SOVARFUL (origanum vul­ga­re)- un veritabil antibiotic natural care creste imunitatea si energizeaza organismul.

Salut,

Origanum vulgare

Origanum vulgare

Cercetari  efectuate in Marea Britanie au aratat ca extractele de sovarf (Origanum vul­ga­re) sunt mult mai active contra stafi­lococilor decat orice anti­biotic cu­noscut in prezent. Asta in conditiile in care studiile au fost facute pe tulpini de stafilococi recoltate de la persoane cu infectii intraspi­talicesti, tulpini care sunt cele mai rezistente la tratamentele cu anti­biotice de sinteza.

Pentru ca mi se pare foarte important acest aspect, mai ales pentru ca aceste infectii sunt destul de frecvente in randul copiilor scolari, am sa pun aici reteta de infuzie combinată de sovarv indicata in acest caz, tocmai pentru a sublinia importanta ei!

Cum o prepari- Pune sase lingurite de pulbere la mace­rat pentru 8 ore in jumatate de litru de apa, dupa care fil­trează, si pune deoparte lichidul obtinut. Ia planta ramasa dupa filtrare si opareste-o in jumatate de litru de apa apoi se las-o sa se raceasca si stre­coa­ră. In final se combina cele doua lidide si bea prepa­ratul re­zultat in 3-4 reprize, pe par­cursul zilei.

Cura dureaza vre­me de 15-30 de zile.

Cum il recunosti

Numele popular de sovarf vine din slava veche si inseamna „varf uscat ”. In prezent, numele oregano utilizat internaţional a luat incet incet locul vechii denumiri.

Romanii ii mai cunosc si ca (denumiri folosite mai mult regional): sovarv, savur, majoran, milot, stropan, busuioc-de-pădure, busuiocul-feciorilor, maghiran-salbatic, poala-Sfintei-Marii, budeana, dost, ferastau.

Sovarful este o planta perena, de pana la 20–80 cm inaltime, cu tulpina in patru muchii.

Frunzele sunt opuse, cu o lungime de 1–4 cm, scurt petiolate, de forma ovala, cu marginea intreaga sau usor dintata. Contin celule cu ulei eteric, acesta fiind motivul utilizării drept condiment.

FLORI DE SOVARFFlorile sunt mov, rareori albe, lungi de 3–4 mm, si apar pe tepi. Ele sunt inconjurate de bractee cu marginea de culoare purpurie.

Planta infloreste incepand din iulie pana in august. Creste prin fanetele din regiunile de deal si de munte

 

Compozitie chimica

Plante contine uleiuri volatile (carvacrol, timol), taninuri, principii amare, antociani (peonidol, marvidol), flavone (apigenol, luteol, kempferol si glicozide ale acestora), acizi polifenolcarboxilici si derivati (acid cafeic, rosmarinic, clorogenic), compusi terpenici (acid ursolic, oleanolic), substante minerale.

Indicatii terapeutice si utilizari

Datorita componentilor sai (uleiuri volatile,  tanin, antociani, flavones, substante minerale), sovarful poate indeplini rolul de:

  • Antipastic asupra musculaturii netede
  • Sedativ asupra sistemului nervos central
  • Antiseptic
  • Stomahic
  • Carminativ
  • Fluidifiant asupra secretiilor bronsice

Modalitati de folosire

1. infuzie: Este utila in caz de:

  • Afectiuni stomacale (colitele de fermentatie, gastrospasmul, atonia gastrica, gastritele hipoacide, tulburarile intestinale, dizenteria, diareea)- (250 ml) se pun 2 lingurite de planta maruntita. Se acopera, se infuzeaza 10 minute, dupa care se strecoara. Inainte de fiecare masa, se iau 100 ml (4 linguri) de infuzie. * Colici renale. Doua lingurite de frunze uscate de Sovarf se oparesc in 500 ml de apa. Se beau trei cani de infuzie pe zi, inainte sau intre mese.
  • Amigdalite, tuse, traheita. Patru lingurite de planta se pun in 250 ml apa rece. Se aduc pana la fierbere, apoi se mai tin pe foc mic timp de 10 minute. Se strecoara si se face gargara de 6 ori pe zi.
  •  Insomnie. Se infuzeaza 2 lingurite de planta in 200 ml apa clocotita, timp de 25-30 de minute. Se bea cate un pahar pe zi. Efectul creste, daca se spala si capul cu infuzie preparata dintr-o mana de Sovarf, la 3 l de apa clocotita. Se lasa sa se raceasca 1-2 ore, apoi se reincalzeste usor.
  • Fibrom uterin, premenopauza si chisturi ovariene. Amesteca doua linguri de planta uscata cu 300 ml de apa fierbinte si lasa la imfuzat timp de 15 minute, apoi se racesc la temperatura camerei, timp de 45 minute. Se bea lichidul cald, cate 150 ml, de doua ori pe zi, cu 15 minute inainte de masa.

