Salut,
Motivul pentru care am ales aceasta planta este evident: alaturi de papadie, Coada-soricelului este planta medicinala cea mai raspandita de la noi din tara, fiind intalnita din campie si pana in zona montana inalta.
Exista dovezi arheologice care arata ca acesata planta a fost utilizata in scopuri rituale si terapeutice cu 4-5 mii de ani in urma pe teritoriul tarii noastre, dacii numind-o „chodela’. Cu aceasta denumire a fost mentionata in tratatele sale de catre doctorul militar roman Dioscoride.
In plus, este momentul oportun sa culeti florile acestei plante.
Cum o recunosti
Este o planta erbacee stolonifera, care creste prin locuri cultivate si necultivate, inalta pana la 80cm, cu doua feluri de tulpini aeriene (unele mai groase florifere, foliate, ramificate la partea superioara care se termina cu capitule formate din flori mici, si altele sterile purtand numai Frunze). Florile sunt grupate in partea superioara sub forma unor umbrelute.
Este o planta care iubeste in mod special lumina soarelui, de care are nevoie din abundenta, fiind foarte rezistenta la lipsa de umiditate, la conditiile de sol si la temperaturi (rezista la cele mai puternice canicule, dar si la gerul iernii). O gasim pe pajisti, prin fanete, pe marginile raurilor si ale paraielor, pe langa drumurile de tara si in locurile virane
Principii active
– ulei volatil de culoare albastra, chamazulena, proazulene, cineol, borneol, pinen, limonen, cariofilen, thion-camfen, azulen, achileina, acid achileic, acizi organici, formic, acetic, probionic, valerianic, alcooli: etilic, metilic, taninuri, colina. vitamine E, K; acizi grasi (oleic, palmitic, stearic, linoleic, miristic); saponine hemolizante, substante cu actiune antibiotica; minerale, saruri minerale (fosfati, nitrati, cloruri, K, Fe, Mg, Cu, Mn, Ni, Zn, Si).
Actiuni Terapeutice
- stomahica si tonic amara (ulei volatil, principii amare);
- antiinflamatoare (lectine, acetilbalcanolida, flavone, proazulene);
- bactericida (poliine);
- antipruriginoasa (ulei volatil);
- antispastica (naringenol, apigenol);
- hemostatica (taninuri, vitamina K);
- antialergice de intensitate medie, inhiba actiunea histaminei;
- imunomodulatoare (lectina);
- antiastmatica, relaxeaza musculatura neteda a arborelui bronsic si favorizeaza expectoratia;
- citostatica (acetilbalcanolida);
- cicatrizant general, mai ales gastric, intestinal, urinar datorita flavonelor;
- colagog (creste de patru ori secretia de bila);
- emenagog mediu (favorizeaza declansarea ciclului menstrual).
Indicatii:
Intern: Anorexie, enterocolite, gastrita, colici hepatice, bronsite, hipermenoree, dismenoree (regleaza hemoragiile abundente si calmeaza durerile), hemoroizi, afectiuni renale, hematemeza, melena, arsuri la stomac (pirozis); in starile alergice, afectiuni ale aparatului genital feminine (enurezis, leucoree- scurgeri albe- calmant pentru femeile aflate la menopauza, favorizeaza declansarea ciclului menstrual); in ameteli, greata, dureri oculare, lacrimare, cefalee, migrene; ceaiul remediaza lipsa de apetit, elimina balonarea si crampele stomacale, este util in afectiuni ale ficatului, inflamatii ale tractului gastro-intestinal s reglementeaza scaunele; se recomanda in cardiopatia ischemica (angina pectorala); este indicat si in afectiuni renale si cele ale aparatului respirator
Extern: In arsuri, plagi supurate, ulcere varicoase, eczeme, abscese dentare; anexite, cancer de col uterin, elimina mancarimile vaginale (prurit vulvar); nevrite; acnee; contuzii, degeraturi
Mod de folosire
1. Suc de Coada-soricelului
Se obtine din planta proaspat culeasa, cu ajutorul mixerului (blenderului): in vasul mixerului se pun 50 de grame de planta foarte bine spalata si 50 ml de apa de izvor, dupa care se omogenizeaza prin mixare, iar amestecul rezultat se stoarce prin tifon. Se iau 50 ml pe zi din acest suc, pentru tratarea afectiunilor hepato-biliare, (pentru hepatita, de exemplu, se iau cate 50-60 ml, in doza unica, zilnica. Se fac astfel cure de cate 60 de zile, urmate de alte 20 de zile de pauza ), a celor intestinale si a inapetentei.
