Salut,
La articolul de saptamana trecuta despre sindromul picioarelor grele (daca nu l-ai citit in gasesti aici), Adrian povestea ca a suferit o luxatie la cot si-si exprima speranta ca exista tratamente naturiste care sa-l ajute sa se vindece fara “sechele”. Adrian este un domn extrem de activ, care printre multe alte activitati detine si un site deosebit , artatimpului.ro pe care te invit sa-l vizitetizi, asa ca probabil ii este greu sa respecte perioada de repauz recomandata in acest caz.
Probabil ca era suficienta doar dorinta lui Adrian pentru a face acest articol, numai ca intamplarea a facut ca printre cunostintele mele sa se mai intample doua accidente, ambele la barbati cu varste destul de fragede care practica fotbalul .
Cand am intrebat care este problema si ce au, nu a reusit niciunul sa-mi spuna daca este entorsa sau luxatie, ceea ce m-a pus un pic pe ganduri. Am realizat ca sunt putini oameni care stiu care este diferenta dintre ele, asa ca am purces la cercetare.
Rezultatul l-am sintetizat in tabelul de mai jos, mi s-a parut ca forma aceasta de prezentare este mai usor de parcurs:
Entorse |
Luxatii |
-afectiuni ale aparatului locomotor care apar in urma unor traumatisme provocate prin supra-solicitarea articulatiilor |
-afectiuni ale aparatului locomotor care apar in urma unor traumatisme provocate prin supra-solicitarea articulatiilor |
– constau ruperea sau intinderea brusca a ligamentelor care leaga oasele |
– constau in deplasarea osului din pozitia din articulatie si ramanerea lui intr-o pozitie anormala; ligamentele si capsula articulara se rup, iar capul articular al osului iesi din cavitatea articulara si ramane asa. |
-durerea este la inceput discreta, insa se accentueaza in cateva ore. |
– durerea apare imediat, violenta, miscorandu-se in intensitate in zilele urmatoare |
Simptome: durere Umflaturi Echimoze In momentul producerii multe personae au senzatia de rupere a ligamentelor sau o trosnitura |
Simtome: rigiditate musculare durere, umflaturi deformatie si imposibilitatea de a misca articulatia in momentul producerii prsoana in cauza are senzatia ca-I fuge osul. |
– apar in urma unor miscari bruste, neasteptate si puternice cum ar fi o cadere |
-apar in timpul activitatilor care necesita intinderea muschilor si suportarea unei greutati in acelasi timp.
|
– apar cel mai adesea la glezna, incheietura mainii, genunchiul si laba piciorului. |
-apar cel mai adesea la glezna, genunchi, coate sau incheietuta mainii.
|
-Sunt de 3 grade, in functie de gravitatea lor: 1.cu elongatii ale unor ligament sau tendoane; 2. Cu elongatii mai puternice insotite de ruperea lor partial;3. Cu ruperea complete a unui ligament si evtual lezarea altuia |
– |
Avand in vedere ca au cauze comune :
- un soc;
- o miscare fortata
- ridicarea obiectelor grele;
- suprasolicitarea liamentelor;o malformatie, mai rar
si simptome similare, este dificil sa pui singur/a un diagnostic. De aceea este recomandata vizita la medicul ortoped pentru a evita eventualele complicatii. Acestea pot fi imediate (deschdiderea articulatiei, sange in articulatie, ruperi ale vaselor – risc de paralizie sau cangrena), dar pot aparea si mai tarziu (necroza aseptica- moartea unui tesut osos, compresiuni nervoase, calcifiere ale hematoamelor).-
Totusi este important sa cunosti care sunt masurile de prim ajutor in caz de entorse si luxatii, nu se stie niciodata cand este nevoie sa le aplici. Deci ce trebuie sa faci:
1. sprijina piciorul accidentat de un obiect inalt de 30 de centimetri, daca accidentul s-a produs la picior;
2. indeparteaza hainele sau bijuteriile din zona articulatiei lezate;
3. aplica gheata cat de repede posibil, preferabil in primele minute de la producerea traumei;
Gheata trebuie pusa intr-o punga pe care sa o invelesti ulterior intr-un prosop pentru a evita contactul direct cu pielea. Gheata este un adevarat dusman al durerii, amortind zona si prevenind transmiterea durerii de la nerv la creier. Stimuleaza constrictia vaselor sanguine locale, opreste hemoragia interna si reduce eliberarea histaminci, limitand astfel inflamarea. Tinand inflamatia sub control, gheata contracareaza un impediment major in vindecarea rapida, deoarece inflamatia tinde sa limiteze miscarea in zona lezata, permitand muschilor si articulatiilor sa se rigidizeze.
