Troscotul- planta magica care iti vindeca afectiunile rinichilor si previne osteoporoza!

Salut,

troscotTroscotul este buruiana care creste in orice curte cu un petic de verdeata, este atat de des intalnit incat cel mai adesea nici nu-l observam.

Istoria utilizării sale in scopuri terapeutice se pierde in negura timpului, medicii antici Dioscoride si Plinius folosind aceasta planta pentru tratamentul diareei, al sangeraii si al bolilor respiratorii.

Pe vremuri troscotul isi avea loculul sau bine definit si in alimentatie. Se folosea atat pengtru supe cat si in salate. Reteta de salata mi-a atras atentia in mod deosebit, motiv pentru care o redau mai jos: 100 de grame de frunze de tinere de troscot, 50 de grame de ceapa verde, 1 ou fiert tare, smantana sau maioneza (ulei vegetal), sare, marar, patrunjel dupa gust. Verdeturi se toacafin, se adauga sare, se amesteca cu oul tocat.

Troscotul este, de asemenea, planta folosita pe vremuri de vrajitoare pentru a alunga fantomele. Dunwich Gerina in cartea sa “Potiuni magice” descrie modul de utilizare a plantei in scopuri magice. Un rezumat al acestei descrieri il gasesti la finalul acestui articol 🙂

Cum il recunosti

troscot-Polygonum Aviculare2Troscotul  (Poligonum aviculare) este o plata erbacee anuala de mici dimensiuni (15-20 cm) cu tulpina ramificata si intinsa pe pamant. Frunzele de troscot sunt mici, carnoase si fragede. Florile, verzi-galbui, au marginea petalelor tivita cu alb sau cu rosu.

Cunoscut in popor si ca iarba gainilor sau motul curcanului (probabil datorita faptului ca este atat de cautata de pasarile de curte, fie tanara – pentru suculenta si ca supliment digestiv – fie la maturitate – pentru seminte), troscotul creste pe terenuri batatorite, in locuri domestice, pe marginea drumurilor, pe terenuri virane, in parloage, la marginea pajistilor, de la campie pana in zona submontana.

Substante active

Contine cca 1% acid silicic total, respectiv 0,08-0,20% acid silicic solubil prin decoctie; 3-4% taninuri, flavonoide, vitamina C, rezine, ceruri, grasimi, zaharuri, mucilagii, derivati antrachinonici, in cantitati mici, urme de ulei esential si alte saruri minerale, in afara de silicati sau clioxid.

Actiuni terapeutice

Troscotul are proprietati antiinflamatoare, astringente, antidiareice (datorida taninurilor), diuretice, cicatrizante (datorita acidului salicilic), hipotensive (datorita flavonoidelor), sedative, hemostatice si remineralizante.

 Indicatii terapeutice

Planta se floloseste atat intern cat si extern.

In uz intern este indicat in caz de:

  • afectiuni digiestive: diaree, dizenterie, ulcer gastric si duodenal, dispepsii, enterite, hemoragii interne, litiaza biliara, hemoroizi, lipsa poftei de mancare- datorita mucilagiilor si a tailor din planta;
  • afectiuni ale aparatului cardiovascular: insuficienta cardiaca, edeme cardiorenale, hipertensiune arteriala;
  • afectiunile rinichilor precum infectii urinare, litiaza renala, retentie urinara;
  •  boli ginecologice, scurgeri vaginale, leucoree, metroragii, uremie, albuminurie, menstruatii abundente;
  •  reumatism, artrite, guta- siliciul joaca un rol important in formarea si refacerea tesutului cojuctival al cartilagiilor si a ligametelor (acestea fiid cele mai afectate in boala reumatismala), iar efectul sau diuretic ajuta la elimiarea acidului uric;
  • afectiuni inflamatoare ale tractului respirator, raceli, hemoptizie; datorita siliciului solubil, se recomanda in afectiunilc cailor respiratorii, in special ca antitusiv si ca mineralizant, dar si ca adjuvant in tuberculoza pulmonara;
  • bolile aparatului locomotor – osteoporoza- deoarece siliciul solubil (organic) ajuta, alaturi de factorii hormonali, la formarea calciului in oase; utila atat in prevenirea cat si in tratamentul boalii;
  • bolile batranetii  ateroscleroza, acciden­tele vasculare- produce un efect de crestere a elastici­tatii vaselor sanguine, prin continutul sau in siliciu si flavonoide.

