Salut,
Tu iti mai amintesti vremea cand erai pionier ?
Stau si ma gandesc uneori ca poate nu a fost chiar atat de rea ideea detasamentelor de pionieri….ignorand spalarea creierelor (care la nivelul comunei mele nici nu se manifesta) ideea de lucru in echipa, de colaborare dar mai ales, ideea de a-i obisnui pe copii cu responsabilitati era chiar faina ! Pe aceleasi valori se bate moneda si in zilelel noastre, doar ca metodele sunt altele…
Nu stiu cum statea treaba la oras, dar noi la tara aveam mereu obiective de indeplinit obiective care de multe ori se traduceau in colectarea de plante medicinale de la musetel, padadie si galbenele, la porumbe si macese…dintre toate cele mai urate imi erau galbenelele, le gaseam migaloase si urat mirositoare 🙂
Desi au un miros urat, galbenelele sunt niste plante miraculoase, cu o multitudine de utilizari, de la gradinarit si bucatarie, la medicina si cosmetica.
Denumirea sa stiintifica este Calendula officinalis si deriva din latinescul „calendae“ si diminutivul „ula“, care inseamna calendar mic, deoarece, florile se deschid la rasaritul soarelui si se inchid la apus, semnificand un calendar (E.I. Nyarady, 1964).
Originara din zona mediteraneana, creste spontan sau cultivata ca planta decorativa, in gradini, pe langa zidurile caselor, poteci, drumuri sau prin parcuri, raspandita si recunoscuta in toata Europa inca din Evul Mediu, aceasta planta cu flori galben-portocalii are puteri tamaduitoare nebanuite.
In trecut era numita si „floarea ploilor” deoarece atunci cand nu se deschidea era sigur ca vin ploile.
Cum o recunosti
Galbenelele sunt plante anuale cu radacina pivotanta lunga de cca. 20 cm si grosa pana la 1 cm.
Tulpina este erecta, inalta de 40-80 cm, cu 5-25 de ramificatii, foliata pana la inflorectente, pubescenta.
Frunzele sunt alterne, sesile, intregi, pubescente sau glabere.
Inflorescentele sunt antodii terminale (20-50 pe o tufa) formate din flori lingulae periferice, de culoare portocalie si din flori centrale sterile, tubuloase, galbene- portocalii.
Substante active
Florile de galbenele contin : flavonoide, carotenoizi, vitamina C, uleiuri eterice, substante amare, saponozide si alcooli triterpenici, steroli, acizi polifenolcarboxilici derivati, rasini, mucilagii.
Actiune terapeutice
Substantele active din flori au actiune :
- imunostimulatoare (datorita prezentei poliholozidelor omogene);
- antiinflamatoare, decongestiva, antiseptica;
- antimicrobiana (inhiba dezvoltarea E. colli, Stafilococus aureus, Candida albicans, Trichomonas);
- cicatrizanta (saponozide, carotenoide, flavone),
- grabeste vindecarea si regenerarea tesuturilor,
- regleaza ciclurile menstruale, carminativ;
- regleaza functia biliara prin principiile amare;
- actiune hipolipemianta (saponozide);
- coleretica (esteri cafeil-chinici);
- spermicida (saponozide);
- oestrogenica (steroli).
Indicatii terapeutice si utilizari
Majoritatea efectelor benefice constatate in medicina populara au fost confirmate de medicina stiintifica.
Uz intern: in tratarea inflamatiilor gastrointestinale, gastritelor hiperacide, ulcerelor gastric si duodenal, colecistitelor, dischineziei biliare atone si hipotone, cresterea secretiei de bila a celulelor hepatice, contra hemoroizilor (antiinflamator hemoroidal, cicatrizant intern); in tratarea bolilor de stomac; in tratarea dismenoreei.
Uz extern: tratarea leucoreei (secretiei vaginale), acneei, eczemelor, arsurilor, degeraturilor, micozelor, ranilor, muscaturilor de caini, ranilor purulente, ulceratiilor, arsurilor, abceselor, fistulelor, bolilor tegumentare, eczemelor, crapaturilor pielii, cojilor de pe pielea capului, entorse si luxatii
Cosmetica: pentru tratarea tenurilor uscate; igiena oculara (conjunctivite, blefarite), tratarea pleoapelor ridate.
Modalitati de utilizare
Infuzia – se pun 2 lingurite cu varf de floare uscata de galbenele in 250 ml apa clocotita. Din infuzie se bea caldut ceaiul de trei ori pe zi inainte cu o jumatate de ora de a lua masa pentru tratarea inflamatiilor gastrointestinale, gastritelor hiperacide, ulcerelor gastric si duodenal, colecistitelor, dischineziei biliare atone si hipotone, cresterea secretiei de bila a celulelor hepatice, contra hemoroizilor (antiinflamator hemoroidal, cicatrizant intern);
Tinctura – se obtine din20-30 grame de flori de galbenele proaspat culese care sunt introduce intr-un de sticla de un litru, peste care se toarna100 g alcool de 70-80 grade pana acopera florile in intregime. Vasul se aseaza apoi langa o sursa de caldura sau la soare unde trebuie sa ramana la macerat timp de 2 saptamani.
Se utilizeaza pentru reglarea ciclului menstrual, tratarea ulcerului gastro-duodenal iar extern comprese pentru rani, arsuri, ulceratii dar si pentru bolile de ochi si leucoree.