Aplica gheata pe locul afectat timp de 15 – 20 minute, apoi indeparteaz-o pentru aceeasi perioada de timp. Aplica din nou pentru alte 20 minute la fiecare 3-4 ore, in primele 24 de ore sau pana cand nu mai persista nici un semn de inflamatie.
Ai grija sa nu exagerezi cu gheata. Zona trebuie sa amorteasca usor si sa se inroseasca, nu sa se albeasca, ceea ce este un semn ca circulatia a fost grav redusa. De asemenea, gheata nu trebuie folosita la persoanele cu deficiente circulatorii, boli cardiovasculare sau diabet.
In cazul afectiunilor usoare tratamentul se continua la domiciliu si consta in:
1. Bandajeaza articulatia afectata cu o fasa elastica, sub forma cifrei 8, care ajuta la reducerea unflaturii si diminuarea durerii. Nu trebuie strans prea tare. Daca observi ca zona se invineteste, mai desfa bandajul.
2. Repaosul total este recomandat. Evita sa folosesti articulatia afectata. Daca durerea si edemul au inceput sa slabeasca dupa primele 24 – 48 de ore, poti sa treci de la aplicatii reci la aplicatii calde, respectiv bai de plante. Introdu partea afectata intr-o cada sau intr-un lighean cu apa calda in care adaugi un ceai rezultat din infuzia unui kg. de flori de musetel si menta uscate. Datorita apei calde si a plantelor, aceasta operati are un efect sedative asupra sistemului nervos central.
O alta baie menita sa linisteasca durerile musculare si articulare este cea realizata din combinarea a cite doua linguri de radacina de brusture, frunze de tataneasca si salvie. Infuzeaza aceste plante intr-un litru de apa fiarta, lasa-le sa stea 10 minute, strecoara si adauga in apa de baie.
Apa de mare are efect calmant asupra durerii si face ca articulatia sa se umfle mai putin. Se recomanda bai zilnice cu apa de mare sau cu solutie salina obtinuta din sare de mare. Tine scufundata articulatia afectata.
Concomitent cu aceste bai de plante, executa o serie de miscari usoare. Misca pana ce simtiti durere, dar nu mai mult. Fa acest lucru de trei-patru ori pe zi pana ce miscarile renvin la normal. Daca leziunea incepe sa se umfle din nou, treci inapoi la gheata, suspendare si compresie.
3. Ia vitamin C pentru ca ajuta la formarea colagenului, o proteina fibroasa aflata in tesutul conjunctiv, in oase si in peretii vaselor sangne. Colagenul ajuta la unirea celulelor intre ele. Fara ea vasele sanguine denvin slabe si fragile, permitand mai usor sangelui sa se scurga in tesuturile din jur si sa produce vanatai. Doza recomandata este de 2-5 g/zi.
4. Utilizeaza remediile naturale pentru ca pot grabi procesul de vindecare prin prevenirea inflamatiei, cresterea circulatiei si reducerea durerii locale in leziunile musculare si articulare.
Cele mai cunoscute plante medicinale eficiente in aceste afectiuni sunt :
1. Tataneasa: pe terapiinaturiste.ro am gasit prezenatarea pe larg a modului de utilizare a tatanesei, pe care-l redau mai jos:
– tinctura
Se pun 20 linguri rase de pulbere de tataneasa (obtinuta prin macinare cu rasnita electrica de cafea) intr-un vas. Se adauga apoi alcool de 75 de grade (trei parti alcool alimentar de 96 de grade si o parte apa), atat cat sa cuprinda pulberea si sa ramana o pelicula de alcool de 4-5 cm deasupra. Se lasa la macerat vreme de 10 zile, apoi se stoarce si se filtreaza. Se tine in sticlute mici, inchise la culoare.
