Salut,
Acest articol s-a nascut din dorinta mea de a afla de ce anumite cupluri nu reusesc sa aiba un copil desi partenerii se iubesc, se inteleg si isi doresc cu disperare unul!
In cercul meu de cunostinte am trei cupluri cu trei povesti diferite.
Primul cuplu s-a format in urma cu 12-13 ani. Amandoi tineri, cu dorinta de a se realiza, de a avea o casa a lor si un viitor sigur, au petrecut primii ani ai casniciei alergand dupa asta. Cand si-au vazut dorintele devenite realitate, au facut urmatorul pas si au declarat ca doresc un copil. Toti prietenii lor aveau déjà unul sau doi copii si evolutia a fost fireasca. Numai ca au trecut aproape 8 ani si nu au ajuns la rezultatul dorit, desi amandoi au mers la medic si au urmat diverse tratamente.
Poate ca lipsa de continuitate si de consecventa a avut un cuvant de spus in povestea lor. Au avut o perioada in care se vedeau la cateva luni pentru ca ea era plecata in strainatate, desi urmau tratament, nu exista contact sexual constant. Apoi au mers la diversi medici, nu au avut rabdare sa astepte rezultatele, stiut fiind ca nu exista o reteta standard pentru rezolvarea acestei afectiuni si nici un timp comun pentru toata lumea.
Pentru al doilea cuplu povestea este putin diferita, in sensul ca barbatul nu a acceptat niciodata ca el poate fi problema. Asa ca ea a alergat si a facut o multime de tratamente fara rezultat. Pe langa dezamagirea ei personale trebuia sa suporte si reprosurile necontenite ale sotului ei, pe care il iubea foarte mult. Dar viata are surprizele ei si i-a despartit. El a murit pe neasteptate, iar ea, dupa o periada lunga de suferinta, a inceput o alta relatie. La scurt timp a ramas insarcinata si acum are un copil de 2 anisori. De cate clipe de suferinte nu ar fi fost scutita aceasta femeie daca barbatul ei ar fi fost mai deschis si nu s-ar fi simtit afectat in barbatia lui de un control medical?
Pentru al treilea cuplu povestea are un final fericit. Nici ei nu si-au dorit un copil de la inceput, au vrut sa mai petreaca putin timp doar cu ei insisi. Cand s-au hotarat au constatat ca nu se intampla la fel de repede pe cat se asteptau ei, asa ca au incepu investigatiile. In acest caz problema era la ea pentru ca in anii din urma avusese cateva probleme medicale care probabil nu fusesera tratate corespunzator.
Au avut si ei momentele lor de depresie…au mers pana la interventii chirurgicale si inseminare articifiala, dar au esuat.
Nu au renuntat insa. Pe langa tratamentul medicamentos prescris, au facut cure cu plante medicinale si au mers la Sovata sa urmeze tratament alternativ cu namol. Nu vor sa sti niciodata ce a dat cu adevart roade, poate ca au fost toate impreuna, cert e ca la o luna dupa tratamentul de la Sovata m-au anuntat cu bucurie ca vor avea un copil.
Au o fetita superba, parca rupta din rai. Nu stiu daca mai vor un alt copil sau nu, dar venirea pe lume a acestuia le-a adus implinire. Ii iubesc, sunt prietenii mei de suflet si am trait alaturi de ei fiecare moment! Ma bucur acum pentru bucuria lor!
Am ilustrat aici trei situatii diferite, sunt convinsa ca viata este mult mai complexa si ca fiecare cuplu care trece printr-o astfel situatie are povestea lui.
Daca tu, cel care citesti acum aceste randuri, treci plin clipe asemanatoare, iti doresc din tot sufletul sa le depasesti si-mi exprim speranta ca articolul acesta iti va indruma pasii catre identificarea solutiei.
In prima faza, este important sa intelegi ce se intampla in timpul conceptiei pe cale naturala, in felul acesta poti sa optimizezi perioadele fertile. O buna intelegere a acestui mecanism va poate ajuta pe sa aveti sentimentul ca situatia este sub control si sa diminuati presiunea care va apasa.