2. Pulbere: se obtine prin macinarea partii aeriene a plantei

Este utila in caz de:

  • Afectiunile tubului digestiv (gura, esofag, faringe). Un varf de cutit din praf de Sovarf se tine sub limba timp de 10 minute, apoi se inghite cu putina apa.
  • Guturai. Se inhaleaza pulberea obtinuta din flori si frunze uscate, cernute prin sita fina.

3. unguent: frunzele crude sau uscate de Sovarf, amestecate cu osanza topita sau unt de tara, se aplica pe arsuri, eczeme, rani, furuncule

4. Tinctura din amestec de 50 g de sovarv + 50 g de urzici uscate la 1 litru de alcool de 70°; se macereaza la soare 15 zile, se strecoara si se iau cate 2 linguri de macerat la 200 ml de apa, cu care se fac frectii pe cap pentru a combate matreata, pentru stimularea cresterii parului si distrugerea paduchilor.

5. Ulei din 100 g de herba uscata si maruntita la 500 ml de ulei de floarea soarelui sau masline; se fierbe pe baia de apa timp de o ora, se strecoara si se foloseste pentru frectii usoare in reumatism, lumbago, colici si crampe abdominale, entorse si luxatii.

6. Cataplasme din frunze proaspete, strivite si puse intr-un saculet de tifon, plasat intr-un vas cu vapori de apa; se aplica in dureri de reumatism, lumbago, torticolis (strambarea gatului), traumatisme, dureri de cap si de masele, pierderea auzului.

In caz de febra, piseaza frunzele proaspete iar cu masa verde inveleste laba piciorului.

7. Inhalatii cu aburi dintr-un decoct de sovarv in caz de guturai, traheo-bronsite, epidemii de gripa sau alte viroze respiratorii.

Recoltare si pastrare

In scop terapeutic se folosesc partile aeriene ale plantei (Origani herba); florile infloresc din lunile iunie pana in august, iar culesul partilor aeriene se face in orele diminetii atunci cand planta contine cele mai multe uleiuri eterice.

Se taie cu un foarfec sau cu cutitul ramurele de 20-25 cm, care se pun apoi la uscat, in strat subtire, in odai bine aerisite. Pentru a obtine 1 kilogram de produs uscat ai nevoie de 2-3 kilograme de planta proaspata

Plantele se intorc de 2-3 ori pe zi, altfel se innegresc si pierd din aroma specifica si din calitatile vindecatoare. Planta uscata corect isi pastreaza culorile naturale si o aroma placuta.

Dupa uscare, tulpinile se pastreaza separat si se folosesc pentru uz extern, iar din flori si frunze se prepara ceaiuri, tincturi sau infuzii pentru uz intern.

Contraindicatii pentru sovarf

Sovarful este contraindicat pentru urmatoarele categorii de persoane:

  • Bolnavii cu anemie feripriva
  • Persoanele care prezinta alergii la plantele din familia Lamiaceae
  • Femeile insarcinate

 Si, ca sa inchei in acelasi fel cum am inceput, iata o reteta ( din batrani) de data asta pentru astm, bronsite, stari gripale, traheite, tuse convulsiva.

Reteta: fa un amestec din 2 linguri de Sovarf, 4 linguri de Podbal si 4 linguri de fructe sau frunze (uscate) de Fragi sau Zmeura si 2 linguri de radacina de Nalba-mare.

Infuzeaza 4 lingurite de amestec in 500 ml de apa fierbinte si bea cate 150 ml, de patru ori pe zi, intre mese. Fiecare inghititura se tine in gura 10-15 minute, inainte de a fi ingerata.

Cu prietenie,

Elena Badea.

PS. cred ca ti-am mai spus si cu alta ocazie ca bunica mea obisnuia sa-mi faca vara baie iar in apa punea diverse plante (daca inchid ochii parca simt in nari mirosul placut al plantelor….) iar una din aceste plante era sovarful. Poate din acest motiv nu am fost bolnava de loc in copilarie, cel putin eu nu-mi amintesc 🙂

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse:

http://www.medplanet.dbioro.eu/doc/curs%20%20utilizari%20fitoterapeutice.pdf

http://www.formula-as.ro/2010/935/medicina-naturii-44/sovarful-12868

http://www.farmacia-verde.ro/2008/06/04/sovarvul/

 

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

Un comentariu la „SOVARFUL (origanum vul­ga­re)- un veritabil antibiotic natural care creste imunitatea si energizeaza organismul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.