Salut,
” …Ciulinii de care vorbesc aici apar de indata ce se topeste zapada, sub forma unei ciuperci, un zbarciog. In mai putin de o saptamana, daca e cald, ei napadesc pamantul. Asta e tot ce Baraganul poate sa indure pe spinarea lui. Mai indura si turmele de oi, care sunt lacome de acest ciulin si il pasc aprig. Dar cu cat il pasc, cu-atat creste, se rotunjeste mereu si ajunge sa atinga dimensiunile unei damigene mari. Atunci oile nu-l mai pasc, il lasa in pace, cai inteapa groaznic. Stie sa se apere, buruiana dracului! Ca si buruiana omeneasca: cu cat e mai netrebuincioasa, cu atat stie sa se apere mai cu inversunare.
Dar ce siguranta avem noi despre ce e trebuincios sau netrebuincios pe pamant?
Atat timp cat ialomiteanul se zbate, se incapataneaza sa smulga telinei un caus de porumb sau cativa cartofi, Baraganul nu e interesant. Nu e un loc de vizitat. E sucit, ca o femeie imbracata in zdrente, ca o mahalagioaica impodobita cu diamante. Pamantul n-a fost dat omului numai cu scopul sa-i umple burta cu malai. Mai sunt si colturi harazite reculegerii.
Asta e Baraganul.
El incepe sa domneasca indata ce omul harnic se retrage in coliba lui, indata ce ciulinii inteapa rau si cand vantul dinspre Rusia se apuca sa sufle cu temei. Asta se intampla prin septembrie…..”
Desi Panail Istrati a facut aceasta descriere acum aproape 100 de ani, mie, care traiesc in Baragan, mi se pare la fel de actuala…chiar daca in ultimii ani, datorita unui proces de comasare a terenurilor, este din ce in ce mai putin pamant ramas nelucrat, (ramas “parloaga”, cum spune bunica mea) ciulinii inca isi mai revendica teritoritoriul fiind vesnic gata pentru contra-atac.
Ani de-arandul mi-am spus ca urasc locul asta, ca nu este nimic de vazut si ca este plictisitor…dar, in timp, am invatat sa-l iubesc si nu cred ca voi mai putea pleca vreodata sa locuiesc in alta parte…
Cum il recunosti
Ciulinul sau CARDUUS NUTANS L, este o planta bianuala cu radacina pivotanta si tulpina erecta, inalta de 50-150 cm, simpla sau ramificata, foliata, spinos aripata. Frunzele bazale din primul an sunt mari, oblanceolate, glabre, trilobate, lobii terminati in spini galbeni, dispuse in rozeta (aceasta rozeta de frunze dispare pana la inflorire). Frunzele tulpinale sunt decurente pe tulpina, paroase pe dos, formand aripi lobate si spinoase. Florile sunt rosii si apar in lunile iunie-august iar fructele achene umflate.
Substante active
- aminoacizi (L-cisteina, glicina, acidul l-glutamic, acid d-l-2-amino-butiric, d-l-leucina, tiramina )
- pigmenti clorofilieni
- antocianozide
- saponozide
- uleiuri volatile
- silimarina(4 flavonoide: silibina, silidianina, silimanina, silandrina)
- acid fumaric
- polihidroxifenil-cromon
Desi intreaga planta are proprietati curative, majoritatea compusilor active se gasesc in fructe.
Proprietati terapeutice
Substantele active ii confera ciulinului proprietati hepatoprotectoare, tonice, puternic detoxifiante, antioxidante, imunostimulatorii, regeneratorii la nivel hepatic, galactogoge.
Indicatii terapeutice
In uz intern:
Datorita proprietatilor enumerate emai sus, ciulinul este util in tratarea unor afectiuni ale: ficatului (hepatita, insuficienta hepatica, ciroze, intoxicatii cornice ale ficatului) , ale bilei (litiaza biliara, diskinezie biliara), ale aparatului digestiv (digestie dificila, constipatie), in dereglari ponderale, afectiuni ale splinei, astenie, hipertensiune arteriala, hemoroizi, varice, intoxicatie alcoolica, psoriazis, stari de epuizare fizica si nervoasa, deficiente imunitare, hipercolesterolemie, convalescente, migrene.
Complexul de flavonoide din compozitia sa are un puternic efect antioxidant, stimuleaza capacitatea de regenerare a celulelor, blocheaza acumularea de toxine in ficat stimuland eliminarea deseurilor toxice ce se acumuleaza in ficat.
Preparatele din ciulin protejeaza ficatul de actiunea distructiva a unor toxine puternice si a alcoolului si stimuleaza regenerarea celulelor hepatice.
Ciulinul este util si bolnavilor de diabet tip 2 datorita proprietatii sale de a creste rezistenta celulelor la insulina.
El stimuleaza productia de lapte la femeile care alapteaza si imbunatateste calitatea acestuia.
Infuzia anuleaza efectele secundare ale medicamentelor luate in exces si nu are contraindicatii.
In uz extern
Este folosit ca adjuvant in combaterea oboselii corzilor vocale, in degeraturi, alergii, angina pectorala.