– unguent
Cea mai buna alifie de tataneasa se obtine casnic, pe suport de unt si ceara de albine. Se pune un pachet de unt intr-o oala si se fierbe pe foc de intensitate medie, inlaturandu-se spuma din cand in cand. Dupa 15-20 de minute, niste sedimente inchise la culoare se depun pe fundul cratitei, iar untul ramane limpede. Atunci se ia de pe foc si se trece untul incins, limpede (fara vreun sediment de pe fund), intr-o alta oala curata, in care se adauga si un bob de ceara de albine de marimea unei alune (se gaseste la apicultori), dupa care se amesteca bine. Atunci cand amestecul de unt limpezit si ceara este gata sa se intareasca, se adauga 3-4 linguri cu varf de pulbere de tataneasa, obtinuta prin macinare, urmata de cernere cu sita pentru faina alba. Se amesteca pana la omogenizarea completa, dupa care se lasa sa se raceasca si se pastreaza in frigider. Cu aceasta alifie se ung locurile afectate de 2-3 ori pe zi.
Fares are in oferta crema de tataneasa pentru situtia in care preferi s-o cumperi: alifie
– pulbere
Radacinile uscate se macina fin cu rasnita de cafea. Daca mai raman bucati nemacinate, acestea se cern. In principiu, doza la adulti este de o lingurita de trei ori pe zi. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, apoi se inghite cu putina apa. La copiii intre 2 si 12 ani, doza se injumatateste, iar la copiii sub 2 ani se reduce la o treime. Tratamentul intern cu tataneasa se face vreme de maximum doua luni, dupa care se face o pauza de 14-21 de zile.
– cataplasme
Se aplica comprese cu tinctura de tatanesa sau se face un masaj foarte usor cu alifie de tataneasa. Prin acest tratament facut zilnic, vreme de macar o saptamana, perioada de vindecare se scurteaza cu pana la jumatate.
2.Ceapa: calmeaza durerea si induc o stare generala de bine.
– cataplasma: Taie ceapa fin, pune-o pe un strat de vata si un bandaj, presara deasupra sare si aplica cataplasma pe locul afectat. Pune deasupra 3 straturi protectoare de plastic. Dupa indepartarea cataplasmei spala locul cu otet de mere diluat.
3. Varza: sunt de mare ajutor pentru retragerea umflaturii de la nivelul articulaţiei.
– cataplasma: Se aplica pe locul afectat 3 straturi de frunze de varza si se tin cateva ore. Varza trage din lichidul acumulat in articulatie.
4. Arnica– este foarte utila in entorse
– – cataplasma: Prepara un decoct cu 5-20 g de flori la 1 litru de apa. Se face o cataplasma cu acest decoct. Sau inmoaie flori si Frunze de arnica si aplica-le pe locul dureros.
– – tinctura : se scot petalele si se adauga intr-o sticla pana acopera 2/3 din volumul ei. Se adauga apoi alcool rafinat 38-40% si se lasa la macerat timp de 2 saptamani. Se strecoara si se pune in sticlute cu filet. Tinctura din farmacie are un continut mare de alcool si trebuie diluata inainte de folosire pentru a nu irita pielea. Cu aceasta tincture se frectioneaza locul dureros.
– – unguent
5. Cimbru:
– ulei: de obtine din flori prospete de cimbru sau cimbrisor care se introduce intr-o sticla si se se acopera ulei de floarea soarelui. Se lasala macerat in loc calduros timp de trei saptamani. Cu extractul obtinut se ung articulatiile afectate de mai multe ori pe zi.
Ulei gata preparat gasesti aici.
6. Sunatoare
– Ulei de sunatoare, preparat din 0,5 kg planta macerata timp de 4 zile la un litru ulei de
floarea-soarelui si 1/2 1 vin alb. Apoi se fierbe 4 h la baie de apa, pana ce se evapora
vinul. Se strecoara si se pastreaza in sticlute colorate, la intuneric. Se fac frectii.
Gata preparat: aici
7. Brusture: calmeaza durerea
–cataplasma: frunzele proaspat culese se zdrobesc si se aplica direct pe locul afectat. Se leaga cu o fasa.
– comprese cu terci din radacina
– decoct din 10-15 g la 1 litru apa sarata, cu fierbere 5 minute
8. ardei iute– pentru entorse- calmeze durerea si sa accelereze vindecarea.