In uz extern este util pentru:

  • dezinfectia si cicatrizarea ranilor, varice, flebite, plagi sangerande.;
  • bolile pielii (mai ales acneea.), ale parului si ale unghiilor;
  •  atenuarea ridurilor datorita siliciului organic din compozitia sa care joaca un rol de catalizator in formarea colageului si a elastiei, proteinele de la nivelul pielii raspuzatoare de elasticitatea acesteia.

troscotModalitati de folosire

1.Suc din herba proaspata, se obtine din frunzele tinere zdrobite si stoarese prin tifon. Se foloseste indoit cu apa petru a clati gura o data pe zi dupa masa ca sa tratam gingiile sangerande. Timp de 30-40 minute dupa clotire, nu se mananca si nu se bea nimic.

Introdus cu un tampon in nari, sucul este util in caz de hemoragii nazale, avand rol antiinflamator si hemostatic.

2. Cataplasme din frunze porspete ajuta la vindecarea ranilor purulente si a ulcerelor. Se spala bie frunzele, se zdrobesc si se aplica pe zona afectata.

 3. Infuzia preparata din 2 linguri de planta macinata oparite in 250 ml de apa fiarta lasata la infuzat timp de 30 minute, se administreaza 2-3 cani pe zi, inaite de masa, indulcite dupa gust.

4. Decoctul obtinut din 4 linguri de planta uscata fierte la foc mic in 500 ml de apa, timp de 30 mi­nu­te.  Daca se foloseste intern se strecoara bine, se completeaza apa evaporata si se administreaza cate 2 ceati pe zi,  Daca este destinat utilizarii externe, se terciueste si se aplica sub forma de cataplasme pe plagi deschise, avand rol cicatrizant.

5. Decoct din 75 g de herba uscata la 1 litru de vin alb care se fierbe pana scade la jumatate si se aplica sub forma de comprese sau spalaturi pe rani proaspete si sangerande, avand rol hemostatic si cicatrizant.

6. Tinctura de troscot se prepara din 20 grame troscot uscat pus la macerat in 100 ml alcool timp de 10 zile, agitandu-se de 3-4 ori pe zi. Apoi se filtreaza si se lasa la decanta in frigider pentru 6 zile. Dupa scurgerea celor 6 zile, se filtreaza iar si se depoziteaza in sticlute inchise la culoare. Se poate folosi timp de 2 ani de la data prepararii.

Doza uzuala este de 30 picaturi, de 2 ori pe zi.

Recoltare si pastrare

De la troscot se recolteaza, pentru uz medicinal, partile aeriene ale plantei din care se prepara infuzie, tinctura, extracte

Perioada optima de recolatare pentru partile aeriene este mai-septembrie, cand planta este inflorita si se face prin smulgerea platelor, daca sunt forme erecte si in masa, ori prin cosire.Recoltarea se face pe timp de soare, dupa ce s-a ridicat roua,

Uscarea se face cel mai bine pe cale naturala, la umbra, in strat subtire, pe coli de hartie sau rogojini, in spaţii aerisite, in poduri, de preferinta acoperite cu tabla, in soproane, verande, ori pe balcon. Se in­­toarce planta din doua in doua zile, cu atentie, pentru a nu se scutura frunzele.

Dupa uscare, se ambaleaza in saculeti de paza sau in pungi de hartie. Se evita pastrarea in pungi de plastic.

