Salut,
Prima data am auzit de diagnosticul de rinita alergica cu 4 ani in urma. Fiul meu avea nasul foarte tare infundat si se plangea de durere de ureche. Dupa examinare medicul mi-a spus ca are rinita alergica si mi-a prescris un tratament medicamentos. Mi-a explicat atunci ca durerea de ureche este o consecinta a faptului ca are mucoasa nazala foarte inflamata iar secretiile nazale posterioare faceau presiune pe timpan care devinise dureros. M-am bucurat ca nu era otita…
Am aflat apoi ca nu este o afectiune temporara. Ne-am confruntat cu aceasta problema periodic si asa, treptat, am aflat ca plantele medicinale il pot ajuta. Acum are 7 ani si reactioneaza mai bine pentru ca de la primele simptome trecem la ceaiuri, inhalatii sau aerosol (alternez in special pentru a evita refuzul lui de a se supune tratamentului).
La noi alergia pare a fi ereditara. In familie avem mai multe cazuri de astm, iar la testul specific pe care l-am facut baietelului cand avea cateva luni a iesit cu predispozitie catre acest tip de alergie. Doar ca in prima faza am refuzat sa acceptam aceata posibilitate.
Rinita alergica apare datorita unei reactii imunologice excesive a organismului in prezenta unei substante straine denumita alergen. Este caracterizata de inflamatia mucoasei nazale.
Principalele tipuri de alergeni sunt:
- Acarienii (organisme microscopice, care se hranesc cu scame din pielea umana si prolifereaza in conditii de caldura si umezeala. Acarienii se gasesc in saltele, perne, covoare, fotolii.),
- polenul,
- mucegaiul,
- praful
- puful/parul animalelor
Care este mecanismul rinitei alergice?
In prezenta alergenului, sistemul imunitar reactioneaza patologic (exagerat) si elibereaza histamina, care determina inflamatia mucoasei nazale.
Mecanismul rinitei alergice este un fenomen complex, care consta din 2 etape:
1.Faza de sensibilizare
Faza de sensibilizare incepe la primul contact al persoanei cu alergenul. Alergenul este considerat de catre sistemul imunitar ca o substanta periculoasa. Acesta este capturat de catre macrofage (celulele cu rol de aparare).Macrofagele comunica cu limfocitele care vor secreta anticorpi (IgE) specifice pentru alergenul in cauza. Aceste IgE se vor lega la suprafata mastocitelor.
2. Faza de reactie alergica
In cazul in care organismul intra din nou in contact cu alergenul, acesta este recunoscut de IgE prezente la suprafata mastocitelor de la nivelul mucoasei nazale. IgE declanseaza eliberarea de histamina, care determina manifestari clinice ale rinitei(determina vasodilatatie capilara) .
- obstructie nazala provocata de inflamatia sinusurilor
- rinoree- scurgerea este la inceput limpede, dar in timp poti dezvolta o infectie nazala, caz in care lichidul devine vascos si inchis la culoare sau galben.
- stranut
- lacrimare
- mancarimea ochilor (prurit ocular)
- lipsa de energie sursa foto: www.sfatulmedicului.ro
Acestea afecteaza persoane diferite in moduri diferite. Anumite persoane sunt sever afectate de simptome, in timp ce altele au doar un disconfort moderat. In general simptomele persista toata viata, chiar daca tipurile si gravitatea variaza. Simptomele pot deveni si mai grave in anumite perioade si se poate pierde din sensibilitate la alergen pe masura ce se inainteaza in varsta.
Rinita alergica este de 2 feluri:
1. Rinita alergica sezoniera survine in aceeasi perioada, in fiecare an. Cel mai adesea este provocata de: polenul, gramineele (ierburile, fanul, gazonul), mucegaiuri. Rinita sezoniera survine in special in timpul primaverii si al verii, cand infloresc plantele ce produc reactii alergice.
2. Rinita alergica perena dureaza pe toata perioada anului. Este deseori asociata cu astmul bronsic. Are o simtomatologie usor mai moderata comparative cu cea sezoniera.
Cele mai frecvente cauze ale alergiilor perene sunt: praful, acarienii, ,ucegaiurile, gandacii.
Tendinta dezvoltarii rinitei alergice poate fi o problema mostenita sau dobandita.
