Salut,
Cand ma gandesc la nuc, imi vine in minte imaginea strabunicii mele. In primii ani ai copilariei mele, dansa a fost persoana langa care adormeam seara, cu care mergeam duminica la biserica si cea care ma rasfata intotdeauna cu dulceata.
Facea o dulceata dumnezeiasca dintr-o multime de fructe, dar dintre toate eu o prefeream de departe pe cea de nuci verzi. Niciodata nu primeam cata voiam pentru ca strabunica spunea mereu ca totul in viata trebuie facut cu masura 🙂
In famila noastra ocupa un loc aparte. A fost o femeie puternica care a ramas vaduva la 25 de ani ( sotul ei a plecat la razboi si nu s-a mai intors) si care si-a crescut singura cei 4 copii. Din acest motiv a fost considerata de acestia o zana. Asa am cunoscut-o si eu si, desi a murit de foarte multi ani, imaginea ei inca imi mai este agatata de inima…
Intotdeauna am consumat cu deosebita placere miezul de nuca, inca dinainte de a sti ca nucile sunt alimente mult mai bogate in calorii si grasimi decat carnea si mult mai usor de digerat decat aceasta. (In schimb proteinele vegetale pe care le contin sunt inferioare celor de origine animala provenite din carne).
Specialistii recomanda consumul a cel putin 8 nuci pe zi pentru a putea beneficia de proprietatile lor extraodinare.
Nucile sunt un aliment care furnizeaza multa energie, bogat in lipide, dar aceste grasimi au capacitatea de a contracara colesterolul rau (LDL) si trigliceridele.
De asemenea, contin antioxidanti care incetinesc procesul de imbatranire a pielii.Este recomandat persoanelor aflate dupa un regim alimentar sau dupa un post indelungat.
Nucul prezinta valoare ecologica, fiind unul dintre putinii arbori care reusesc ss absoarba metalele grele din atmosfera. Prezinta importanta in amelioratiile agrosilvice, combatand eficient eroziunea solului si alunecarile de teren si este cea mai utilizate specie in realizarea perdelelor de protectie.
Numele nucului vine de la „Ghinda lui Jupiter „. Este originar din Persia, adus in zona Greciei de Alexandru cel Mare, apoi in peninsula italica de Iulius Caesar.
In present, Romania este unul din principalii producatori de nuci din Uniunea Europeana si al 7-lea producator la nivel global. Este plantat atat pentru lemnul sau, care este tare, cat si pentru fructe.
Cum il recunosti
Arbore, cu tulpina pana la 30 m inaltime si coroana larga; frunzele aromate, imparipenat-compuse cu 5-9 foliole cu marginea intreaga si smocuri de peri in axila nervurilor, sunt asezate altern pe lujeri brun-verzui, lucitori; florile unisexuate; fructele sunt de tip drupa la care invelisul exterior carnos, verde, glabru la maturitate crapa; samanata are 2 cotiledoane mari, cerebriforme la exterior, comestibile, bogate in uleiuri.
Ii place pamantul profund, bogat, bine drenat, suporta calcarul si creste in plina lumina, nu ii convine terenul prea sec sau prea uscat.
In zona temperata creste pana la altitudinea de 1000 m, dar trebuie ferit de vanturile puternice.
Substante active
Semintele contin foarte putina apa, protide 15%, grasimi 63%, hidrati de carbon 14%, saruri de Na 4mg% K 545mg% Ca 70mg% P 430mg% vitamina A 4mg% vitamina B1 0,35mg% riboflavină 0,10 mg%, niacin 1mg%, vitamina C 15mg%.
Frunzele contin taninuri elagice 4-5%, inositol, juglona (care formeaza o combinatie cu proteinele din piele si da o coloratie bruna), cantitati mici de ulei volatil.
Cojile verzi contin juglona, taninuri, ulei eteric, clorofile, amidon, pectine, acizi organici.