Planta se marunteste chiar inaintea prepa­rarii.

Precautii si contraindicatii

Troscotul nu ar trebui sa se administreze persoanelor care sunt sub tratament cu anticoagulante precum si celor care sufera de varice si tromboflebite.

Si acum, la final, iata rezumatul promis:

Potiunile din trascot au fost folosite timp de secole petru a elibera locurile de manifestarile fantomatice nedorite. Pentru a functiona cu success trebuie sa fie preparate cand luna este in ultimul patrar, apoi stropit cu ea prin locurile in care par manifestari supranaturale.

Pentru a-ti crea proprie infuzie de troscot pentru alungarea fantomelor, ai nevoie de 3 liguri de troscot uscat peste care toarni 2 cesti de apa fiarta si lasi la infuzat noua minute. In tot acest timp trebuie sa te concentrezi asupra ei, vizualizandu-ti scopul, in tip ce spui urmatoarea incantatie magica:

“Duh scos din pamant,

Fugi si piei indata!

Din acest sasas,

Te alung  pe data

Cu fiertura asta

Si vorba rimata.

Nu mai bantui

Casa mea curata!”

Fenomenele pot aparea oricand si in orice spatiu, interior sau exterior. Asemenea tulburari pot fi provocate de stihii sau spirite ale naturii furioase si rautacioase, spirite nelinistite ale animalelelor decedate sau chiar manifestari fantomatice provocatein mod artificial de energia metapsihica. In toate aceste cazuri, potiunea de troascot ar trebui sa de rezultate.

Pe vremuri, potiunile cu trascot nu erau fierte doar pentru a alunga fantomele. Cele in amestec cu un deget de rasina de sange de 9 frati pisata (din copacul tropical daemonorops draco )  aveau si rolul de a oferi proptectie chiar si impotriva dragonilor.

Troscotul este guverat de planeta Saturn si de stravechiul element Pamant si poseda o puternica vibratie astrologica in Capricorn.

Cu prietenie,

Elena Badea.

P.S. Astept cu interes comentariul tau. Nu uita sa dai un like sau un share daca ti-a placut ceea ce ai citit 🙂  Multumesc!

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse:

Ovidiu Bojor, Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la a la z.

http://medical-help-fast.com/ro/pages/692865

https://farmaciaverde.wordpress.com/2008/02/27/troscotul/

http://www.plante-medicinale.ro/pm/fisa_planta.php

http://www.formula-as.ro/2013/1085/medicina-naturii-44/buruieni-de-leac-troscotul-polygonum-aviculare-16838;

http://gardenns.info/ro/pages/1634766

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

21 de comentarii la „Troscotul- planta magica care iti vindeca afectiunile rinichilor si previne osteoporoza!

    1. ELENA BADEA Autor articol

      Nu este efort, este pasiune si placerea de a impartasi 🙂
      Multumesc pentru comentariu!

      Elena.

      Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Mesaje ca al dvs. sunt prilej de adanca bucurie pentru mine 🙂

      Cu prietenie,
      Elena Badea.

      Răspunde
  1. Luciano

    Tot ce este de la om creste greu si este atacat de zilioane de paraziti…De la Dumnezeu totul este perfect,chiar si buruienile….Toata vara m-am luptat [mai ales dupa ploaie] cu 3 balarii care cresc repede si frumos in gradina mea, sufocand rosiile,ardeii si castravetii : stirul,troscotul si purslane[Portulaca oleracea]..Dupa articolul dv. am facut cercetari si am descoperit ca toate 3 sant valoroase plante medicinale….Multumesc ! Am sa scot rosiile,ardeii si castravetii,si o sa le las sa creasca in voie….Multumesc ca mi-ati deschis ochii…, Luc.

