Salut,
Incep articolul dea stazi cu o poveste foarte scurta cu si despre usturoi: exista la noi in sat un cetatean foarte sarac atat cu duhul cat si la punga, dar om muncitor si saritor. Din acest motiv este solicit des de catre oameni pentru diverse munci, mai cu seama pentru incarcatul si caratul gunoiului. Este intr-un fel, gunoierul satului nostru.
Am apelat si noi deseori la serviciile lui iar sotul meu de fiecare data l-a omenit cum se cuvine si a stat un pic de vorba cu el deoarece considera ca fiecare om are ceva de oferit si ca poti invata de la fiecare ceva, daca ai rabdare sa-l asculti…si eu ii impartasesc punctul de vedere.
Intr-una dintre aceste discutii, omul nostru afirma ca el nu a fost niciodata racit pentru ca, de cand se stie, consuma zilnic cate o capatana de usturoi. In timp ce spunea aceste cuvinte, trage mana pe care o avea adanc indesata intr-un buzunar si scoate la iveala…..exact, ai ghicit: o capatana de usturoi 🙂
Am ramas un pic surprinsa de faptul ca povestile noastre seamna intrucatva. In familia noastra usturoiul ocupa un loc aparte si nu a lipsit niciodata din alimentatie.
Cand eram copil bunicii mei aveau zilnic mujdeiul pe masa, il mancam cu oua coapte in jar, cu oua fierte ori prajite, cu cartofi sau pastai in diverse forme sau cu friptura in rarele ocazii cand acesata isi gasea locul in meniul nostru.
Nu stiu daca usturoiul este motivul, dar stiu cu certitudine ca nu-mi amintesc sa fi fost vreodata bolnava in copilarie!
Nici azi nu lipseste pentru ca, la fel ca mine, si sotul meu este fan al usturoiului, motiv pentru care, inca de la inceputul relatiei noastre, am cazut de acord ca fiecare dintre noi poate consuma cand doreste, chiar daca celalalt nu o face. Mult mai tarziu am aflat ca cu cateva frunze de patrunjel verde sau cateva seminte de marar poti rezolva problema mirosuluii 🙂
Usturoiul denumit stiintific allium sativum, face parte dinfamilia Alliaveae . Se cultiva de milenii fiind in acelasi timp condiment si remediu terapeutic. Primele atestari dateaza din epoca de piatra.
Cea mai veche reteta cu usturoi care inca mai exista, a fost consemnata prin 3000 i.e.n. in scrierea cuneiforma.
Suluri de papyrus din Egiptul antic din 1600 i.e.n, relateaza o greva a muncitorilor care ridicau piramidele pentru ca nu aveau sufiecient usturoi si ceapa.
La romani si la greci, usturoiul facea parte din ratia zilnica a soldatilor pentru ca exista convingerea ca acesta intareste forta fizica si mareste capacitatea de performanta in lupte.
Credinta populara a atribuit usturoiului capacitatea de a proteja imotriva deochiului si de a tine vampirii la distanta. Un catel de usturoi agatat se coloreaza in timp in negru, semn ca el a atras raul.
In timpul epidemiilor de ciuma, medicii purtau masti imbibate cu usturoi pentru a se proteja impotriva contaminarii.
Cum il recunosti?
Desi imi vine greu sa cred ca este vreun roman care sa nu stie cum arata aceasta planta, imi fac datoria si il descriu: usturoiul este planta perena (se cultiva ca planta anuala sau bienala), care are in sol un bulb alcatuit din mai multi bulbili care sunt infasurati cu o pieele care seamana cu hartia. In functie de provenienta, cateii de usturoi pot fi albi,roz sau violet. La suprafaţa solului prezinta tulpini de 20-70 cm acoperite pana la mijloc cu frunze lanceolate. In anul al doilea se formeaza aceasta tulpina florifera, care poarta o inflorescenta sferica ce apare din iunie pana I august si este invelita intr-o foaie care seaman cu un cioc lung. Florile sunt slab colorate si de cele mai multe ori sterile.
