De ce plantele medicinale? Iata un posibil raspuns!

Salut,

Exista sau a existat  probabil, pentru fiecare om, la un  moment dat,  intrebarea  “de ce sa aleg plantele medicinale?”, mai cu seama daca este parte din generatia mai tanara, care a crescut intr-o era a exploziei produselor farmaceutice de sinteza, cu efecte imediate asupra simptomelor.

Nu este si in cazul meu 🙂 eu am crescut practic in preajma lor, mi-au fost administrate de mica, fac parte din istoria mea…toata copilaria mea are miros de plante datorita bailor pe care bunica mi le facea vara, afara, in copaie, bai parfumate cu musetel, maghiran, odolean (astea sunt doar cateva din cele pe care mi le amintesc…).

Bunica stia ca plantele au rol preventiv, asa ca m-a protejat asa cum stia dansa mai bine! Si a avut rezultate extraordinare as zice, din moment ce eu nu-mi amintesc sa fi fost vreodata la medic cand am fost mica!

Cu siguranta am fost racita, ca toti copiii de pe acest pamant, dar imi trecea cu ceaiuri, bai cu plante si multa iubire  🙂

Articolul de fata isi propune sa-ti ofere cateva informatii importante, as zice, care sa te ajute sa gasesti mai usor raspuns la intrebarea din titlu.

Sunt plantele medicinale toxice?

Plantele medicinale sunt printre cele mai sigure leacuri de pe pamant. Asta nu inseamna, desigur, ca nu exista plante toxice sau remedii din plante ce pot provoca efecte secundare sau reactii adverse in organism.

Fitoterapia, ca sistem de vindecare, a reusit sa demonstreze in timp importanta unor specii de plante si, totodata,  a inregistrat si cercetat temeinic plantele cu efecte secundare toxice.

Ocazional, o planta poate stimula o reactie adverse la un individ, fara ca aceasta sa insemne ca planta respectiva este toxica ci doar ca respectivul individ a facut o alegere neinspirata.

Spre exemplu, capsunile sunt un veritabil deliciu pentru unii, dar o substanta otravitoare pentru altii. Faina din grau, un aliment perfect inofensiv, e un alergen pentru multi oameni si poate provoca reactii grave in cazul unora.

Pe de alta parte, numai in SUA circa 100000 de oameni mor anual  in urma reactiilor adverse la medicamentele alopate prescrise in mod legal, aceasta reprezenatnd a patra cauza de mortalitate in randul americanilor.  In plus, peste  doua milioane de probleme grave, dar neletale, sunt provocae anual de produsele farmaceutice.

Nu s-au raportat insa eventuale decese cauzate de folosirea remediilor fitoteraputice.

Vorbim despre SUA pentru ca la noi nu exista date statistice de acest fel, cel putin eu nu am reusit se le gasesc.

Orice planta, chiar si cele mai sigure si mai intens studiate, poate avea efecte diferite in cazul unor indivizi diferiti, mai ales daca se depaseste doza zilnica  recomandata!

Desi se intampla rar, reactia negativa la plantele medicinale este intens mediatizata starnind panica in randul utilizatorilor de plante. Daca si reactiile la medicamentele alopate ar fi mediatizate cu aceeasi fervoare, am avea stiri despre aspirina in fiecare zi.

Totusi, oricat de rare ar fi aceste reactii adverse, este intotdeauna intelept sa sa manifestam precautie cand folosim un remediu fitoterapeutic pentru prima oara, mai ales cand il administram copiilor.

Moduri de folosire a plantelor medicinale

Fitoterapia foloseste plantele in diverse moduri:

  • proaspete sau uscate,
  • intregi sau in parti (frunze, flori, radacini, coji, fructe, sucuri)
  • sub forma de:
    • decoct, infuzie sau macerat, pentru baut,
    • gargara, inhalare sau
    • aplicare de comprese sau cataplasme.
    • se pot prepara tincturi, siropuri, lotiuni, crème ,
    • se pot extrage uleiuri esentiale sau plantele pot fi uscate si transformate in pudre.

