Leurda

Buna,

leurda-3Leurda, sau Allium ursinum, este o planta erbacee, perena care creste cu precadere in luminisurile padurilor de foioase sau de brad, in zonele umede, bogate in humus.

Principala proprietate a leurdei este aceea de a curata organismul. Proprietatile ei curative sunt cunoscute inca din Antichitate atat de medici ai Greciei antice cat si de medicii din Imperiul Roman, care recomandau planta  pentru curatarea sangelui  si pen­tru tratarea a numeroase de boli, de la viermi intestinali pana la afectiuni ale plama­ni­lor.

Cum o recunosti

Principala sa caracteristica este mirosul de usturoi, planta cu care se inrudeste.

Tulpina este neteda, cu o inaltime de 20- 50 cm, are la baza doua frunze late de 3- 4 cm, carnoase, lung petiolate, elliptic – lanceolate, de un verde – intens puternic, asemanatoare cu cele ale lacramioarei.

Florile sunt mici, albe, grupate cate 5- 20 intr-o inflorescenta, fiecare floare fiind prevazuta cu cate o mica sepala. Leurda infloreste pe la mijlocul lunii mai sau in iunie.

In pamant are un bulb de marimea arpagicului, acoperit cu o tunica intreaga, de culoare albicioasa si prevazut cu radacini firoase.

Nu face confuzie, leurda nu este aceeasi cu  usturoiul salbatic!
Desi multi cred ca leurda este usturoi salbatic, e vorba de doua specii diferite. Le poti deosebi usor, prin forma frunzelor. In vreme ce ale usturoiului salbatic sunt lungi si subtiri, cele ale leurdei sunt late, asemanatoare cu cele de lacramioara.

Leurda creste in paduri sau pe campii umede si umbrite, in timp ce usturoiul salbatic il intalnim la marginea campiilor, pe terenuri necultivate.

Nu confunda leurda cu lacramioarele! Chiar daca cele doua plante au frunzele foarte asemanatoare,  distinctia se face prin miros – leurda degaja un miros de usturoi – si prin flori. Lacramioarele au florile in forma de clopotei, dispuse pe o tulpina arcuita, pe cand leurda are florile in varful tulpinii florifere, in forma de glob.

comparatie plante

Principii active

Frunzele sunt bogate in sulfura de alil (care imprima gustul si mirosul caracteristic tuturor speciilor din genul Allium), carotenoizi, vitaminele A si C, levuloza, ulei eteric complex si saruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu, cupru.

Frunze proaspete au efecte antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge si stimulatoare ale peristaltismului intestinal.

Toate acestea fac din leurda unul dintre cele mai puternice detoxifiante ale organismului uman.

Actiuni terapeutice

  1. Actiune depurativa si diuretica puternica, aceasta fiind cea mai mare calitate a sa; curata sangele, ficatul, stomacul, intestinele, rinichii, vezica, usureaza urinarea;
  2. Are efecte benefice asupra sistemului digestive, deoarece previne diareea, constipatia, colicile, balonarile;
  3. Este utilizata ca vermifug ajutand la eliminarea viermilor intestinali;
  4. Ajuta la vindecarea bolilor cornice de piele;
  5. Leurda contribuie la imbunatatirea memoriei, combate nelinistea si depresia, tonifica sistemul nervos;
  6. Inlatura efectele negative ale fumatului;
  7. Previne si trateaza infectiile respiratorii;
  8. Calmeaza durerile provocate de ulcere varicoase, reumatism sau articulatii inflamate.
  9. Are efecte benefice asupra intregului sistem cardio-vascular deoarece:
    • Regleaza bataile inimii, tonifica muschiul inimii, mentine elasticitatea vaselor de sange si previne formarea cheagurilor de sange;
    • Are efect antiinflamator si de fluidizare a sangelui, ceea ce o face eficienta in tratarea flebitelor, tromboflebitelor, trombozelor si a efectelor negative cauzate de accidente vasculare;
    • Ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sage;
    • Favorizeaza circulatia sangelui la nivel creierului;
    • Regleaza tensiunea, avand efect vasodilatator si ajuta la mentinerea presiunii la nivel normal;

Modalitati de utilizare

Uz intern:

1. Infuziereduce efectele asteniei de primavera, asigura un somn linistis si tonifuca sistemul nervos; este adjuvant in tratarea afectiunilor cardiac; contribuie la vindecarea aparatului digestive si combate parazitii intestinali

Mod de preparare: pune 10 g de planta tocata la 250 ml apa clocotita, las-o la infuzat 30 minute, strecoara si bea inainte de masa.

Cura este de 3 cani /zi timp de 3 saptamani.

