Stresul este benefic pentru viata noastra ferindu-ne de primejdie si avertizandu-ne cand suntem in primejdie. Dar o supraincarcare sau o acumulare de stres duce la extenuare, epuizare sau chiar moarte.
Despre ce este stresul, despre cauzele sale si despre cele mai importante plante pentru ameliorarea sa am scris déjà in materialul “7 plante medicinal care te scapa de stres” pe care-l primesti gratuit la inscrierea pe site. Asa ca nu voi mai insista aici.
Motivul pentru care am revenit totusi le aceasta tema, sunt mesajele celor care au citit materialul de mai sus si care au dorit mai multe informatii despre efectele stresului prelungit asupra organismului uman si despre metodele de manageriere ale acestuia!
Cum informatiile sunt multe si extreme de importante, o sa impart articolul in trei.
Voi incepe cu finalul, adica astazi vom vorbi despre modalitati de a mentine stresul in limite acceptabile, (eu cred ca stresul nu poate fi evitat in societatea contemporana), deci despre solutii, pentru ca urmatoarele 2 parti fie dedicate problemelor de sanatate pe care le cauzeaza stresul cronic si respectiv stresului la copii (o tema extreme de importanta in contextual societatii actuale, din punctul meu de vedere cel putin)
As vrea sa atrag atentia asupra unui fapt extrem de important: Cand ne facem griji si suntem stresati in legatura cu anumite lucruri si/sau situatii , corpurile noastre produc toxine, lucru de care cei mai multi dintre noi nu suntem constienti. Cum suntem zilnic ingrijorati, in corpul nostru se depoziteaza treptat toate aceste reziduuri si, in timp, devenim vulnerabili la tot felul de probleme de sanatate.
Tinand cont de ritmul alert in care se desfasoara viata moderna, este lesne de imaginat cantitatea de reziduri ce se acumuleaza in organism – mult mai multe decat cele pe care le preluam din alimentele procesate (nu ma intelege gresit, este indicat sa ai o dieta sanatoasa si ar trebui sa faci tot ce-ti sta in putinta ca sa ti-o asiguri, dar daca nu poti manca 100 % organic, nu te stresa! Stresul va genera mai multe toxine decat alimentele neecologice pe care le mananci!)
Inainte de a te preocupa de detoxifierea organismului, cred ca ar fi indicat sa inveti sa manageriezi stresul din viata ta!
Pentru a putea tine in frau dimensiunile stresului, este foarte important sa:
- afli care sunt cauzele stresului din viata ta;
- descoperi si sa inveti tehnici sanatoase prin care sa reduci efectele sale nocive;
Uneori cauzele stresului sunt evidente alte ori nu. Totusi este foarte important sa le afli! Un instrument la indemana in acest demers este un jurnal in care sa notezi acele evenimente care ti-au cauzat stres si nivelul acestuia. Pe masura ce paginile acestuia se umplu, iti poti face o imagine de ansamblu asupra conditiilor generatoare din viata ta si vei fi capabil/a sa adopti masurile potrivite!
Cele mai indicate si mai usor de aplicat masuri sunt:
1 . fa exercitii fizice regulate
Acestea nu ne tin doar in forma, ci ajuta efectiv la eliminarea toxinelor din organism prin stilmularea sistemului limfatic, “gunoierul”organismului nostru. Exercitiul este o eliberare necesara pentru corpurile noastre pentru ca acestea au fost create sa lucreze din greu si sa fie active, nu sa stea tolanite pe fotoliu in fata televizoruluii sau a calculatorului! Reprezinta cea mai buna modalitate de a lupta impotriva stresului pe termen lung!
2. organizeaza-te!
O agenda in care sa-ti planifici de cu seara activitatile de a doua zi, te poate ajuta sa-ti gestionezi mai bine timpul. Daca pe langa aceasta iti formezi obiceiul de a rezolva initial sarcinile cela mai dificile, déjà ai facut un mare pas inainte in calatoria ta spre o viata mai linistita. In cazul meu asta era (si inca mai este) principalul motiv de stres. Niciodata nu reuseam sa termin ce-mi propuneam pentru ziua respectiva…apoi am infiintat agenda pentru planificare…in zilele in care nu o folosesc se intampla adesea sa nu duc la bun sfarsit tot ce mi-am propus!
3 .fa-ti timp pentru a te relaxa
Doar cateva minute de respiratie profunda pot detensiona si atenua raspunsul la stresul fiziologic. Oricine ar putea sa isi aleaga un loc si un moment al zilei in care sa exerseze acest tip de respiratie: in masina, la birou, etc. Chiar si momentele in care stai si astepti se se schimbe culoarea rosie de la semafor pot constitui un prilej de relaxare si o modalitate de a schimba perceptia asupra lucrurilor.
Daca ai posibilitatea de a practica tehnici de meditatie precum yoga ar fi un castig in plus pentru sanatatea ta. Desi necesita timp si practica, ele pot avea efecte benefice importante atat pe termen lung cat sip e termen scurt.