In cazul in care un membru al familiei sufera de alergii, riscul de dezvoltare a rinitei alergice este mai mare. Riscul un copil este estimat intre 20- 40% daca un parinte este alergic si 40-60% daca ambii parinti sunt alergici,fata de 5-15% in cazul in care nu exista istoric familial de alergie.
Daca in cazul mostenirii genetice nu poti face nimic, in cazul rinitei dobandite poti adopta anumiti pasi pentru a evita expunerea la factorii declansatori si a reduce in felul acesta simptomele. Spre exmplu, strategia ta poate arata asa:
- Spala asternuturile saptamanal in apa foarte fierbinte (la peste 60 de grade Celsius); Acarienii sunt distrusi la temperaturi de -18 grade sau peste 60;
- Foloseste huse antialergene pentru pat;
- Foloseste carpa umeda pentru sters praful si aspiratoare cu filtru hepa care are abilitatea de a retine si particolele foarte fine;
- Curata regulat filtru aspiratorului
- Redu activitatile in aer liber in zilele toride de vara;
- Daca esti alergic la polen, evita iesirea in natura primavera, mai ales dimineata cand cantitatea de polen din atmosfera este cea mai ridicata;
- Tine animalele de companie afara din dormitor;
- Cumparati sisteme de iluminat din sare (veioze, candele) deoarece sub influenta caldurii se elibereaza ioni negativi in camera cu efecte extra-ordinare asupra alergiei.
Plantele medicinale pot fi de ajutor mai ales in formele usoare de rinita alergica. Pentru forme mai severe este indicata consultarea unui medic alergoloc care este persoana cea mai indicata pentru a diagnostic si trata o alergie.
Dintre plantele medicinale cu efecte benefice in cazul rinitei alergice, cele mai cunoscute sunt:
*Musetelul – usureaza respiratia datorita proprietatilor antiinflamatoare.
– infuzie din flori de musetel preparata din doua lingurite de planta la 200 ml de apa clocotita. Se beau cate 2-3 cani pe zi..
– inhalatiile sau baile de abur cu decoct de musetel desfunda nasul si usurează respiratia.
*Urzica – fluidizeaza secretiile si combate spasmele de la nivelul aparatului respirator care apar la contactul cu alergenii.
Mod de administrare:
– infuzie de urzica: Se beau cate trei cani de infuzie pe zi, in cure de cate o luna, primăvara şi toamna. Mai mult, frunzele de urzică fluidizează secreţiile bronşice, spun specialiştii.
*Trei-frati-patati: combate senzatia de sufocare, de mancarime a nasului si a pielii sau stranutul
Mod de administrare:
-infuzie preparata din 2 lingurite de planta la o cana de apa fiarta. Se beau cate 3 cani de infuzie pe zi timp de cel putin 6 saptamani.
*Cimbrişorul are efect calmant si o puternica actiune expectoranta.
– infuzie -acestea se prepara dintr-o lingurita cu planta la 250 ml apa fiarta si se beau trei cani pe zi.
– inhalatii si spalaturi nazale.
* Telina: pentru calmarea crizelor de rinita alergica;
– decoct de telina (30 grame de planta la 12 l de apa), 3 cani pe zi.
*Coada soricelui: este un antialergic mediu reducand actiunea histaminei.
-infuzie dintr-o lingura de flori, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se beau 2 cani pe zi.
-inhalatii sau spalaturi nazale cu infuzie
*Socul – bun expectorant
– infuzie din 2 lingurite de flori, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 3-4 cani pe zi.
* Menta– calmarea si descongestionarea nazala
– infuzie: 2 lingurite de planta la o cana de apa fiearta. Se lasa la infuzat 10 minute. Se beau 2-3 cani pe zi
– inhalatii
– ulei esential de menta: se aplica 2-3 picaturi in nara de 2-3 ori pe zi.
*Extracte gemoterapice- Dr. Ruxandra Constantina medic de familie, competenta in apifitoterapie recomanda in caz de rinita alergica sunt indicate extracte gemoterapice precum cel din muguri de coacaz negru combinat cu extract din muguri de mesteacan sau de carpen. Se administreaza dupa indicatia fitoterapeutului. Cura dureaza doua luni.