– cataplasma: da in clocot 1/4 cana cu otet. Adauga suficient praf de ardei Cayenne pentru a obtine o pasta. Inainte de a folosi aceasta cataplasma aplica pe piele ulei de masline. Intinde pasta pe un pansament si aplica-l pe zona afectata. Lasa sa stea 2 ore.
9. Untul pamantului– pentru vindecarea ligamentelor întinse.
– Macerat -planta se curata de coaja, se rade fin pe razatoarea mica, se pune într-o sticla si se toarna deasupra gaz pana se umple 3 sferturi de sticla. Lasa la macerat 8 zile. Unge zilnic partile dureroase cu preparatul obţinut, timp de 7-8 zile.
10. Coada-calului, remediu traditional european, care este una dintre cele mai bune surse de siliciu si de alte substante minerale ce intra in constitutia colagenului. Este folosita pentru calmarea durerilor articulare.
Mod de administrare;
– decoct din 2 lingurite la 200 ml apa
11 Bitter suedez
Mod de administrare:
Compresa: stropeste o bucata de paine neagra cu bitter suedez, pune-o intr-un saculeţ de tifon si leaga saculeţul pe locul afecta pana se usuca, după care o schimbi. Acest tratament este foarte util pentru vindecarea articulatiilor, chiar si atunci cand problema este mai grava. S-au obtinut rezultate foarte bune si in cazul in care in dreptul articulatiei se produce inflamatia pungilor seroase de sub piele( bursita).
Mod de prepare bitter suedez, formula bazata de 12 plante care se gasesc pe terotoriul tarii noastre publicata pe click.ro.
Compoziţie: 10 g aloe (frunze), 5 g rasina de brad, 2 g radacina de sofran sau de stanjenel, 10 g salcam (flori), 10 g dafin (frunze) sau scortisoara, 10 g troscot sau radacina de rubarbar, 10 g gentiana, 10 g frasin ( frunze), 4 g fenicul sau anason, 5 g scaiete (radacina), 10 g angelica, 10 g ienupar (boabe) pisat. Acest amestec de plante, bine uscate la soare si macinate, il pui intr-o sticla de doi litri cu gatul larg si torni peste ele un litru si jumatate de votca sau de alcool alb de secara. Se pune sticla la soare si, după 14 zile de macerare, filtrezi lichidul si-l pui intr-o sticla de culoare inchisa , intr-un loc racoros.
Cu acelasi efect poti folosi si otetul de mere.
12. Galbenele: cu efect cicatrizant su antiinflamator
– tinctuta: se pun intr-un borcan cu filet douazeci de linguri de pulbere de flori de galbenele, peste care se adauga doua cani (500 ml) de alcool alimentar de 70 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se frectioneaza locul afectat.
– unguent:Se prepara din sapte linguri de unt, trei linguri de flori proaspete marunt tocate si cate o lingurita de miere zaharisita si ceara de albine (ambele le gasim in piete la apicultori). Mai intai se pune intr-un vas, la foc mic, untul si se lasa pana devine lichid, dupa care se adauga cele doua linguri de planta fin tocata, mierea si ceara. Se lasa combinatia pe foc vreme de 10 minute, se amesteca cat sa se dizolve complet, dupa care se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca. Cat mai este cald se filtreaza preparatul printr-o strecuratoare curata si se toarna intr-un borcan, care va fi inchis si lasat in frigider, unde se poate pastra pana la trei luni.
13. pelin– sub forma de cataplasme aplicate pe artriculatia afectata.
Nu este steril si nu poate fi folosit pe rani deschise. In caz de rani deschise, foloseste un unguent din farmacie.
Tot pentru vindecarea şi disparitia vanatailor consuma ananas deaoarece contine o substanta numita bromelain. Studiile clinice au demonstrat ca bromelaina are proprietati antiinflamatoare si de vindecare a ranilor. S-ar parea ca bromelaina ajuta la descompunerea fibrinei, o proteina sanguina de baza in procesul de coagulare. Aceasta permite un mai bun drenaj al tesuturilor si reduce durerea si umflatura locala.
Ananasul contine si serotonina, un neurotransmitator care ajuta la buna functionare a nervilor din zona afectata, favorizand refacerea tesutului nervos distrus.