Tipuri de plante medicinale

Plantele medicinale actioneaza intr-o multitudine de moduri  in functie de compusii chimici pe care ii contin, motiv pentru care ele sunt clasate in mai multe categorii:

  1. Plante adaptogene– care maresc capacitatea organismului de a se adapta la stress si intaresc sistemul imunitar
  2. Plante alterative– care curate sangele si il purifica prin stimularea functiei hepatice;
  3. Antioxidantii– care au capacitatea de a tine sub control sau de a elimina radicalii liberi din organism, reducand oxidarea celulara;
  4. Tonicele cardiace– sustin functionarea si sanatatea inimii si a sistemului vascular
  5. Calmantele– care au actioneaza la nivelul sintemului nervos central si periferic avand efecte relaxante, revigorante, antispastice sau de stimulare a acestuia;
  6. Stimulentele– activeaza si energizeaza organismul actionand direct asupra sistemelor sale;
  7. Plante tonice– hranesc si ajuta la dezvoltarea tesuturilor si a functiilor organismului; sunt poate cele mai importante plante deoarece sporesc forta vitala si asigura longevitatea;
  8. Plante pentru sustinerea capacitatilor mintale ajuta creierul sa ramana activ, factor important in procesul de imbatranire.

Cand se folosesc plantele medicinale?

Desi fiecare dintre noi este unic, exista cateva situatii in care plantele medicinale pot constitui alegeri mai bune decat remediile alopate:

  • Ca medicina preventiva– asa cum am amintit mai sus, plantele medicinale pot mari capacitatea organismului de a se adapta la stress si intaresc sistemul imunitar. Obisnuite cu plantele de leac de mii de ani, organismele noastre au o legatura innascuta cu ele, le recunosc la cel mai profund nivel si le utilizeza eficient.
  • Pentru problemele de zi cu zi precum contuzii, entorse, inflamatii, taieturi, rani, raceli, stari febrile sau arsuri minore. Planele pot fi si solutii prompte de prim-ajutor in situatii de urgent in care nu dispunem de asistenta medicala sau in care aceasta urmeaza sa ne fie acordata;
  • Ca agenti terapeutici– in cazul tratamentelor mai dure ca cele pentru sida, cancer, scleroza multimpla si boli autoimune

Cum se folosesc plantele medicinale?

Determinarea dozei optime pentru fiecare persoana in parte necesita abilitati, experienta  si spirit de observatie.  Este necesar sa iei in considerare :

  • planta (care este principala sa actiune, este sau nu toxica, are efecte adverse, cum este folosita in mod traditional);
  • persoana pentru care stabilesti doza (este sanatoasa sau nu, are o constitutie robusta sau fragile, este slabita, cat de des se imbolnaveste)
  • boala sau dezechilibrul pentru care se stabileste doza (stabilirea simptomelor, a cauzelor, daca este cronica sau acuta, daca este inflamatorie, daca se manifesta prin febra, frison sau ambele).

Daca ai o retinere in a stabili o doza personalizata, iata un tabel cu doza standard:

 Modalitati de preparare Doze pentru afectiuni cronice Doze pentru afectiuni acute
infuzie 2-3 cani zilnic, in cicluri, pana cand problema este rezolvata Un sfert sau o jumatate de cana, de mai multe ori pe zi fara a depasi 2-3 cani/zi, pana  cand simptomele dispar
extracte sau tinctura,  siropuri  ½- 1 lingurite de trei ori pe zi, in cicluri, pana cand problema este rezolvata  ¼-1/2 lingurite la fiecare 30-60 minute, pana cand simptomele dispar

Este important  sa-ti amintesti ca plantele se administreaza intr-un ciclu care este, dupa unii teraputi, de 5 zile cu 2 pauza, sau de trei saptamani cu una pauza, dupa altii.

Acest ciclu este menit sa dea timp de odihna si de asimilare organismului.

Fitoterapia sau medicina alopata?

Eu cred este ca este falsa idea ca fitoterpia si medicina alopata sunt incompatibile si ca, de fapt, ele sunt complementare si colaboreaza foarte bine.

In timp ce medicamentele alopate ucid bacteriile si virusurile, leacurile din plante consolideaza sau refac organismul.

In general, medicatia alopata are o actiune specifica, plantele, printr-un complex proces biochimic, iau in considerare persoana in intregime si reimprospateaza corpul la nivel celular.

Cand sunt administrate corect, plantele nu afecteaza senzatia innascuta de armonie a corpului, asa incat efectele secundare lipsesc cu desavarsire sau sunt foarte reduse. Folosirea fitoterapiei pentru a completa tratamentul alopat ajuta adesea la eliminarea sau la diminuarea efectelor adverse ale medicamentelor.

