Tu ai facut cunostinta cu paduchii?

Salut,

paduchi si lindeniPoate o sa ti se para ciudat ca am abordat acest subiect. Dar din pacate este un subiect de actualitate si daca tot ne confruntam cu aceasta problema (fie ca o recunoastem, fie ca nu), cred ca este oportuna o prezentare a remediilor naturale indicate pentru combaterea paduchilor.

Chiar daca nu esti fan al acestor remedii, iti recomand cu caldura sa reconsideri atitudinea pentru ca utilizarea in exces a pesticidelor a determinat o crestere a rezistentei paduchilor la actiunea acestora, ceea ce  le face practic ineficiente.

In plus, paduchele nu cunoaste clasele sociale si nici nu face diferenta intre mediul rural si cel urban  🙂 asa ca nu suntem in ” siguranta ” putand oricand face cunostinta cu el.

Descriere

Sub denumirea generica de paduchi se aduna peste 3000 de specii de insecte, dintre acestea 3 fiind caracteristici omului: paduchele-de-cap, paduchele-de-corp sau paduchele-de-haine si paduchele-lat.

Paduchii sunt insecte hematofage, fara aripi, care nu pot supravietui pentru perioade lungi daca sunt indepartate de pe gazda lor (traiesc 2 zile fata de o luna cat este ciclul sau normal de viata).

Daca paduchele de cap este inofensiv pentru om ( intepatura sa cauzand doar mancarimi ce in timp se pot irita sau chiar infecta) reprezentand mai degraba o problema cosmetica decat una medicala, paduchele de corp este un vector patologic el putand raspandi tifosul exantematic, febra recurenta, febra de transee etc.

Infestarea cu paduchi poarta numele de pediculoza si este favorizata de conditiile precare de igiena.

Vom vorbi mai departe despre paduchele de cap pentru ca este cel mai raspandit in zilele noastre desi a fost supus unor campanii sustinute de eradicare.

forme paduchiPaduchii capului au ca unica gazda omul si se hranesc exclusive cu sange. Isi depun ouale (lindine) pe firele de par la distante variabile in functie de temperatura. Astfel, in zonele reci gasim lindinile la 1 cm de scalp iar cand in zolele calde la 6-15 cm. Femele secreta un lipici cu care fixeaza ouale pe firul de par acesta fiind motivul pentru care se indeparteaza atat de greu. Ouale au culoarea ceaiului cand contin un embrion si devid albe cand eclozeaza. Paduchele adult are corpul de 1-5 mm lungime, de forma unei seminte de susan cu 6 picioare de culoare gri spre alb (desi la persoanele brunete poate vea alta culoare).

Cine este afecat de pediculoza si cum se raspandeste aceasta?

Paduchii sunt raspanditi peste tot. Fiecare dintre noi poate fi afectat daca:

  • intram in contact cu o persoana infestata cu paduchi;
  • daca folosim o palarie sau o caciula de la o persoana infestata;
  • daca utilizam pieptanul, peria, prosopul unei astefl de personae;
  • daca ne asezam pe patul sau covoarul unei personae cu pediculoza, etc

Dar cea mai afectata categorie sunt copii cu varste intre 4 si 14 ani pentru ca ei sunt obisnuiti sa stea in grupuri, sa se joace si sa imprumute lucruri. Copilul poate lua paduchi la scoala, la gradinita, in mijloacele de transport in comun sau in parc.

Fetitele sunt de 4 ori mai predispuse la pediculoza decat baietii.

Masuri de prevenire

Profilaxia prevede:

  • respectarea  regulilor  de igiena  personala; baie si schimbarea lenjeriei de corp si a  celei de pat cel puţin o data la 7 zile, schimbarea imbracamintei de zi si a celei de noapte; – rufele trebuie spalate, fierte si calcate cu ferul fierbinte;
  • examinarea frecventa a scalpului scolarilor poate sa deceleze prezenta pediculozei;
  • administrarea precoce a tratamentului impiedica raspandirea pediculozei la ceilalti membri ai familiei;
  • evitarea contactului prelungit cu persoanele infestate.

