Roinita- un excelent adaptogen

sursa foto: lataifas.ro

Roinita( Melissa officinalis) este o planta aromatica cu un miros asemanator cu al lamaii, de unde provine si numele dat de romani acestei plante, lamaita.

Numele genului, Melissa, deriva din melissso-phyllon, un termen grecesc care inseamna “frunza albinelor”. Roinita este considerate unul dintre cei mai importanti membri ai acestei familii, ea camuflandu-si puternicele proprietati medicinale in frunzele cu parfum dulce. Printre afectiunile pentru care este utila roinita se numara bolila cardio-vasculare (inclusive “durerile de suflet”), depresiile si anxietatea, bolile nervoase si mai multe infectii virale si bacteriene.

Era apreciata inca din vremea dacilor, cand avea o popularitatea mult mai mare decat in zilele noastre. Insa popularitatea ei depasea granitele noastre. Astfel, Avicena spunea despre roinita ca “…face inima bucuroasa si multumita”, Discoride o aprecia pentru efectele sale in caz de muscatura de caine sau de sarpe, iar Plinius o recomanda pentru inatarirea vederii si contra albetii.

In Evul Mediu herboristul Valentino spunea ca “…melisa de vise frumoase si induce somn usor, daca este mancata la cina”. Francezii au transformat roinita intr-un elixir al tineretei vesnice, celebra “apa de roinita” avand reputatia ca alunga  melancolia, suferintele mentale si surmenajul intelectual, ca reda vigoarea si energia persoanelor trecute de prima tinerete.

Raspandire

Originara din Asia Mica si tarile meditareneene, roinita a ajuns si in tara noastra inca de pe vremea dacilor. Creste spontan doar in arii restranse din sud-vestul tarii, in Banat si Oltenia. Mar rar, creste si in apropiere de Arad, Timisoara, Caras Severin, in Bihor, dar si in sudul tarii, in Oltenia si Muntenia.
O intalnim prin locuri uscate, pietroase, paduri de stejari, in luminisuri si pajişti mezofile, pe fanete si poieni, pe marginea drumurilor, preferand locurile uscate si adapostite.

Cum recunosti roinita?

Este o planta ierboasa perena ce creste in tufe dense, cu tulpini drepte, cu patru muchii, glabe la baza si paroase la partea superioara, inalte de 50-100 cm. Frunzele sunt paroase, ovale, petiolate, verde fraged, cu varful obtuz si cu multe nervuri fine in retea ce dau un aspect reticulat. Florile albe galbui sau liliachii sunt dispuse in verticile unilaterale, in varful tulpinilor. Roinita infloreste in iunie-august, iainte de inflorire intreaga planta raspandind un miros placut de lamaie, miros ce mai tarziu va deveni respingator. Fructele sunt nucule slab trunchiate, lucitoare, brune, la baza cu o pata alba. Au forma oval- alungita si sunt foarte mici, intr-un gram intrand aproximativ 2000 de seminte.

Substante active

Roinita contine ulei volatil, citrol, citroneol, camfor, principii amare, tannin, flavonoide, mucilagii, vitamin C, calciu, magneziu.

Substantele active din roinita imprima acesti plante calitati medicinale deosebite facand din aceasta un adevarat medicament verde adaptogen si imunitar. Amintim  urmatoarele proprietati: bacteriostatica, antispastica, stomatica, antidiareica, antiemetica, sedativa (combate insomniile), carminativa, coleretrica, antiseptica si cicatrizanta.

Modalitati de folosire si indicatii terapeutice

1.Infuzie:

Pentru a o prepara se oparaste o lingurita de planta uscata la o cana de apa de 250 ml.

Se folosesc in caz de:

  • boli gastro-intestinale insotite de fermentatie – 1 litru de infuzie pe zi. Inhiba dezvoltarea excesiva a bacteriilor de fermentatie din colon, combate spasmele si diminueaza inflamatia
  • glanda tiroida, inhiba activitatea hormonului tiroidian Tsh. Se recomanda 1 litru de infuzie pe zi, timp de 2 luni cu 2 saptamani pauza.
  • guta, reumatism, dureri articulare  1 litru de infuzie , in doze de 3-4 cani zilnic, ajuta pentru incetinirea proceselor inflamatorii ale articulatiilor, oprind astfel procesele degenerative.
  • diskinezie biliara, colecistita, litiaza biliara – se consuma 3-4 cani pe zi.
  • hepatite virale, herpes cu virusii de tip A si B- se consuma 3-4 cani pe zi.

2.Tinctura

Se macereaza 20 g de planta uscata sau 100 g de plantaverde in 100 ml de alcool de 50 de grade timp de 14 zile la temperatura camerei. Se strecoara si se depoziteaza in sticlute inchise la culoare. Se administreaza pentru:

  • dureri de cap ce apar pe fond nervos dar si a tulburarilor digestive pe fond nervos- o lingurita de tinctura dizolvata in apa sau in ceai de plante, in doza unica, atunci cand este nevoie.
  • tratarea Alzheimerului, reducerea starii de agitatie si stimularea memoriei- pe termen lung, in cure de minim 4 luni, cate o lingurita de 4 ori pe zi, cu jumatate de ora inaintea mesei.
  • in tulburari psihice se recomanda 6 lingurite de tinctura pe zi, in cure de lunga durata de4-6 luni, fara a da dependenta.
  • hepatite virale, herpes cu virusii de tip A si B- 6 lingurite pe zi.
  • reglarea ciclului menstrual, in starile de rau asociate acestuia (dureri abdominale, bufeuri, spasme, iritabilitate, dureri de cap) singura sau in combinatie cu preparate din cretisoara, in cure de 4 saptamani, 6 lingurite pe zi.

