Trusa de prim ajutor in caz de degeraturi

Salut,

la saniusA-nceput de ieri sa cada
Cite-un fulg, acum a stat….

De cate ori se proprie iarna aceste versuri imi umbla neincetat prin cap 🙂 (anul asta a venit randul copiilor mei s-o invete, iar Ioana este la fel de incantata ca si mine de ea!)

Doar ca in Baragan nu a venit inca, dar se simte in aer. Miroase a iarna, seara se aud stolurile de rate si gaste salbatice care brazdeaza vazduhul. In calatoria lor catre zone mai primitoare se opresc putin pe lacul Fundata si abia apoi merg mai departe fugind de gerul care se simte in aer…si in oase 🙂

Soarele isi arata dintii ascutiti iar Crivatul se antreneaza zilnic pentru lunile ce va sa vie. Ne pregateste cu sarg pentru intalnirea cu Craiasa Zapezii. In fiecare dimineata verificam geamurile sa vedem daca a sosit, dar florile sale de gheata nu au aparut inca…Ne-a amagit un pic zilele trecute acoperind cu mantia ei alba pamantul, dar fulgii au fost prea plapanzi ca sa reziste mai mult de cateva ore, spre dezamagirea copiilor mei care abia asteapta sa faca omul de zapada!

Pandim fiecare semn al venirii iernii, dar ne si pregatim pentru primirea ei pentru ca nu dorim sa suferim efectele negative ale gerului. Prin urmare luam masuri simple de prevenire cum ar fi:masuri prevenire

  • purtam haine calduroase, iar pentru maini si picioare cautam deja manusile si sosetele din lana (tocmai am comandat perechi noi, din pacate eu nu am deprins impletitul acestora…si nici nu cred ca o voi face 🙂 noroc ca exista bunicile !);
  • evitam sa umezim imbracamintea, deaorece prin umezire aceasta isi pierde 90 la suta din valoarea sa de izolare;
  • consumam alimente bogate în proteine , fructe si legume;
  • evitam momente lungi petrecute in interiorul autovehiculelor parcate si ne deplasam pe distante lungi doar in autovehicole echipate corespunzator;
  • folosim remedii din plante pentru a preveni degeraturile.

Spre exemplu, masarea corpului cu ulei de ricin te ajuta sa previi craparea pielii, mai ales daca esti o persoana cu pielea uscata. Dcaa adaugi in ulei cateva picaturi de lamaie vei obtine un ulei de masaj cu o aroma placuta si invioratoare. Dupa masaj este necesara de o jumatate de ora pentru absorbtia completa a uleiului.

Pentru prevenirea ( dar si tratarea) degeraturilor este eficace si uleiul de catina. Acesta se aplica pe pielea care urmeaza sa fie expuse la frig (sau pe zonele afectate ale pielii), atat cat poate absorbi pielea.

Si banalul ulei de floarea soarelui are efecte miraculoase daca il amesteci cu pulbere de ghimbir (in proportie de 2/1 lingurite) si masezi zonele expuse la frig cu putin timp inainte de a iesi din casa.

  • stam pe-afara, dar evitam expunerea prelungita a mainilor si a picioarelor la temperaturi scazute.

De ce ? Pentru ca in momentul expunerii pielii la temperaturi extrem de scazute, vasele capilare se contracta (vasoconstrictie), conditie medicala ce scade nivelul de oxigen ajuns la nivelul extremitatilor. Contrar acestei manifestari, zonele expuse la ger necesita o cantitate mai mare de oxigen decat in mod normal pentru a se incalzi. Ca urmare a scaderii gradului de oxigenare, apar leziunile tisulare.

degeraturi

 

Si uite asa apar degeraturile care sunt inflamatiile, iritatiile, ranile si leziunile provocate de actiunea frigului asupra tesuturilor.

 

Cum poti fi sigur ca te confrunti cu acest fenomen ? Studiindu-i simptomele, cele mai comune manifestari fiind :

  • senzatie de mancarime;
  • inrosirea portiunii de piele afectata, insotita in unele cazuri de o usoara inflamatie;
  • formarea basicutelor.

Netratate, degeraturile pot evolua spre hemoragii sau infectii cutanate, fapt ce poate duce la randul sau la aparitia unor complicatii severe.

Cel mai frecvent cad victime ale acestei afectiuni persoanele care au o circulatie periferica deficitara. De asemenea, sunt expuse la riscul de a face degeraturi si persoanele anemice sau cele hipotensive, care nu au o irigatie sangvina normala in locurile ce vin in contact direct cu frigul.