Tratamentul pediculozei

Tratamentul este ingreunat de faptul ca pruritul, simptomul principal al pediculozei, se intensifica abia la 3-4 saptamani de la infestare si nu imediat.

pieptan desPentru a diagnostica o infestare cu paduchi este necesara pieptanarea cu un pieptan special cu dintii desi si examinarea acestuia dupa fiecare trecere prin par.

Pentru tratarea pediculozei poti folosi:

1. tratamente chimice: exista multe tratamente chimice si pesticide care afirma ca distrug paduchii, dar ele nu distrug si ouale acestora. Deoarece nimfele eclozeaza la 6-9 zile este necesara  repetarea tratamentului la 10 zile , perioada in care persoana va ramane infestata cu paduchii care eclozeaza. Se recomanda un al treilea tratament dupa alte 5 zile. Intre tratamente, parul trebuie udat si pieptanat zilnic pentru a inlatura noii paduchi. Daca la finalul tratamentului la pieptanare nu mai sunt paduchi vii, atunci acesta a avut success.

Cele mai utilizate substante chimice utilizate sunt: linden si malation.

Ca numerosi alti paraziti, paduchii au dezvoltat o anumita strategie pentru a supravietui in conditii dificile. Fortandu-si patrimoniul genetic sa evolueze, ei au devenit insensibili la insecticidele continute in lotiuni. Ca o consecinta a aparitiei acestei rezistente, epidemiile de paduchi sunt din ce in ce mai dificil de eradicat. De aici si necesitatea gasirii unor alternative terapeutice.

2. tratamente naturiste: demonstrate stiintific ca fiind mai sigure sunt si mai eficiente pentru ca, datorita complexitatii principiilor active, este impiedicata dezvoltarea rezistentei paduchilor la actiunea lor.

Cele mai utilizate remedii naturale contra paduchilor sunt:

paduchi1. otetul este un remediu eficient si sigur. Se inmoaie capul in otet si se acopera apoi cu o casca de plastic pentru a sufoca paduchii si a erode ouale. Casca se mentine peste noapte.

2. uleiurile esentiale omoara paduchii si ajuta la calmarea mancarimii. Exista mai multe “retete”. O combinatie eficienta este cea preparata din 20 de picaturi de ulei de arbore de ceai, 10 picaturi de ulei de rozmarin si cate 15 picaturi de ulei de lamaie sau ulei de cimbru. Se mai pune si ulei de levantica amestecate toate cu patru linguri de ulei vegetal. Frecati parul uscat cu remediul acesta, acoperiti cu o casca de dus, apoi acopieriti-o si pe aceasta cu un prosop. Dupa o ora, desfaceti, samponati bine si clatiti.
La fel de utila si de inofensiva pentru organismul uman este si vaselina. Paduchii trebuie sa respire, iar aplicarea pe toata lungimea parului a uleiurilor esentiale si a vaselinei ii impiedica sa respire, asficsiindu-i.

Dupa oricare dintre aceste remedii, clatiti cu o solutie preparata din cantitati egale de otet alb si apa. Aceasta va ajuta sa omorati ouale si sa inlaturati rezidurile grase din par.

3. amesteca in cantitati egale o parte de apa cu o parte de gaz si aplica lotiunea pe par cu un sfert de ora inainte de spalare. 

4. nuc sub forma de infuzie concentrata din frunze (2 lingurite cu varf la 250 ml de apa) cu aceasta se spala parul.

5. salcia: Frunza se fierbe in otet si cu decoctul acesta se spala parul contra paduchilor.

6. iedera:  se face un decoct dintr-o lingura de frunze tocate la un litru de apa. Se fierbe 10—15 minute, se lasa sa se raceasca si se spala parul .