3. Pulbere

Se obtine din planta uscata macinata cu ajutorul unei rasnite de cafea si cernuta printr-o sita fina. Se macina cantitatea necesara pentru 2-3 zile, planta pierzandu-si din calitati apoi. Se foloseste pentru boli gastro-intestinale insotite de fermentatie, 4-6 lingurite pe zi,cu efecte similar infuziei.

4. Cataplasma

Se toaca o mana de planta verde, se lasa la inmuiat in apa calduta jumatate de ora apoi se aplica pe locul afectat. Se acopera cu tifon si se lasa aproximativ 2 ore. Este recomandat in caz de herpes cu virusii de tip A si B. La 5 minute dupa indepartarea cataplasmei se unge pielea cu tinctura de propolis pentru a grabi vindecarea.

5. Vin de roinita

Intr-un litru de vin alb, natural, se adauga 20 de lingurite de pulbere de roinita si se lasa la macerat 3 saptamani, la temperature camerei, avand grija sa agitam zilnic. La expirarea perioadei , se strecoara si se depoziteaza in sticle inchise la culoare. In functie de momentul in care este administrat are efecte diferite, astfel:

  • administrat 3 lingurite inainte de masa, stimuleaza digestia, combate dispepsia si previne aparitia spasmelor;
  • administrat 3 lingurite dupa masa, are efect tonic extraodinar.

6. Ulei de roinita

Se umple pe jumatate un borcan cu roinita usor palita, maruntita peste care se adauga in ploaie alcool alimentar. Se lasa 1-2 ore apoi se umple borcanul cu ulei de masline si se lasa la macerat 3 saptamani, dupa care se strecoara.

Preparatul rezultat se foloseste ca ulei alimentar in salate, cu efect digestiv sau de intinerire.

Se poate folosi si extern ca unguent, in masaj, contra reumatismului, nevralgiilor, durerilor de cap.

Roinita si alte plante

Pe langa preparatele obtinute exclusive pe baza de roinita, aceasta planta se regaseste si in preparate obtinute in combinatii cu diverse plante, cu efecte deosebite asupra sanatatii noastre. Dau mai jos cateva astefl de combinatii:

Mixtura de roinita

Inventat de calugarii benedectini, acest preparat a fost considerat un panaceu niversal pentru memorie si pentru intinerire.

Se obtine din amestecarea a doua galbenusuri de ou cu 2 linguri de miere de albine si 2-3 lingurite de tinctura de roinita la care se adauga o jumatate de lingurita de pulbere de busuioc.

Se consuma dimineata, pe stomacul gol, cate o lingurita, cu efect revigorant.

Remediu pentru colici

Este benefic tuturor celor care sufera de problem digestive pe fond de stress, dar este de ajutor, in mod special, sugarilor si batranilor cu problem de stomac.

Se prepara  din 3 parti de Frunze de roinita, 2 parti de flori de musetel si 1 parte de seminte si Frunze de marar. Plantele se amesteca si se folosesc pentru infuzie, o lingura de amestec la 250 ml de apa fiarta.

In cazul sugarilor, se administraza 1-2 lingurite de infuzie inainte de masa, iar in cazul adultilor atat cat este nevoie, dar nu mai mult de 1 litru pe zi.

Baia de roinita

Relaxanta si stimulatoare, aceasta baie este folosita pentru a indeparta “energia negativa”, pentru a ridica moralul si a petrece cateva clipa placate in cada.

Se amesteca 2 parti frunze proaspete sau uscate de roinita, 1 parte flori de musetel, 1 parte boboci de lavanda si 1 parte petale de trandafiri.

Amesteca plantele. Pune o jumatate de cana de amestec intr-un saculet de panza, leaga de robinetul de la baie si lasa apa fierbinte sa curga peste plante cateva minute. Apoi scoate plantele si umple cada potrivind temeperatuta apei la un nivel confortabil.

Baia trebuie sa duerze cel putin 30 de minute. Foloseste saculetul cu plante pentru a-ti masa cu blandete corpul. Dupa baie, completeaza acest ritual tamaduitor cu un masaj bland cu ulei de lavanda.

Recoltare si pastrare

Recoltarea partii aeriene se face inainte de inflorire, pe timp frumos, dupa ce roua s-a ridicat. Se usuca la umbra, in spatii bine aerisite, in straturi subtiri

Contraindicaţii roinita

Roinita este considerate un inhibitor al tiroidei. Cei care sufera de hipotiroidie vor folosi planta doar sub supravegherea medicului.

Pentru ca actioneaza precum medicamentele de sinteza diazepam si rudotel, se recomanda intreruperea tratamentului alopat in caz de utilizare a roinitei pentru a nu cumuli efectul lor calmant.

Ma opresc aici. Daca ai avut rabdare sa ma urmaresti pana la sfarsit, iti multumesc si-mi exprim speranta ca informatia iti este utila.

Astept cu interes parerea ta intr-un comentariu la acest articol.

Cu prietenie,

Elena Badea.

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Bibliografie:

Virginia Ciocan, Previne si invinge boala cu plante medicinale si adaptogene

Rosemary Gladstar, Plante medicinale- ghid practic.

www.formula-as.ro

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.