De asemenea consuma multe cirese, afine, zmeura si mure. Oamenii de stiinta au constatat ca acele componente care le dau acestor fructe culoarea lor albastru-rosiatica inchisa pot mari forta si integritatea muschilor, a vaselor sanguine si a oaselor.
Toate remediile se refera la perioada imediat urmatoare traumatismului, pe masura ce timpul trece eficacitatea lor scazand. Din pacate Adrian spunea ca are deja mana imobilizata in gips, sper insa ca va obtine o imbunatire a starii sale dupa inlaturarea gipsului.
Inchei cu o recomandare: Evita pe cat posibil fortarea articulatiei inainte de refacerea ei completa chiar daca aceasta ar insemna sa nu iesi din casa o vreme ori sa face o pauza din activitatea sportiva.
O repetare a aceluiasi traumatism creste riscul de a dobandi o instabilitatea a articulatiei, caz in care va fi nevoie de multa munca pentru a o corecta. Cu cat varsta e mai inaintata sau instabilitatea mai veche, cu atat mai grea este recupererea, aceasta fiind posibila doar partial.
In concluzie, daca primesti primul ajutor in mod corespunzator, respecti perioada de repauz evitand fortarea articulatiei afectate pana la vindecarea completa a acesteia si folosesti plante medicinale, sub indrumarea unui specialist, timpul de vindecare se reduce considerabil.
Astept un comentariu cu povestea ta, sunt sigura ca putem trage invataminte din ea!
Nu uita sa dai un like sau un share daca gasesti informatia utila!
In articolul urmator vom vorbi despre leurda.
Pana atunci multa sanatate!
Cu prietenie,
Elena Badea.
PS: Am detaliat acest subiect intr-un e-book pe care l-am gandit ca un ghid practic. Daca esti intersat/a trimite-mi un mesaj pe elena@infuziedasanatate.ro. Pretul sau este 10 lei.
Surse:
http://www.medicinasanatate.ro/entorse-si-luxatii/
http://www.doctoracasa.ro/reumatism/552.html
http://www.terapiinaturiste.ro/fitoterapie-catalog-plante-medicinale.php?planta=Tataneasa
http://www.boli-medicina.com/medicina-naturista/Aparatul-locomotor-bolile/Muschi/Entorse-luxatii-BM
http://www.click.ro/lifestyle/sanatate/trebuie-stiti-elixir-Bitterul-suedez_0_1531646908.html-COM.ph
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Articolul e interesnt, bine documentat, dar parca un pic prea lung. Parearea mea este ca era bine sa te limitezi la 2-3 plante, eficiente pt cazul in speta.
Multumesc, Mihai.
Poate ca ai dreptate, dar asa fiecare isi alege ce i se potriveste:)
CU prietenie,
Elena.
Se pare ca pe site-ul tau apare ora GMT, nu cea ptr Romanaia.
Verific si modific daca e asa, multumesc!
Elena.
articol bun,l-am citit tot,deoarece…Azi dimineata dupa trezire,m-am rasucit pe spatesi m-am pregatit sa ma dau jos din pat,ridicand putin piciorul stang,pentru a ajunge pe marginea patului.Am simtit o dizlocare usoara a incheieturii labei piciorului- pe care nu am bagat-o in seama- si un pic de durere,durere cara s-a accentuat in 4-5 ore de activitate normala,iar incheietura s-a umflat circular,odata cu o urma de amorteala a degetelor.Am cautat lamuriri ,am selectat si am folositcompresa rece si repaus la pat.Peste 2-3 ore am sa mai vad cum stausi ce masuri o sa iau. Am facut ce trebuie? Multumesc,am citit si corepondenta cu dvs. MULTA SANATATE!!! Emil. 27/7/2013 12.10
Da, masurile luate sunt cele recoandata in entorse usoare, ceea ce pare sa aveti dvs. Daca totusi nu apare o imbunatatire dupa primele 24 de ore, va sfatuiesc sa consultati un medic de specialitate!!!
Cu prietenie,
Elena Badea.
bun,in legatura cu mica problema,care incepe sa se rezlove.Multumesc pentru raspunsul amabil si prompt.Cinstit,nu il sateptam ,si mai ales asa de repede.sotia stia de varza,de galbenele, de biter,ii place ardeiul iute si foloseste otetul de mere la mancare si la intepaturile de insecte.Ea e as.obstr.gine. pensionata,nu i-am spus si s-adus la baie de saramura (lac sarat de salina), iar eu am facut ceea ce deja stiti.Aveam o parte din remedii in casa,dar ea e d.na dr. local,asa ca… totul incepe sa se termine cu bine.Multumesc si un sfarsit de saptamana placut. Emil.
