahar. Consuma alimente bogate in calciu (produse lactate), fier. La nevoie, la recomandarea medicului, poti lua suplimente alimentare cu uleiuri de peste, atioxidanti, vitamine, fier, calciu.
4. Fa regulat miscare si sport, insa fara sa suprasolicitati organismul. Atentie la practicarea sporturilor de performanta: gimnastica, balet, fotbal, tenis, baschet care pot sa sa suprasolicite anumite articulatii sau parti ale corpului. De asemenea, trebuie sa aveti grija la muncile fizice pe care le faceti si in ce masura va solicita acestea organismul.
5. Fii atent/a la medicamentele pe care le iei. Unele pot avea efecte adverse sau pot interactiona cu alte medicamente si pot afecta articulatiile.
De exemplu, in cazul gutei acest lucru este foarte important, deoarece administrarea banalei aspirine poate agrava starea bolii.
Unele medicamente pentru artrita pot interactiona cu medicamente luate pentru tratarea hipertensiunii arteriale.
Ia medicamentele doar la recomandarea medicului.
6. Atentie la traumatisme. Artrita poate aparea dupa ce o rana afecteaza o articulatie, indiferent de predispozitia genetica. Artrita poate sa apara chiar si dupa multi ani de la traumatism. In cazul unei leziuni articulare, reduceti durerea si presiunea exercitata asupra articulatiei.
7. Renunta la fumat. Tutunul reduce rezerva de oxigen a organismului, ceea ce afecteaza regenerarea tesuturilor. De asemenea scade imunitatea organismului.
8. Evita locurile friguroase si cu umiditate crescuta.
9. Corecteaza pozitiile vicioase. (Pozitiile vicioase sunt acele pozitii nefiziologice pe care le adoptam, constient sau inconstient si care ne afecteaza sanatatea).
De exemplu: pozitiile de la birou care provoaca duereri, anumite pozitii pe care le adoptam cand desfasuram diverse activitati, munci fizice, etc.
10. Daca ai dureri articulare, consulta medicul in vederea stabilirii unui diagnostic si inceperii unui tratament adecvat cat mai curand posibil. Cu cat se incepe mai repede tratamentul cu atat sunt mai mari sansele de a mentine mobilitatea articulara.
11. Macar o data pe an, i-ati un sejur la o statiune balneologica .Pe langa relaxarea de care vei avea parte, vei beneficia si de cure de tratament sau profilaxie pentru bolile reumatice.
Sunt o multime in tara noastra, suntem binecuvantati de Dumnezeu cu namoluri terapeutice extraordinare, pacat ca s-a pierdut turismul balneo …
Am fost cu pustii mei in tabara la Eforie Sud 4 ani la rand . Fiind tabara scolara, intre cadrele didactice care ne insoteau a fost si domnul meu invatator (care acum ii este dascal fiului meu), un domn putin peste 55 de ani…in fiecare zi, dimineata si dupa-amiaza, omul acesta mergea cativa km pe jos ca sa fac bai de cu namol la Techirghiol, zi de zi, fara exceptie! Nu o facea pentru ca suferea de ceva, ci pentru ca dorea sa previna suferinte viitoare!
Urma exemplu bunicilor dansului care obisnuiau sa faca bai de namol scos dintr-un lac sarat din apropierea Andrasestiului, lacul Fundata, un lac care din pacate a fost abandonat acum…namolul sau rivaliza cu cel de la Amara, o alta statiune celebra pe vremuri, dar care astazi mai are doar un singur centru de tratament….
Cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa invete ceva din atitudinea acestui om!
Inchei aici stabilind care este legatura dintre variatiile conditiilor meteo ( care determina variatii de presiune atmosferica) si simptomele reumatismului.
Lichidul sinovial din articulatie are, ca orice lichid, o presiune care se echilibreaza cu cea atmosferica, fiind influentat de variatiile acesteia din urma. Aceasta influenta se exercita la nivelul tuturor articulatiilor din organism, dar este resimtita cu precadere in articulatiile afectate de reumatism pentru ca modificarile cartilajului antreneaza modificari ale lichidului sinovial (- schimbarea raportului intre componentele acestuia), uneori fragmente cartilaginoase cad in lichid facandu-l mai sensibil la variatiile de presiune.
Acum, ca ai ajuns la final, consideri ca acest articol a adus un pic de claritate in ceea ce priveste reumatimul?
Astept cu interes raspunsul tau 🙂
Cu prietenie,
Elena Badea
In articolul urmator vorbim despre splina si plantele benefice ei.
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Surse:
Maria Treben- Sanatate din farmacia Domnului, I.V.spiridon- Plante medicinale, www.reumatism.biz, http://www.interferente.ro/reumatismul-si-maladiile-asociate.html, http://www.sfatulmedicului.ro/Reumatisme-degenerative/cum-sa-ingrijim-reumatismul-cu-tratamente-naturiste_1678; http://ro.wikipedia.org/wiki/Reumatism
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Multumesc mult.
Cu drag 🙂