Substante active
Aliina (care sa transforma in alicilina cand bulbii sunt zdrobiti), uleiuri esentiale, componente sufuroase, germanium, seleniu, potasiu, magneziu, fosfor, vitamin A, vutamina B, vitamin C.
Indicatii terapeutice
Usturoiul este cea mai buna alegere pentru tratamentul racelilor, gripelor, a durerilor in gat si al digestiei lenese.
Activeaza productia de leucocite, stimuland sistemul imunitar al organismului, iar componentele sale sulfuroase si uleiurile esentialeil fac un antiseptic, antimicrobian si antibacterian puternic atat pentru un intern cat si pentru cel extern, eficient in tratamentul multor tipuri de infectii. S-a descoperit ca este eficient impotriva mai multor forme de bacterii rezistente la tratamentul cu antibiotic.
Usturoiul este si un cunoscut vermifug si este folosit pentru a trata viermii intestinali la oameni si la animale.
Datorita continutului de sulf, este un bun antiseptic pentru plamani.
Este de mare ajutor in mentinerea unui colesterol sanatos si previne agregarea trombocitara, fiind planta preferata pentru multe probleme circulatorii si cardiace.
Studiile au demonstrate ca scade nivelul glicemiei, cee ace il face de mare ajutor in tratarea diabetului de tip 2.
Studiile au aratat ca usturoiul este indicat atat in prevenirea cat si in tratarea cancerului.
Intr-un studiu efectuat pe un numar de femei din Iowa, SUA, cele ce introdusesera usturoiul in dieta lor ca si aliment uzual, au prezentat cu circa 32 % mai putine sanse de a dezvolta cancer de colon. Un alt studiu al Institutului National de Cancer din SUA afirma ca usturoiul poate incetini dezvoltarea celulelor maligne cat si auto-distrugerea celulelor canceroase.
In plus, usturoiul este foarte gustos.
Modalitati de folosire
1.Consumat ca atare
Ne protejam sanatatea daca mancam de 2-3 ori pe saptamana cel putin 3-4 catei de usturoi (numai daca organismul il tolereaza).
Chiar si gatit este eficient pentru ca majoritatea substantelor sale active nu sunt distruse nici in urma unui proces de gatire mai lung. El merge bine la salate. Supe, sosuri, carne, peste si preparate din legume.
2.Usturoi murat
Este delicious, cu o aroma dulce, picanta si intepatoare. Este un mod extraordinar de a consuma usturoi crud fara sa-ti fie teama de problemele cu stomacul pe care le poate genera usturoiul.
Iata cum il poti prepara: pune intr-un borcan catei de usturoi curatati si toarna otet de mere cat sa acopere usturoiul. Aseaza borcanul intr-un loc calduros si lasa la macerat 3-4 saptamani. Strcoara lichidul. Pune jumatat din intr-o cratita si dauga peste el o cantitate egala de miere si lsa-l la foc mic pana se topeste mierea complet.Toarna acest sos la loc peste usturoi, pune capacul si mai las-l la murat ale 3-4 saptamani. Depoziteaza apoi la loc rece si intunecos. In loc de otet de mere poti folosi si sos de soia sau poti combina cele 2 baze, in functie de preferintele fiecaruia.
3.Otet aromatizat
Este uimitor de eficient pentru a-ti mentine sanatatea in timpul iernii si pentru a tine la distanta racelile si gripele. Poate fi folosit atat ca medicament cat si pentru salate.
Ca sa-l obtii ai nevoie de 1 ceapa medie, toccata, 4-5 catei de usturoi, tocati mare, 3-4 linguri de ghimbir proaspat ras, 3-7 linguri de hrean proaspat ras, otet de mere, miere, boia dulce. Pune intr-un borcan ceapa, usturoiul, ghimbirul si hreanul si adauga oteul incalzit cat sa le acopere. Aseaza borcanul intr-un loc calduros si lasa la macerat 3-4 saptamani. Strecori iar in lichidul obtinut adaugi miere si boia iute dupa gust. Produsul final trebuie sa aiba gust puternic, picant, intepator si dulce.