Desi unele dintre cele mai puternice plante nu trebuie sa fie folosite in combinatie cu medicamente alopate, majoritatea plantelor nu interfereaza cu actiunea produselor farmaceutice si pot fi folosite  in siguranta pentru a spori efectul tratamentului alopat.

In plus, este pacat sa nu beneficiezi de avantajele tehnologiei moderne care te ajuta sa stabilesti, cu mai multa acuratete, care sunt dezechilibrele care au dus la aparitia diverselor afectiuni.

Cele mai multe boli si dezechilibre pot vi inlaturate cu  hrana adecvata, odihna si tratamente naturiste blande.

Daca organismul nu da semne de insanatosire suficient de rapid, atunci ia in considerare vizita la medic!!!

 

Dezavantajele utilizarii plantelor medicinale

Ca sa pastraz o pozitie o echidistanta, corecta, enumar mai jos si limitele aplicarii preparatelor fitoterapeutice, astfel:

  •  efectele se instaleaza mai lent, deci este nevoie de rabdare- acesta este unul din principalele motive pentru care multi dintre cei ce au incercat remediile naturiste au renuntat in scurt timp;
  •  nu sunt indicate in urgentele medicale(cu foarte mici exceptii) sau chirurgicale si nici in cazul bolilor infectioase grave (ex. Septicemia, meningite, etc.)
  • deoarece planta este o entitate vie, cantitatea de principii active pe care o contine este variabila si este influentata de o serie de factori greu de controlat. De aici dezavantajul ca este dificil sa stabilesti un dozaj adecvat, precis.

 

Desi „De ce plantele medicinale?” este o intrebare cu un raspuns complex, ma opresc  aici din nevoia de a pastra dimensiunile materialului in limite care sa te ajute sa-ti pastrezi interesul pana la final.

Daca ai nevoie de alte informatii, scrie-mi intr-un comentariu la acest articol, imi voi face tot ce-mi sta in putere sa te ajut !

Cu prietenie,

Elena Badea.

In articolul urmator o sa vorbim depsre un subiect de sezon: leacuri din plante pentru arsuri solare 🙂

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

7 comentarii la „De ce plantele medicinale? Iata un posibil raspuns!

  1. Lucian

    Din intamplare am citit un articol despre Mana Maicii Domnului….,si ieri am gasit-o linga calea ferata….Stiti ceva despre aceasta planta buna la toate…, precum busuiocul…? Va multumesc, Luc.

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Multumesc, ma bucur sa aud asta 🙂

      Pentru fibrom uterin o solutie ar putea fi infuzia de sovarf- din doua linguri de planta uscata la 300 ml de apa fierbinte lasate la imfuzat timp de 15 minute, apoi racite pana la temperatura camerei. Se bea lichidul cald, cate 150 ml, de doua ori pe zi, cu 15 minute inainte de masa.

      Bine ar fi sa urmati cura sub supravegherea unei persoane specializate, fibromul uterin nu este o afectiune tocmai usoara!

      Cu prietenie,
      Elena Badea,

      Răspunde
      1. Corina

        Multumesc pentru raspuns! Unii medici mi-au propus chiar extirparea uterului, altii mi-au spus ca atat timp cat nu-mi face probleme, sa-l tin sub observatie. Optez pentru ceaiuri macar atat timp cat nu exista riscul sa mai creasca si sa-mi creeze neplaceri.

        Mai am o intrebare, daca nu deranjez. Pentru piatra la vezica urinara exista plante care sa o micsoreze sau sfarame? Mentionez ca doar cu un an in urma, o piatra de 23 mm a fost extrasa chirurgical, urmand ca anul acesta sa se depisteze o a doua de 17 mm. O fi trecut neobservata de atentia medicului sau s-a format intre timp … nimeni nu ne lamureste. De aceea, in locul altei operatii, am opta pentru varianta naturista.

        Răspunde
        1. ELENA BADEA Autor articol

          O planta indicata este troscotul care are efect diuretic si antiinflamator; este util in caz de infectii urinare, litiaza renala, retentie urinara;

          Se utilizeaza sub forma de infuzie preparata din 2 linguri de planta macinata oparite in 250 ml de apa fiarta lasata la infuzat timp de 30 minute, se administreaza 2-3 cani pe zi, inaite de masa, indulcite dupa gust.

          Avand in vedere situatia dvs. speciala, sfatul meu este sa faceti cura sub supravegherea unui specialist!

          Cu prietenie,
          Elena Badea.

          Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.