Daca in ciuda masurilor de prevenire descrise mai sus, apar totusi degeraturi, este utila cunoasterea masurilor de prim ajutor.

Primul ajutor in caz de degeraturi consta in incalzirea treptata a corpului !

Atentie! Evita incalzirea brusca deoarece aceasta poate produce dilatarea rapida a vaselor de sange care poate duce chiar la moartea persoanei  in cauza !

prim ajutorConcret, ce trebuie sa faci este:

  1. adu persoana afectata de degeraturi intr-o camera racoroasa sau fa-i o baie rece, pe care o incalzesti trepatat.( la fel de utila este o frectie cu otet de mere);
  2. daca degeraturile sunt usoare fa-i frectii cu zapada, apoi da-i sa se bea bauturi reci si, cand isi recapata temperatura normala a corpului, administreaza-i bauturi calde (daca degeraturile sunt mai grave aplica pe locurile afectate comprese sterile si cheama imediat medicul)
  3. nu folosi alifii pentru ungerea pielii cu degeraturi deoarece se pot forma basici, foloseste substante astringente, care usuca pielea.
  4. apeleaza la tratamente naturiste pentru degeraturi

– dupa ce ai luat primele masuri de ajutor si observi o inrosire a pielii (semn ca sangele este prezent in tesuturi in cantitate mai mare) bandajeaza regiunea afectata cu tinctura de propolis. La fel de utila este o compresa cu miere de albine dizolvata in ceai din coaja de salcie, pelin, frunze de nuc, catina alba sau paducel.

– fa o infuzie cu flori de galbenele si adauga 1 lingura de sare de mare. Tine mainile si picioarele in acest amestec timp de cateva minute.

– Feliaza o rosie, presara putina sare, apoi maseaza zonele afectate de degeraturi. Acest remediu hidrateaza pielea si combate roseata.

– aplica cu incredere aloe vera deoarece are proprietatea de a vindeca degeraturile de pana la 6 ori mai rapid decat tratamentele obisnuite datorita substantelor de tip steroidal si acidului salicilic din compozitia plantei. De asemenea, nu raman cicatrici, culoarea naturala a pielii se reface perfect si chiar se regenereaza foliculii de par, permitand cresterea din nou a parului in zonele care au suferit degeraturi.

telina este o alta planta indicata in acest caz. Prepara un decoct dintr-o telina intreaga, maruntita bine in prealabil, pe care o fierbi  timp de 5 minute. Cu acest decoct fa spalaturi timp de 20 de minute, urmate de comprese pe care le mentii pe locurile afectate 30-60 de minute.

– castanele se folosesc sub forma de decoct pe care-l obtii daca fierbi 5 maini de castane in 3 litri de apa pana cand apa scade la jumatate. Seiltraza si cu el se fac spalaturi cat mai calde pe locurile afectate, timp de 10-15 minute. Tratamentul se repeta zilnic pana la vindecarea completa.

– ai adunat frunze de nuc ? ei bine ai facut pentru ca poti trata degeraturile tinand mainile sau picioarele afectate intr-o infuzie concentrata si rece (obligatoriu) de frunze de nuc.

– varza face minuni nu numai in cazul luxatiilor ci si la degeraturi. Pune pe locurile degerate frunze de varza  crude si zdrobite pana la vindecare.

– poti aplica cu succes si suc de ceapa. Taie capatul unei cepe, astfel incat sa permiteti drenarea lichidului continut de aceasta leguma. Maseaza zonele afectate de degeraturi cu ceapa in fiecare zi pana la vindecare.

Cu toate astea in minte si cu instructajul adecvat, n-am prea avut probleme cu gerul…

Speram ca Mos Neculae va pune dulciuri in ghete si zapada a ferestre 🙂 si cand spun speram, cu siguranta ma gandesc si la mine ! Chiar daca nu ma dau in vant dupa vremea rece, ador sa vad fetele rosii ale copiilor si veselia din priviri.

Vorba poetului :copii la sanius

Nu e soare, dar e bine,
Si pe riu  e numai fum,
Vintu-i linistit acum,
Dar navalnic vuiet vine
De pe drum.

Sint copii. Cu multe sanii
De pe coasta vin tipind,
Si se-nping si sar razind;
Prin zapada fac matanii
Vrand-nevrand.

Ei, ce zici, te simti pregatit acum sa infrunti gerul ?

Cu prietenie,

Elena Badea.

Surse:

 

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.