3. dormi suficient
In timpul somnului, corpul se reface in urma stresului din timpul zilei. Daca nu te odihnesti suficient sau somnul este intrerupt, stresul nu va fi diminuat!
4 . schimba perceptia sau modul de a actiona in anumite situatii
De multe ori, lucrurile minore din viata ta genereaza un stres inutil!
Spre exemplu, te afli in asteptarea cuiva care intarzie. In loc sa te stresezi in legatura cu acest lucru, aminteste-ti momentele in care ai fost tu in intarziere ! O simpla schimbare de atitudine te poate scuti de o situatie generatoare de stress…
Imaginea de mai sus ilustreaza o alta situatie in care schimbarea perceptiei iti imbunatateste semnificativ viata 🙂
5 . cere ajutor
Nimeni ne este dotat cu puteri supranaturale si nu este necesar sa incerci sa preiei asupra ta toate responsabilitatile. Nu exista nici o rusine in a cere ajutor celor din jurul tau. S-ar putea sa descoperi ca persoana careia ii soliciti ajutorul iti raspunde cu bucurie 🙂
6 . da frau liber sentimentelor
Nu e nimic in neregula daca cineva rade, plange, vorbeste sau isi exprima sentimentele atunci cand simte nevoia, mai ales daca interlocutorul este unul de incredere Daca ai o zi proasta, te simti coplesit/a si simti nevoia de a plange, fa-o, sentimentele reprimate nu sunt sanatoase nici emotional nici fizic ( intamplarea a facut sa citesc azi un articol excelent despre sentimente si cum sa ne imprietenim cu ele, articol pe care ti-l recomand cu caldura. Il poti citi dand click aici ).
O portie sanatoasa de plans este o modalitate naturala de a te elibera e stress si de a evita toxinele aferente, la fel cum rasul poate fi cel mai bun medicament!
7. cauta-ti un hobby, o activitate care-ti creeaza placere si care te ajuta sa eliberezi tensiunea (asculta muzica, citeste, iesi in natura, lucreaza in gradina, intinde razboiul de tesut, etc)
8. nu in ultimul rand, FII OPTIMIST/A
Ar trebui sa-ti pastrezi optimismul, sa nu uiti lucrurile si aspectele bune din viata ta, pentru care ar trebui sa fii recunoscator/recunoscatoare. Practicand recunostinta nu numai ca te impaci cu tine insuti/insati, ci faci pace cu Universul intreg!
Cand a fost ultima data cand te-ai bucurat de mirosul suav al unei flori sau te-ai oprit din goana ta nebuna sa asculti cantecul pasarilor? Cand ai privit ultima data un rasarit de soare, ai facut un om de zapada sau ai pictat impreuna cu copilul tau?
Toate aceste “nimicuri” ne coloreaza viata si ne ajuta sa ne mentinem starea de optimism (si implicit dimensiunile stresului)!
Nu-i asa ca ai gasit acum suficiente motive pentru care sa fii recunoscator/recunoscatoare?
Spune-mi, te rog, cate din aceste tehnici cunosteai déjà?
Sunt convinsa ca nu sunt o noutate, doar ca de la vorba la fapta este drum lung, iar primul pas pe acest drum este sa iei decizia de a afla care sunt factorii de stress din viata ta!
Nu am nici cea mai mica indoiala ca stii cat de important este acest prim pas 🙂 !
Pana la discutia urmatoare despre bolile generate de stresul cronic, te salut cu respect. Elena Badea.
Surse: http://www.sfatulmedicului.ro/Stresul-si-sindromul-de-oboseala-cronica/9-probleme-de-sanatate-influentate-de-stres_8390; http://www.keeperofthehome.org/2012/05/stress-the-overlooked-toxin.html
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Felicitari pentru articol Elena. Stiam modalitatile de autocontrol, redirectionare a gandurilor si sportul, dar mai putin partea cu organizatul.
Intr-adevar stresul acumulat este suma mai multor alegeri proaste pe care le luam si apoi ne trezim slabiti, indispusi si lipsiti de puteri.
Felicitari inca o data.
Multumesc frumos!
Pentru mine lipsa de organizare a fost cea mai mare cauza de stres! Uneori inca mai este, dovada ca mai am ceva de lucrat la acest capitol!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Adevarul este ca stresul este foarte nociv iar raspunsul la stres depinde de fiecare organism in parte. Consider ca cea mai importanta cale de a reduce stresul este schimbarea perceptiei asupra evenimentelor, iar aceasta se castiga prin autoeducatie.
In alta ordine de idei, aveti un blog interesant, nu vreti sa faceti un schimb de link cu blogul http://lupus-les-boala.blogspot.ro ? Sunt sigura ca cititorilor mei le sunt utile informatiile de aici.
Multumesc pentru comentariu! O sa ma gandesc la propunerea dvs.
Cu prietenie,
Elena Badea.