Ce ma bucur ca sunteti bine!!!
Daca nu mi-ati fi lasat aici un mesaj, v-as fi trimis un mail ca sa aflu care este starea dvs.!
Multe sanatate!
Cu prietenie,
Elena Badea.
:E bine,bine.Aproape nu ma doare,dar pasesc inca cu grija si mai atent.Va trece si ma voi ingrijora de carcei nocturni la picioare,de inghitit cu dificultate,de dureri degenerative(la coloana,incheieturi ,ochi si multe, multe altele).ne obisnuim cu o parte din ele,o parte le tratam,iar restul il ignoram. Sunteti o persoana dedicata,atenta. Va las cu bine si al nevoie o sa mai revin. cu simpatie, Emil.
azi dimineata mi-am luxat laba piciorului drept, ma doare ingrozitor, dar durerile le am abia dupa 12 ore. Am pus comprese cu gheata si acum am pus foi de varza … nu stiu dimineata cum o sa fie cand m-oi trezi , mai vorbim , noapte buna!
Buna dimineata! sper din tot sufletul sa se fi desumflat deja!!! Va rog sa luati in serios recomandarea de a mentine in repaos piciorul respectiv, e cea mai sigura cale de a grabi vindecarea!
Astept vesti…
Cu prietenie,
Elena Badea.
Foarte interesant articolul. Cuprinde numeroase sfaturi utile. Felicitari!
Sunt in perioada de refacere dupa o entorsa care s-a petrecut in urma cu 12 zile. Am aplicat comprese reci imediat dupa cadere, deoarece instantaneu a aparut o umflatura de marimea unui ou de gaina deasupra labei piciorului. Apoi medicul mi-a recomandat atela ghipsata pt 5 zile. La scoaterea ghipsului am constatat ca umflatura s-a retras, dar nu definitiv, ba chiar s-a extins, astfel incat si acum, dupa aproape 2 saptamani, laba piciorului afectat este mai umflata decat a celuilalt, de la degete pana la maleola. In momentul caderii am auzit zgomotul caracteristic unei rupturi si am simtit o durere acuta timp de cca 1 minut. Cred ca s-au rupt niste vase de sange, deoarece laba piciorului este vanata pe toata zona umflata. Vanataile apar mai intense uneori in anumite zone, iar alteori se atenueaza. Nu reusesc sa gasesc informatii despre ruperea vaselor de sange si refacerea lor. Eu pot sa pasesc, dar simt durere in momentul aplicarii unguentelor antiinflamatoare. Este normal sa persiste umflatura dupa atatea zile? Dar vanataile? Este normal ca ele sa se accentueze?
Va multumesc anticipat pentru sfat!
In mod normal umflatura se retrage dupa 48 de ore daca recurgeti la repaos total al articulatiei. Daca ati utilizat-o, timpul de vindecare va fi mai lung.
Eu va recomand sa va intoarceti la medicul care v-a vazut prima data pentru ca dumnealui stie care este situatia concreta (sau la un alt medic cu radiografia initiala, daca in acesta nu mai aveti incredere).
Unguentele antiinflamatorii v-au fost recomandate de medic?
Pentru refacerea vaseleor de sange este recomandata cura cu ulei de catina sau cea cu afine.
Sper sa aud de la dvs. vesti bune cat mai curand posibil!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Va multumesc pentru raspunsul rapid!
Am recurs la repaos total al piciorului timp de 5 zile, cat am purtat ghipsul. Mai mult, am tinut mai tot timpul piciorul sprijinit la inaltime, atat ziua , cat si noaptea. Radiografia nu a impresionat pe nimeni: atat medicul de garda de la Urgente, cat si specialistul, au citit ca nu sunt fracturi, nici fisuri, iar asta a fost tot. Nu mi s-a recomandat niciun fel de medicatie, dar am inceput sa folosesc unguentele respective dupa ce am scos ghipsul, cand am vazut ca piciorul era inca umflat si vanat.