7. pelin:cu frunza de pelin oparita in otet se fac spalaturi pentru indepartarea paduchilor

8. levantica: pe langa ulei essential, levantica se mai poate folosi si sunb forma de infuzie concentrata, din 20-30g la 1 litru de apa clocotita, infuzata 3 minute pentru spalarea parului.

9. patrunjel: se freaca scalpul cu sucul proaspat obtinut din frunzele de patrunjel

10. adaugarea de pasta de usturoi si ulei de menta in samponul cu care spalam copilul in mod obisnit este iarasi o modalitate eficienta de combatere a pediculozei.

– pentru copii de peste 6 ani poti prepara urmatorul remediu: 10  picaturi de geramium, 10 picaturi de rozamatin, 5 picaturi de lamiae, 5 picaturi de ceai de amesteca cu 5 ml de ulei essential de migdale. Se maseaza scalpel cu 10 ml din acest amestec, acopera capul cu un prosop uscat pentru 1 ore si apoi spala si clateste bine. Tratamentul se repeat la 2 zile pana la inlaturarea complete a paduchilor.

Indiferent de solutia pentru care optezi, este esential ca dupa spalare sa pieptani parul ud cu pieptanul cu dinti dubtiri si desi (distanta dintre dinti nu trebuie sa fie mai mare de 0.3 mm) pe care-l gasesti in farmacii. Dupa fiecare trecere curata pieptanul si reia procedura pentru cel putin jumatate de ora. Pentru indepartarea lindinelor foloseste o perita de dinti. Repeta procedura pana cand obtii doua rezultate negative la rand!

par ras in caz de paduchi

 

O alta metoda de eradicare este raderea parului, dar pentru fetite poate avea importante consecinte psihologice negative .

 

 

Concluzie

Conditiile precare de igiena favorizeaza aparitia pediculozei, dar asta nu inseamna ca daca respecti regulile de igiena nu poti fi infestat. Simplu contact cu o persoana infestata este suficient pentru a contacta pediculoza.

Paduchii nu sunt un pericol pentru sanatatea ta, sunt mai degraba o problema sociala si cosmetica. Copilul gasit cu paduchi este stigmatizat si devine tinta glumelor si a rautatilor colegilor lor. Paduchii sunt paraziti care afecteaza peste 100 de milioane de persoane pe plan mondial in fiecare an, dar in societatrea noastra ei au ramas un motiv de discriminare.

Este foarte important sa nu intri in panica si sa nu alarmezi copilul.( Stiu un caz in care o mamica cu o pozitie sociala in cadrul comunitatii a descoperit ca fetita ei de 4 ani are paduchi. A facut atata caz de acest fapt incat copilul a refuzat sa mai mearga la gradinita!!!)

Cea mai eficienta metoda de deparazitare este pieptanul des. In caz ca-l folosesti singur, tratamentul trebuie sa dureze minim 14 zile, iar o sedinta de pieptanat 1 ora. Se ia fiecare suvita in parte si se piaptana de la radacina pana la varf apoi se spala pieptanul!

Apeleaza cu incredere la tratamentele naturiste, sunt mai sigure si mai eficiente!

Nu uita daca ai omorat paduchii nu ai scapat de problema!!!

Paduchii maturi nu sunt singura problema, ouale lor sunt o problema la fel de importanta. Dureaza intre 7 si 10 zile ca sa se transforme in paduchi, de aceea trebuie folosit un tratament corespunzator.

Acum la final raspunde-mi la intrebarea din titlu: Tu ai facut cunostinta cu paduchii?

Daca da, pentru ce solutii de deparazitare ai optat? Cum a reactinat copilul tau sau colegii lui la aflarea vestii?

Data viitoare vom vorbi despre pelin.

Pana atunci, multa sanatate!

Cu prietenie,

Elena Badea.

 

Surse:

http://www.sfatulmedicului.ro/Ingrijirea-parului/pediculoza-infestatia-cu-paduchi_1376

http://medenciclopedie.com/?page_id=3475

http://www.romedic.ro/cum-tratezi-paduchii-la-copii-0P14595

 

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

14 comentarii la „Tu ai facut cunostinta cu paduchii?