*Plante bogate in vitamina C care este un antihistaminic natural. In plus ea creste rezistena organismului. In aceasta categorie intra macesul si catina.
Eu personal amestec plantele atunci cand fac inhalatii pentru ca fiecare are rolul sau iar administrate impreuna au efect mai puternic. De obicei pun musetel, cimbrisor, soc, menta si coada soricelului.
Te las acum sa te gandesti la cele citite mai sus si te astept sa imi spui detalii despre cum le-ai folosit. Daca ai informatii in plus, te rog sa postezi la comentarii.
Multumesc!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Pentru ca a venit primavara si deja au iesit primele plante medicinale, mi-am propus ca in fiecare saptamana sa vorbesc despre o planta pentru ca tu sa ai informatii suficiente pentru a decide ce vrei sa culegi.
Saptamana asta vom vorbi despre urzica pentru ca suntem in plin sezon.
Surse:
http://www.i-medic.ro/boli/rinita-alergica
http://www.rinitaalergica.com/cum-se-previne
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Elena,
Eu am avut rinita alergica-sezoniera, sufeream foarte tare, in timpul facultatii eram dependenta de produse antihistaminice ( altfel nu puteam invata ).
Apoi cu ajutorul lui D-zeu am cunoscut niste produse naturale, un sirop din 7 fructe negre, puternic antioxidat, in urma caruia am scapat COMPLET de alergie.
In urma cu cateva luni am dat de un articol din care am aflat ca alergiile ( ca si toate bolile de fapt) au la baza o suferinta sufleteasca, care apoi se agraveaza si apare in corpul fizic. Alergia se „trage” dintr-o nemultumire.
Iti multumesc pentru aceste informatii valoroase, si eu amestec plantele pe care le folosesc intr-un anume scop.
Cu drag, ildi.
Ma bucur pentru tine mai ales ca din ce am citit pana acum, se spunea ca rinita alergica este practic incurabila! Asta inseamna ca si copilul meu are o sansa:) multam fain pentru aceasta veste minunata!
Care sunt cele 7 fructe pe care le contine siropul folosit de tine?
Cu prietenie,
Elena.
Buna Ildi, sunt foarte curios si eu de acet sirop, imi spui si mie te rog cum se numeste? unde il gasesc? Sunt alergic la praf si polen, am momente in care abia respir, apoi simtul mirosului este foarte slab, este foarte deranjant, am incercat si eu cu medicamente gen Claritine, dar se pare ca nu au prea mare efect, cel putin asupra mea. Inca o data, sunt foarte curios de siropul asta, astept raspunsul tau si ma bucur pt tine ca ai scapat de alergie si acum esti bine.
Marius
Buna ziua!
Acum am vazut stirea dvs. si va rog din suflet sa ma ajutati si pe mine.
Cum se numeste siropul despre care ati facut referire? Sunt Alergic la praful de casa.
Acest sirop poate trata aceasta alergie?
Multumesc!
Astept cu nerabdare raspunsul Dvs.
Eu am citit un articol azi care zicea ca peste 3 ani se va gasi remediul la aceasta afectiune. Sunt curios daca asa o sa fie sau e doar o vrajeala ieftina.
Bo, mie termenul asta asa de sigur de 3 ani nu-mi inspira incredere:)
Pentru mine plantele sunt prima alegere…dar „dee Domnul sa fie adevarat, multi oameni ar trai mai bine, mai ales ca este mai comod sa ingurgitezi niste pastile:)
Elena.
Probabil este vorba de Flavin 7 sirop (500ml) – Pret: 235,00 RON. Din pacate este foarte scump..
Da, tratamentul cu plante AJUTA la diminuarea simptomelor…,dar cum am mai spus-o: Salina Prahova,Ocna Sibiului fac minuni.. Aveam o alergie[Rinita alergica] teribila in Romania…Am schimbat locul,inotam in fiecare zi in mare…, si alergia a disparut pentru multi ani….Mi-a reaparut [ o forma usoara] in Georgia, unde o planta invasive,cu flori puternic mirositoare, ma face sa stranut dimineata, in Iunie. Ceaiurile sant foarte bune….., dar stai departe de polen,praf,peri de animale, mucegaiuri…..Doamne ajuta, L. PS. Formula As are foarte bune articole despre Plantele medicinale…