Salut,
Desi, daca privim la calendar, iarna inca este stapana peste sat, daca ne facem curaj sa iesim in natura simtim deja mangaierea placuta a primaverii….sub razele prietenoase ale soarelui, natura se dezmorteste treptat….ghioceii deja ne incanta de ceva vreme, urzica a ajuns la varsta numai buna de pus in salate, grausorul are deja cateva frunze….
Nu am vazut inca toporasii, dar ii astep cu nerabdare, pentru ca ador mirosul lor si iubesc sa ii culeg.
Cand eram copil, bunica avea aceasta superstitie (pe care acum am preluat-o si eu ) si anume ca numarul de flori din primul buchetel de toporasi cules va fi egal cu numarul de pui pe care ii va scoate closca in primavara 🙂 Asa ca aveam intotdeauna grija sa-i aducem acasa un buchet cat mai mare, era incercarea noastra timida de a o face un pic mai fericita…
Ca si in multe alte cazuri, toporasul este mai mult decat o floare frumoasa, fiind si un izvor de sanatate. Te invit sa ma insotesti in lumea ei 🙂
Descriere
Topurasul (Violae odoratae), cunoscut si sub numele de violeta sau viorea, apartine unui gen care cuprinde peste 400 de specii.
Il intalnesti adesa in livezi, paduri, poieni din zona de campie pana la cea alpina.
Este o planta erbacee perena, de aproximativ 10 cm, cu radacina mica si stoloni lungi. Frunzele in forma de rinichi sau de inimioare, au petiol lung iar florile delicate si parfumate sunt violet, rosii si rareori albe. Infloresc primavara, sunt solitare, sustinute de peduncul lung si au 5 petale.
Substante active
Violetele contin mucilagii, alcoizi, saponide, ulei volatil, glocozizi, acid salicilic, enantic, ferulic si malic, precum si aldehidefenolice, flavonoizi si carotenoizi.
Proprietati terapeutice
Datorita prezentei acidului salicilic, au proprietati antiseptice, dezinfectante, sedative, in timp ce prezenta mucilagiilor ii confera un efect purgativ, expectorant si laxativ.
Saponinele existente in frunze stimuleaza metabolismul pielii, posedand chiar puteri anti-cancerigene.
Partile subterane ale toporasilor – radacini si rizomi, prezinta efecte expectorante, secretolitice, laxative, depurative si hipotensive. Ele ajuta la neutralizarea toxinelor din organism si la eliminarea lor pe cale renala si intestinala.
Extractele obtinute din planta intreaga au actiune antiinflamatoare, diuretica, expectoranta si laxativa.
Organe utilizate
In scop medicinal se utilizeaza radacinile, frunzele, florile uscate la umbra.
Modalitati de folosire
Toporasii se folosesc atat intern cat si extern.
Uz intern :
1. Infuzia de flori este folosita pentru a trata bronsita, inmoaie si elimina catarul, calmeaza tusea si astmul. Se beau 3 cani de ceai pe zi, indulcite dupa gust, cu miere.
Ca sa obtii infuzia, trebuie sa pui la infuzat 2 linguri frunze uscate in 250 ml de apa fiarta, timp de 30 de minute, dupa care filtreaza.
2. Decoctul se foloseste pentru provocarea vomei, rezolvand astfel indigestii si intoxicatii.
Ca sa obtii decoctul trebuie sa : fierbe la foc mic 4 linguri de radacina uscata si maruntita groscior in 250 ml de apa, timp de 30 minute. La final completeaza apa evaporate, filtrea¬za si indulceste dupa gust.
3. Maceratul
Se folosesc florile uscate. Are proprietati expecto¬rante, recomandate in afectiunile aparatului respirator. Se beau cate 2 cani de ceai pe zi.
Mod de preparare: 2 lingurite de flori uscate se lasa la macerat timp de 3 ore, in 150 ml apa, la tempe¬ratura camerei, dupa care se filtreaza
Uz extern :
1. Infuzia de frunze este eficace pentru spalarea si decongestionarea pleoapelor inflamate.
2. Crema de toporasi se foloseste pentru pentru vindecarea cicatricelor. Folosita in mod regulat, crema de violete dizolva uneori chiar si cel mai dur tesut cicatriceal, actionand in profunzime,
Pentru a obtine crema ai nevoie de 20 g viorele proaspete, inflorite, 10 ml ulei de masline, 20 g seu de oaie, 3-4 picaturi ulei eteric de trandafiri (pur).