Extern sucul se foloseste sub forma de comprese aplicate pe locul afectat, pentru tratarea bataturilor, a arsurilor usoare, precum si pentru a favoriza cicatrizarea rapida a ranilor.
2. Pulbere de Coada-soricelului
Se obtine prin macinarea cat mai fina cu rasnita electrica de cafea a partilor aeriene. Depozitarea pulberii se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum doua saptamani (deoarece substantele volatile se evapora rapid). De regula, se administreaza de 4 ori pe zi cate o lingurita rasa, pe stomacul gol.
3. Infuzie: 250 ml apa fiarta se toarna peste o lingurita cu varf de planta. Se lasa 1/2 de minut si se strecoara
Se foloseste in cazuri de cancer uterin, se beau 4 cani de infuzie pe zi. Este indicata si in enurezis, leucoree(scurgeri albe), recomandandu-se 2 cani pe zi. Fetelor tinere, carora nu le-a venit menstruatia, li se recomanda o cana de ceai de coada-soricelului, pe stomacul gol, inainte de masa de dimineata pana la instalarea ciclului.
O infuzie mai concentrata facuta din 10 g planta la 100 g apa ajuta la eliminarea viermilor intestinali. Se bea dimineata pe stomacul gol.
In cura de primavara ajuta la curatarea sangelui.
4. Infuzia combinata de Coada-soricelului
Se pun la macerat 3-4 linguri maruntite de Coada-soricelului, in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de infuzie combinata de Coada-soricelului, care se foloseste intern (2-3 cani pe zi).
Extern, se utilizeaza in caz de alergie cutanata- se pun comprese cu infuzia combinata de Coada-soricelului, care se tin vreme de minimum doua ore pe zi pe locul afectat. Substantele aromatice (azulenele) din compozitia plantei au efecte anti-inflamatoare si antialergice, reduc mancarimile, usturimea si edemele.
5. Tinctura: Florile de coada-soricelului, culese pe vreme insorita, se aseaza intr-o sticla, se toarna peste ele vodca de 40 grade, apoi se lasa acoperite la soare, timp de 14 zile, dupa care se strecoara.
Are cele mai bune efecte pentru tratarea infectiilor, inflamatiilor si a leziunilor pielii, afectiuni unde este nevoie de un preparat dezinfectant, mai multe substante cicatrizante si antiinflamatoare din Coada-soricelului fiind cel mai bine extrase in alcool. Intern, se administreaza din acest remediu de patru ori pe zi cate o lingurita diluata in putina apa.
6. Alifie de coada-soricelului: 90 g de unt nesarat sau untura se pun la incalzit, se adauga 15 g flori de coada-soricelului proaspat culese si taiate fin si 15 g frunze de zmeur, taiate fin. Se amesteca pana se topeste grasimea si se iau de pe foc. Se lasa 12 ore acoperite. In ziua urmatoare se reincalzesc, se strecoara printr-o bucata de panza si se toarna in borcane curate, pastrandu-se in frigider
Se utilizeaza pentru hemoroizi.
7. Baia de sezut: 100 g de coada-soricelului (planta intreaga) se lasa la macerat in apa rece, timp de 12 ore, dupa care se incalzeste pana la fierbere si se adauga in apa de baie. Are proprietatea de a regenera tesuturile
Este utila pentru anexite, fibron uterin; mancarimi vaginale (prurit vulvar).