In centru actului de conceptie sta depistarea momentului ovulatiei femeii, care va fi un punct de reper esential in recunoasterea perioadei fertile. Un ciclu menstrual dureaza, de regula, 28 de zile dar la unele femei poate dura un numar mai mic sau mai mare de zile. Numarul de zile nu este un factor care afecteaza fertilitatea, ci consecinta faptului ca fiecare organism uman are particularitatile sale specifice.
sursa poza:www.iubire.md
Ziua 1 a ciclului menstrual este identificabila ca fiind prima zi in care apare sangerarea. Unele femei au menstruatie timp de 3-6 zile, altele, 2-3 zile. Intervalul de timp cuprins intre zilele 2-14 este recunoscut drept faza foliculara, interval in care endometrul incepe sa se ingroase, foliculii din ovare sunt activati, iar mucoasa cervicala se subtiaza.
Ovulatia are loc la mijlocul perioadei, in ziua 14. Cresterea nivelurilor de estrogen declanseaza eliberarea hormonului luteinizant. Ridicarea nivelului hormonului luteinizant determina foliculul sa ovuleze, eliberand un ovocit.
Momentul ovulatiei nu poate fi estimat cu precizie, se preconizeaza a se produce intre zilele 12 si 14, variind in functie de particularitatile organismului fiecarei femei. Din acest motiv, este important a se intelege si a se monitoriza ciclul menstrual (prin monitorizare ecografica si prin efectuarea de teste de ovulatie).
Intre zilele 15-22, dupa eliberarea ovocitului, foliculul se transforma in corp luteic, se elibereaza progesteronul, creandu-se astfel conditiile ideale pentru o eventuala fecundatie si implantare. Acest stadiu al ciclului menstrual este cunoscut sub denumirea de faza luteala.
Daca nu are loc implantarea, in zilele 23 si 24, nivelurile de estrogen si progesteron scad, iar in zilele 25-28 scaderea nivelului duce la intreruperea dezvoltarii mucoasei uterine si la eliminarea mucoasei uterine, a endometrului.
Eliminarea mucoasei uterine este, de fapt, sangerarea menstruala. In acest punct se sfarseste un ciclu menstrual si incepe un altul.
Fertilitatea e influentata de varsta si trasaturi ereditare, de sanatate si stilul de viata. Alfel spus, pe masura ce inaintezi in ani, capacitatea de reproducere va scadea, iar daca mama ta a ajuns la menopauza la 45 de ani, ai sanse sa ii calci si tu pe urme. La fel, daca ai un stil de viata dezorganizat ori stresant, ar trebui sa iei in consideratie schimbarea lui daca vrei cu adevarat un copil!
Infertilitatea este definita ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa 12 luni de raporturi sexuale regulate si neprotejate. Conform acestei definitii 15% dintre cuplurile de varsta reproductiva sunt infertile. Pe de alta parte, fecunditatea exprima sansa de a obtine o sarcina care sa se finalizeze cu un copil intru-un ciclu menstrual dat.
Definitia infertilitatii este rigida deoarece se raporteaza la o perioada fixa, 12 luni, insa aproximativ 90% din cupluri concep dupa primul an de coabitare. Exista posibilitatea conceptiei spontane si in urmatorii ani, dar rata fecundabilitatii scade cu fiecare an.
Din anumite motive, atunci cand o problema legata de fertilitate apare intr-un cuplu, partea responsabila este considerata a fi femeia, dar acest lucru nu este nici pe departe adevarat. Potrivit unei cercetari, 40% dintre problemele de fertilitate aparute in cupluri sunt datorate barbatilor. 40% sunt datorate femeilor, iar 20% sunt datorate ambilor parteneri.
In continuare, voi vorbi pe rand despre fiecare tip de infertilitate in parte, pentru ca in articolul urmator sa evidentiez pasii de urmat pentru a creste fertilitatea si care sunt plantele medicinale indicate pentru acest lucru.
Infertilitatea feminina reprezinta incapacitatea femeii de a concepe sau de a duce sarcina la termen datorita uneia sau mai multor probleme specifice.
Infertilitatea feminina se datoreaza:
- problemelor de productie a ovulelor, de insuficienta a rezervei ovariene;
- problemelor de motilitate a ovulelor de la ovare catre uter;
- problemelor de fertilizare a ovulelor sau de atasare a embrionului in mucoasa uterina;
- problemelor de supravietuire a embrionului in mucoasa uterina;
- obstructiiilor tuburilor fallopiene sau uterului;
- ostilitatii mucusului cervical fata de spermatozoizi;
- unor anomalii congenitale;
- unor disfunctii sexuale.