Bun, atunci indraznesc sa afirm ca ar trebui sa renuntati la alifii si sa incercaci cataplasma cu varza alternativ cu cea cu ceapa. Sunt la indemana si ar trebui sa aiba efecte benefice asupra articulatiei afectate!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Asa voi face. Va multumesc!
Cu mare drag. Astept vesti bune de la dvs 🙂
Elena.
Buna seara.Asa mi s-a intamplat si mie joi dimineata.Eram la servici,si ducand gunoiul,m-am impiedivat de o fala de pavaj iesita de la locul ei.Am cazut pe mana stanga.Am pus gheata,dar durerea persista,asa ca am sunat sotul si am plecat la spitalul mare la prim ajutor.Dupa i asteptare de aproape 4h,mi s-a facut raze X( e entorsa) si doctorul care era de servici, a pus asistenta sa ma panseze.Dar asistenta m-a pnasat strans si pana sambata am avut dureri imense.Sambata ,m-am dus la o clinica de stat,unde mi s-a schimnat pansamentul,dar mi l-a legat mai usor.
Durerile persista,in sens ca nu pot lua nimic cu mana stanga si ultimele 2 degete(unelarul si cel mic),cand inchid mana,ma doare tare in incheietura.
As dori sa adlu parerea dumneavoastra.Ce se poate face in acest caz.
Multumesc anticipat,
Unei entorse ii trebuie aproximativ 3 saptamani ca sa se vindece complet, asa ca este normal sa simtiti inca durere. Parerea mea este ca nici nu ar trebui sa mai incercati sa fortati articulatia, ganditi-va ca acolo a avut loc o fortare a ligamentelor si de multe ori se intampla ca si tesuturile din jur sa fie afectate! Va rog sa va ganditi la faptul ca o articulatie care a suferit o entorsa va fi predispusa la o alta, asa ca luati in serios perioada de repaos recomandata!
Intre timp, puteti aplica cataplasma cu varza alternativ cu cea cu brusture care ar trebui sa va aline durerea.
Sper sa aud vesti bune de la dvs. cat mai curand!
Elena Badea.
eu care stau la comp
Tocmai ce am avut o entorsa si am folosit unguentul cu arnica.
Sunteti multumir de rezultat?
Ieri, venind spre casa, cumva am calcat stramb cu piciorul drept. Am pus gheata si mi-am bandajat piciorul. Dupa ce am citit articolul dumneavoastra, cred ca este o entorsa foarte usoara, caci nu am dureri, decat atunci cand merg si nu este aproape deloc umflat acum. Ma ingrijoreaza, totusi, ca o mica parte s-a invinetit.
Am hotarat sa am repaus total pentru cateva zile, insa sper sa fie indeajuns…
Repaosul este cea mai buna cale de agrabi vindecarea. Nu este anormal sa se invineteasca, dar daca persista mai mult de cateva zile, mergeti la medic!
O cataplasma cu frunze prospete de brusture ar fi foarte buna…
Elena.
Buna
Ma numesc Stefan si am avut 7 luxatii la umar si am incercat cu frunze de varza chiar este un remediu foarte bun
Multumim pentru aceste articole importante.
Cu drag, Stefan, ma bucur sa aud ca ti-au fost de folos 🙂
Multumesc pentru faptul ca te-ai intors si ai vorbit despre rezultatele obtinute!
Cu prietenie,
Elena Badea.
BUNA seara as dori sa stiu la ce va referiti cand spuneti ca la fel Ca biterul suedez „Cu acelasi efect poti folosi si otetul de mere” adica sa tin compresa cu otet de mere nediluat? Va multumes anticipat ..din suflet!
Da, sub forma de compresa.
Sanatate multa!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Bună ziua
Acum 2 săptămâni m.am lovit la fotbal
Am fost la medic mi.a spus ca am entorsa de gradul 3 la glezna, mi sa spus sa stau cu atelă 3 săptămâni, ce sa fac sau cu ce sa.mi dau sa se vindece mai repede?
Va mulţumesc
Sa respectati pauza recomandata 🙂 Stiu ca va este greu, dar repaosul este esential in vindecarea unei entorse! dupa ce veti indeparta atela, puteti aplica unguent cu arnica.