  1. Anca Madalina

    Buna,
    Si eu am avut probleme cu paduchii si oaule de paduchi si nici eu nu stiu de unde i-am luat.
    Eu am cautat un produs natural care sa nu imi afecteze parul sau sa imi irite scalpul.
    Am gasit un gel natural impotriva paduchilor cu ulei din arbore de ceai(tea tree oil) de la Thursday Plantation.
    Efectele s-au vazut foarte mult, chiar de la prima utilizare a produselui. Am scapat de toti paduchi foarte repede cu acest gel natural si il recomand.

    Pe langa ca m-am scapat de paduchi, imi place ca miroasa tare bine, a natura asa, si are deja un pieptan de paduchi in pachet.
    Va pup

    Răspunde
  2. Diana

    Vreau doar sa va confirm ca am folosit acest gel natural impotriva paduchilor si lindinilor pe baza de ulei 100% pur din arbore de ceai-tea tree de la Thursday Plantation si chiar e foarte eficiente si bun… Cu acest produs am reusit sa o scap de fetita mea de paduchi si il recomand.

    Tot de la ei eu am cumparat si un balsam si un sampon natural tot pe baza de ulei 100% pur din arbore de ceai pentru a fi sigur ca am pieptanat toate lindinile ascunse si pentru a preveni reaparitia lor. Si inca un lucru, ar fi bine dupa 7-8 zile sa se faca iar tratamentul ca atunci apar paduchi noi, daca a mai ramas vrun ou. Sanatate

    Răspunde
  3. Elena

    Buna ziua,
    Am incercat toate metodele antipaduchi, cele din farmacie si cele de prin casa. Ceea ce va pot spune este cacel mai ieftin remediu si fara un miros persistent este uleiul de masline amestecat cu ulei de arbore de ceai si de eucalipt. Eu am pus peste 100 de ml de ulei de masline cate o jumatate de sticluta de ulei esential . Poate ingredientele adunate sunt relativ scumpe , dar cantitatea compenseaza :). So…se pune uleiul frumos , se sta cu el macar doua ore , apoi se piaptana cu binecunoscutul piaptan cu dinti desi. Se spala parul cu sampon pana se degreseaza , apoi se clateste cu otet. se lasa otetul sa actioneze macar 5 minute .
    Grasimea sufoca paduchii, ia otetul desprinde ouale. In sfarsit , se ia iar la pieptanat parul . Este foarte important indiferet de ce metoda folositi sa repetati aproape ritualic operatiunea la cate sapte zile, macar doua luni, apoi din cand in cand sa folositi o solutie de preventie daca stiti ca in colectivitatea copilului pot sa mai apara. Solutia de preventie: apa , ulei de eucalipt cateva picaturi si ulei de arbore de ceai.
    Nici una dintre metode nu elimana paduchii dintr-o singura aplicare, dintr-un singur motiv, ouale nu mor in totalitate si nu se pot indeparta cu usurinta. Deci …perseverati , uleiul de masline face parul frumos, eucaliptul desfunda caile respiratorii, otetul da stralucire , musafirilorpofticios de sange nu pre a osa guste noile arome , dar cum sunt nepoftiti sa plece.
    Spor !

    Răspunde
  4. Ileana

    Eu si fetita avand un par lung si bogat ne-am pricopsit cu paduchi!! Dezastru! Paranixul nu a functionat si tot sapand eu pe google am citit despre uleiul de neem si cel de tea tree. Am combinat aceste 2 uleiuri cu ulei de cocos si de masline. Cate 30 de picaturi din fiecare + cocos si masline cate 2 linguri.Au un miros cam uratel dar ce conteaza. Am dat bine pe par insistand la ceafa si dupa urechi…defapt peste tot. Ne-am pus cate o casca de baie si am dormit asa iar dimineata ne-am pieptanat bine cu pieptanul special des. Cadeau paduchii morti…chiar nu miscau ca i-am studiat cu o lupa 🙂 spre deosebire de Paranix care e apa de ploaie. Apoi am spalat cu sampon obisnuit. Am repetat dupa 5 zile si nu mai erau deloc si nici oua. INCERCATI ! BAFTA 🙂

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Ce inseamna iritat? Cum arata?