- numeroase afectiuni medicale contribuie la dezvoltarea infertilitatii: tulburari, dezechilibre, afectiuni ce lezeaza parti componente ale sistemului reproducator (tuburi fallopiene, uter, ovare, endometru etc.) si interfereaza cu procesele interne de ovulatie provocand complicatii hormonale
- Stresul
- Obezitate
- Consumul de droguri, alcool, sau tutun. Fumatul, consumul de droguri (cocaina, marijuana) si abuzul de steroizi pot reduce numarul de spermatozoizi.
Expunerea la substante toxice –pesticide, plumb, radiatii, substante radioactive, mercur si metalele grele – afecteaza de asemenea fertilitatea
In aproximativ 90% din cazuri poate fi identificata cauza infertilitatii feminine, insa in ciuda progreselor medicinei reproductive 10% din cupluri nu cunosc cauza exacta a incapacitatii de conceptie sau de atingere a termenului gestational.
Ar trebui sa iei decizia de a face teste de infertilitate daca:
– observi existenta unei probleme fizice, cum ar fi absenta ovulatiei sau tulburari de menstruatie
– ai in istoricul tau medical sarcini pierdute repetate sau boala inflamatorie pelvina
– ai peste 30 de ani si esueazi in incercarile de a concepe timp de 6 luni, fara folosirea metodelor de contraceptie
– ai intre 20 si 30 de ani si esueazi in incercarile de a concepe timp de un an sau mai mult fara sa folosti metode de contraceptie
Infertilitatea masculina se defineste ca incapacitatea unui barbat de a fi tatal biologic al unui copil.
Desi este adesea asociata cu impotenta, este bine de stiut ca numerosi barbati infertili au relatii sexuale perfect normale si fericite
Infertilitatea masculina poate avea o varietate de cauze: lipsa spermatozoizilor din lichidul seminal sau producerea si calitatea slaba a spermatozoizilor.
Posibile cauze:
- Boli cu transmitere sexuala sau alte infectii. Infectiile genitale (chlamydia, gonoree) pot fi cauze ale infertilitatii masculine. In aceste cazuri, infertilitatea se trateaza vindecand infectia.
- Obstructii, malformatii congenitale sau leziuni fizice – blocaje ale testiculelor sau alte anomalii care impiedica trecerea spermatozoizilor in lichidul seminal. Leziunile fizice la nivelul testiculelor, prostatei, sau uretrei pot de asemnea sa provoace infertilitatea. Tratamentul chirurgical poate uneori repara aceste anomalii.
- Ejaculare retrograda. Aceasta afectiune se manifesta prin patrunderea spermei in vezica urinara, in loc de a fi eliminata in exterior. Poate avea drept cauze diabetul, unele medicamente, sau interventiile chirurgicale la nivelul vezicii urinare, prostata sau uretra.
- Boli genetice. Desi rare, unele boli precum fibroza cistica si unele anomalii cromozomiale sunt cauze ale infertilitatii.
- Boli autoimune. In unele cazuri, sistemul imunitar identifica spermatozoizii drept potentiali daunatori si ii ataca.
- Tulburari hormonale. Unele dereglari hormonale –ale glandei pituitare sau tiroidei –sunt cauze ale infertilitatii si pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor.
- Probleme sexuale. Disfunctia erectila (impotenta) si ejacularea precoce sunt cauze evidente ale infertilitatii. Disfunctia erectila are cauze psihologice –anxietate, stres, sentimente de vinovatie sau stima de sina scazuta precum si cauze fizice –diabet, hipertensiune arteriala, hipercolesteromie si boli cardiace. In plus, impotenta poate fi un efect secundar al unor medicamente (antidepresive).
- Varicocel. Varicocelul este o dilatatie varicoasa a venelor de la nivelul scrotului care impiedica fluxul sangvin normal. Varicocelul se intalneste la 15% din barbati, dar la 40% din barbatii care efectueaza testele de infertilitate. Studiile recente pun sub semnul intrebarii efectele benefice ale chirurgiei pentru corectarea varicocelului.
- Exercitiile fizice excesive. Studiile arata ca excesul de exercitii fizice poate duce la eliberarea unei cantitati prea mari de hormoni steroizi care afecteaza fertilitatea.