Sanatate multa!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Acum o luna de zile am cazut si cred ca am o entorsa la laba piciorului stang.Mi-am pus comprese reci cu gheata alternativ timp de doua zile ,apoi infasurari cu frunze de varza bine presate A trecut deja o luna si umfatura de la laba piciorului persista.Dureri nu mai am.Merg insa nu pe distante mari.Nu am fost la medic pentru ca am mai avut ceva asemanator insa la glezna si s-a vindecat.Imi puteti da un sfat in legatura cu umflatura care o am in prezent.Va multumesc mult!
Cel mai bine ar fi sa mergeti la un medic ortoped, acolo veti gasi raspunsurile pe are le cautati.
Masurile pe care le-ati luat sunt corecte si articulatia ar fi trebuit sa se dezumfle pana acum, mai ales ca, din cate inteleg eu, ati respectat perioada de repaos.
Cu prietenie,
Elena Badea.
Perioada de repaus a fost cat de cat dar nu am stat toata ziua in pat. Am avut totusi grija sa nu il solicit prea mult.
Buna dimineata! Sunt de o luna jumatate la pat, am entorsa de gradul 1. Am facut radiografii la Sp. SF. Pantelimon, au zis ca este entorsa. S-a umflat in a 2,3 a zi, am pus gheata si am stat cu piciorul ridicat. La cateva zile ,prietenul meu m-a pus sa imping de frigider , desii-am zis ca nu pot si am.simtit cum s-au lasat tesuturile , s-au intins sau ce o fi acolo si din acel moment am stiut ca s-a agravat. Dupa un timp de repaos, am devenit autonona prin casa, sa pot sa calc si merg usor, si fiind singura , nu mi am dat seama , am ridicat un bidon de 5 l de apa sa imi pun apa intr-o sticla mai mica, iar s- au intins ce o fi acolo si iar am avut dureri, am stat la pat. A venit cineva care face kinetotertapie , mi-a zis sa fac exercitii si sa imping in perete, sa l pun sa lucreze, desi eu aveam dureri. Am facut febra la picior, precizez ca am si ceva probleme neuronale la emisfera stanga, iar piciorul afectat este cel drept, la glezna unde am entorsa. Persista durerile in locul unde a fost trauma, s-a atrofiat piciorul, si-a schimbat forma fata de celalalt, e mai slab si talpa mai subtire, in continuare nu pot sa clac in el din cauza acestor dureri si nu stiu ce sa fac. Un alt fizioterapeut a venit acasa si mi-a dat exercitii mai usoare si sa pun cataplasma cu cartof ras, seara. Ieri, pt ca nu mi simt nervii de pe talpa piciorului si ma durea , am pus gheata si am dureri. Pe RMN a zis ca am avut ligamentele rupte si ca s-au vindecat. Asta e ce mi-a zis mama mea, ea a fost sa ia rezultatul. Se pot oare vindeca de la sine? Si daca da, de ce am durere constant la glezna, unde e trauma,. Nu mai e umflat, dar s-a atrofiat, si in centrul talpii de asemeni simt durere. Ce pot sa fac, cu aceasta durere, cum sa o tratez, ce sa fac pt a merge ca sunt la pat de o luna si jumatate Este normal ca piciorul sa-si modifice forma si sa fie mai subtire? Isi mai revine la normal? Ce sa fac pt durere si sa se vindece si sa incep sa pasesc? Multumesc frumos! Toate cele bune! Alina Bucuresti.
Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat si-mi exprim speranta ca pana acum problema dvs. sa se fi rezolvat!
Ligamentele se pot vindeca mai ales ca ati avut perioade in care nu ati folosit piciorul. Faptul ca nu l-ati folosit a dus la atrofierea muschilor si de aceea pare mai subtire.
Pentru retragerea umflaturii de foloseste cel mai adesea frunze de varza proaspata. Iar pentru durere noi folosim frumze de brusture pe care, ca si pe cele de varza, le bat bine si apoi infasor piciorulcu ele si leg cu o fasa astfel incat sa se imobilzeze glezna.
Utila este arnica, un unguent pe baza de arnica ar putea fi de ajutor.
Radiografia ar trebui refacuta dupa ce se retrage umflatura ca sa fie mai clara.
Daca nu este mai grav, entorsele se rezolva cu repaus.
Sper ca mesajul meu sa va gaseasca deja sanatoasa!
Cu prietenie,
Elena Badea.