Reteta recomandata de Hildegard von Bingen, se prepara astfel: se pun intr-un recipient viorelele maruntite, impreuna cu uleiul de masline si cu seul de oaie si se lasa sa se infierbante pe baia de apa, amestecand incontinuu. Dupa ce s-a topit seul, se mai amesteca cateva minute, dupa care se filtreaza. In timp ce se raceste terciul, se incorporeaza 3-4 picaturi de ulei eteric de trandafiri, pentru ca alifia sa fie mai parfumata si sa tina mai mult. Se varsa apoi alifia (cu ajutorul unei spatule sau al unei linguri) intr-un borcan curat sau intr-o cutie de crema. La frigider, crema de viorele poate fi pastrata vreme de un an.
3. Vioreaua este utila si pentru ingrijirea tenului, fiind folosita pentru prepararea unei lotiuni nutritive utila pentru orice tip de ten.
Pentru pregatirea ei , ai nevoie de 500 ml de lapte peste care se adauga un pumn de flori de violete, acopera si lasa la infuzat pentru 15 minute. Strecoara si aplica pe ten cu ajutorul uni tampon.
4. Uleiul de toporasi util in caz de neurodermita.
Ca sa-l obtii pui 1 lingura de flori si frunze de toporasi in 500 ml ulei de masline, lasi la soare timp de 10 zile si apoi strecori si depozitezi in sticlute.
Precautii si contraindicatii
In anemii este bine sa se evite utilizarea preparatelor pe baza de toporasi deoarece saponozidele pot determina, intr-o oarecare masura, scaderea nivelului eritrocitelor din sange.
Preparatele din radacina de toporasi nu sunt indicate bolnavilor de gastrita sau de ulcer gastric datorita efectului lor usor irritant.
Tratamentele cu toporasi ar trebui sa nu dureze mai mult de 10 zile consecutive intr-o luna.
La o dozare incorecta, ceaiul de toporasi provoaca varsaturi, chiar si persoanelor cu aparatul digestiv sanatos si intact. Deci este recomandabil a se administra sub supraveghere de specialitate.
Recoltare si uscare
Florile se aduna in timpul infloririi, frunzele in martie-aprilie, iar radacinile se recolteaza primavara devreme sau toamna.
Uscarea se face cel mai bine pe cale naturala la umbra, in strat subtire, pe coli de hartie sau rogojini, in spatii aerisite, in poduri acoperite de preferinta cu tabla, in soproane, verande.
Radacinile se pot usca si artificial, in cuptorul aragazului, cu usa intredeschisa.
Dupa uscare, se ambaleaza in saculeti de tifon sau pungi de hartie ca planta intreaga. Se marunteste doar inainte de folosire.
In alimentaie se foloseste siropul diluat cu apa, care este o bautura foarte buna
care taie setea. Florile se adauga in salatele de primavara si se folosesc confiate pentru decorarea dulciurilor si a torturilor.
Asa cum am spus si la inceput, pentru mine toporasul a fost mereu o floare frumoasa, fara sa-i fi stiut insa aplicabilitatea in alimentatie…
Am incercat sa aflu cum se confiaza florile, aceasta fiind modalitatea care mie mi-a atras atentia in mod special :), dar nu a fost chip sa gasesc aceasta informatie….
Daca tu stii cum se face, te rog spune-mi si mie reteta intr-un cometariu la acest articol ! Multumesc frumos.
Cu prietenie,
Elena Badea,
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Surse :
http://www.plante-medicinale.ro/pm/fisa_planta.php; http://www.formula-as.ro;
Plante medicinale, recunoastere si uz treaputic, alimentar, aromatizant cosmetic, pg. 159
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Buna ziua!
Azi am ajuns prima data pe aceasta pagina si, recunosc, sunt incantata.
Am gasit ceva ce ar fi potrivit si pentru confierea florilor de toporasi, dar nu am incercat reteta inca:
Cum se confiaza florile ?
Violetele si panselutele pot fi confiate in intregime. De cealalta parte in cazul trandafirilor ar trebui sa se foloseasca doar petalele.
Cele mai multe retete nu contin ingrediente foarte multe. Albus de ou crud sau praf de albus de ou si zahar pudra.
Introduceti floarea in albusul de ou batut bine, iar apoi in zahar. Dupa, asezati-o pe o farfurie pentru a se usca. Si florile de mar sau cires pot fi astfel confiate.
link-ul catre articolul integral este:
http://www.gradinamea.ro/Cultivarea_florilor_comestibile_8018_612_1.html
Va doresc mult succes pe mai departe si inspiratie pentru alte multe articole la fel de bine documentate!
Cora
Multumesc, Cora, pentru cuvintele frumoase si pentru reteta!
Cum ai aflat de acest site? Te mai astept cu drag cu alte sfaturi sau cu propuneri, sugestii, reclamatii 🙂 te rog doar sa nu mai pui link direct catre alte site-uri fara sa ma intrebi!
Cu prietenie,
Elena Badea.