Proprietati terapeutice
Substantele active ii confera proprietati antiseptice, astringente, cicatrizante, depurative, hipoglicemiante, tonifiante.
Indicatii terapeutice
Nucul este indicat in afectiuni ale cavitatii bucale, in afectiuni ale sistemului limfatic si in cele dermatologice, in afectiuni gastrice, hepatice, intestinale, renale, precum si in afectiuni oculare, pulmonare si uterine.
Modalitati e utilizare
1. miez de nuca, consumat ca atare sau hidratat, este foarte bogat in grasimi si saruri minerale. Iata cateva beneficii:
- consumul regulat de nuci neprelucrate termic intareste vasele de sange si previne, mai ales la persoanele in varsta, ruperea lor.
- consuma zilnic miezul a 20-30 de nuci daca suferi de psoriazisului sau alte eczeme alergice rebele, ori de infectii cu ciuperci la nivelul pielii.
- daca suferi de constipatie, te poate ajuta consumiul a patru nuci prajite usor, la zece minute dupa ce ai luat unu-doua pahare de compot de prune sau doua linguri de miere lichida cu apa. Tratamentul se face pe stomacul gol.
- nucile sunt foarte sarace in zahar, ceea ce le face un aliment de baza in diabet. Nucile au chiar si o actiune usor hipoglicemianta, contribuind la ameliorarea acestei afectiuni.
- datorita continutului mare de grasimi usor de asimilat si care nu cresc colesterolul atunci cand sunt consumate in cantitati mari, nucile sunt o piesa de baza in curele de ingrasare.
- nucile au un efect reglator asupra activitatii tiroidei si, in plus, aduc un aport considerabil de calorii, deci daca suferi de hipertiroidie poate te gandesti sa consumi miez de nuca.
- aportul de vitamina E, prezenta unor substante reintineritoare, care protejeaza si curata vasele de sange, fac din nuci un aliment foarte indicat in tratamentul starilitatii si a impotentei.
- este foarte eficient pentru expulzarea viermilor intestinali de regula, fiind suficient sa consumi zilnic cate 50 – 60 g de nuci.
2. Infuzie: Se opareşte 1 lingurita (cu varf) de frunze de nuc taiate marunt cu 1/4 litru de apa proaspat fiarta si se lasa putin la infuzat.
Este eficace in:
- tulburarile digestive (constipatie, inape-tenta sau lipsa poftei de mancare)
- curatirea sangelui.
- tratamentul diabetului şi contra icterului.
- extern, se clateste gura cu această infuzie in caz de stomatita ulceroasa, afectiuni ale gingiei, gatului si laringelui.
- eczema la cap (mai ales la sugari), rofii (coji) si scabie (raie) spala locurile respective cu infuzie din frunze verzi de nuc
3. Adaos la bai si spalaturi: 100 grame de frunze pentru baile complete, iar pentru spalaturi 1 lingurita (cu varf) de frunze maruntite la 1/4 litru de. Pentru o infuzie concentrată se ia o cantitate dubla.
Ca adaos la baie este indicat
- in caz de scrofuloza si rahitism,
- contra os-teoporozei şi a umflăturilor la os,
- contra a unghiilor purulente de la mâini şi picioare
- in acnee, eruptii purulente, transpiratia picioarelor si leucoree.
O infuzie concentrata din frunze de nuc, adaugata la apa de baie, vindeca:
- degeraturile
- caderile masive de par – se poate ajunge la rezultate bune, masandu-se mult pielea capului cu acest lichid.
- paduchii de cap, reaparuti in ultima vreme.
4. Tinctura de nuci: Aproximativ 20 nuci verzi sunt taiate in sferturi si introduse intr-o sticla cu gat larg; se toarna deasupra 1 litru de rachiu, in aşa fel incat sa acopere nucile cu un strat gros de 2-3 degete. Sticla, bine astupata, se lasa intre 14 zile si 4 saptamani la soare sau la caldura, apoi continutul se strecoara si se introduce in sticle.