2. Decoct:- adjuvant in caz de hipertensiune arterial, boli cardiovasculare, convalescent dupa accident vascular sau infacrct miocardic; combate parazitii intestinali; anihileaza bacteriile de la nivelul cavitatii bucale;

Mod de preparare: pune 2 linguri de tulpina si radacina tucate la 250 ml de apa, fierbe amestecul timp de 30 minute la foc mic, completedand trepat apa care se evapora. Se poate pastra si la frigider maxim 3 zile.

Cura consta in o lingura de 3 ori pe zi inainte de fiecare masa, timp de 2 saptamani.

3. Tinctura– previne hipertensiunea, fromarea cheagurilor de sange si migrarea lor pe artere; intareste sistemul imunitar; aplicata cu regularitate, imbunatateste functionarea sistemului digestive si ajuta la tratatrea bolilor aparatului respirator

Mod de preparare: pune intr-un borcan cu inchidere ermetica 20 g planta toccata si 100 ml alcool de 70 grade. Lasa amestecul  la macerat 10 zile, timp in care amesteci de 2-3 pe zi. Dupa 10 zile filtreaza-l si se pune-l la decantat in frigider pentru 6 zile, dupa care il filtrezi iar si il pui la sticlute de culoare inchisa.

Doza recomandata este de 20-30 picaturi de 2-3 ori pe zi, inainte de masa. Cura este de 2-3 spatamani.

4. Vin de leurda: pentru prevenirea bolilor de natura virala

Mod de preparare: toci 200 g de plante, le pui intr-o sticla si adaui 1 l de vin. Amestecul se lasa la macerat 10 zile, agitand de 2-3 pe zi. Amestecul este apoi strecurat si depozitat in locuri intunecate.

Se recomanda 1 lingura de 2 ori pe zi, timp de 6 saptamani, in special in sezonul rece.

5. Suc: vindeca afectiunile aparatului digestiv, cele intestinale si aelimina parazitii intestinali; consumul zilnic de suc ajuta la refacerea florei intestinale, mai ales dupa bolile infectioase.

Mod de preparare: pune o mana de frunze de leurda intr-un mixer electric, adauga 3/4 pahar de apa, se mixeaza 2-3 minute, apoi se lasa sa stea in repaus 15 min. Dupa ce au trecut cele 15 minute filtreaza amestecul si vei obtine aproximativ 1 pahar de suc cu o culoare verde intensa.

O alta reteta: pune o mana de frunze taiate fin intr-un vas peste care se toarna 1 pahar de apa calduta (dar nici intr-un caz fierbinte); lasa amestecul la macerat 4 ore apoifiltreaza si vei obtine putin mai mult de un pahar de suc de leurda, doza care va fi consumata pe stomacul gol, imediat dupa preparare.

Uz extern: 

1. Compresa:durerile cauzate de guta, durerile in piept

Mod de utilizare:

Se toaca marunt si se zdrobesc frunzele, apoi de aplica pe zona afetata bandajandu-se.

2. Cataplasma: pentru calmarea durerulor provocate de ulcere varicoase, reumatism sau articulatii inflamate; tratarea furuncurior;

Mod de utilizare:

Fierbere pe baie de abur 100 ml de tinctura (preparata conform procedeului descris mai sus), pana cand lichidul se evapora, ajungand la o treime din cantitatea initiala (25-30 ml). Amesteca esenta obtinuta cu argila pana se transforma intr-o pasta subtire. Intinde pasta pe o bucata de tifon si aplica bandajul pe zona afectata.  Pentru un efect eficient, cataplasma se tine 30 de minute.

3. Esenta: pentru frectiuni in tratarea reumatismelor.

Mod de utilizare:

Se iau 30 g de frunze strivite de leurda care se vor macera timp de 10 zile in 250 ml otet de vin. Se filtreaza si de depoziteaza la loc racoros si intunecat.

4. Ulei: pentru tratarea diferitelor afectiuni cornice ale pielii

Mod de preparare:

Pune 50 d de Frunze proaspete tocate marunt si 100 ml ulei de masline intr-un vas emailat si fierbe-le la baie de abur timp de 3 ore. Dup ace se raceste se pune intr-un tifon si se stoarce bie apoi se depoziteaza in sticlute ermetice, la locuri racoroase.

Precautii si efecte adverse

Leurda este mult mai bine tolerata de sistemul digestiv decat usturoiul, insa la persoanele cu stomac sau colon extrem de sensibil poate provoca stari de jena sau usoare crampe. Mamele care alapteaza trebuie sa evite consumul de leurda, deoarece aceasta transmite un gust neplacut laptelui.

 Recoltare si pastrare

Se culege in lunile martie-aprilie, inainte de inflorire, moment in care frunzele isi pierd mare parte din principiile active.