Modalitati de folosire
Tinctura de Ciulin. Pentru prepararea tincturii de ciulin se macina 50g de seminte care se pun intr-un recipient ermetic alaturi de 250ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se va pastra la temperatura camerei, agitandu-se de mai multe ori. Amestecul se filtreaza si se pune mai apoi in sticle mai mici. Se poate pastra la temperaturi mai scazute, cel putin 2 ani.
Decoct. Decoctul se prepara dintr-o lingurita de seminte zdrobite la o cana cu apa clocotita, se lasa sa dea totul in clocot, mai apoi se strecoara. Se beau doua cani pe zi.
Infuzia. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de seminte macinate peste care se vor turna o cana de apa clocotita, se va lasa la infuzat in jur de 15 minute. Se consuma de trei ori pe zi.
Sau inuzia din 2 lingurite de flori sau planta inflorita maruntita la 250 ml apă clocotita. Acopera pentru 15 minute, apoi strecoara. Poti consuma 3 cani pe zi.
Pulbere de seminte macinate de Ciulin. Cu 30 de minute inainte de masa se iau 1-2g pe zi. Pulberea se tine sub limba 5-10 minute dupa care se inghite cu apa.
Bai. Adauga in apa de baie 500 grame de scaiete si stai aproximativ o jumatate de ora. In acest fel combati arttrita sidermatitozele de pe pielea capului.
Recoltare si pastrare
In scopuri terapeutice se folosesc partile aeriene ale plantei care se recolteaza in timpul infloririi si cand semintele ajung la maturitate.
Recoltarea se face pe timp frumos iar planta recoltata se usuca la umbra, in spatii curate si bine aerisite. Dupa uscare se pastreaza in pungi de panza sau de hartie, uu in pungi de plastic !
Contraindicatii
Nu se cunosc.
Nu-i asa ca este surprinzatoar ciulinele nostru ?
Data viitoare vom discuta despre catina.
Cu prietenie,
Elena Badea.
P.S. Este pentru prima data de la inceputul acestui proiect cand am lipsit atat de mult. Am avut un motiv bun, cred eu. Am lucrat intens la o carte pe care doream de mult s-o scriu, un ghid care raspunde unor nevoi de informare semnalate de voi, cei care imi urmariti munca.
Lansarea va avea loc in curand !
Surse:
http://mdc.mo.gov/discover-nature/field-guide/musk-thistle-nodding-thistle; http://ceai-verde.com/plantele-medicinale/literele-a-h/litera-c/113-ciulinul-carduus-nutans.html
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Omul cat traieste,invata.Habar nu aveam de calitatile ciulinului,il consideram o planta inutila.Va multumesc ca mi-ati deschis ochii!
La cat de invazivi sunt si la cat de multe batai de cap dau, e normal sa-i vedem doar ca buruieni 🙂 in plus ne-am obisnuit cu ei si de la ceva familiar nu asteptam niciodata ceva extraordinar 🙂
Multumesc ca ati trecut pe aici!
Cu prietenie ,
Elena Badea.
il CUNOSTEAM pciulin numai pentru floarea lui frumoasa si pufoasa dar acum vazandu-calitatile terapeutice il indragesc si mai mult,vorba ceea insacul legat nu sti ce e bagat.multumim!
Asta asa este 🙂 tot neanul este de valoare, pe cat de mult ne necajesc pe atat de utili ne pot fi!
In perioada urmatoare o sa voresc si despre lipan si armurariu !
Multumesc pentru comentariu!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Buna !!…as vrea sa te intreb daca este bun pentru inlaturarea ,,nisipului”…sau al pietrelor din rinichi….si care parte a plantei,,ciulinului” mai exact ..trebuie sa o culeg si sa fac ceaiuri sau infuzii din ia….si cum ar trebuie sa-l beau…de cate ori pe zi si cat timp….
Multumesc anticipat……mi-ar fi de mare ajutor un sfat concret …ca am probleme mari cu rinichii.
Pentru rinichi este bun brusturele, nu ciulinul. Se ia sub forma de infuzie preparata astfel: este o lingurita de radacina maruntita de brusture se toarna o cana de apa fierbinte si se lasa la infuzat cateva minute. Se consuma 3 – 4 cani de ceai pe zi.
Ar trebui sa consultati un medic des pecialitate care sa fie in masura sa adapteze dozele si durata tratamentului la sitautia dvs. concreta!
Elena Badea.
Buna ziua! As vrea sa va intreb daca toate speciile de ciulini contin silimarina. In zona in care locuiesc creste o specie care este plina de tepi dar are florile si frunzele mai mici. Am vazut si unele tufisuri mai mari. Mi-ar place sa- i culeg,dar imi este frica sa nu- mi faca rau. Si daca sunt buni si contin aceasta substanta se pot folosi si pentru spalarea parului?
Buna ziua, din cate stiu eu, silimarina contin doar cei din genurile ciulinul (carduus) si armurariul (silybun marianum).
Au aspect foarte asemanator, daca nu sunteti sigur mai bine cautati pe cineva care ii cunoaste or mergeti la plafar si cumparati.
Silimarina este un antioxidant care contribuie la protejarea celulelor organismului, nu are legatura cu cresterea parului.
Dintre genurile de ciulini, brusturele pare sa aiba efecte de stimulare a cresterii parului.
Cu respect,
Elena Badea.
Pingback: 11 plante medicinale pentru un ficat sanatos - Infuzie de Sănătate