Se ia cate 1 lingurita plina in functie de necesitate.
Curata stomacul, ficatul si sangele si inlatura hipotonia (lenevia) stomacala si colita de putrefactie. Este, de asemenea, un remediu excelent contra sangelui ingrosat.
( poti prepara de asemena un lichior de nuci foarte bun– 20 nuci verzi, 2-3 cuisoare, 1 bucata de scortisoara, 1 baton mic de vanilie, coaja unei jumatati de portocala. Se put toate ingredientele intr-o sticla si se acopera cu rachiu, astupa si lasa la macerat 14- 28 zile. La final ia 500 grame de zahar fierbe-l in 1/4 litru de apa, lasa-l sa se raceasca si apoi toarna-l peste tinctura filtrate.)
5. tinctura de frunze de nuci- este foarte eficienta in tratamentul diabetului. In astfel de cazuri se recomanda consumul a 30 – 50 de picaturi de tinctura de frunze de nuc, de doua sau de trei ori pe zi, diluate in apa.
6. Decoct din coji de nuci verzi– pune la fiert cojile de la 5 – 6 nuci verzi, intr-un litru de apa. Lasa-le la foc mic pana incepe sa clocoteasca. Dupa aproximativ 15 minute ia de pe foc, lasa la racit si apoi consuma.
Decoctul din coji de nuci verzi este recomandat pentru tratarea afectiunilor ficatului, inclusiv a hepatitei cronice, dar si pentru tratarea afectiunilor bucale, inclusiv a bolilor gingiilor.
7. ulei de nuca
Este recomandat pentru:
- reducerea colesterolului rau.
- cazurile de teniaza, se recomanda consumarea a 50 – 60 g ulei de nuca / zi, in salata seara, timp de 3 zile.
- enurezis nocturn, se recomanda consumarea unei felii de paine integrala, preparata acasa, imbibata cu ulei de nuca, in fiecare seara, timp de 15 zile.
- in cazurile de anemie, in dermatoze, precum si la copiii rahitici.
Uleiul de nuca poate fi obtinut printrei modalitati distincte: prin presare la rece, prin presare la cald sau prin rafinarea srotului obtinut din miezul de nuca presat la rece sau la cald. Din punct de vedere calitativ, cel mai bun ulei de nuca este cel presat la rece deoarece pe timpul presarii acizii grasi mono si polinesaturati nu sufera deprecieri datorita tratamentelor termice,pastrandu-si intacte calitatile.
8. suc proaspat de coji verzi de nuca
Iodul pe care-l contine coaja este de real folos in caz de negi (prin frecarea acestora de 3 ori pe zi, timp de 2-3 saptamani), pentru varice si pentru ingrijirea parului.
Colectare si pastrare
Frunzele proaspete se aduna in iunie, nucile verzi la mijlocul lui iunie ( atata timp cat mai pot fi intepate usor), cojile verzi de nuca putin inainte de a se coace si de a deveni maro, iar fructele coapte in septembrie.
Culesul este musai sa aiba loc in zile insorite, dupa ce s-a ridicat roua. Ai grija sa nu strivesti frunzele in timpul culesului si nu utiliza pungi si sacose din plastic pentru a aduna (plantele incep sa transpire si se innegresc, mai tarziu, in timpul uscatului.)
Aseaza partile aduna pe hartie alba si usuca-le la umbra sau in incaperi aerisite, calduroase (poduri) cat se poate de repede.
Numai plantele bine uscate pot fi pastrate pentru iarna. Depoziteaza-le in saculeti de panza sau in cutii de carton care pot fi inchise. Evita recipientele din plastic si cutiile de tabla!
Stiati ca….
- Nucul rodeste prntru prima data la varsta de 10 ani?
- Traieste in medie 3- 400 de ani?
- Poate produce intr-un an intre 100 si 300 kg de nuci?