Decoctul – se administreaza atat intern cat si extern, gargara (afte, stomatite gingivite, faringite), se fac bai de sezut, comprese externe (vindecarea ulcerelor, escarelor, abcese, pustule, fisuri, degeraturi), spalaturi, clisme;
Pulbere de planta – pentru efectul antiinflamator, cicatrizant (se depoziteaza in recipiente bine inchise, maxim 10 zile, datorita uleiurilor volatile care se evapora rapid);
Uleiul: In jumatate de litru de ulei de masline, de samburi de struguri sau de susan se pun 10 linguri de flori de galbenele uscate si maruntite. Se lasa sa macereze la soare vreme de 2 saptamani, dupa care se filtreaza, iar preparatul obtinut se trage intr-o sticla inchisa la culoare, care se pastreaza in locuri intunecoase si reci.
Unguentul de galbenele poate fi utilizat cu succes in diverse boli dermatologice sau pentru intretinerea pielii.
Iata 2 retete :
1. Se prepara din sapte linguri de unt, trei linguri de flori proaspete marunt tocate si cate o lingurita de miere zaharisita si ceara de albine (ambele le gasim in piete la apicultori). Mai intai se pune intr-un vas, la foc mic, untul si se lasa pana devine lichid, dupa care se adauga cele doua linguri de planta fin tocata, mierea si ceara. Se lasa combinatia pe foc vreme de 10 minute, se amesteca cat sa se dizolve complet, dupa care se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca. Cat mai este cald se filtreaza preparatul printr-o strecuratoare curata si se toarna intr-un borcan, care va fi inchis si lasat in frigider, unde se poate pastra pana la trei luni.
2. alifia de galbenele se infierbanta 100 grame de untura de porc, peste care se padauga 25 g de flori proaspete de galbenele iar apoi se lasa sa prajeasca compozitia la foc mic. Se amesteca incet timp de 12 minute si apoi se da tigaia de pe aragaz si se lasa sa stea asa pana a doua zi cand se incalzeste din nou amestecul. Apoi se strecoara printr-un tifon, intr-un borcan, in care se stoarce si rezidul ramas din prajirea plantei.
Alifia de galbenele se aplica in straturi subtiri pe zonele corpului cu arsuri sau degeraturi.
In cosmetica se utilizeaza pentru :
Depigmentari – crema de galbenele aplicata de doua ori pe zi ajuta la recapatarea pigmentatiei normale, dupa contactul cu substante chimice sau cu radiatii, care provoaca aparitia unor pete pe piele.
Arsuri solare – se foloseste uleiul de galbenele care ajuta la vindecarea rapida, reduce senzatia de durere si usturime. Pentru cicatrizarea estetica a arsurilor de gravitate mica si medie se folosesc compresele cu tinctura de galbenele diluata cu apa distilata in proportie de 1:3 – 1:5.
Contraindicatii
Galbenelele administrate intern sunt practic netoxice, neexistand contraindicatii in acest sens. Se vor administra totusi cu prudenta, atat intern, cat si extern, celor care au sensibilitate alergica la polenul plantelor, celor care iau medicamente sedative (amplifica, se pare, efectul sedativ) sau hipotensoare (amplifica si efectul hipotensiv). Dozele mari (peste 15 grame zilnic) de galbenele administrate intern pot duce la puseuri de hipotensiune, mai ales la femei si batrani. Femeile insarcinate nu vor lua mai mult de 5 grame de galbenele zilnic.
Recoltare si pastrare
Recoltarea florilor de galbenele se face incepind din iunie, dupa ce s-au deschis primele 2-3 randuri, si continua pina in octombrie.
Florile de galbenele se aduna manual, la inceput la intervale de 2-3 zile, apoi mai rar. Cu cat se recolteaza mai regulat, cu atit plantele formeaza mai multe inflorescente.
In loc de incheiere,
Stiai ca….
- sunt denumite si ,iarba soarelui, si simbolizeaza pasiunea si creativitatea ?
- galezii considerau ca daca dimineata devreme florile de galbenele nu erau deschise insemna ca urma o vreme furtunoasa ?
- florile erau folosite pentru famece de dragoste si decorau coronitele de nunta ?
- in unele culturi florile de galbenele erau adaugate in perne pentru ca se considera ca stimuleaza visele profetice ?
- sunt asociate semnului zodiacal leu ?
- primii crestini au numit floarea ,aurul mariei, si asezau inflorescentele galbene la picioarele statuilor in loc de bani ?
- portughezii au fost cei care au dus planta in India unde a devenit planta ritualica fiind adusa ca ofranda zeilor hindusi Vishnu si Lakshmi ?
- indienii azteci considerau de asemenea planta sfanta utilizand-o pentru a decora templele ?
- in Mexic sunt adaugate in hrana gainilor pentru a obtine oua de un galben intens?
- florile de galbenele sunt comestibile si se folosesc in retete pe baza de oua si branza ?
- florile pot fi folosite pentru a colora in galben tesaturile ?
Tu cunosti vreo reteta culinara care foloseste galbenele?
Cu prietenie,
Elena Badea.
Surse:
http://www.formula-as.ro/2008/823/medicina-naturii-44/galbenelele-calendula-officinalis-9722; www.selene.ro