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      🙂 doar ca, noi oamenii, nu ne hranim cu troscot sau stir, ci mai degraba cu rosii, ardei si castraveti….urmatoarele articole vor fi despre aceste plante, asa ca sa restabilesc un echilibru intre ceea ce creste in voie in natura si ceea ce crestem noi in gradina 🙂

      Fiecare planta este un organism viu, o combinatie unica de substante cu potentiale efecte pozitive in organismul nostru….ceea ce vreau eu sa arat prin aceste articole, este ca avem solutii pentru aproape orice dezechilibru si ca ,de multe ori, solutiile se gasesc in cele mai umile plante …nu mi-am dorit niciodata sa se ajunga la concluzia ca doar buruienile sunt plante de leac pentru noi!!!

      Multumesc pentru comentariu!

      Cu prietenie,
      Elena Badea.

      Răspunde
  2. Patrascu Dorina

    Interesant articol. Multumim. Nu stiam ca are proprietati medicinale. Stiti cumva de unde pot sa achizitionez samanta? Multumesc anticipat de raspuns.

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Ma bucur ca v-a placut 🙂

      Nu m-am gandit niciodata de unde as putea cumpara samanta pentru ca in zona noastra creste practic peste tot! este o provocare sa tii gradina fara trocot, fara pir si fara rochita randunicii !

      Daca reveniti cu un mesaj spre sfarsitul verii, am sa culeg eu seminte si am sa vi le trimit!

      Cu prietenie,
      Elena Badea.

      Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Ma bucur sa aud asta 🙂 Multumesc pentru comentariu! Va mai astept cu drag si altadata!

      Cu prietenie,
      Elena.

      Răspunde
  3. petra

    La multi ani!
    Eu folosesc ceaiul de troscot de ceva vreme pentru colica biliara si pot sa spun ca ma simt mult mai bine si ajuta chiar si in durerile reumatismale. Multumim pentru articol!

    Răspunde
  4. Ana

    Foarte interesant. Cand citesc despre buruieni comestibile si vad poza, raman uimita fiindca sunt plante pe care le-am vazut toata viata, ne jucam cu ele cand eram mici, si habar nu am avut ca sunt bune de ceva, nimeni nu ne-a spus.

    Răspunde
  5. Margarit Duicu

    Am salvat html-ul dumneavoastra, sigur o sa va mai caut.Oamenii cu pasiunea si daruirea dv. sunt rari…Toata stima! Cu multumiri…pentru ca existati!…
    Margarit Duicu.

    Răspunde
  6. TITI

    Este frumos ca cineva se preocupa sa dea stiri de care ai nevoie la tot pasul. Am o mica sugestie : Cand afirmati ,,la ce este buna o bruiana” este bine sa scrieti si sursa.(Intelg ca nu pot fi date toate, dar un procent de 10 – 15 % ar fi necesar, asa aleator). Am fost la un targ de produse apicole, etc. Am ramas surprins ca majoritoatea celor ce au vizitat sau au cumparat nu stiau aproape nimic despre L. Cardiaca – Talpa Gastii, Salvie sau Roinita. La copilasi am dat cate un stikc cu miere gratuit. Cu bine apifitostuparul.

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Aveti dreptate, este bine sa se scrie si sursa informatiei, de aceea la finalul fiecarui articol eu trec sursele. Oamenii stiu putine lucruri despre plante pentru ca multi dintre ei au pierdut legatura cu natura, cred eu. Noi suntem dintre fericitii care au beneficiat de aceasta legatura si o pot aprecia!

      Daca macar unul dintre oamenii care ajung aici devine curios si cauta sa restabileasca aceast alegatura, atunci eu sunt fericita, parte din misiunea mea se va fi implinit!

      Va multumesc pentru comentariu, va mai astept cu drag!

      Cu prietenie,
      Elena.

      Răspunde
  7. Dana Timos

    Interesant!
    Respect pentru pasiunea dumneavoastră! L-am citit cu drag,mai ales ultima parte! Succes in tot ceea ce faceți!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.