Ca medicament, ia 1-2 linguri la primul semn de raceala, apoi repeat la fiecare 3-4 ore pana cand simptomele dispar.
4.Ulei de usturoi pentru dureri de urechi
Pune 1-2 catei de usturoi in 2 linguri de ulei de masline si incalzeste-i la bain marie timp de 10-15 minute sau pana cand uleiul miroase puternic a usturoi. Strecoara uleiul cu mare atentie pentru ca nici o bucatica de usturoi nu trebuie sa ramana in ulei. Toarna uleiul intr-o sticluta cu picurator si depoziteaza la rece.
Ori de cate ori este nevoie incalzeste sticluta pana cand uleiul ajunge la temperature laptelui matern si picura cate o pipeta in fiecare ureche. Daca este posibil, aplica o carpa calda peste urechi si/sau maseza usurelin jurul urechilor.
Repeta la fiecare 30 de minute sau de cate ori este necesar, pana cand durerea dispare.
5. Ulei cu usturoi si plante aromatice
Este un mod savuros si vindicator de a consuma usturoiul ca medicament. In combinatie cu uleiu, usturoiul devine mai putin irritant pentru cei cu o digestive sensibila.
Ca sa obtii acest preparat, ai nevoie de:
- Cativa catei de usturoi tocati
- Frunze de rozmarin, cimbru si oregano ( sau alt amestec de plante aromatice, dupa gustul fiecaruia)
- Ulei de masline.
Combina usturoiul cu cateva lingurite din amestecul de plante intr-o craticioara si adauga ulei de maslina cat depaseasca plantele cu 3-5 cm. Incalzeste la foc foarte mic timp de 30 minute sau pana cand uleiul capata gust puternic de plante. Pune amestecul intr-un borcan cu capac ca atare, sau strecurat in functie de preferinte. Daca-l depozitezi in frigider, uleiul va rezista cateva luni.
Uleiul poate fi folosit in felurite moduri: adaugat in supe sau picurat peste paste sau orez, sau pur si simplu intins pe paine sau pe biscuit sarati.
6. Usturoi in caz de tensione arteriala
Dozele recomandate in acest caz sunt:
• Usturoiul extract 600-1200 mg- doza trebuie divizata si administrata de trei ori pe zi.
• usturoi proaspat 4 grame (aproximativ un catel) o data pe zi.
7. Usturoi pentru prevenirea cancerului de colon, rect, cancerul de stomac
Se administreaza usturoi proaspat sau fiert intre 3.5-29 grame pe saptamana.
8. Suc de usturoi si miere cu actiune vermifuga
Amesteca intr-o oala o parte de usturoi cu doua parti de pa. acopera si fierbe la foc domol pana cand lichidul scade la jumatat. Strecoara, lasa sa se racoreasca, toarna intr-un pahar si adauga o lingura de miere la 100 ml lichid.
Se administreaza seara, in clisma caldutadaca copii au pana la 3 ani, sau pec ale bucala cate 2 lingurite seara daca au 6-9 ani, cate trei lingurite celor de la 9-11 ani. Copiii mai mari si adultii beau cate un pahar de 150 ml o data sau de două ori pe saptamana. Se continua tratamentul inca o saptamana de cand nu se mai constata viermisori intestinali in scaun
Leacul are actiune vermifuga (împotriva viermilor intestinali), contra ascarizilor (limbrici), dar mai ales a oxiurilor (viermisori), şi este folosit ca atare de pe vremea romanilor.
Atentie: preparatul tinut peste doua-trei zile la temperatura camerei sau peste o saptamana la frigider devine toxic si trebuie aruncat. Nu se administreaza persoanelor care au temperatura crescuta si diabet zaharat.
9. Amestec de miere, usturoi si tinctura de propolis- un cardiotonic excelent
Ai nevoie de un kilogram de miere de salcam (cu o vechime de pana la un an) pe care-l amesteci cu 100 ml tinctura de propolis si 100 ml tinctura de usturoi (usturoi macerat in alcool de 90gr.).Ia cate o lingurita inainte de masa de dimineata, pranz si seara.
