Salut,
In articolul trecut am stabilit ce este guta, care sunt cauzele aparitiei sale si cum evolueaza. Azi vom discuta despre plantele medicinale utile in acest caz si despre regimul alimentar, ambele cu rol foarte important in tratamentul acestei afectiuni.
Plantele medicinale in guta
Plantele se pot utiliza ca adjuvant in cure de lunga durata, fie cu plante care contin glucozicici de natura salicilica , cu actiune antireumatica ( coaja de salcie), fie cu plante cu actiune diuretica numite si „depurative”.
Plantele cu actiune diuretica, cu rol in eliminarea de urati si de alte substabte toxice sunt:
1. soc: prin diureza si mai ales prin sudoratia puternica, cu elimnare de toxine. Se foloseste sub forma de infuzie din 1-2 lingurite de flori la o cana cu apa fiarta, 3-4 cani pe zi
2. afin: dezinfectant- contribuie la eliminarea uratilor datorita continutului de arbutina. Se beau 2-3 cani de infuzie preparata dintr-o lingurita de planta uscata la o cana cu apa fiarta.
3. papadie– de la aceasta planta se folosesc florile si tulpina (sub forma de infuzie din 1-2 lingurite de planta uscata la o cana cu apa fiarta)sau radacina (sub forma de decoct din 1-2 lingurite de radacina uscata la o cana cu apa fiarta). Se beau 2-3 cani pe zi.
4.urzica: de la urzica se folosesc frunzele pentru a prepara o infuzie dintr-o lingura la o cana cu apa fiarta
5. matase de porumb-folosita sub forma de:
– infuzie, o lingurita la cana, se beau 2-3 cani pe zi
– infuzie concentrata din 2 linguru la cana; se ia cate o lingurita la fiecre 3 ore
6. conuri de hamei– cu dublu efect, depurativ si sedativ, se foloseste sub forma de infuzie preparata dintr-o lingura la cana cu apa; se beau 2 cani pe zi.
7. teci de fasole– se folosesc sub forma de:
– decoct dintr-o lingura la o cana cu apa fierte pentru 5 minute; se beau 2-3 cani pe zi;
– extractie dubla obtinuta astfel 4 linguri de planta se lasa pente noapte la macerat intr-un litru de apa si se fierbe apoi pana scade lichidul la jumatate; se bea extractul obtinut pe parcursul unei zile.
8. coada racului– se foloseste in cure de lunga durata sub forma de infuzie obtinuta din doua lingurite de planta uscata la o cana cu apa; se beau 2 cani pe zi.
9. mesteacan– de la mesteacan se folosesc frunzele pentru a face o infuzie din 2 lingurite la 250 ml de apa fiarta, lasate la infuzat 10-15 minute. Cand lichidul ajjunge la 40 de grade se adauga o lingurita de bicarbonat de sodiu pentruu neutralizare, iar dupa 6 ore se strecoara si se bea in 2 reprize ,la 4 ore distanta.
10. Cataplasma de turita mare: Peste trei linguri de planta maruntita se toarna doua cani cu apa si se pun pe foc pana ce dau intr-un clocot, apoi se trage de pe foc, se acopera, se lasa la infuzat timp de patru ore, apoi se strecoara. Procedurile pot fi urmate zilnic, fara restrictie de timp.
10. ceai complex obtinut dintr-un amestec in parti egale de:
– flori de soc
– flori de tei
– frunze de mesteacan
– frunze de urzica
Din aceste amestec se prepara:
- Infuzie dintr-o lingurita- o lingurita si jumate la o cana cu apa; se beau 2-3 cani pe zi
- Decoct dintr-o lingura la cana, fiarta timp de 10 minute la foc mic; se beauu 1-2 cani de decoct cald la pranz.
Alimentatia in guta
Pentru a creste sansele de a obtine rezultate pozitive, curele de plante trebuie insotite de un regim alimentar adecvat, dat fiind faptul ca excesul de purine este cauza principala a aparitiei aceste afectiuni.
In primul rand, nu vei adauga deloc sare in alimente, sarea fiind contraindicata.
Intre alimentele contraindicate amintesc: organe (rinichi, ficat, creier), pestele gras sau care are continut mare de purine (sardine, hering, scrumbie, ansoa, somon, calcan), icrele, carnea de miel, de vitel, mezelurile, conservele de carne si peste, untura, galbenusul de ou, frisca, smantana, produsele lactate obtinute din lapte gras.
Exista si legume care trebuie evitate, precum: sparanghelul, spanacul, tomatele, concentratele din tomate, castravetii, sfecla rosie, fasolea alba, mazarea, telina. Ar mai trebui sa ocolesti smochinele uscate, afinele, dulciurile concentrate, otetul, painea alba si painea neagra. Bauturile alcoolice sunt, de asemenea, interzise. La fel, ciocolata, care produce urati si intensifica producerea de acid uric.
Pe lista alimentelor permise regasim laptele batut si dulce, iaurtul, branzeturile nesarate si slabe, carnea de vaca, de pasare, pestele slab. Sunt indicate carnurile de salau, biban si, de asemenea, poti consuma si 1-2 oua fierte pe saptamana.
Mai poti consuma cereale integrale (inclusiv mamaliga), supe din legume si diverse dulciuri usoare. Asadar, dieta ta va trebui sa fie hipoproteica, normoglucidica si normolipidica.
Am ajuns la finalul calatoriei noastre. Sper ca informatiile cuprinse in acest articol sa iti fie de folos.!
Nu uita sa dai un like si un share, ajuta sa ajunga informatia la cat mai multe persoane! Multumesc frumos 🙂
In articolul urmator o sa vorbesc despre hamei.
Cu prietenie,
Elena Badea.
Ce trebuie sa stii despre guta!- partea I – Infuzie de Sănătate
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Surse:
https://doc.ro/sanatate/acidul-uric-ce-este-si-ce-inseamna-un-nivel-ridicat
https://doc.ro/sanatate/artrita-acuta-gutoasahttp://
www.smugalati.ro/boala_regilor_guta.html
I.V.Spiridon, Plantele medicinale-terapie naturista, pag.147
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Date de contact ptr doamna Elena Badea? Multumesc
elena.badea78@yahoo.com sau elena@infuziedesanatate.ro