8. Cataplasma cu Coada-soricelului
O mana de flori maruntite de Coada-soricelului se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50 de grade Celsius). Se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon, si se lasa vreme de 1 ora.
9. Uleiul de Coada-soricelului
In jumatate de litru de ulei de masline, de samburi de struguri sau de susan, se pun 10 linguri de inflorescente de Coada-soricelului uscate si maruntite. Se lasa sa macereze la soare, vreme de 2 saptamani, dupa care se filtreaza, iar preparatul obtinut se trage intr-o sticla inchisa la culoare, care se pastreaza in locuri intunecoase si reci.
Ajuta la vindecarea rapida si estetica a arsurilor cu substante chimice. Se aplica uleiul de Coada-soricelului, trei aplicatii zilnic pe locul afectat, pana la vindecare.
10. Inhalatii: in caz de sinuzita –se fac inhalatii cu infuzie de coada soricelului de 2 ori pe zi.
Recoltare si pastrare
De la aceasta planta se recolteaza florile, culese la amiaza – Flores millefolli – fara peduncul, in timpul infloririi, sau planta intreaga fara radacina. Infloreste din luna iunie, pana in septembrie. Uscarea se face la umbra, in incaperi aerisite sau in aer liber, pe rame acoperite cu hartie. Florile nu trebuie sa aiba fructificatii si nici peduncule. Culoarea florilor dupa uscare trebuie sa fie alba-galbuie.
Se pastreaza in locuri uscate in saculeti de panza sau de hartie.
Precautii si contraindicatii la tratamentul cu Coada-soricelului
Coada-soricelului se administreaza cu prudenta la gravide, in doze nu mai mari de 5 grame pe zi. La persoanele cu sensibilitate alergica la plantele din familia Asteraceae, Coada-soricelului poate produce catar respirator si dermatita de contact.
Pe baza studiilor realizate pe animale s-a constatat ca dozele mari de Coada-soricelului potenteaza efectul sedativelor si al antihipertensivelor si, totodata, pot sa contracareze efectele anticoagulantelor.
Se recomanda evitarea dozelor foarte mari (10-20 de grame zilnic) de Coada-soricelului, pentru perioade lungi de timp.
Acum, la finalul acestui articol, imi exprim speranta ca am reusit sa demonstrez de ce coada soricelului este un remediu de nelipsit si ca te-am convins sa iesi in natura sa o culegi!
Astept cu interes sa-mi spui daca ai folosit aceasta planta pana acum si cum te-a ajutat pe tine!
Cu prietenie,
Elena Badea.
http://www.nodismed.ro/ghid-medical-a-z/plante-medicinale/codita-soricelului-151385.html
http://www.netmedic.ro/plante-medicinale/6/Coada_soricelului
http://www.terapii-naturiste.com/plante/plante_medicinale/coada_soricelului.htm
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
si cand te gandesti ca au aparut mai nou cativa dobitoci care condamna la nivel inalt pana si mierea si plantele medicinale cu traditie…
Multumesc. Articolul a fost o buna ocazie pentru mine sa-mi amintesc sa mai si beau un ceai de coada soricelului 🙂
Cu mare drag 🙂
La tinctura trebuie neaparat vodka de 40 de grade? Adica, am ceva vodka dar HABAR NU AM cate grade are :)) si sa nu fac o prostie…
Este in regula sa folositi ce aveti in casa, mai ales daca este facut de dvs….este de departe mai indicat decat sa achizitionati vodca de la magazin! in general un rachiu de fructe are 35-40 grade, asa ca este in regula! Daca nu doriti sa folositi tinctura intern, ci doar extern, atunti puteti sa o preparati si cu spirt medicinal. (spre exemplu, eu mi-am preparat tinctura de pelin pentru o micoza la picior si am folosit spirt medicinal…efectul este excelent).
Cu prietenie,
Elena Badea.
In fiecare an in sezonul rece beau cate o ceasca de ceai zilnic contra racelii si im-i simt corpul foarte usor.vVa recomand sa beti o ceasca de ceai e bun pentru sanatate.