      Teoretic gazul cauzeaza arsuri de gravitate mica, nu iritatie…

      Elena.

      Răspunde
  5. p dana

    De aproape 2 luni incerc de toate, inclusiv, biseptol, acum si ivermectina. Inca nu am scapat. S-au redus, dar nu am scapat. Ivermctina 200 micrograme/ kg corp , de uz veterinar, ajuta cam 24 de ore. Dar poate fi toxica. Se recomanda la 7 zile, am luat si dupa 3 zile. Nu am terminat experimentul. Dar se pare ca am o colectie rezistenta, de Ferentari. Sa feresca Dumnezeu pe toata lumea.

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Ati incercat sa curatati parul si manual sau cu un pieptan des? Dupa fiecare aplicare a tratamentului ati schimbat asternuturile ca sa nu va infestati iar?

      Trebuie sa identificati sursa si sa o evitati!

      Elena Badea.

      Răspunde
      1. p dana

        Am terminat experimentul cu ivermectina: si daca am luat 6 mg la 8 ore, tot nu a ajutat. Azi am dat prima data cu gaz, en fin, diluant de la Brico. A ajutat cateva ore. Acum iar sunt prin par. Mai dau o data azi. Schimb hainele de 2-3 ori pe zi. Am folosit si pieptene. Am taiat drastic si din parul lung. Dupa toate experimentele am ajuns la concluzia ca cei mai rezistenti sunt paduchii de corp. Cei de par s-au cam terminat, cred. Nu ramane nimic pe pieptane. Ah, si am cumparat si Ultra derm, sapunul pasta verde pentru mainile pline de ulei ale mecanicilor. Facut o solutie diluata mult, cu care m-am spalat pe corp. In contact cu ceea ce consider eu sursa initiala, nu am mai venit. Sunt singura in casa, acum. Oricum, nimeni din jur nu a avut, nu am infestat. Schimb si asternuturile. Cred ca ma apuc sa le fierb precum bunicile noastre. Multe dintre mijloacele clasice, gospodaresti de igienizare aveau sens si eficienta. Acum, cand intri la farmacie sau drogherie, te doboara cantitatea de cosmeticale pentru infrumusetare. In schimb e inflatie la deparazitare. Mi-a recomandat cineva ulei cu spray de muste, dar mi-e cam frica. Dat pe psr, asteptat cam 15 min si repetat de 3 ori intr-o saptamana.A scapat. Cred ca avea numai varianta in par. Uf! Doamne fereste pe toata lumea. Si de capusi. Peste toate minunile azi m-am trezit cu o capusa mai mare infipta si vreo 10 in stadiu de „pistru’. Mai am un motiv sa ma duc la medic. Pana una alta, mi-am dat cu esenta de ulei de ceai verde pe pielea picioarelor. Cred ca voi amesteca si in untul de cocos cu care imi dau pe cap, mai ales noaptea. Peste zi dau cu fixativ spuma. Am incercat si spray, dsr nh a prea ajutat.

        Răspunde
  6. p dana

    Slava Domnului ca nu am facut alergie sau dermatita la vreun mijloc de combatere. Si ficatul e ok dupa ivermectina care e cam hepatotoxica.

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Scapi intai de dreaduri si apoi de paduchi…asta ar fi calea cea mai sigura!

      Poti folosi gaz indoit cu ulei de masline sau otet, dar sincer nu stiu daca ii va afecta si pe cei ascunsi in dreaduri 🙁

      Cu prietenie,
      Elena.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.