- Lemnul de nuc este foarte rezistent si foarte fin motive pentru care este folosit la fabricarea mobile, a intrumentelor musicale, a ceasurilor de perete, a jucariilor, a parchetului? (pentru mobile fina se prefera radacina de nuc care da dupa lustruire forme superbe)
- Frunzele si cojile verzi sunt folosite pentru vopsirea lanii si a fibrelor naturale? (in combinatie cu alte substante, Solutia de nuc poate da culorile bej, cafeniu, mari-roscat, mari-inchis, verde masliniu, verde inchis si negru).
- Unicul soi de nuc din lume cu fructele in forma de inima creste in Japonia?
- Cele mai productive soiuri de nuci cresc in rusia, in muntii Vahs? (aici s-au gasit mai bine de 100 de soiuri de nuci ale caror fructe cresc in ciorchine; un chiorchine are 15-20 de fructe, iar un fruct cantareste pana la 25 gr.);
- Cel mai batran nuc din lume traieste in China? (pe o placuta de la baza lui scrie ca nucul a fost plantat in timpul dinastiei Shang intre anii 1600- 1066 i.e.n; copacul are 25.4 m inaltime si 15.7 m grosime avand o coroana foarte impresionanta care poate oferi umbra pe o raza de cateva sute de mp)
Inchei cu o reteta de dulceata de nuci, care asa cum spuneam la inceput, este preferata mea…mi se pare atat de complicat de facut, incat nu am incercat decat o singura data…asa ca respect profund pentru cei/ cele care se incumeta s-o pregateasca 🙂
Evident ca nu ma pot lauda ca detin aceasta reteta, asa ca multumesc d-nei Postolache Violeta, autoare la caietulcuretete.com, pentru aceasta:
Ingrediente
100 nuci verzi
700 gr zahar
250 ml apa
3 linguri zeama lamaie
Mod de preparare
Curatam nucile de coaja verde protejandu-ne cu ajutorul unor manusi . In timp ce le curatam le punem direct intr-un vas cu apa. Dupa ce am terminat scurgem apa si punem alta curata. Le lasam 24 de ore timp in care le schimbam de doua-trei ori apa pana ce nu va mai fi verzuie .
Punem apa si zaharul intr-un vas la foc mic si lasam sa fiarba pana se topeste zaharul si capata consistenta unui sirop.
Adunam spuma care se formeaza.
Cand siropul este legat avand consistenta mierii de albine dulceata este gata.
Si cu aceasta inchei prezentarea de fata, nu inainte de a te anunta subiectul articolului urmator: plante care pot inlocui cafeaua.
daca ti-a placut ceea ce ai citit!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Surse:
Maria Treben, Sanatate din farmacia domnului, pag. 37; http://dr-catalin-luca.ro/site/remedii-si-alimente-vindecatoare/alimente-remediu/nucile.html; http://selly-curiozitatipentrucopii.blogspot.ro/2011/04/nucul.html;http://www.terapiinaturiste.ro/plante-medicinale.php?planta=Nuc
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Multe multumiri pentru informatiile despre nuc si amintirile despre strabunica. Mi-au adus aminte despre bunica si strabunica mea care au murit in acelasi an,cand eu aveam 10 ani. Frumoase vremuri cand aveam bunici….
Va rog sa-mi trimiteti un desen in care sa-mi aratati cum se planteaza o nuca;stiu ca nca are un varf ascutit si unul plat; din cele cautate pe net, am retinut ca plantarea se face cu , deci cu varful ascutit in jos.
Am inteles corect?
( v. http://mariuscolac.blogspot.ro/2011/06/nucul-rasarit-din-nuca.html )
Eu stiu ca nuca se ingroapa cu varful ascutit in sus pentru ca de acolo iese plantuta ….si asa am inteles si din fotografiile extraordinare cuprinse in articolul pe care mi l-ati trimis.
Asa ca, spor la ingropat nuci 🙂
Cu prietenie,
Elena Badea.