- Stresul
- Obezitate
- Consumul de droguri, alcool, sau tutun. Fumatul, consumul de droguri (cocaina, marijuana) si abuzul de steroizi pot reduce numarul de spermatozoizi.
- Expunerea la substante toxice –pesticide, plumb, radiatii, substante radioactive, mercur si metalele grele – afecteaza de asemenea fertilitatea.
Infertilitatea cuplului reprezinta insuccesul in conceperea unui copil, dupa minim 1 an de incercari (in absenta oricaror metode contraceptive).
Si la femei si la barbati, procesul de fertilizare este complex.
Date statistice par sa confirme acest lucru:
– Intr-o situatie ideala (cuplu tanar, fertil, sanatos), probabilitatea ca femeia sa ramana insarcinata in timpul unui singur ciclul menstrual este de doar 30%;
– in cazul in care apare conceptia, doar 50-60% din sarcini depasesc saptamana 20;
– 8-10% din cuplurile aflate la varsta reproductiva au probleme de fertilitate la un moment dat (chiar si tranzitorii), in 40% din aceste cazuri este vorba de infertilitate de cauza masculina, in alte 40% din cazuri sunt determinate de tulburari ale sistemului reproducator feminin, iar in 20% din situatii este vorba etiologie mixta, plurifactoriala;
– peste 90% din cazurile de sterilitate se datoreaza unui numar total scazut al spermatozoizilor, calitatii lor inferioare sau ambelor. Studiile demonstreaza ca din ce in ce mai multi barbati din tarile industrializate au spermograma modificata.
Aparitia vietii ramane un miracol, in timp ce neaparitia unui urmas pentru un cuplu constituie o problema.
Esecul conceptiei genereaza o serie de probleme socio-emotionale, sentimente de vinovatie, inutilitate, izolare sociala, avand ca rezultat scaderea randamentului socio-profesional si aparitia de tensiuni in cuplu.
Pana data viitoare cand o sa vorbim de cai de urmat pentru a creste fertilitatea, te rog sa te gandesti la experienta ta de pana acum, sa o analizezi si sa extragi lucrurile positive, acesta este primul pas pe drumul catre atingerea scopului tau! Sa pastrezi o atitudine pozitiva si sa perseverezi reprezinta reteta succesuluil in multe domenii, de ce nu ar fi si in acesta?
Te invit sa-mi lasi intr-un comentariu mai jos opinia ta cu privire la randurile de mai sus si, daca iti plac si le consideri utile, te rog sa le dai mai departe pentru a ajunge si la alte persoane interesate de subiect.
Cu prietenie,
Elena Badea.
Surse:
www.nodismed.ro
www.romedic.ro
www.sfatulmedicului.ro
Buna!
Foarte interesant articolul tau! Un copil e foarte important in viata noastra a tuturor. Consider ca oricare ar fi problema, o solutie se va gasi pentru ea. Tot ce conteaza este sa nu renunti!!!!
Acelasi lucru cred si eu si asta sper sa transmita si articolul. O informare corecta, rabdarea si perseverenta pot ajuta un cuplu sa treaca peste hopul asta!
Iti multumesc pentru comentariu.
Cu prietenie,
Elena.
Foarte interesant! Dar credeam ca ne dai si un tratament din plante. Eu am incercat si cu napraznic, cretisoara, lemn dulce… La Sovata nu am fost, dar a fost o cunostinta si tot nu a ramas insarcinata.
Despre plantele care pot fi de ajutor in caz de infertilitate vorbesc in urmatorul articol. Mi s-a parut important sa punctez de ce se intampla ca uneori o sarcina sa nu apara chiar in momentul in care ne-o dorim, sa intelegem mecanismul, si abia apoi sa vorbesc despre solutii.
Nu cred ca exista reteta universala in nici o afectiune pentru ca fiecare organism este unic motiv pentru care ceea ce a functionat foarte bine intr-un caz poate sa fie complet inutil intr-altul!!! Probabil de aceea la cunostinta ta nu a fonctionat tratamentul de la Sovata in timp ce prietena mea a ramas insarcinata la o luna dupa ce s-a intors de acolo…
Te invit sa citesti si urmarea si te astept cu o noua parere 🙂
Cu prietenie,
Elena.