Este un cardiotonic excelent, care regleaza tensiunea arteriala si scade colesterolul, curatand arterele, usurand circulatia sanguina la nivelul arterelor coronare.
10. Macerat de usturoi pentru gripa
Maceratul se realizeaza astfel: se zdrobesc 6-8 capatani de usturoi, se asaza intr-un borcan, peste care se toarna un litru de apa rece (de la chiuveta) si se amesteca si se lasa timp de 2 ore. Se beau zilnic (pana se termina cantitatea din borcan) 5-10 linguri sau inghitituri din maceratul strecurat pe masura ce se administreaza.
Este indicat ca persoanelor afectate de gripa sa li se faca si frectii cu macerat (dar caldut) pe spate sau pe maini sau li se pot pune comprese pe talpile picioarelor.
Daca gripa este insotita de frisoane si de febra, in urma tratamentului frisoanele dispar in cateva ore, iar temperatura corpului revine la normal in 1-2 zile.
Contraindicatii
Desi, in general, este considerat o planta sigura, netoxica, usturoiul nu este bun pentru toata lumea. Unora le poate provoca arsuri gastrice sau dureri de stomac, iar uneori chiar manie.
Poate irita stomacul copiilor mici si al sugarilor, motiv pentru care este recomandabil a fi Evita de mamele care alapteaza.
Aplicat direct pe piele, uturoiul poate arde sau irita pielea sensibila.
Important de stiut!
- Usturoiul este netoxic maximum trei saptamani, tinut in compartimentul pentru legume din frigider.
- Fiert prea mult (la gatit), isi pierde gustul, de aceea trebuie pus in mancare catre sfarsit.
- Usturoiul tocat lasa miros puternic pe fundul de lemn. Iata de ce e bine sa aiba tocatorul lui special.
- Mirosul de usturoi de pe maini iese cu sare sau cu lamaie.
- Usturoiul folosit la fripturi nu trebuie infipt in carne vertical, ci orizontal. Se coace mai repede si devine digest.
- Cateii de usturoi pusi in tava langa fripturi sunt mult mai gustosi, daca nu-i curatati de coaja in care sunt inveliti.
- Usturoiul creste pe orice fel de soluri, dar prefera solurile umede bine drenate si pozitiile insorite. Nu sunt favorabile solurile foarte acide, limitele de toleranta pentru pH fiind cuprinse intre 4,5-8,3.
- Incepe sa vegeteze la temperaturi de 3-5oC. Formarea bulbului are loc ca raspuns la cresterea fotoperioadei si a temperaturii, fiind influentata de temperaturia de pastrare inaintea plantarii, in sensul ca pastrarea la temperaturi joase cuprinse intre 0-10oC vor grabi formarea ulterioara a bulbului, in timp ce pastrarea la peste 25oC vor intarzia sau preveni acest proces.
- Creste bine asociat cu diferite plante, in special trandafir, morcov, sfecla, dar inhiba cresterea leguminoaselor.
- Are efecte negative in compania lucernei, efectele negative fiind reciproce.
- Plantarea din toamna se face in lunile septembrie- octombrie, iar cea din primavara in prima jumatate a lunii martie. Se planteaza 4 randuri pe strat inaltat, la distante de 28 cm intre randuri si de 3-4 cm pe rand, la o adancime de 4-5 cm toamna si de 2-3 cm primavara. Recoltarea se face in iulie-august, cand tulpina falsa se inmoaie la baza.
Aici pun capat calatoriei noastre si te invit si pe tine sa ne spui cum folosesti tu de obicei usturoiul! Astept cu interes raspunsul tau intr-un comentariu mai jos.
In articolul urmator vom vorbi despre hemoroizi.
Cu prietenie,
Elena Badea,
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Surse:
http://www.plante-medicinale.ro/pm/fisa_planta.php; rosemary gladstar, Plante medicinale- ghid esential; www.formula-as.ro
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul