Trusa de prim ajutor in caz de sindrom al picioarelor grele

Salut,

w560xh316_picioare_umflateDe ce acest articol? Pentru ca in jurul meu sunt multe persoane care se plang de aceasta afectiune. Spre exemplu mama mea este persoana cea mai apropiata si cel mai grav afectata. La ea este intrucatva explicabil daca ma gandesc la istoricul activitatii ei pe piata muncii. In tinerete a lucrat mai bine de 10 ani intr-un combinat de prelucrare a carnii, deci intr-un mediu rece si umed. Statea in picioare in cizme de cauciuc ore intregi. Era tanara, nu simtea nimic.

Dupa revolutie activitatea in firma respectiva s-a restrans si ea trebuit sa-si schimbe locul de munca. Asa ca a intrat telefonista, un loc de munca care impunea sa stea pe scaun 12-24 de ore (lucra in ture). A facut asta pentru alti 10 ani de zile…culmea ironiei a facut ca Romtelecomul sa automatizeze oficiile postale de la sate, asa ca a ramas iar fara loc de munca.

In ultimii 15 ani a vandut in magazinul propriu si a trebuit sa stea in picioare 10-12 ore pe zi, aproape fara pauza. Doar ca a inceput sa se resimta…

De cativa ani se plange ca o dor picioarele, ca sunt umflate si dureroase. La inceput se intampla doar seara, acum vad ca se intampla si in timpul zilei.

A folosit unguente dar la ea problema este lipsa de continuitate. Niciodata nu duce un tratament pana la capat, renunta inainte de a vedea primele imbunatatiri. Bunica era altfel, nu inteleg de ce nu urmeaza exemplul ei…Casa ei era permament plina cu plante medicinale, avea o planta pentru orice. Am crescut cu bai de plante, mai ales vara in copaie afara, cu ceaiuri si comprese…si asa a crescut si mama, dar se pare a uitat!

Tu ai avut vreodata senzatia ca-ti sunt picioarele de plumb?

Sindromul picioarelor grele este un termen care descrie un sentiment general de greutate in picioare. Reprezinta unul dintre principalele semnale de alarma ale unei patologii destul de severe: maladiile venoase. Afecteaza in principal femeile pentru ca hormonii le influenteaza circulatia sangelui prin vene, dar este destul de frecventa si la barbati.

Numarul persoanelor afectate creste odata cu varsta. Se estimmeaza ca jumatate dintre femeile cu varsta de peste 45 ani ca au acesta afectiune, iar la 7din 10 durerea este atat de severa incat le afecteaza activitatea de zi cu zi.

Cauze

Sindromul „picioare grele” se datoreaza in principal unei proaste circulatii a sangelui ca urmare a unor perioade lungi de stat in picioare sau asezat.

Explicatia vine din felul in care circula sangele. Sangele pompat de inima in organism se intoarce la aceasta prin vene. Cum inima este situata intr-o pozitie superioara picioarelor, sangele din picioare trebuie sa lupte impotriva gravitatiei pentru a se intoarce la inima. Contractia muschilor picioarelor in timpul mersului actioneaza asupra venelor care se  contracta si imping sangele in sus. Sangele care urca la fiecare contractie a muschilor este impiedicat sa coboare, atunci cand muchii se ralaxeaza, de valvele cu deschidere intr-un singur sens existente de-alungul venelor.

In timpul perioadelor lungi de inactivitate atunci cand stai asezat sau in picioare nemiscat, muschii picioarelor nu se contracta suficient de puternic  sau suficient de frecvent (este nevoie de 15 pasi pentru a se completa ciclul) pentru a permite sangelui sa urce. Faptul ca sangele stagneaza pe vene cauzeaza senzatie de greutate si de tensiune in picioare, de picioare dureroase si obosite.

Daca nu se iau masuri pentru remedierea situatiei, in cele din urma valvele vor incepe sa lucreze deficitar ceea ce va duce la umflarea gleznelor, la varice si chiar la tromboze.

Circulatia proasta a sangelui poate fi provocata si de alte cauze cum ar fi:

  • sarcina, supraponderabilitatea, hainele prea stampte sau incrucisarea picioarelor  care pot restrictiona fluxul sanguin;
  • caldura excesiva, umiditatea sau consumul de alcool- pot cauza largirea venelor si stagnarea sangelui in picioare;
  • tocurile inalte sau pantofii cu talpi rigide-  impiedica funtionarea corecta a muschilor;
  • fumatul, nivelul ridicat al colesterolului si hipertensiunea – afecteaza sanatatea venelor;
  • factorul ereditar- daca ai parinti sau rude apropiate cu aceasta afectiune, cresc semnificativ sansele ca si tu sa o dezvolti.

In fazele incipiente este suficient sa iei cateva masuri pentru a imbunatati circulatia sangelui si a inlatura disconfortul aparut. Intre aceste masuri amintesc:

  • Schimba obiceiurile de zi cu zi care favorizeaza aceasta neplacere: de exemplu, la birou evita sa stat picior peste, fa pauze de 10-15 minute la fiecare ore in care sa-ti dezmortesti picioarele- poti face un exerciu specific- ridica si coboara varfurile picioarelor pentru a lucra muschii gambelor,  misca degetele de la picioare si roteste din glezna fiecare picior, in sensul acelor de ceasornic sau ridica-te si fa o plimbare scurta de macar 15 pasi; renunta la tocuri mai inalte de 5 cm si la hainele stramte;
  •  Adopta o alimentatie diversificata care sa cuprinda alimente bogate in vitamia A, C, E, PP, fructe  mai ales cele de padure, legume proaspete, oua, peste, cereale integrale;
  • Fa miscare  si exercitii fizice usoare macar 30 minute pe zi;
  • Renunta la dusurile fierbinti si fa “dusuri scotiene”, alternanta de apa calda-apa rece avand un efect de stimulare a circulatiei sangelui;
  • Apeleaza la metode alternative precum masajul (se face la nivel local, in sens ascendant, cu crème si geluri ce contin plante cu actiune vasoprotectoare precum castanul, sulfina, musetelul, salvia, coada soricelului, rnica, urzica, apanzul) si reflexoterapia;
  • Utilizeaza plante medicinale.

D-na doctor Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie la Centrul Medical MEDAS, recomanda intr-un articol publicat pe farmaciata.ro utilizarea urmatoarelor plante:

1. Ginkgo biloba– are actiune vasoprotectoare si antiinflamatoare, antioxidanta protejand oranismul de radicalii liberi

ginkoMod de administrare:

  • infuzie: 2-3 cani pe zi
  • tinctura: 30-40 picaturi de 3 ori pe zi, inainte de mese
  • comprimate: 40 mg de 2-3 ori/zi
  • fiole- 1-2 file /zi. Acestea contin extract de Frunze de ginkgo biloba si miere saulaptisor da matca sau ginseng.

Planta este contraindicata femeilor gravide si celor care alapteaza, copiilor sub 12 ani, persoanelor care sufera de hemofilie, celor cu probleme de coagulare a sangelui.
Consumul de frunze de ginkgo biloba poate cauza ameteli, dureri de cap, greata, anxietate si reactii alergice, in special persoanelor in varsta. Nu este indicata administrarea plantei in paralel cu tratamentul anticoagulant, anticonvulsivant, cu inhibitori MAO (monoaminoxidaza) sau antidepresive. De asemenea, se intrerupe administrarea de ginkgo biloba cu 36 de ore inainte de orice interventie chirurgicala sau stomatologica, pentru prevenirea aparitiei hemoragiilor.

2. Sulfina: stimuleaza circulatia sangvina prin cresterea debitului venos si limfatic, scaderea permeabilitatii capilare si proprietatile anticoagulante.

sulfinaMod de administrare:

  • Infuzie 😮 lingurita de planta (frunze, flori) la 200 ml de apa. Se beau 2 cani pe zi timp de 20 de zile pe luna. Tratamentul trebuie sa se intinda pe o perioada de cel putin 3 luni.
  • tinctura: 1 lingurita de 3 ori pe zi diluata la 100 ml apa;
  • cataplasme: 2 pe zi
  • bai

La dozele recomandate, nu se cunosc contraindicatii

3. Paducel: stimuleaza circulatia sangvina

paducelMod de administrare:

  • infuzie, 1 cana/zi, o lingurita de planta (frunze, flori) la 200 ml de apa
  • tinctura, 10-15 picaturi de 3 ori pe zi, diluate in 50 ml de apa, timp de 30 de zile;

Este contraindicat  gravidelor, deoarece el relaxaza musculatura uterului, si femeilor care alapteaza.

4. Vita de vie: previne agregarea plachetara si favorizeaza mentinerea integritatii peretelui endotelial al vaselor de sange

vita de vieMod de administrare:

  • infuzie: 2 g de frunze uscate la o cana de apa clocotita. Lasa sa infuzeze timp de 10 minute. Bea 1-3 cani pe zi;
  • capsule din samburi de struguri: ia 30-100 mg pe zi;
  • extract lichid: 30 ml de extract lichid pe zi (continand 50 mg de extract de samburi de struguri).

Precautii:  Nu s-au inregistrat pana in acest moment efecte adverse sau semne de toxicitate, nici chiar dupa o utilizare indelungata.

5. Mesteacanul: stimuleaza circulatia sangvina

mesteacanMod de administrare:

  • Infuzie: 2 cani pe zi, intre mese

Mesteacanul trebuie utilizat cu precautie in timpul sarcinii si in timpul alaptarii,. Nu  este indicat nici pentru copiii care au o sensibilitate alergica pronuntata sau care se confrunta frecvent cu tulburari digestive.
Persoanele care sunt alergice la aspirina nu trebuie sa foloseasca produse care contin mesteacan.
Datorita efectului pe care il are asupra rinichilor, mesteacanul nu trebuie folosit de cei aflati in criza renala si nici de cei care au afectiuni cardiace decompensate.
Mesteacanul poate produce anumite leziuni usoare la nivelul pielii si, la fel ca majoritatea plantelor, poate cauza reactii alergice.

6. Urzica: stimuleaza circulatia sangvina;

urzicaMod de administrare:

  • Infuzie: 2 cani pe zi, intre mese

Contraindicatii

Frunzele urzicii nu au, practic, efecte adverse si contraindicatii, fiind considerate printre cele mai sigure remedii vegetale cunoscute, deoarece folosirea lor, atat ca alimente, cat si ca medicamente este foarte indelungata si bine observata. Singurele retineri in administrarea urzicii proaspete sunt in cazul persoanelor cu tromboze, eventual aflate sub medicatie, caz in care continutul ridicat de vitamina K al acestei plante determina o crestere a vitezei de coagulare. Urzica uscata poate fi administrata insa fara teama in aceste afectiuni.
Radacina de urzica nu are efecte adverse majore si poate fi administrata oricui, cu exceptia gravidelor si femeilor care alapteaza, care pot consuma, in schimb, frunzele urzicii.

7. Coada calului

coada caluluiMod de administrare:

  • decoct: 2 cani pe zi, intre mese- se pune o lingurita si jumatate in 500 ml de apa rece; apoi se fierbe timp de 15 minute si se bea caldut.

Nu se recomanda utilizarea de coada calului de catre femeile insarcinate, care alapteaza sau de catre copii. Se recomanda ca tratamentul pe baza de coada calului sa nu dureze mai mult de doua saptamani. Intre doua tratamente se face o pauza de doua saptamani

 8. Usturoi

usturoiMod de administrare:

  • ca atare (se consuma zilnic 2-3 catei cruzi, zdrobiti),
  • decoct: 2-3 catei zdrobiti, fierti in 200 ml de apa sau lapte, timp de 15 minute. Intreaga cantitate se bea pe parcursul unei zile.
  • tinctura de usturoi, 10 picaturi de 2 ori/zi sau
  • capsulele de usturoi, 1-2/zi, 2 saptamani;

Usturoiul este probabil sigur pentru majoritatea oamenilor, atunci cand este luat pe gura. Usturoiul poate provoca respiratia urat mirositoare, o senzatie de arsura in gura, arsuri la stomac, gaze, greata, varsaturi, miros corporal si diaree. Aceste reactii adverse sunt adesea mai intense in cazul usturoiului proaspat. Usturoiul poate creste, de asemenea, riscul de sangerare. Au fost raportate cazuri de sangerare dupa o intervenaie chirurgicala la persoanele care au luat usturoi. Au fost raportate de asemenea crize la persoanele care sufera de astm.

9. Afinele: substantele antioxidante din afine stopeaza formarea varicelor si a hemoroizilor, imbunatatesc circulatia venoasa si ajuta la vindecarea rapida a echimozelor produse de catre fragilitatea capilara

afineMod de administrare:

  • Se tin cure de minimum patru saptamani, timp in care se consuma maceratul la rece de afine, cate 3-4 pahare pe zi, consumate cu minimum 15 minute inainte de masa. Acest tratament este un bun adjuvant si in cazul ulcerelor varicoase.

 

In acelasi scop, de ameliorare a circulatiei periferice, se pot utiliza baile de plante care pot fi:

– de picioare cu uleiuri esentiale de menta, eucalipt, rozmarin, chiparos, in combinatie cu tinctura de arnica, efectuate aproximativ 10 minute, sunt relaxante si reconfortante, inlaturand durerea si stimuland circulatia sangelui;

in cada de baie – se adauga 2-3 picaturi de ulei aromat de menta, eucalipt si rozmarin, cu efect decongestiv si calmant. De asemenea, se pot adauga 10-15 g de tinctura de arnica, ce stimuleaza circulatia si inlatura durerea;

Gandeste-te acum cum ar fi sa vina seara iar tu sa nu-ti mai simti picioarele ca de plumb? Sau daca esti tanar/a si nu ai experimentat inca aceasta senzatie, nu ar fi fain ca sa ramana situatia asa?

Puterea este in mainile tale, mereu a fost si asa va ramane. Uneori o simpla cana cu ceai este primul pas catre o viata mai sanatoasa!

Ce parere ai despre recomandarile de mai sus?

Daca ai cunostinte despre alte metode impartasaste-le cu noi, te rog!

In articolul urmator vom vorbi despre untisor si beneficiile sale pentru organism.

Cu prietenie,

Elena Badea.

PS. Daca informatiile din articlo iti sunt utile, da te rog un share sau un like articolului!

 

Surse:

http://www.medicinechest.co.uk/index.php?option=com_content&view=article&id=138#ixzz2Q3qE7IeV

http://www.farmaciata.ro/farmacia-naturii/item/1301-remedii-naturale-pentru-circulatia-periferica-defectuoasa

http://www.ymed.ro/vita-de-vie-vitis-vinifera-fam-vitaceae/

http://www.retetanaturista.ro/remediu-naturist/dureri-de-picioare-%28grele,-obosite%29-304.html

 

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

7 comentarii la „Trusa de prim ajutor in caz de sindrom al picioarelor grele

  1. Adrian Sb

    Super util si interesant articolul.
    Acum, eu fiind cu mana in ghips, poate intr-un articol viitor, imi spui vre-o metoda ( baie e plante?) de a nu ramane cu sechele si meteosensibil.

    Răspunde
    1. admin Autor articol

      Imi pare rau sa aud asta, cum ai reusit?

      Saptamana viitoare o sa fie articolul!

      Sper ca o sa te faci bine cat mai repede:)

      Cu prietenie,
      Elena.

      Răspunde
    1. admin Autor articol

      Ulcerul varicos poate avea cauze diverse, este important sa mergeti la un medic specialist pentru a determina care este cauza in situatia dvs.! Abia apoi puteti discuta despre un tratament!

      O planta utila in caz de ulcer varicos este tataneasa sub forma de comprese cu terci, astfel: radacinile bine uscate si macinate fin sunt amestecate cu o ceasca de apa foarte fierbinte si cateva picaturi de ulei alimentar pana se formeaza un terci. Acest terci se intinde pe o bucatica de panza si aplica local cat este inca cald apoi se leaga.

      Sa auzim de bine!

      Cu prietenie,
      Elena Badea.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.