Se aleg frunzele tinere, fragede, care se desprind cu ajutorul unui briceag, pentru a nu afecta si bulbul. Desi are foarte multe principii active, bulbul trebuie recoltat moderat, deoarece leurda este o plantă perena

Dupa recoltare, frunzele trebuie pastrate in frigider, pentru ca se vestejesc foarte repede.

Planta poate fi uscata, la umbra sau in cuptor (la temperatura de 40 grade Celsius, Frunzeleuscate se macina pana se transforma intr-un praf fin care se pastreaza in recipiente din sticla, inchise ermetic.

Cea mai eficienta modalitate de a beneficia de calitatile leurdei pe tot parcursul anului, este tinctura.

Asa cum spuneam la inceput, leurda este o planta care se foloseste atat pentru calitatile sale terapeutice, cat si cele culinare.

Frunzele proaspete, culese sunt folosite la aromatizarea sosurilor, cartofilor, omletelor sau branzeturilor. Bulbii se folosesc la fel ca usturoiul, conferind o aroma deosebita chiftelelor, tocanelor cu carne sau altor mancaruri al caror gust este imbunatatit, de regula, cu patrunjel verde ori usturoi. Frunzele mai pot fi consumate fie singure, sub forma de salata sau ca piure, fie in amestec cu frunzele de urzica care ii atenueaza gustul destul de intepator.

Zilele trecute, in calatoria mea pentru descoperirea de noi modalitati de a folosi leurda, am dat peste o reteta de sos pesto. Eu ador acest sos, asa ca va scriu mai zos reteta, asa cum am gasit-o pe retetecalamama.ro:

borcan-cu-pesto-de-leurda-1-Ingrediente:

  • 200 de grame de frunze de leurda
  • 100 de grame de migdale crude (asta am folosit eu, dar se pot folosi la fel de bine pinoli, nuci caju, alune sau samburi de nuca)
  • 75 de grame de parmezan fin razuit
  • 1 praf de sare grunjoasa
  • 120 de ml. de ulei de masline extravirgin (sau alt ulei de buna calitate pe care-l preferati, de exemplu ulei de rapita)
  • optional: zeama de la 1/2 de lamaie, nu e neaparat, dar mie mi se pare ca putina aciditate echilibreaza gustul final al sosului

Preparare:

Frunze se aleg, se spala bine sub jet de apa rece intr-o strecuratoare, se scutura bine apoi se zvanta intre doua servete de bucatarie, presand usor.

Migdalele (sau tipul de nuci pe care il folositi) se pun in blender impreuna cu parmezanul fin razuit. Se adauga frunze de leurda din belsug (nu va intra toata cantitatea de 200 de grame deodata, va trebui sa adaugati frunzele in cateva transe) si sarea.

Se mixeaza fin toate ingredientele si se adauga uleiul putin cate putin, pana cand se obtine o consistenta dorita. Se toarna intr-un borcan si se acopera cu o pelicula de ulei. Se pastreaza sosul in frigider pana la 6 saptamani, cu conditia ca de fiecare data cand se scoate o cantitate de sos ceea ce ramane sa fie perfect acoperit de ulei, este esential pentru ca preparatul sa se pastreze bine. Pesto-ul de leurda se poate ambala in caserole mai mici si se poate congela timp de cateva luni.

La ce poate folosi pesto-ul? Fierbe paste al dente, adauga 2-3 linguri de pesto de leurda si cam 80-100 de ml. din apa in care au fiert pastele, amesteca bine si obtii o portie de paste delicioase. De asemenea, potiu folosi sosul pesto cu cartofii copti sau fierti. Amesteca o lingura de pesto de leurda cu 1 pahar mic de iaurt gras si obtiii un sos delicios pentru carne sau legume la gratar.

Acum, la finalul acestei incursiuni in tainele leurdei, spune-mi te rog daca tu crezi ca se merita efortul de a o culege si prepara:)

Astept cu deosebit interes raspunsul tau, lasa-mi-l intr-un comentariu mai jos.

Multumesc.

Cu prietenie,

Elena Badea.

 

PS. Distribuie informatia, te rog, daca o gasesti utila si interesanta…

Surse:

http://www.formula-as.ro/2013/1062/medicina-naturii-44/leurda-16238

http://www.reteteculinare.ro/ghid_alimente/L/leurda/

http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/retete-diverse/pesto-de-leurda.html

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

5 comentarii la „Leurda

  1. Pingback: Pesto de leurdă ... din frunze proaspete şi crude - Multi Crudi

    1. ELENA BADEA Autor articol

      Ma bucur sa aud asta!

      Multumesc ca ati trecut pe aici, va mai astept cu drag 🙂

      Cu prietenie,
      Elena Badea.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.